Kasieńka i Piotr 08.04.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Wiem, że są miejsca szczególnie osiedla nowobudownych domków gdzie nie ma infrastruktury typu tel., internet dlatego zapodaję namiary na pana który do mnie przyszedł z umową, może podzwonicie i popytacie. Wiem, że jeździ po okolicach Szczecina. Pan Rafał Paryszewski Biuro Projektowe TP S.A. tel 533 79 11 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 08.04.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Takie pytanko w celu poprawienia jakości usług - czym się kierowaliście przy wyborze wykonawcy takie 3 najważniejsze rzeczy DZieki za odpowiedz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 09.04.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Takie pytanko w celu poprawienia jakości usług - czym się kierowaliście przy wyborze wykonawcy takie 3 najważniejsze rzeczy DZieki za odpowiedz Pozdrawiam 1) słowność i punktualność - jak mówi, że zadzwoni to dzwoni, jak mówi, że przyjedzie na 17.00 to jest o 17.00, a jak nie zdąży, to dzwoni, że się spóźni, jak mówi, że kalkulacja cenowa będzie do wtorku to jest we wtorek 2) opinie innych, którzy skorzystali z jego usług, obejrzenie innych prac, jak nie ma się czym pochwalić to kiepsko, ja jeździłem i pytałem ludzi, którzy u niego budowali 3) cena - jeśli chodzi o mnie nigdy nie wybieram najtańszej oferty, najtańsza i najdroższa z założenia odpadają. Z ofert zebranych na SSO wiem, że są tacy co pracy nie mają i są w stanie zrobić za grosze, byle coś mieć (dla mnie to sygnał, że trafiłem na kiepskiego fachowca) i tacy, co w zleceniach przebiereają, dają zaporowe ceny na zasadzie "a jak trafię frajera to mu zrobię". U mnie w ofertach na SSO różnice w cenie robocizny (bez materiału) wynosiły nawet 300% !!! I to trzy punkty, które rozpatrywałem dokładnie w tej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CATHARINA 09.04.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Czy możecie mi wyjaśnić bo juz sama nie wiem jak to jest. Chodzi mi o kierownika budowy a inspektora nadzoru. Kiedy biorę ekipę do budowy SSO to muszę jeszcze poszukac kierownika budowy czy inspektora nadzoru?. Mam jeszcze do Was ogromną prośbę jeśli ktoś ma dobrą umowę na wykonanie SSO to proszę o podesłanie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 09.04.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Czy możecie mi wyjaśnić bo juz sama nie wiem jak to jest. Chodzi mi o kierownika budowy a inspektora nadzoru. Kiedy biorę ekipę do budowy SSO to muszę jeszcze poszukac kierownika budowy czy inspektora nadzoru?. Mam jeszcze do Was ogromną prośbę jeśli ktoś ma dobrą umowę na wykonanie SSO to proszę o podesłanie . Pozdrawiam kierownika budowy musisz mieć, inspektora nadzoru możesz, ale nie musisz. Czasm ekipa, którą wybierzesz ma swojego kierownika budowy - wtedy uważaj, on będzie raczej pilnował interesu ekipy a nie Twojego, wtedy zatrudnij inspektora nadzoru, który będzie kontrolował kierownika budowy. Ale to moim zdaniem niezbyt dobre rozwiązanie, bo kierownik budowy jest bardziej na bieżąco z budową niż inspektor i kierownik szybciej wyłapie co trzeba poprawić przed zrobieniem czegoś źle, podczas kiedy inspektor prawdopodobnie znajdzie to co jest źle i będzie kazał poprawić (zrywać, kuć czy coś tam innego). Co do umowy - jak ja byłem na etapie jej kontruowania i zobaczyłem co ludzie w nich wypisują (w załączniku zawierającym zakres robót) to miałem wrażenie, że jestem w innym świecie (wbić gwóźdź, wyciągnąć gwóźdź, uciąć deskę itp. - poszukaj posty z okolic września 2010). Ja uważam, że z dobrą ekipą wystarczy przeciętna umowa, a z kiepską ekipą to i najlepsza umowa nie uchroni. Znam prawników co sami swoje umowy konstruowali i... szli wykonawcy na ustępstwa, rzeczywistość ich zweryfikowała, bo nie sztuką jest przerywać budowę i sądzić się, zwłaszcza przy takim sądownictwie, jakie mamy w Poslce. A wykonawca jak będzie chciał Cię naciągnąć to zawsze sobie coś gdzieś tam znajdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BTM 10.04.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam, czy ktoś ma może jakiś namiar gdzie można nabyć słupki drewniane do siatki leśnej - okolice Szczecin/Goleniów/Stargard ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 10.04.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam, czy ktoś ma może jakiś namiar gdzie można nabyć słupki drewniane do siatki leśnej - okolice Szczecin/Goleniów/Stargard ? firma CENTRUM SIATEK z Tatyni... tam jest też TARTAK TATYNIA (chyba ten sam właściciel) - u nich kupowałem słupki i siatkę z dowozem na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 11.04.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 kierownika budowy musisz mieć, inspektora nadzoru możesz, ale nie musisz. Czasm ekipa, którą wybierzesz ma swojego kierownika budowy - wtedy uważaj, on będzie raczej pilnował interesu ekipy a nie Twojego, wtedy zatrudnij inspektora nadzoru, który będzie kontrolował kierownika budowy. Ale to moim zdaniem niezbyt dobre rozwiązanie, bo kierownik budowy jest bardziej na bieżąco z budową niż inspektor i kierownik szybciej wyłapie co trzeba poprawić przed zrobieniem czegoś źle, podczas kiedy inspektor prawdopodobnie znajdzie to co jest źle i będzie kazał poprawić (zrywać, kuć czy coś tam innego). he???? Inspektora nadzoru bierze się jak ekipa ma swojego kierbuda. To zawsze Inwestor czyli Ty decydujesz co i jak ma być wykonane dlatego wtedy powinno się go wziąć nie ufać budowlańcom. Inspektor pełni wtedy funkcję kierbuda nadrzędnego nie znaczy, że będzie na budowie rzadziej niż kierbud ekipy budowlanej. Inspektor nadzoru może być bardziej na bieżąco niż kierbud i wszystko zależy od człowieka i jak często będzie na budowie. Każdy kierownik budów może być inspektorem nadzoru, to tylko inne nazewnictwo tej samej osoby i przed kim odpowiada. Mam jeszcze do Was ogromną prośbę jeśli ktoś ma dobrą umowę na wykonanie SSO to proszę o podesłanie . Pozdrawiam Wyślij mi na priv adres maila to wyślę Ci projekt umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 11.04.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Obaj piszecie o tym samym:Ekipa ma kierownika budowy - bierzemy inspektora nadzoru - pan x.Nie maja kierownika - bierzemy swojego - może być ten sam pan x.A reszta czyli jakość jego pracy to już zależy... ile razy będzie na budowie i jak bardzo będzie wnikał w szczegóły budowania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 11.04.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Oczywiście że piszemy o tym samym, chciałem tylko powiedzieć/napisać że to nie oznacza, że jak ktoś ma inspektora nadzoru (gdy budowlancy mają kierbuda) to jest w jakiejś gorszej sytuacji. To jest dokładnie tak samo. Bo kierbud dla nas to wtedy inspektor nadzoru i tak samo może/będzie pilnował interesu jak kierownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 11.04.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Witam, czy ktoś ma może jakiś namiar gdzie można nabyć słupki drewniane do siatki leśnej - okolice Szczecin/Goleniów/Stargard ? Najlepiej lokalne nadleśnictwo... 2-2,5m pale sosnowe zakupisz najtaniej! Do ogrodzenia budowy nic lepszego nie potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 11.04.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Najlepiej lokalne nadleśnictwo... 2-2,5m pale sosnowe zakupisz najtaniej! Do ogrodzenia budowy nic lepszego nie potrzebujesz. ...no chyba, że jak to czasem w życiu bywa ogrodzenie tymczasowe staje się długoterminowe ja mam grube bele zabezpieczone dysperbitem... 2 lata temu zapłaciłem 855 zł za słupki i siatkę 150 cm na jakieś 130 metrów ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristina 11.04.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 ...no chyba, że jak to czasem w życiu bywa ogrodzenie tymczasowe staje się długoterminowe ja mam grube bele zabezpieczone dysperbitem... 2 lata temu zapłaciłem 855 zł za słupki i siatkę 150 cm na jakieś 130 metrów ogrodzenia tak tak wiem coś o długoterminowym ogrodzeniu tymczasowym... jesli planujesz jako ogrodzenie zwykłą siatkę(z tyłu i po bokach) proponuję zrobić na gotowo od razu, dołożysz trochę, ale będziesz mniał już z głowy, a tylko z przodu zrób tą tymczasową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejnowski 11.04.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Słupki taniej niż w nadleśnictwie znalazłem na Wielgowie... mam gdzieś namiar, odezwij się to Ci podam numer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 11.04.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 WitamCzy kogoś kierbudem był Pan Robert Piórkowski? Jeśli tak, bardzo proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merena 12.04.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam właśnie rozpoczęłam przygotowania do budowy, którą zamierzam rozpocząć na wiosnę 2012 (wersja optymistyczna poszukuję architekta do adaptacji projektu gotowego, lokalizacja budowy Bielkowo gm. Kobylanka, rozglądam się także za kierownikiem budowy (gdyby była to jedna osoba byłoby fantastycznie:) pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.kmisti 12.04.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 A ja musze sie pochwalic: Mamy pozwolenie na budowe! Dokladnie po 26 dniach od zlozenia dokumentow. W lipcu ruszamy z budowa! Dziekuje za uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merena 12.04.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 gratulacje !!! Pozwolenie chyba doćć szybko wydano? Gdzie budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.kmisti 12.04.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 gratulacje !!! Pozwolenie chyba doćć szybko wydano? Gdzie budowa? Dziekuje bardzo Budowa w Szczecinie (okolice Szosy Polskiej). Ciesze sie przeogromnie, a termin zalatwienia sprawy byl wrecz ekspresowy! Decyzja bylaby wydana jeszcze wczesniej (!), gdyby Pani z urzedu nie czekala na projekt deszczowki, o ktorym architekt zapomnial skladajac dokumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.04.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 No to ja tez sie pochwale - od wczoraj juz nie jestem "z grupy budujacych" - minely 3 tygodnie od zlozenia papierow o zakonczeniu budowy (bez sprzeciwu oczywiscie). Weic jest juz normalnym uzytkownikiem domku Nie liczac tego, ze bede tu jesczez mial prac budowlanych na wiele miesiecy Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts