Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

No to ja tez sie pochwale - od wczoraj juz nie jestem "z grupy budujacych" - minely 3 tygodnie od zlozenia papierow o zakonczeniu budowy (bez sprzeciwu oczywiscie). Weic jest juz normalnym uzytkownikiem domku :) Nie liczac tego, ze bede tu jesczez mial prac budowlanych na wiele miesiecy ;)

Fantom

No to gratuluje przejscia do grupy zamieszkujacych. :)

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam

właśnie rozpoczęłam przygotowania do budowy, którą zamierzam rozpocząć na wiosnę 2012 (wersja optymistyczna ;) poszukuję architekta do adaptacji projektu gotowego, lokalizacja budowy Bielkowo gm. Kobylanka, rozglądam się także za kierownikiem budowy (gdyby była to jedna osoba byłoby fantastycznie:)

pozdr.

architekt i kierownik budowy w jednej osobie ? przyznam, że o takim rozwiązaniu nie słyszałem... ;-) ale kto wie!

No to ja tez sie pochwale - od wczoraj juz nie jestem "z grupy budujacych" - minely 3 tygodnie od zlozenia papierow o zakonczeniu budowy (bez sprzeciwu oczywiscie). Weic jest juz normalnym uzytkownikiem domku :) Nie liczac tego, ze bede tu jesczez mial prac budowlanych na wiele miesiecy ;)

Fantom

sorry za być może lakoniczne pytanie ale w jakim momencie można złożyć dokumenty o zakończeniu budowy ?

już znalazłem na stronie PINB w Policach...

Natrafiłem ostatnio szukając na Allegro cen różnych materiałów na hurtownię która bije na głowę ceny hurtowni w Szczecinie i okolicy. Np bloczki betonowe niektóre hurtownie sprzedają prawie dwa razy drożej niż oni. Ceramika i ocieplenia też super ceny. Korzystał albo może zamierza skorzystać ktoś z ich usług? http://www.mega1000.pl/

architekt i kierownik budowy w jednej osobie ? przyznam, że o takim rozwiązaniu nie słyszałem... ;-) ale kto wie!

Ja mialem "blisko". Maz kierownik/konstruktor, zona architekt. Taki zestaw daje spore mozliwosci. Kazda zmiana w trakcie to pestka - tylko sie mowi co i jak jeden osobie i wszystko zrobione.

Fantom

sorry za być może lakoniczne pytanie ale w jakim momencie można złożyć dokumenty o zakończeniu budowy ?

już znalazłem na stronie PINB w Policach...

Powiem mniej wiecej tak - jak uzbierasz segragator roznych dokumentow, to znaczy, ze mozesz skaldac papiery i zakonczenie :)

Masakra ile dokumentow potrzeba.

Fantom

Fantom

zazdroszczę:) to wszystko dopiero przede mną

ja spotkałam się z takim połączeniem ról, niestety nie na naszym terenie, więc pewnie będzie to niemożliwe, takie rady słyszałam od już wybudowanych więc pytam :) no cóż, zawsze warto pytać :)

Ja mialem "blisko". Maz kierownik/konstruktor, zona architekt. Taki zestaw daje spore mozliwosci. Kazda zmiana w trakcie to pestka - tylko sie mowi co i jak jeden osobie i wszystko zrobione.

Fantom

sprzedasz namiary ;) ??

czy to ma znaczenie aby architekt był z gminy w której zamierzam się budować?

sprzedasz namiary ;) ??

czy to ma znaczenie aby architekt był z gminy w której zamierzam się budować?

Nie ma to żadnego znaczenia. Jednak w przypadku jakichkolwiek problemów (lub upierdliwych urzędników, bez urazy jeśli czytają to Ci porządni :D ) jeżeli architekt zna ludzi w urzędzie to czasami łatwiej bądź szybciej będzie mu przepchnąć niektóre sprawy.

Fantom

Pewny jesteś że nadzór z Polic nie musi odpisać na zawiadomienie, czy wystarczy odczekać 3 tygodnie?

Pewny jesteś że nadzór z Polic nie musi odpisać na zawiadomienie, czy wystarczy odczekać 3 tygodnie?

Jak w ciagu trzech tygodni nie ma od nich sprzeciwu to juz masz legalnie.

A ja po trzech tygodniach i dwoch dniach pojechalem, i odebralem papiery (z pieczatka) i mam juz wszystko z glowy.

No moze nie wszytsko, bo sie okazalo, ze jeszcze raz musze porobic jakas papierologie z elektryki aby moc zmienic umowe z budowlanej na normalna. Masakra.

Fantom

SprawdzałEm :) Budmaster, Damare, Realbud,

Ile to niedrogie? Około 2-2,5 netto

Artur

Nie wiem gdzie się budujesz, ale sprawdź Domlux z Polic. Oni mają te Rosensa i mogą bezpośrednio od producenta wysłać do Ciebie na plac budowy. Będziesz musiał wynająć sztaplarkę lub koparkę żeby rozładować tira, chyba że znajdziesz własny transport HDS. Z tego co pamiętam płaciłem w zeszłym roku 2,7 PLN (cena już z dowozem). Poza tym pogadaj jeszcze z Ekstradachem.

Witam,

Robiłam badania gruntu na naszej działce w Dobrej. Glina, glina i jeszcze raz glina. Nic to, że sąsiad z prawej 8 m dalej ma coś lepszego (glinę z piaskiem) a inny 20 m dalej ma piasek. Trafiliśmy na dołek wypełniony gliną z sączącą się wodą na głębokości 3 m. To nazywa się miec szczęście. Potwierdza się tylko to, że trzeba robic badania bez opinii sąsiadów o glebie. W związku z tym mam pytanie: czy ktoś z forumowiczów budował się na takim gruncie? Jaką izolację zastosowac na ławy i ściany fundamentowe? Myślę że posmarowanie ścian fundamentowych mazidłem nie wystarczy i trzeba będzie kłaśc papę z obu stron ścian jako izolację przeciwwodną. Napiszcie o doświadczeniach w budowaniu na takim gruncie.

Pozdr.