Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Pisałem kilka postów wcześniej o firmie http://www.mega1000.pl/ ale nie wiem czy to gra warta świeczki bo są z Wrocławia i co będzie jak się okaże, że towar nie tej jakości. Bloczki pełne poniżej 2pln!!!

Tak i do tego wysokie na 14cm. Tyle, że jakość to tajemnica. Gdyby było bliżej moznaby podjechać.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Co myślicie o własnej studni? Wiem że w domach w okolicy takie mają. Jak sprawdzić jakość wody? Macie jakieś doświadczenia? Czy naprawdę wychodzi to taniej? We wniosku o warunki zabudowy muszę napisać skąd wezmę wodę. Nie chciałam podłączać się do wodociągów bo i tak narazie nie ma kanalizacji. Budowa będzie w Bielkowie k/Kobylanki

Może macie jakieś namiary na dobrą firmę? Wodę pewnie trzeba sprawdzić w sanepidzie, co?

z góry przepraszam jeśli moje pytanie są z gatunku "głupich" ale jestem zielona, szukam tzw. dobrych rad ludzi bogatszych ode mnie o doświadczenia związane z własną budową :)

Witam,

Robiłam badania gruntu na naszej działce w Dobrej. Glina, glina i jeszcze raz glina. Nic to, że sąsiad z prawej 8 m dalej ma coś lepszego (glinę z piaskiem) a inny 20 m dalej ma piasek. Trafiliśmy na dołek wypełniony gliną z sączącą się wodą na głębokości 3 m. To nazywa się miec szczęście. Potwierdza się tylko to, że trzeba robic badania bez opinii sąsiadów o glebie. W związku z tym mam pytanie: czy ktoś z forumowiczów budował się na takim gruncie? Jaką izolację zastosowac na ławy i ściany fundamentowe? Myślę że posmarowanie ścian fundamentowych mazidłem nie wystarczy i trzeba będzie kłaśc papę z obu stron ścian jako izolację przeciwwodną. Napiszcie o doświadczeniach w budowaniu na takim gruncie.

Pozdr.

Jak nie planujesz piwnic to standardowe mazidło - dyspebit, w zupełności wystarczy. Glina nie jest złym gruntem do budowania na nim pod warunkiem że jej nie nawodnisz przed wylaniem chudziaków.

Kochani - poproszę od Was namiary na ekipę do ocieplania poddasza... Będę kładł dwie warstwy 20 miedzy krokwie +10 na wierzch, ktos z Was pisal, ze tak robil i chyba nie tak calkiem dawno. Chetnie poslucham jakie sa stawki

Czemu 20cm między krokwie?? Krokwie pewnie masz nie większe niż 18cm i max taką musisz dać pierwszą warstwę.

Witam,

Robiłam badania gruntu na naszej działce w Dobrej. Glina, glina i jeszcze raz glina. Nic to, że sąsiad z prawej 8 m dalej ma coś lepszego (glinę z piaskiem) a inny 20 m dalej ma piasek. Trafiliśmy na dołek wypełniony gliną z sączącą się wodą na głębokości 3 m. To nazywa się miec szczęście. Potwierdza się tylko to, że trzeba robic badania bez opinii sąsiadów o glebie. W związku z tym mam pytanie: czy ktoś z forumowiczów budował się na takim gruncie? Jaką izolację zastosowac na ławy i ściany fundamentowe? Myślę że posmarowanie ścian fundamentowych mazidłem nie wystarczy i trzeba będzie kłaśc papę z obu stron ścian jako izolację przeciwwodną. Napiszcie o doświadczeniach w budowaniu na takim gruncie.

Pozdr.

ja mam podbny grunt i izolacja była wykonywana za pomocą środka o nazwie super flex, drogi jest ale tworzy grubą warstwę przypominającą asfalt.

pzdr

Witaj wśród mieszkających :).

Co do prac przy domu, to zawsze coś się znajdzie i w domu i w ogrodzie ;)

No to ja tez sie pochwale - od wczoraj juz nie jestem "z grupy budujacych" - minely 3 tygodnie od zlozenia papierow o zakonczeniu budowy (bez sprzeciwu oczywiscie). Weic jest juz normalnym uzytkownikiem domku :) Nie liczac tego, ze bede tu jesczez mial prac budowlanych na wiele miesiecy ;)

Fantom

Jak nie planujesz piwnic to standardowe mazidło - dyspebit, w zupełności wystarczy. Glina nie jest złym gruntem do budowania na nim pod warunkiem że jej nie nawodnisz przed wylaniem chudziaków.

Ja mam metr gliny, pozniej metr gliny, pozniej metr .... i tak z 8 metrow ;) A paskudna taka, ze z kaloszy nawet woda jej nie zmyjesz, trzeba szorowac. Jak maslo sie lepi. Ale to nie jest zly material wcale. Nie wiem co oznacza u ta woda na 3 m? Po co tak gleboko kopac? Masz piwnice?

Problematyczne jest utwardzenie gliny, ale jak juz uda Ci sie ją w miarę zagescic przy fundamentach to sam grunt zalatwi izolacje przeciwwilgociowa. Oczywiscie bez dysperbitu sie nie obejdzie. Nie mozesz jednak uzyc gruntu rodzimego do zasypania w srodku bo bedzie pekac posadzka (glina schnac kurczy sie i powoduje zapadanie sie posadzki).

A na koniec mozesz sobie kubek zrobić ;)

Do jakiej wysokości powinno być położone ocieplenie zewnętrzne ? do mur łaty? czy może ma przykrywać mur łatę? czy jeszcze inaczej, napiszcie proszę.

Myślę, że do folii dachowej i styropian przycięty do kąta pod jakim jest ta folia, i nie ma co się przejmować wentylacją wełny miedzy krokwiami. Przy dobrym dopasowaniu (bez wypychania folii) wpadnie wystarczająca ilość powietrza.

Witam . Czy ktoś z grupy ma jakieś doświadczenia z zakładaniem ogrodów. Chodzi o projekt i ewentualne wykonanie ogrodu w Dobrej do zagospodarowania około 400-450 m działki.

Jesli pytasz o doświadczenie polegające na znalezieniu dobrej firmy , która kompleksowo załatwi temat to możemy coś pomóc ;-)

My jesteśmy zadowoleni ze swojego ogrodu ;-)

oddam gratis

wełnę Rockwool FASROCK MAX

teraz już tylko

gr. 18 cm 2x1m2= 2m2

pozostała trafiła w dobre ręce

przechowywana w suchym, zadaszonym miejscu

zakupiona w hurtowni WKT

Czemu 20cm między krokwie?? Krokwie pewnie masz nie większe niż 18cm i max taką musisz dać pierwszą warstwę.

Zasadniczo powinna być pustka umożliwiająca swobodną wentylację

My przy krokwiach grubości 20 cm daliśmy 18cm wełny i drugą warstwę 10 cm

Przy krokwiach 18cm to raczej 15cm wełny - z tego co wiem nie ma pośrednich grubości pomiędzy 15cm a 18cm

Pytałam się o izolację ścian fundamentowych w glinie bo naczytałam się bodajże w "Ladnym Domu" o sposobach takiej izolacji. Tam rozróżnają izolację ścian fundamentowych na przeciwwilgociową i przeciiwwodną. Na glinę radzą dac przeciwwodną i psioczą na wykonawców którzy tego nie robią bo podobno idą na łatwiznę i im jest wszystko jedno aby łatwiej. A przeciwwodna to papa termozgrzewalna na ścianach i to wcale nie przy budowaniu piwnicy. O piwnicy mogę zapomniec chociaż planowałam taką małą pod częścią domu. Wiięc teraz już nie wiem co o tym sądzic. Moi znajomi pobudowali się też na glinie z tradycyjną izolacją i po pewnym czasie musieli robic opaskę drenażową wokół budynku.

Pozdr.