ArKaMa 13.04.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Pisałem kilka postów wcześniej o firmie http://www.mega1000.pl/ ale nie wiem czy to gra warta świeczki bo są z Wrocławia i co będzie jak się okaże, że towar nie tej jakości. Bloczki pełne poniżej 2pln!!! Tak i do tego wysokie na 14cm. Tyle, że jakość to tajemnica. Gdyby było bliżej moznaby podjechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merena 13.04.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Co myślicie o własnej studni? Wiem że w domach w okolicy takie mają. Jak sprawdzić jakość wody? Macie jakieś doświadczenia? Czy naprawdę wychodzi to taniej? We wniosku o warunki zabudowy muszę napisać skąd wezmę wodę. Nie chciałam podłączać się do wodociągów bo i tak narazie nie ma kanalizacji. Budowa będzie w Bielkowie k/Kobylanki Może macie jakieś namiary na dobrą firmę? Wodę pewnie trzeba sprawdzić w sanepidzie, co? z góry przepraszam jeśli moje pytanie są z gatunku "głupich" ale jestem zielona, szukam tzw. dobrych rad ludzi bogatszych ode mnie o doświadczenia związane z własną budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 13.04.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Kochani - poproszę od Was namiary na ekipę do ocieplania poddasza... Będę kładł dwie warstwy 20 miedzy krokwie +10 na wierzch, ktos z Was pisal, ze tak robil i chyba nie tak calkiem dawno. Chetnie poslucham jakie sa stawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 13.04.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam, Robiłam badania gruntu na naszej działce w Dobrej. Glina, glina i jeszcze raz glina. Nic to, że sąsiad z prawej 8 m dalej ma coś lepszego (glinę z piaskiem) a inny 20 m dalej ma piasek. Trafiliśmy na dołek wypełniony gliną z sączącą się wodą na głębokości 3 m. To nazywa się miec szczęście. Potwierdza się tylko to, że trzeba robic badania bez opinii sąsiadów o glebie. W związku z tym mam pytanie: czy ktoś z forumowiczów budował się na takim gruncie? Jaką izolację zastosowac na ławy i ściany fundamentowe? Myślę że posmarowanie ścian fundamentowych mazidłem nie wystarczy i trzeba będzie kłaśc papę z obu stron ścian jako izolację przeciwwodną. Napiszcie o doświadczeniach w budowaniu na takim gruncie. Pozdr. Jak nie planujesz piwnic to standardowe mazidło - dyspebit, w zupełności wystarczy. Glina nie jest złym gruntem do budowania na nim pod warunkiem że jej nie nawodnisz przed wylaniem chudziaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 13.04.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Kochani - poproszę od Was namiary na ekipę do ocieplania poddasza... Będę kładł dwie warstwy 20 miedzy krokwie +10 na wierzch, ktos z Was pisal, ze tak robil i chyba nie tak calkiem dawno. Chetnie poslucham jakie sa stawki Czemu 20cm między krokwie?? Krokwie pewnie masz nie większe niż 18cm i max taką musisz dać pierwszą warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 13.04.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Czemu 20cm między krokwie?? Krokwie pewnie masz nie większe niż 18cm i max taką musisz dać pierwszą warstwę. no nie jestem fachowcem wiec tak sobie zapamietalem 20+10 a moze to mialo byc 15 + 10 ? sam juz nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 13.04.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam, Robiłam badania gruntu na naszej działce w Dobrej. Glina, glina i jeszcze raz glina. Nic to, że sąsiad z prawej 8 m dalej ma coś lepszego (glinę z piaskiem) a inny 20 m dalej ma piasek. Trafiliśmy na dołek wypełniony gliną z sączącą się wodą na głębokości 3 m. To nazywa się miec szczęście. Potwierdza się tylko to, że trzeba robic badania bez opinii sąsiadów o glebie. W związku z tym mam pytanie: czy ktoś z forumowiczów budował się na takim gruncie? Jaką izolację zastosowac na ławy i ściany fundamentowe? Myślę że posmarowanie ścian fundamentowych mazidłem nie wystarczy i trzeba będzie kłaśc papę z obu stron ścian jako izolację przeciwwodną. Napiszcie o doświadczeniach w budowaniu na takim gruncie. Pozdr. ja mam podbny grunt i izolacja była wykonywana za pomocą środka o nazwie super flex, drogi jest ale tworzy grubą warstwę przypominającą asfalt. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 13.04.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 no nie jestem fachowcem wiec tak sobie zapamietalem 20+10 a moze to mialo byc 15 + 10 ? sam juz nie wiem ja kładłem 15+10, ale nie pamiętam ceny jednostkowej ponieważ w cenie była też zabudowa i szpachlowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 13.04.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Do jakiej wysokości powinno być położone ocieplenie zewnętrzne ? do mur łaty? czy może ma przykrywać mur łatę? czy jeszcze inaczej, napiszcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 13.04.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 witam serdecznie.Lada dzien dostane pozwolenie na budowe.potrzebne mi sa namiary na wykonawców przyłacza wodnego i kanalizacyjnego.Oczywiście solidnych i tanich.najlepiej z okolic szczecina.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 13.04.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witaj wśród mieszkających . Co do prac przy domu, to zawsze coś się znajdzie i w domu i w ogrodzie No to ja tez sie pochwale - od wczoraj juz nie jestem "z grupy budujacych" - minely 3 tygodnie od zlozenia papierow o zakonczeniu budowy (bez sprzeciwu oczywiscie). Weic jest juz normalnym uzytkownikiem domku Nie liczac tego, ze bede tu jesczez mial prac budowlanych na wiele miesiecy Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek73 13.04.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam . Czy ktoś z grupy ma jakieś doświadczenia z zakładaniem ogrodów. Chodzi o projekt i ewentualne wykonanie ogrodu w Dobrej do zagospodarowania około 400-450 m działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 13.04.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 witam serdecznie.Lada dzien dostane pozwolenie na budowe.potrzebne mi sa namiary na wykonawców przyłacza wodnego i kanalizacyjnego.Oczywiście solidnych i tanich.najlepiej z okolic szczecina.pozdrawiam uwielbiam to sformułowanie SOLIDNYCH I TANICH a gdzie się budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczegol 13.04.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Jak nie planujesz piwnic to standardowe mazidło - dyspebit, w zupełności wystarczy. Glina nie jest złym gruntem do budowania na nim pod warunkiem że jej nie nawodnisz przed wylaniem chudziaków. Ja mam metr gliny, pozniej metr gliny, pozniej metr .... i tak z 8 metrow A paskudna taka, ze z kaloszy nawet woda jej nie zmyjesz, trzeba szorowac. Jak maslo sie lepi. Ale to nie jest zly material wcale. Nie wiem co oznacza u ta woda na 3 m? Po co tak gleboko kopac? Masz piwnice? Problematyczne jest utwardzenie gliny, ale jak juz uda Ci sie ją w miarę zagescic przy fundamentach to sam grunt zalatwi izolacje przeciwwilgociowa. Oczywiscie bez dysperbitu sie nie obejdzie. Nie mozesz jednak uzyc gruntu rodzimego do zasypania w srodku bo bedzie pekac posadzka (glina schnac kurczy sie i powoduje zapadanie sie posadzki). A na koniec mozesz sobie kubek zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 14.04.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Do jakiej wysokości powinno być położone ocieplenie zewnętrzne ? do mur łaty? czy może ma przykrywać mur łatę? czy jeszcze inaczej, napiszcie proszę. Myślę, że do folii dachowej i styropian przycięty do kąta pod jakim jest ta folia, i nie ma co się przejmować wentylacją wełny miedzy krokwiami. Przy dobrym dopasowaniu (bez wypychania folii) wpadnie wystarczająca ilość powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 14.04.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Witam . Czy ktoś z grupy ma jakieś doświadczenia z zakładaniem ogrodów. Chodzi o projekt i ewentualne wykonanie ogrodu w Dobrej do zagospodarowania około 400-450 m działki. Jesli pytasz o doświadczenie polegające na znalezieniu dobrej firmy , która kompleksowo załatwi temat to możemy coś pomóc My jesteśmy zadowoleni ze swojego ogrodu oddam gratis wełnę Rockwool FASROCK MAX teraz już tylko gr. 18 cm 2x1m2= 2m2 pozostała trafiła w dobre ręce przechowywana w suchym, zadaszonym miejscu zakupiona w hurtowni WKT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 14.04.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Czemu 20cm między krokwie?? Krokwie pewnie masz nie większe niż 18cm i max taką musisz dać pierwszą warstwę. Zasadniczo powinna być pustka umożliwiająca swobodną wentylację My przy krokwiach grubości 20 cm daliśmy 18cm wełny i drugą warstwę 10 cm Przy krokwiach 18cm to raczej 15cm wełny - z tego co wiem nie ma pośrednich grubości pomiędzy 15cm a 18cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 14.04.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Witam . Czy ktoś z grupy ma jakieś doświadczenia z zakładaniem ogrodów. Chodzi o projekt i ewentualne wykonanie ogrodu w Dobrej do zagospodarowania około 400-450 m działki. Od jutra do niedzieli w MTS są targi ogrodnicze może tam warto popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 15.04.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 zaczynam budowe w miejscowosci siadło górne.to po drodze do kołbaskowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoJo 15.04.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Pytałam się o izolację ścian fundamentowych w glinie bo naczytałam się bodajże w "Ladnym Domu" o sposobach takiej izolacji. Tam rozróżnają izolację ścian fundamentowych na przeciwwilgociową i przeciiwwodną. Na glinę radzą dac przeciwwodną i psioczą na wykonawców którzy tego nie robią bo podobno idą na łatwiznę i im jest wszystko jedno aby łatwiej. A przeciwwodna to papa termozgrzewalna na ścianach i to wcale nie przy budowaniu piwnicy. O piwnicy mogę zapomniec chociaż planowałam taką małą pod częścią domu. Wiięc teraz już nie wiem co o tym sądzic. Moi znajomi pobudowali się też na glinie z tradycyjną izolacją i po pewnym czasie musieli robic opaskę drenażową wokół budynku. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts