Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

ano - temat rzeka. I dlatego niech kazdy przemysli co dokladnie chce. Aby potem nie zalowal, ze nie zrobil PW, lub, ze zrobil PW.

Fantom

ja byłem napalony na kominek z PW ostatecznie nie robię z PW, chcę mieć rekreację a nie obowiązek. A podsumowując - samo wiecie, że jakiego tematu tutaj nie zaczniemy, zawsze 50% ma swoje zdanie a 50% odmienne! Że też przypomnę temat rolet zewnętrznych ;-)

ja byłem napalony na kominek z PW ostatecznie nie robię z PW, chcę mieć rekreację a nie obowiązek. A podsumowując - samo wiecie, że jakiego tematu tutaj nie zaczniemy, zawsze 50% ma swoje zdanie a 50% odmienne! Że też przypomnę temat rolet zewnętrznych ;-)

Dokladnie tak. Niech po prostu kazdy pozna ZA i PRZECIW roznych rozwiazan a nie pcha sie do przodu. I wtedy moze wybrac co mu pasuje. Ja tez na poczatku bylem napalony na PW jak szczerbaty na suchary. Ale po kilkutygodniowej analizie, stwierdzilem, ze mi to nie pasuje.

Fantom

Witam po ciutkiej przerwie. Z racji pierwszych doświadczeń przedbudowlanych mogę się podzielić wrażeniami z: castingu na ekipę.Na razie to konkurów stanęły 4 góralskie ekipy z listy z naszej grupy. Wrażenia: porażające-z racji cen oczywiście. Domeczek skromny:mała 130 m stodólka + garaż przylepiony, dach dwuspad, bez lukarn,udziwnień itp.Dwie otrzymane jak na razie wyceny:80 tys. za robociznę i jedna opcja 185 tys.z materiałem -i nic mnie nie obchodzi.Tłumaczenie: jak juz tutaj z gór przyjechalismy, to musimy dobrze zarobić.Oczywiscie tłumaczyć sie nikt nie musi,ale chyba ten zachodniopomorski rynek troszkeż zepsuty jest. Mowa oczywiscie o SSO. Jutro stają do konkurów kolejne dwie ekipy.Czy ktoś poratuje mnie kims solidnym,ale nie szalejącym tak cenowo?

bardzo dziękuję za info :) i dajcie proszę na miary na wykonawcę, jeśli godny polecenia

czytając wpisy ma się wrażenie że palenie w kominku to niemal mistyczne doznanie, a posiadanie kominka z PW lub bez to forma filozofii życiowej ;)

nie planowałam używać kominka do podgrzewania wody bieżącej, ale teraz się nad tym zastanawiam, dowiedziałam się też, że wystarczy wypożyczyć zbiornik na gaz i w ten sposób przeczekać podłączenie do gazociągu, więc opcji jest na szczęście kilka

merena od 5 lat doradzam na tym forum na temat systemów grzewczych powiązanych z kominkiem z płaszczem i piecach gazowych mam swoje wypracowane systemy i schematy oraz wykonuję i systemy wod-kan i systemy grzewcze i automatykę dopasowaną do takich rozwiązań w/g mie choć mogę być nieobiektywny jako że jestem wykonawcą kominek z płaszczem to rozwiązanie ekonomiczne jedynie musi być prawidłowo wykonany montaż i w odpowiednio wykonana do tego instalacja czyli bufor akumulacji ciepła sterowanie pogodowe i pare innych rzeczy i wtedy nie mamy kotłowni w salonie bo palimy 3-4 godzin dziennie na maxsa a potem odzyskujemy ciepło zgromadzone w buforze przez 12 godzin no i szyba jest czysta bo nie kiśimy kominka na niskich temperaturach a palimy na wysokich temperaturach i na wysokiej sprawności wtedy sadza nie ma szans osadzić sie w palenisku i na szybie chętnie doradzę dobiorę urządzenia i ewentualnie wykonam taka instalację, a mam wykonanych trochę tego typu instalacji za sobą.

czolem, a my dzis dostalismy pismo z nadzoru z Polic. Okazalo sie ze jest brak... jak mnie to cieszy! Brak zastrzezen do zgloszenia i zezwolenie na eksploatacje. Czyli spadam formalnie z grupy budujacych...a nie formalnie to teraz dopiero sie zaczyna...ogrodki,plotki, podjazdziki...ech...Pozdrawiam budujacych niezakonczonych ;)

Po materiałach na ściany (bloczki, porotherm i inne), teraz jestem na etapie poszukiwania wykonawcy więźby dachowej. Jaki tartak w okolicy możecie polecić, a jaki radzicie zdecydowanie omijać?

Gdzie już sprawdzałem? Sławland, Tarpol- drew, Bimar, Wanda, Elgeron.

Sławland odradzam maja dziwne podejście do klienta o wszytko trzeba się prosić, Kudra ok szybko sprawnie drewno też ok z tym, że wiadomo trzeba porównać ceny bo to przecież tak naprawdę hurtownia a nie tartak i najtańsi nie są.

Po materiałach na ściany (bloczki, porotherm i inne), teraz jestem na etapie poszukiwania wykonawcy więźby dachowej. Jaki tartak w okolicy możecie polecić, a jaki radzicie zdecydowanie omijać?

ZDECYDOWANIE ODRADZAM Elgeron !!!

Na podstawie własnych doświadczeń i problemów z jakością i ilością dostarczonego materiału.

Sławland wczesniej pozwalał na zebranie kory za darmo - w ramach czyszczenia terenu. A teraz każą sobie płacić i jeszcze samemu zbierać ;)

A podpowiedzcie jak to jest z podatkami/opłatami za działkę - będąc posiadaczem działki budowlanej trzeba wnosić jakieś opłaty do gminy/starostwa?

Humus zdjęty, w tym roku planujemy zadaszyć budynek a wykonczenie robic w przyszlym. I tu pytanie: wstawiac okna dachowe na zimę (a mamy ich 10) czy moze jednak na wiosnę? Chyba, ze będzie mozna już podpisać umowę z firmą ochroniarska?

Przy wyborze więźby zdecydowanie polecam porównywać korelację ceny z jakością ze wskazaniem na drugi parametr. Ja kupowałem u Kudry i materiał był ok. wykonawcy nie narzekali, a cena też była ok.

Sławland wczesniej pozwalał na zebranie kory za darmo - w ramach czyszczenia terenu. A teraz każą sobie płacić i jeszcze samemu zbierać ;)

A podpowiedzcie jak to jest z podatkami/opłatami za działkę - będąc posiadaczem działki budowlanej trzeba wnosić jakieś opłaty do gminy/starostwa?

Humus zdjęty, w tym roku planujemy zadaszyć budynek a wykonczenie robic w przyszlym. I tu pytanie: wstawiac okna dachowe na zimę (a mamy ich 10) czy moze jednak na wiosnę? Chyba, ze będzie mozna już podpisać umowę z firmą ochroniarska?

Na mocy obowiązujących przepisów podatkowych (ustawa o podatkach i opłatach lokalnych) właściciel nieruchomości zobowiązany jest do złożenia deklaracji z tytułu podatku od nieruchomości (dotyczy także działki rolnej) do odpowiedniego organu podatkowego (w tym przypadku prezydent, burmistrz, wójt) w ciągu 14 dni od chwili zdarzenia majacego wpływ na zaistnienie zobowiązania podatkowego (czyli np. nabycia nieruchomości niezabudowanej).

Ja bym okien nie wstawiał bo rozumiem, ze mowa tylko o dachowych chyba, że wszystkie w całym domu to w sumie też bym nie wstawiał co to da ?tylko ewentualna pokusa dla złodzieja.

pzdr Bartek

czolem, a my dzis dostalismy pismo z nadzoru z Polic. Okazalo sie ze jest brak... jak mnie to cieszy! Brak zastrzezen do zgloszenia i zezwolenie na eksploatacje. Czyli spadam formalnie z grupy budujacych...a nie formalnie to teraz dopiero sie zaczyna...ogrodki,plotki, podjazdziki...ech...Pozdrawiam budujacych niezakonczonych ;)

Gratuluje. Jak długo czekaliście na to pismo z nadzoru?. Jeżeli chodzi o ogródki, płotki, podjazdy etc. to uważam że jest to często bagatelizowany przez inwestorów temat, a kosztuje naprawdę duuużo.

pzdr

Czy ktoś z Was miał ekipę do SSO z materiałem? Jak się na tym wychodzi? Jak Zabłocki na mydle, czy niekoniecznie?Jakie są zagrożenia tej sytuacji?

mam dogadaną ekipę na SSO z materiałem ale zaczynają dopiero za tydzień; wyceny - między najdroższą i najtańszą 65tyś różnicy; jeżeli masz w miarę realny kosztorys i każda ekipa wycenia to samo - dość łatwo to porównać; ja po spotkaniach z wieloma wykonawcami odniosłem wrażenie, że wielu z nich daje cenę "z kosmosu" i liczy na frajera który tyle zapłaci "za spokojną głowę"

jedna z ekip na wycenie podała mi pozycje: materiały, sprzęt, robocizna, zysk; dziwne bo myślałem zawsze, że zyskiem ekipy budowlanej jest właśnie ich robocizna (dodam że pozycja "zysk" była znacząca)

Sławland odradzam maja dziwne podejście do klienta o wszytko trzeba się prosić, Kudra ok szybko sprawnie drewno też ok z tym, że wiadomo trzeba porównać ceny bo to przecież tak naprawdę hurtownia a nie tartak i najtańsi nie są.

Przy wyborze więźby zdecydowanie polecam porównywać korelację ceny z jakością ze wskazaniem na drugi parametr. Ja kupowałem u Kudry i materiał był ok. wykonawcy nie narzekali, a cena też była ok.

Niespodzianka - do tej pory Kudra w zasłyszanych opiniach był lekko "be".

ZDECYDOWANIE ODRADZAM Elgeron !!!

Na podstawie własnych doświadczeń i problemów z jakością i ilością dostarczonego materiału.

A tu nie ma niespodzianki.

Dziękuję wszystkim za opinie i wskazówki.

mam dogadaną ekipę na SSO z materiałem ale zaczynają dopiero za tydzień; wyceny - między najdroższą i najtańszą 65tyś różnicy; jeżeli masz w miarę realny kosztorys i każda ekipa wycenia to samo - dość łatwo to porównać; ja po spotkaniach z wieloma wykonawcami odniosłem wrażenie, że wielu z nich daje cenę "z kosmosu" i liczy na frajera który tyle zapłaci "za spokojną głowę"

jedna z ekip na wycenie podała mi pozycje: materiały, sprzęt, robocizna, zysk; dziwne bo myślałem zawsze, że zyskiem ekipy budowlanej jest właśnie ich robocizna (dodam że pozycja "zysk" była znacząca)

Na razie mam tylko 2e wyceny - kwota podana ogólnie. W tym tygodniu będę mieć wyceny z materiałem: bardziej szczegółowe-podzielę się na forum spostrzeżeniami. Jedna z góralskich ekip stwierdziła,ze jej pracownicy traktują Szczecin jak wyjazd do pracy zagrabanicę - tak dobre stawki są u nas. Dodali też, że Sz-n jest droższy nawet od W-wy - średnio o 20% - pod względem cen usług w budowlance.Szczerze mówiąc, w to ostanie nie chce mi się wierzyć.Skąd to się u nas wzięło?