Slawek_K 04.05.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 hej. wiadomo że gdzie człowiek się spieszy tam diabeł się cieszy. Tak naprawdę to obecnie czekam na warunki przyłączy od naszych monopolistów, projekcik z planem się zgadza, wymagana jest tylko mała adaptacja projektu do tego planu. Badania gruntu jeszcze nie zleciłem gdyż architekt adoptujący projekt ma mi w tym dopomóc Jednakże chciałbym cos działać tzn zaklepać jakąś firmę czy ekipę na lato, bo wiadomo jest to okres wzmożonej aktywności na wszelakich budowach i może byc potem z nimi ciężko. Zależy mi na tym też z tego względu że obecnie dość intensywnie pozyskuję środki na budowę i z tego powodu niestety rzadko bywam w szczecinie, dzięki za kubeł zimnej wody i powoli coś czuję że dorastam do udzielania sie na forach, bo generalnie od lat tylko śledzę różne a tu w ciągu dwóch dni napisałem już kilka postów, i regularnie w ciągu dnia zaglądam czy jest napisane coś nowego. na architekta weź poprawkę! ich adaptacje (bo oni projekty adaptują a nie adoptują są czasami załamujące. nie chcę opisywać co mój narobił (albo czego nie narobił) bo zajełoby to pół strony. Jeśli nie znasz się na budowlance (a ja nie znałem sie kompletnie jak zaczynałem) to wierzyłem ślepo temu architektowi a potem dziwiłem się, że od rozpoczęcia budowy czasem po 3 razy dziennie musiałem nań jeździć, bo ciągle coś było dla ekipy niejasne. To jest trochę jak z lekarzami - idziesz na operację i ufasz im bezgranicznie, że Ci pomagają, a dla nicht to rutyna, ale im wierzysz, bo się nie znasz. Gdyby nie to, że architekta jeszcze będę potrzebował do pewnych podpisów to już dawno pojechałbym i kazał mu ten projekt zjeść na miejscu! Razem z segregatorem!!! Wrrr... czy mi kiedyś przejdzie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 04.05.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 a teraz, żeby nie było, żeśmy tacy nieuczynni podzwoń do tych ludzi w sprawie budowy: 1) Jan Ułoga (górale) - 601 151 3662) Krzysiek Gawron - 692 88 93 333) Krzysztof Gibas - 505 59 24 884) Bogdan Krzak - 603 66 57 31 (bardzo chwalony, jak ja go pytałem w marcu 2010 to wolny termin miał od października)5) Rafał Madej (góral) - 695 397 0866) Piotr Deć - 508 165 317 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1010 04.05.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Witamszukam solidnych wykonawców do ocieplenia dachubędę wdzięczna za polecenie sprawdzonych wyk.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.05.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 już sobie znalazłem to się i z Wami informacją podzielę, można sobie wynająć kontener w Jumarze, oprócz normalnego kosztu wywozu gruzu płaci się miesięczną dzierżawę, np. 178 zł brutto za kontener 4 m3 + 370 zł za wywóz. Jak dla mnie to lipa. Po pierwsze wywoz gruzu jest najtanszy z wszystkich smieci. Najdrozsze sa styropiany, welny itp. A np w gruzmix za 2m3 tych najgorszych smieci placi sie 180 zl (plus/minus) - to juz jest taniej. Po drugie, gruz to jedna z mniejszych ilosciowek podczas budowania - ciezko zapelnic 4m3. Po trzecie gruz mozna uzyc i nic nie wywozic ! Jak na razie nie wywiozlem nawet kilograma gruzu a smieci wywalilem juz 10m3 (i koniec, ufff). Gruz zawsze mozna gdzies uzyc (jakies tarasy, mury, lawy pod ploty, podbudowa pod polbruk itp). Po czwarte, jak postawisz kontener na wiecej niz jeden dzien to rano bedzie pelny ... ale nie twoich smieci. No i po piate wydasz wiecej kasy co miesiac za wynajecie kontenera. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.05.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Hej. dzięki za info, podobne dostałem już od Moderatora. Tak swoja droga, prosze nie mylic Moderatora z "administratorem listy". Sa to dwie zupelnie rozne funkcje. Moderator jest mianowany z ramienia Muratora (glosowanie bylo uzytkownikow). Administratorem listy stalem sie z samopowolania - wkurzalo mnie, ze od roku sluch po niej zaginal. A lista byla zapoczatkowana tylko i wylacznie przez uzytkownikow naszej grupy (sam nie wiem ile lat temu). I zaczynam ja pomalu ogarniac aby ruszyla od nowa - w nowej postaci. Po pierwsze caly czas udostepniona w sieci (dokumenty google) - i to juz dziala. Po drugie daze do jej ladniejszego ulozenia (chyba typu excel). Po trzecie do pouzupelniania wpisow z ostatniego roku. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickey30 04.05.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Witam wszystkich wieczorowo! Jak możecie się podzielić ile płaciliście za Certyfikat Energetyczny-byłbym wdzięczny... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.05.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Witam wszystkich wieczorowo! Jak możecie się podzielić ile płaciliście za Certyfikat Energetyczny-byłbym wdzięczny... Pozdrawiam Jak dobrze pamietam : 350 zl. Fantom ps. Na Allegro mozna chyba za 150 zl zrobic jak kiedys widzialem (zdalnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merena 05.05.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Zastanawia mnie jedna sprawa, czy kominek z płaszczem wodnym grzeje tylko wodę w kaloryferach, czy bieżącą także? Planuję na wiosnę budowę, ale może się przeciągnąć podłączenie gazu, w planie mam ogrzewanie gazowe plus kominek z płaszczem wodnym. Co jeśli nie zdążę z podłączeniem gazu? Jakie mam wtedy opcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.05.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Co grzeje kominek zalezy tylko od Ciebie - czyli zrobionej instalacji. Fantomps. Przemysl czy kominek z plaszczem to dobre dla Ciebie rozwiazanie - czy chcesz cale zycie w nim palic traktujac salon jak kotlownie. Bo jak ma byc rekreacyjny to kup normalny kominek. Taniej i czysciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dark01 05.05.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 uzywajac samego kominka, to rzeczywiscie robi sie z salonu kotlownia, ale czy majac gaz + kominek z plaszczem do podgrzewania, to bedzie zle? ma ktos takie cos? poleca? (zakladajac ze wlasciciele lubia sie bawic drewnem/ogniem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 05.05.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 To że będzie kominek z płaszczem oznacza właśnie "kotłownię".Jeżeli to byłby sam kominek to palisz np. kiedy masz ochotę, kiedy chcesz dogrzać itp.Ale jeśli poprowadzisz całą instalację "płaszcza wodnego" plus wpięcie jej i zintegrowanie z instalacją pieca gazowego, co przecież kosztuje i to nie mało, no to wydaje się naturalnym ciągłe korzystanie z tego źródła ciepła ... No bo dlaczego właściwie wybierasz takie rozwiązanie ?Przemyśl. Jeśli oszczędność środków na ogrzewanie - to dużo pracy przy obsłudze kominka.Jeśli przyjemność z palenia - to może jednak zwykły kominek.Wiesz ile trzeba drzewa aby ogrzać dom przez sezon plus woda tylko drewnem ?To kilkanaście metrów sześciennych (tak wynika z opinii na forum) ... a składowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 05.05.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 uzywajac samego kominka, to rzeczywiscie robi sie z salonu kotlownia, ale czy majac gaz + kominek z plaszczem do podgrzewania, to bedzie zle? ma ktos takie cos? poleca? (zakladajac ze wlasciciele lubia sie bawic drewnem/ogniem ) Nikt nie powiedział że będzie źle, ale żeby wspierać ogrzewanie gazowe kominkiem z płaszczem musisz palić mocniej/więcej/dłużej niż rekreacyjnie, a określenie "kotłownia" każdy odbiera inaczej. Jak będziesz dwa razy dziennie albo i więcej musiał wynieść popiół z kominka to jest już kotłownia czy nie? Poza tym zanim zdecydujesz się na kominek z płaszczem bądź nie przeanalizuj całość finansowo. Ja też będę miał kominek rekreacyjny (marzy nam się z szybą podnoszoną do góry), a za taki sam do płaszcza wodnego zapłacilibyśmy ze dwa razy więcej + koszt instalacji. A robić instalację tylko po to by była to na prawdę szkoda kasy i lepiej wydać na coś innego, a uwierz mi przy budowie domu jest sporo takich wydatków na "coś innego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dark01 05.05.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 To że będzie kominek z płaszczem oznacza właśnie "kotłownię". Jeżeli to byłby sam kominek to palisz np. kiedy masz ochotę, kiedy chcesz dogrzać itp. Ale jeśli poprowadzisz całą instalację "płaszcza wodnego" plus wpięcie jej i zintegrowanie z instalacją pieca gazowego, co przecież kosztuje i to nie mało, no to wydaje się naturalnym ciągłe korzystanie z tego źródła ciepła ... No bo dlaczego właściwie wybierasz takie rozwiązanie ? Przemyśl. Jeśli oszczędność środków na ogrzewanie - to dużo pracy przy obsłudze kominka. Jeśli przyjemność z palenia - to może jednak zwykły kominek. Wiesz ile trzeba drzewa aby ogrzać dom przez sezon plus woda tylko drewnem ? To kilkanaście metrów sześciennych (tak wynika z opinii na forum) ... a składowanie ? wybieram z oszczednosci i przyjemnosci na raz , w moim przypadku nie widze problemow z codziennym paleniem, ale na ogrzewanie tylko kominkiem bym sie nie zdecydowal... mam dosc duza dzialke (tak mi sie wydaje) -2500m , wiec ze skladowaniem raczej tez nie bedzie problemow... narazie taki mam plan... jeszcze dokladnie tego nie przeliczylem - przede wszystkim nie znam roznicy w koszcie instalacji i obawiam sie rosnacej ceny drewna, dlatego ta "oszczednosc" trzeba bedzie sprawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dark01 05.05.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Nikt nie powiedział że będzie źle, ale żeby wspierać ogrzewanie gazowe kominkiem z płaszczem musisz palić mocniej/więcej/dłużej niż rekreacyjnie, a określenie "kotłownia" każdy odbiera inaczej. Jak będziesz dwa razy dziennie albo i więcej musiał wynieść popiół z kominka to jest już kotłownia czy nie? Poza tym zanim zdecydujesz się na kominek z płaszczem bądź nie przeanalizuj całość finansowo. Ja też będę miał kominek rekreacyjny (marzy nam się z szybą podnoszoną do góry), a za taki sam do płaszcza wodnego zapłacilibyśmy ze dwa razy więcej + koszt instalacji. A robić instalację tylko po to by była to na prawdę szkoda kasy i lepiej wydać na coś innego, a uwierz mi przy budowie domu jest sporo takich wydatków na "coś innego". u tesciow w tej chwili jest kominek rekreacyjny, zima palili calymi dniami i tego popiolu tak duzo nie bylo (tzn wymiana raz na 1-2 dni), ale to tez pewnie zalezy od kominka(chociazby pojemnosc pojeminka na popiol?) i drewna poza tym tak jak mowisz, dokladnie tego nie liczylem, bede musial jeszcze do dokladnie przeanalizowac z ekonomicznej strony do budowy (narazie nawet do projektu) troche czasu, wiec wszystko moze sie zmienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.05.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Wlasnie - ta rosnaca cena drewna ..... Choc kto wie ile kiedys gaz bedzie kosztowal...No i do tego drozszy kominek, wiecej instalacji, pompy itp. I ciezko rozpalic kominek w okresie cieplym - bo nie ma co robic z wygenerowana energia. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merena 05.05.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 decyzję o montażu kominka z płaszczem wodnym plus pieca gazowego juz podjęłam, piec ma się włączać jeśli temp w domu spadnie ponizej ustalonej temperatury, nie mam nic przeciw "kotłowni" w salonie, działkę mam 7600 więc nie ma problemu ze składowaniem drewna, nie jest też ważny koszt instalacji. Chodzi mi tylko o to, co jeśli wprowadzę się, a jeszcze nie będę mieć podłączenia do gazociągu. Co wtedy z wodą w kranie. Jak ją ogrzeję? Bo wydaje mi się że kominiek instaluje się do ogrzewania wody do kaloryferów /ogrzewania podłogowego, czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 05.05.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 decyzję o montażu kominka z płaszczem wodnym plus pieca gazowego juz podjęłam, piec ma się włączać jeśli temp w domu spadnie ponizej ustalonej temperatury, nie mam nic przeciw "kotłowni" w salonie, działkę mam 7600 więc nie ma problemu ze składowaniem drewna, nie jest też ważny koszt instalacji. Chodzi mi tylko o to, co jeśli wprowadzę się, a jeszcze nie będę mieć podłączenia do gazociągu. Co wtedy z wodą w kranie. Jak ją ogrzeję? Bo wydaje mi się że kominiek instaluje się do ogrzewania wody do kaloryferów /ogrzewania podłogowego, czy się mylę? Mylisz się. Przy odpowiednio zaprojektowanej i wykonanej instalacji kominek z płasczem wodnym może służyć zarówno jako źródło C.O. jak i C.W. My tak mamy. Myślę po 2 latach, że z tą "kotłownią" w salonie to gruba przesada. Wiadomo, ze przy paleniu trochę się naśmieci ale bez przesady więcej nabrudzą dzieci i pies biegając na trasie dom - ogród, dom - okolica Niemiłą niespodziankę sprawiła znaczna podwyżka ceny drewna ;-( ale jak to już zostało napisane powyżej gaz też drożeje. Nawet jeśli ostatnia podwyżka ceny drewna zmniejszyła ekonomiczną opłacalność kominka z PW to niewątpliwie po planowanej na czerwiec podwyżce ceny gazu znów to się zmieni w drugą stronę i tak bez końca zapewne. Pamiętac też należy, że odpowiednie wspomaganie kominkiem z PW pozwala na zejscie do taryfy W-2 a tu już oszczędności na samej różnicy abonamentu są niemałe. Palenie rekreacyjne w kominku bez PW - ok kwestia gustu - o tym sie nie dyskutuje - szkoda tylko tego ciepła, które idzie "w komin" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 05.05.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Wlasnie - ta rosnaca cena drewna ..... Choc kto wie ile kiedys gaz bedzie kosztowal... No i do tego drozszy kominek, wiecej instalacji, pompy itp. I ciezko rozpalic kominek w okresie cieplym - bo nie ma co robic z wygenerowana energia. Fantom Nie pamiętam dokładnie jaka to była róznica w kosztach instalacji z kominkiem z PW i bez - ale nie są to jakieś ogromne sumy. A co do palenia w okresie ciepłym - zwyczajnie się nie pali - w kominku bez PW zapewne też. Są jednak takie dni gdzie miło jest przepalić w kominku z PW i poczuć ciepełko w całym domu. Najważniejsze jednak w całym temacie jest solidne ocieplenie - wówczas można znaczną część roku ogrzewać kominkiem z PW, a w zimniejszym okresie wspomagać piec gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żółwik 05.05.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Cześć. Tu znajdziecie trochę obliczeń odnośnie kominków z płaszczem wodnym i ogrzewania gazowego. Artykuł nie jest najnowszy więc zwracam uwagę na cenę m3 drewna Po dwóch sezonach palenia w kominku z p.w. nie będę się silił na obalanie tych wyliczeń Kominek grzeje nam c.o. i c.w. W tym sezonie grzaliśmy całe weekendy i niektóre wieczory w ciągu tygodnia po pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.05.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Do posiadajacych kominki z PW : jak wyglada u Was szyba w kominku ? Jak czesto ja czyscicie ? Fantomps. Jak ktos chce zobaczyc moja (bez PW), kominek stoi jakies pol roku i ani razu szyba nie byal czyszczona ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts