Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Ja mam metr gliny, pozniej metr gliny, pozniej metr .... i tak z 8 metrow ;) A paskudna taka, ze z kaloszy nawet woda jej nie zmyjesz, trzeba szorowac. Jak maslo sie lepi. Ale to nie jest zly material wcale. Nie wiem co oznacza u ta woda na 3 m? Po co tak gleboko kopac? Masz piwnice?

Problematyczne jest utwardzenie gliny, ale jak juz uda Ci sie ją w miarę zagescic przy fundamentach to sam grunt zalatwi izolacje przeciwwilgociowa. Oczywiscie bez dysperbitu sie nie obejdzie. Nie mozesz jednak uzyc gruntu rodzimego do zasypania w srodku bo bedzie pekac posadzka (glina schnac kurczy sie i powoduje zapadanie sie posadzki).

A na koniec mozesz sobie kubek zrobić ;)

Nie wiem co masz na myśli pisząc o zagęszczaniu gliny przy fundamentach. Czy masz na myśli ubijanie warstwowe piasku wewnątrz fundamentów?

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Pytałam się o izolację ścian fundamentowych w glinie bo naczytałam się bodajże w "Ladnym Domu" o sposobach takiej izolacji. Tam rozróżnają izolację ścian fundamentowych na przeciwwilgociową i przeciiwwodną. Na glinę radzą dac przeciwwodną i psioczą na wykonawców którzy tego nie robią bo podobno idą na łatwiznę i im jest wszystko jedno aby łatwiej. A przeciwwodna to papa termozgrzewalna na ścianach i to wcale nie przy budowaniu piwnicy. O piwnicy mogę zapomniec chociaż planowałam taką małą pod częścią domu. Wiięc teraz już nie wiem co o tym sądzic. Moi znajomi pobudowali się też na glinie z tradycyjną izolacją i po pewnym czasie musieli robic opaskę drenażową wokół budynku.

Pozdr.

Czyli po co Ci wykonawcy w ogole cos robia? Zgadzam sie,że wiekszości idzie na latwizne. Ale skoro jest okazja na naciagniecie klienta na dodatkowa kase to myslisz ze odmowiliby sobie? Mysle ze nie, tak jak nie odmawiaja sobie gazety sugerujace stosowanie wszystkich mozliwych sposobow zabezpieczenia sie na wszystko... Jesli woda nie pojawia sie na wysokosci fundamentow to po co dodatkowo izolowac? To oczywsicie nie zaszkodzi, oczywiscie lepiej to zrobic podczas budowy niż pozniej odkopywac...ale po co? Glina ubita wokol fundementow utrudnia wsiakanie wody w z powierzchni i w pewnym stopniu nawet jesli pod powierzchnia sie pojawi gdzies. Ale nie zabezpieczy jesli okaze sie, że pod domem płynie ukryta odnoga Orinoko...

Drenaz w glinie jest konieczny jesli jest wysoki poziom wod gruntowych. Jesli nie to może nawet zaszkodzić. Cyklicznie schnąca i nawilżana glina kurczy sie i puchnie a to może być groźne.

Pytałam się o izolację ścian fundamentowych w glinie bo naczytałam się bodajże w "Ladnym Domu" o sposobach takiej izolacji. Tam rozróżnają izolację ścian fundamentowych na przeciwwilgociową i przeciiwwodną. Na glinę radzą dac przeciwwodną i psioczą na wykonawców którzy tego nie robią bo podobno idą na łatwiznę i im jest wszystko jedno aby łatwiej. A przeciwwodna to papa termozgrzewalna na ścianach i to wcale nie przy budowaniu piwnicy. O piwnicy mogę zapomniec chociaż planowałam taką małą pod częścią domu. Wiięc teraz już nie wiem co o tym sądzic. Moi znajomi pobudowali się też na glinie z tradycyjną izolacją i po pewnym czasie musieli robic opaskę drenażową wokół budynku.

Pozdr.

Mam na swojej działce glinę, że ho ho i mimo tego mam również suchutką piwnicę. Dom bez opaski drenażowej, tylko piwnica "zdrenażowana" plus dobra izolacja fundamentów.

pzdr

Czyli po co Ci wykonawcy w ogole cos robia? Zgadzam sie,że wiekszości idzie na latwizne. Ale skoro jest okazja na naciagniecie klienta na dodatkowa kase to myslisz ze odmowiliby sobie? Mysle ze nie, tak jak nie odmawiaja sobie gazety sugerujace stosowanie wszystkich mozliwych sposobow zabezpieczenia sie na wszystko... Jesli woda nie pojawia sie na wysokosci fundamentow to po co dodatkowo izolowac? To oczywsicie nie zaszkodzi, oczywiscie lepiej to zrobic podczas budowy niż pozniej odkopywac...ale po co? Glina ubita wokol fundementow utrudnia wsiakanie wody w z powierzchni i w pewnym stopniu nawet jesli pod powierzchnia sie pojawi gdzies. Ale nie zabezpieczy jesli okaze sie, że pod domem płynie ukryta odnoga Orinoko...

Drenaz w glinie jest konieczny jesli jest wysoki poziom wod gruntowych. Jesli nie to może nawet zaszkodzić. Cyklicznie schnąca i nawilżana glina kurczy sie i puchnie a to może być groźne.

"Glina ubita wokol fundementow utrudnia wsiakanie wody w z powierzchni" "Cyklicznie schnąca i nawilżana glina kurczy sie i puchnie a to może być groźne".

Wydaje mi się, że w kontekście izolacji fundamentów to sprzeczne informacje, ale obydwa prawdziwe. U mnie na budowie kier. bud powiedział, że glina jest bardzo dobrym izolatorem od wilgoci wobec czego wykonano izolację standardową natomiast w częsci dom jest podpiniczony (w tym miejscu fundamenty są 2 metry głębiej) i tam wykonano "lepszą" izolację i opaskę. Zdaje to jak narazie egzamin ponieważ ani śladu wilgoci.

Witam,

Robiłam badania gruntu na naszej działce w Dobrej. Glina, glina i jeszcze raz glina. Nic to, że sąsiad z prawej 8 m dalej ma coś lepszego (glinę z piaskiem) a inny 20 m dalej ma piasek. Trafiliśmy na dołek wypełniony gliną z sączącą się wodą na głębokości 3 m. To nazywa się miec szczęście. Potwierdza się tylko to, że trzeba robic badania bez opinii sąsiadów o glebie. W związku z tym mam pytanie: czy ktoś z forumowiczów budował się na takim gruncie? Jaką izolację zastosowac na ławy i ściany fundamentowe? Myślę że posmarowanie ścian fundamentowych mazidłem nie wystarczy i trzeba będzie kłaśc papę z obu stron ścian jako izolację przeciwwodną. Napiszcie o doświadczeniach w budowaniu na takim gruncie.

Pozdr.

Jeśli woda jest dopiero na 3 metrach to dwukrotna warstwa mazidła w zupełności wystarczy bo tak naprawde glina to jest tylko upierdliwa dla wykonawcy - istotne zeby szybko zalac chudziaka pod ławami żeby nie zdazyło popadac i rozmoczyc bo tak to mozna w nieskonczonosc podbierać dno wykopu.

Pozdrawiam

Witam,

Robiłam badania gruntu na naszej działce w Dobrej. Glina, glina i jeszcze raz glina. Nic to, że sąsiad z prawej 8 m dalej ma coś lepszego (glinę z piaskiem) a inny 20 m dalej ma piasek. Trafiliśmy na dołek wypełniony gliną z sączącą się wodą na głębokości 3 m. To nazywa się miec szczęście. Potwierdza się tylko to, że trzeba robic badania bez opinii sąsiadów o glebie. W związku z tym mam pytanie: czy ktoś z forumowiczów budował się na takim gruncie? Jaką izolację zastosowac na ławy i ściany fundamentowe? Myślę że posmarowanie ścian fundamentowych mazidłem nie wystarczy i trzeba będzie kłaśc papę z obu stron ścian jako izolację przeciwwodną. Napiszcie o doświadczeniach w budowaniu na takim gruncie.

Pozdr.

Polecam płytę fundamentową. Podnieść dom i płyta fundamentowa. Zero problemów z izolacjami przeciwwodnymi. Minus: brak piwnicy. Ale można sobie wykopać je obok, jak się chce. Jest to chyba optymalny wybór. Cenowo porównywalny z tradycyjnymi fundamentami. I szybki. Szybszy do ław fundamentowych.

Pozdrawiam

Na jakim etapie wstawialiście bramę garażową? razem z oknami, później, wcześniej? mi doradzają, żeby jak najpóźniej, żeby cały kurz, brud i pył nie osiadał na prowadnicach i smarze z konstrukcji bramy, żeby później nie pwoodował jej zacinania się. Brzmi to logicznie, co o tym sądzicie? Chciałem, żeby właśnie garaż był zamykany po wstawieniu okien i był przechowalnią dla różnych materiałów, ale jaka to przechowalnia, skoro drzwi wejściowe też radzą mi zakładać na samym końcu (a mam połączenie garażu z domem). Może po prostu kupię metalowe drzwi i zamknę samo PG od zewnątrz i od strony garażu...[/

Ja najpierw zamknalem dom drzwiami "budowlanymi" (wejsciowe i miedzy garazem a domem) . I moglem robic prace. Materialy itp trzymalem w tym czasei w garazu/baraku. I jak juz porobilem duzo brudnych tematow (tynki itp). To jednego dnia zalozylem brame i wymienilem drzwi budowlane na docelowe (i zalozylem drzwi do garazu zewnetrzne).

Fantom

Ja najpierw zamknalem dom drzwiami "budowlanymi" (wejsciowe i miedzy garazem a domem) . I moglem robic prace. Materialy itp trzymalem w tym czasei w garazu/baraku. I jak juz porobilem duzo brudnych tematow (tynki itp). To jednego dnia zalozylem brame i wymienilem drzwi budowlane na docelowe (i zalozylem drzwi do garazu zewnetrzne).

Fantom

no i teraz żałuję, że się spóźniłem z drzwiami od Ciebie... zrobię tak samo, zamknę pom. gosp. metalowymi a potem brama garażowa i drzwi wejsciowe docelowe

Fantom

Zrobiłem dokładnie tak samo.

no i teraz żałuję, że się spóźniłem z drzwiami od Ciebie... zrobię tak samo, zamknę pom. gosp. metalowymi a potem brama garażowa i drzwi wejsciowe docelowe

Ja chyba jeszcze mam porządne metalowe drzwi budowlane - robione na zamówienie :-)) jutro zerknę w kontenerze jak by co to dam Ci cynk.