Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Cześć.

Tu znajdziecie trochę obliczeń odnośnie kominków z płaszczem wodnym i ogrzewania gazowego. Artykuł nie jest najnowszy więc zwracam uwagę na cenę m3 drewna :) Po dwóch sezonach palenia w kominku z p.w. nie będę się silił na obalanie tych wyliczeń :) Kominek grzeje nam c.o. i c.w. W tym sezonie grzaliśmy całe weekendy i niektóre wieczory w ciągu tygodnia po pracy.

Ciekawy link - cena drewna to juz faktycznie 3-4 razy wieksza - wiec lepiej tego nie przeliczac jak chcecie PW jeszcze, bo sie zalamiecie :) Nie ma tam policoznych jeszcze innych kosztow (np praca pomp ciagla do PW). No i problemy z wymiennikami ciepla po kilku latach (do wymiany ?). O paleniu w lato nie wspomne - nierelane bo nie ma co zrobic z energia. A szyba ? Ciagle czarna - nie widac plomienia.

Na poczatku tez chcialem PW (makroterm), ale policzylem, poogladalem, ZA, PRZECIW, sprzatanie, noszenie, "zyski" kasowe ... i wyszlo ze to bez sensu.

Co do puszczania powietrza w komin (bez PW) to ... kto jak lubi. Po pierwsze mam zalozone radiatory na rurze wylotowej - wyciagam duzo wiecej energii z tego. Po drugie dzykuje sie wlasnie do podlaczenia wylotu ceiplego powietrza pod rekuperator - super dogrzanie wsyztskich pomieszczen. I po co ten PW ? A bez dodatkowego pieca gazowego to juz wogole sobie tego nie wyobrazam.

Fantom

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Mylisz się.

Przy odpowiednio zaprojektowanej i wykonanej instalacji kominek z płasczem wodnym może służyć zarówno jako źródło C.O. jak i C.W.

My tak mamy. Myślę po 2 latach, że z tą "kotłownią" w salonie to gruba przesada. Wiadomo, ze przy paleniu trochę się naśmieci ale bez przesady więcej nabrudzą dzieci i pies biegając na trasie dom - ogród, dom - okolica ;-)

A kto Wam projektowal/wykonywał ? polecacie go?

Mylisz się.

Przy odpowiednio zaprojektowanej i wykonanej instalacji kominek z płasczem wodnym może służyć zarówno jako źródło C.O. jak i C.W.

My tak mamy. Myślę po 2 latach, że z tą "kotłownią" w salonie to gruba przesada. Wiadomo, ze przy paleniu trochę się naśmieci ale bez przesady więcej nabrudzą dzieci i pies biegając na trasie dom - ogród, dom - okolica ;-)

Niemiłą niespodziankę sprawiła znaczna podwyżka ceny drewna ;-( ale jak to już zostało napisane powyżej gaz też drożeje. Nawet jeśli ostatnia podwyżka ceny drewna zmniejszyła ekonomiczną opłacalność kominka z PW to niewątpliwie po planowanej na czerwiec podwyżce ceny gazu znów to się zmieni w drugą stronę i tak bez końca zapewne.

Pamiętac też należy, że odpowiednie wspomaganie kominkiem z PW pozwala na zejscie do taryfy W-2 a tu już oszczędności na samej różnicy abonamentu są niemałe.

Palenie rekreacyjne w kominku bez PW - ok kwestia gustu - o tym sie nie dyskutuje - szkoda tylko tego ciepła, które idzie "w komin" ;-)

bardzo dziękuję za info :) i dajcie proszę na miary na wykonawcę, jeśli godny polecenia

czytając wpisy ma się wrażenie że palenie w kominku to niemal mistyczne doznanie, a posiadanie kominka z PW lub bez to forma filozofii życiowej ;)

nie planowałam używać kominka do podgrzewania wody bieżącej, ale teraz się nad tym zastanawiam, dowiedziałam się też, że wystarczy wypożyczyć zbiornik na gaz i w ten sposób przeczekać podłączenie do gazociągu, więc opcji jest na szczęście kilka

Witam

mam dwa pytania

dostałam warunki przyłącza elektroenergtycznego z Enei i jest tu napisane że mogę też sama zrobić to przyłącze i oni je ode mnie odkupią. Nie zastanawiałabym się nad tym gdyby nie to, że mają na pociagnięcie kabla ROK a ja chcę się budować na wiosnę 2012 i nie wiem czy zgra mi się to w czasie. Czy robienie tego samemu się opłaca? Znacie moze kogoś kto się zajmuje tym na terenie Kobylanki/Bielkowa?

nadal szukam architekta najlepiej z terenuKobylanki, polećcie kogoś...

czy ktoś może coś wie na ten temat?

http://biznes.interia.pl/szukaj/news/gazprom-szykuje-zima-potezna-podwyzke-cen-gazu,1629603

faktycznie drwewno podrożało ;-(

ale gaz też podrożał i będzie drożał dalej - patrz link powyżej

musze zajrzeć do kosztorysów C.O. aż mi się nie chce wierzyć że różnica w wykonaniu instalacji to 8-10 tyś

a co do brudzącej się szyby - pewnie i szybciej się brudzi przy kominku z PW

ale i tak najistotniejsza jest jakość drewna którym się pali - jesli sezonowane i dobrze przesuszone to i szyba brudzi się mniej

my mamy kominek Arysto - i naprawdę nie ma konieczności ciągłego mycia szyby - zresztą mycie szyby to 5 min przy zastosowaniu odpowiednich środków ;-)

potrzebny w ilosci większej niz wspomniane przez Ciebie "wiaderko"

muszę na dniach zdecydować czy popisywać umowę i czekać do lata przyszłego roku (bo wtedy najwcześniej będzie prąd) i jakiś radzić sobie przez trzy-cztery miesiące na agregacie, czy też bawić się w przyłącze na własną rękę, zapłacić pewnie drożej ale mieć prąd od początku.

w takim razie może ktoś mi powie, krok po kroku, jakie są szczegółowe etapy budowy i do czego potrzebny jest prąd?

Witam

Mam prośbę czy może ktoś napisać (wiem, że jest tego sporo) jakie potrzebne są dokumenty do odbioru budynku w Policach.

Z tego co się orientuje potrzebne są:

1. Wniosek

2. Zakończony dziennik budowy + oświadczenia i uprawnienia kierownika budowy

3. Kopia pozwolenia na budowę

4. Protokół o próbie szczelności instalacji gazowej. Czy wystarczy protokół od osoby która robiła mi instalację czy z gazowni coś jeszcze potrzebuje

5. Protokół z odbioru instalacji elektrycznej.

6. Protokół odbioru przyłącza wody

7. Czy na oczyszczalnie muszę mieć jakiś papier?

8. Mapka inwentaryzacyjna

9. Protokół od kominiarza

10.Zaświadczenie o nadaniu nr domu.

Coś jeszcze potrzebuje?

W kwestii certyfikatu energetycznego, robila mi to firma z netu. [email protected] Cena 130 PLN czy cos kolo tego, szybko i sprawnie a ze traktuje to jako kolejny wymysl urzedasow to mi to pasowalo. Wszystkie dane rzetelnie i zgodnie ze stanem faktycznym. Pierwotna energia 53, koncowa 42, czyli na pasku jakies 5 cm z lewej ;) I czy dzieki temu swiat bedzie lepszy? Watpie.

aLien01 - nie wiem jak z oczyszczalnią bo nie mam...

ale widzę dwie pułapki - pierwsza to odbiór kominiarski - musi być albo z tzw. rekontrolą ( i lepiej żeby data tej drugiej była inna niż tej pierwszej, choć na tym samym druku, to u mnie trochę kręcili nosem, ale przeszło) i druga to elektryk - tam są chyba trzy opinie, albo dwie... już nie pamiętam, ale jedna z nich dotyczy izolacji przewodów czy jakoś tak, wezwali mnie że tego nie ma - było tylko, że na drugiej stronie kartki i nie zauważyli...

Witam

Mam prośbę czy może ktoś napisać (wiem, że jest tego sporo) jakie potrzebne są dokumenty do odbioru budynku w Policach.

Z tego co się orientuje potrzebne są:

1. Wniosek

2. Zakończony dziennik budowy + oświadczenia i uprawnienia kierownika budowy

3. Kopia pozwolenia na budowę

4. Protokół o próbie szczelności instalacji gazowej. Czy wystarczy protokół od osoby która robiła mi instalację czy z gazowni coś jeszcze potrzebuje

5. Protokół z odbioru instalacji elektrycznej.

6. Protokół odbioru przyłącza wody

7. Czy na oczyszczalnie muszę mieć jakiś papier?

8. Mapka inwentaryzacyjna

9. Protokół od kominiarza

10.Zaświadczenie o nadaniu nr domu.

Coś jeszcze potrzebuje?

http://www.bip.pinb.szczecin.pl/strony/64.dhtml

Trzeba załączyć to samo co w Szczecinie (patrz link) +twój pkt 10.

ja słyszałam że jest potrzebny od początku...

W początkowej fazie prądu naprawdę nie zużywa się dużo agregat spokojnie wystarczy często tak robimy bo rzadko kto ma prąd na działce. Po ławach albo nawet po wymurowaniu ścian przyziemia zaczyna być potrzebny zwłaszcza siła 380V do betoniarki itp.

potrzebny w ilosci większej niz wspomniane przez Ciebie "wiaderko"

...... i do czego potrzebny jest prąd?

No tak jak wiesz lepiej, i te "wiaderko" z agregatu ci nie starczy to ok. Tylko skad wiesz, ze nie starczy, jak nie wiesz na co potrzebny jest prad ??

Fantom

ps. Do zainteresowanych : ja przez pierwsze trzy miesiace nie mialem pradu - tylko agregat - w zupelnosci wystarczyl.

http://biznes.interia.pl/szukaj/news/gazprom-szykuje-zima-potezna-podwyzke-cen-gazu,1629603

faktycznie drwewno podrożało ;-(

ale gaz też podrożał i będzie drożał dalej - patrz link powyżej

musze zajrzeć do kosztorysów C.O. aż mi się nie chce wierzyć że różnica w wykonaniu instalacji to 8-10 tyś

a co do brudzącej się szyby - pewnie i szybciej się brudzi przy kominku z PW

ale i tak najistotniejsza jest jakość drewna którym się pali - jesli sezonowane i dobrze przesuszone to i szyba brudzi się mniej

my mamy kominek Arysto - i naprawdę nie ma konieczności ciągłego mycia szyby - zresztą mycie szyby to 5 min przy zastosowaniu odpowiednich środków ;-)

Wg linka poprzedniego, to drewno podrozalo z 300%. A gaz od tamtej pory nawet 50% nie podrozal. Wiec te wyliczenia juz wychodza jeszcze bardziej niekorzystnie na grzanie drewnem. Chyba ciagle jest taniej, ale .... czy warto ?

A do do grzania kominkiem, to przeciez mozna nim i grzac bez PW. Jakims DGP lub rozwiazaniami posrednimi.

Ja tez mam Arysto - tylko dodatkowo wzialem szybe pirolityczna.

Fantom

Wg linka poprzedniego, to drewno podrozalo z 300%. A gaz od tamtej pory nawet 50% nie podrozal. Wiec te wyliczenia juz wychodza jeszcze bardziej niekorzystnie na grzanie drewnem. Chyba ciagle jest taniej, ale .... czy warto ?

A do do grzania kominkiem, to przeciez mozna nim i grzac bez PW. Jakims DGP lub rozwiazaniami posrednimi.

Ja tez mam Arysto - tylko dodatkowo wzialem szybe pirolityczna.

Fantom

nie miałem okazji kupowac drewna po 60zł mp - więc nie wiem czy w 2005 faktycznie tyle kosztowało

w zeszłym roku mozna było kupić w lesie po 120 zł mp - potem trzeba było pociąć i porąbać ale troche fizycznej pracy nikomu nie zaszkodzi ;-)

teraz faktycznie podrożało bo w lesie kosztuje już 190 zł mp

nie miałem na myśli zupełnego zastępowania C.O. gazowego kominkiem z PW ale połączenie i odpowiednie korzystanie z obu tych instalacji. Można dyskutowac na ten temat bez końca - mi jakoś nie pasowało DGP i "rozwiazania pośrednie". Chwalę sobie korzystanie z kominka z PW - wybór nalezy do każdej osoby indywidualnie.

Ja tam lubie przepalić w weekendy i wieczorkami zimą. Nagrzana podłogówka trzyma ciepło jeszcze długo po paleniu co znacząco zmniejsza zużycie gazu.

No i do ceny gazu nalezy doliczyć jeszcze abonament a nie samą cenę m3.

Generalnie temat rzeka.