agata.kmisti 12.04.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 No to ja tez sie pochwale - od wczoraj juz nie jestem "z grupy budujacych" - minely 3 tygodnie od zlozenia papierow o zakonczeniu budowy (bez sprzeciwu oczywiscie). Weic jest juz normalnym uzytkownikiem domku Nie liczac tego, ze bede tu jesczez mial prac budowlanych na wiele miesiecy Fantom No to gratuluje przejscia do grupy zamieszkujacych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 12.04.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam właśnie rozpoczęłam przygotowania do budowy, którą zamierzam rozpocząć na wiosnę 2012 (wersja optymistyczna poszukuję architekta do adaptacji projektu gotowego, lokalizacja budowy Bielkowo gm. Kobylanka, rozglądam się także za kierownikiem budowy (gdyby była to jedna osoba byłoby fantastycznie:) pozdr. architekt i kierownik budowy w jednej osobie ? przyznam, że o takim rozwiązaniu nie słyszałem... ale kto wie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 12.04.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 No to ja tez sie pochwale - od wczoraj juz nie jestem "z grupy budujacych" - minely 3 tygodnie od zlozenia papierow o zakonczeniu budowy (bez sprzeciwu oczywiscie). Weic jest juz normalnym uzytkownikiem domku Nie liczac tego, ze bede tu jesczez mial prac budowlanych na wiele miesiecy Fantom sorry za być może lakoniczne pytanie ale w jakim momencie można złożyć dokumenty o zakończeniu budowy ? już znalazłem na stronie PINB w Policach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 12.04.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Natrafiłem ostatnio szukając na Allegro cen różnych materiałów na hurtownię która bije na głowę ceny hurtowni w Szczecinie i okolicy. Np bloczki betonowe niektóre hurtownie sprzedają prawie dwa razy drożej niż oni. Ceramika i ocieplenia też super ceny. Korzystał albo może zamierza skorzystać ktoś z ich usług? http://www.mega1000.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.04.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 architekt i kierownik budowy w jednej osobie ? przyznam, że o takim rozwiązaniu nie słyszałem... ale kto wie! Ja mialem "blisko". Maz kierownik/konstruktor, zona architekt. Taki zestaw daje spore mozliwosci. Kazda zmiana w trakcie to pestka - tylko sie mowi co i jak jeden osobie i wszystko zrobione. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.04.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 sorry za być może lakoniczne pytanie ale w jakim momencie można złożyć dokumenty o zakończeniu budowy ? już znalazłem na stronie PINB w Policach... Powiem mniej wiecej tak - jak uzbierasz segragator roznych dokumentow, to znaczy, ze mozesz skaldac papiery i zakonczenie Masakra ile dokumentow potrzeba. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merena 13.04.2011 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 No to ja tez sie pochwale - od wczoraj juz nie jestem "z grupy budujacych" - minely 3 tygodnie od zlozenia papierow o zakonczeniu budowy (bez sprzeciwu oczywiscie). Weic jest juz normalnym uzytkownikiem domku Nie liczac tego, ze bede tu jesczez mial prac budowlanych na wiele miesiecy Fantom zazdroszczę to wszystko dopiero przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merena 13.04.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 architekt i kierownik budowy w jednej osobie ? przyznam, że o takim rozwiązaniu nie słyszałem... ale kto wie! ja spotkałam się z takim połączeniem ról, niestety nie na naszym terenie, więc pewnie będzie to niemożliwe, takie rady słyszałam od już wybudowanych więc pytam no cóż, zawsze warto pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merena 13.04.2011 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Ja mialem "blisko". Maz kierownik/konstruktor, zona architekt. Taki zestaw daje spore mozliwosci. Kazda zmiana w trakcie to pestka - tylko sie mowi co i jak jeden osobie i wszystko zrobione. Fantom sprzedasz namiary ?? czy to ma znaczenie aby architekt był z gminy w której zamierzam się budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 13.04.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 czy to ma znaczenie aby architekt był z gminy w której zamierzam się budować? W normalnym trybie i bez pośpiechu nie powinno to miec znaczenia. W praktyce przydaje się jak zna panią Krysię, Jadzię... bo to przyspiesza i ułatwia jego działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 13.04.2011 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 A tak z innej beczki:Natknął sie ktoś z Was na niedrogie bloczki betonowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.04.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 sprzedasz namiary ?? czy to ma znaczenie aby architekt był z gminy w której zamierzam się budować? Nie ma to żadnego znaczenia. Jednak w przypadku jakichkolwiek problemów (lub upierdliwych urzędników, bez urazy jeśli czytają to Ci porządni ) jeżeli architekt zna ludzi w urzędzie to czasami łatwiej bądź szybciej będzie mu przepchnąć niektóre sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.04.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 A tak z innej beczki: Natknął sie ktoś z Was na niedrogie bloczki betonowe? Chodzi o bloczki na fundament? Jeśli tak to polecam http://www.roosens.pl Ile to według Ciebie niedrogie? Gdzie sprawdzałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 13.04.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 No to ja tez sie pochwale - od wczoraj juz nie jestem "z grupy budujacych" - minely 3 tygodnie od zlozenia papierow o zakonczeniu budowy (bez sprzeciwu oczywiscie). Weic jest juz normalnym uzytkownikiem domku Nie liczac tego, ze bede tu jesczez mial prac budowlanych na wiele miesiecy Fantom Pewny jesteś że nadzór z Polic nie musi odpisać na zawiadomienie, czy wystarczy odczekać 3 tygodnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 13.04.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Chodzi o bloczki na fundament? Jeśli tak to polecam http://www.roosens.pl Tak , fundamentowe Ile to według Ciebie niedrogie? Gdzie sprawdzałaś? SprawdzałEm Budmaster, Damare, Realbud, Ile to niedrogie? Około 2-2,5 netto Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.04.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Pewny jesteś że nadzór z Polic nie musi odpisać na zawiadomienie, czy wystarczy odczekać 3 tygodnie? Jak w ciagu trzech tygodni nie ma od nich sprzeciwu to juz masz legalnie. A ja po trzech tygodniach i dwoch dniach pojechalem, i odebralem papiery (z pieczatka) i mam juz wszystko z glowy. No moze nie wszytsko, bo sie okazalo, ze jeszcze raz musze porobic jakas papierologie z elektryki aby moc zmienic umowe z budowlanej na normalna. Masakra. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.04.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 SprawdzałEm Budmaster, Damare, Realbud, Ile to niedrogie? Około 2-2,5 netto Artur Nie wiem gdzie się budujesz, ale sprawdź Domlux z Polic. Oni mają te Rosensa i mogą bezpośrednio od producenta wysłać do Ciebie na plac budowy. Będziesz musiał wynająć sztaplarkę lub koparkę żeby rozładować tira, chyba że znajdziesz własny transport HDS. Z tego co pamiętam płaciłem w zeszłym roku 2,7 PLN (cena już z dowozem). Poza tym pogadaj jeszcze z Ekstradachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoJo 13.04.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam,Robiłam badania gruntu na naszej działce w Dobrej. Glina, glina i jeszcze raz glina. Nic to, że sąsiad z prawej 8 m dalej ma coś lepszego (glinę z piaskiem) a inny 20 m dalej ma piasek. Trafiliśmy na dołek wypełniony gliną z sączącą się wodą na głębokości 3 m. To nazywa się miec szczęście. Potwierdza się tylko to, że trzeba robic badania bez opinii sąsiadów o glebie. W związku z tym mam pytanie: czy ktoś z forumowiczów budował się na takim gruncie? Jaką izolację zastosowac na ławy i ściany fundamentowe? Myślę że posmarowanie ścian fundamentowych mazidłem nie wystarczy i trzeba będzie kłaśc papę z obu stron ścian jako izolację przeciwwodną. Napiszcie o doświadczeniach w budowaniu na takim gruncie.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 13.04.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Nie wiem gdzie się budujesz, ale sprawdź Domlux z Polic. Ok -dzięki. Budowa w Dołujach vis a vis ZANa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 13.04.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 A tak z innej beczki: Natknął sie ktoś z Was na niedrogie bloczki betonowe? Pisałem kilka postów wcześniej o firmie http://www.mega1000.pl/ ale nie wiem czy to gra warta świeczki bo są z Wrocławia i co będzie jak się okaże, że towar nie tej jakości. Bloczki pełne poniżej 2pln!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts