barnich 08.05.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Na razie mam tylko 2e wyceny - kwota podana ogólnie. W tym tygodniu będę mieć wyceny z materiałem: bardziej szczegółowe-podzielę się na forum spostrzeżeniami. Jedna z góralskich ekip stwierdziła,ze jej pracownicy traktują Szczecin jak wyjazd do pracy zagrabanicę - tak dobre stawki są u nas. Dodali też, że Sz-n jest droższy nawet od W-wy - średnio o 20% - pod względem cen usług w budowlance.Szczerze mówiąc, w to ostanie nie chce mi się wierzyć.Skąd to się u nas wzięło? "Moi" górale mówili, że stawki są takie jak w W-wie z tą różnicą, że u nas nie ma problemów z płaceniem, a w stolicy często oszukują więc u nas lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 08.05.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 To chyba z tymi samymi rozmawiałam:) Ale cenią się, oj cenią i wybrzydzają co poniektórzy. Niektóre ekipy zastrzegają, ze nie będą pracować z kierownikiem, który wyda im się od razu nie do dogadania, a kierownicy - albo w ogóle nie chcą brać domków:), albo mają swoją czarną i białą listę wykonawców. I weź tu pogódź to wszystko:) Chyba założę firmę budowlaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 08.05.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Na razie mam tylko 2e wyceny - kwota podana ogólnie. W tym tygodniu będę mieć wyceny z materiałem: bardziej szczegółowe-podzielę się na forum spostrzeżeniami. Jedna z góralskich ekip stwierdziła,ze jej pracownicy traktują Szczecin jak wyjazd do pracy zagrabanicę - tak dobre stawki są u nas. Dodali też, że Sz-n jest droższy nawet od W-wy - średnio o 20% - pod względem cen usług w budowlance.Szczerze mówiąc, w to ostanie nie chce mi się wierzyć.Skąd to się u nas wzięło? ja miałem ekipę na SSO z materiałem i miałem kłopot z głowy, chociaż na pewno zapłaciłem wiecej, niż gdybym sam szukał materiałów i zajmował sie ich zakupem. ekipę wybrałem bo dała mi za SSO cenę najblizszą kwocie, jaką za SSO mogłem zobaczyc w kosztorysie zamowionym dodatkowo do projektu w studiu projektowym. A wiadomo, ze te kosztorysy są raczej minimalistyczne. A co do cen w Szczecinie - moi górale mieli podobno dniówkę po 200 zł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 08.05.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 A ja ponawiam prośbę na tynkarzy. Tynki wapienno-cementowe. Szukam solidnej firmy. Jak kształtują się ceny? ja też ciągle szukamy tynkarzy, w posadzkarzach mam wybór, w tynkarzach na razie monopol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 08.05.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 mam dwie kolejne prośby, bo na naszej liscie krucho z informacjami w tym zakresie, poproszę o namiary na:- rolety zewnętrzne (a przy okazji co sadzicie o sterowaniu rolet "radiowo", ktoś z Was moze to uzytkuje?)- ocieplenie poddasza + rigipsy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 08.05.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 ja miałem ekipę na SSO z materiałem i miałem kłopot z głowy, chociaż na pewno zapłaciłem wiecej, niż gdybym sam szukał materiałów i zajmował sie ich zakupem. ekipę wybrałem bo dała mi za SSO cenę najblizszą kwocie, jaką za SSO mogłem zobaczyc w kosztorysie zamowionym dodatkowo do projektu w studiu projektowym. A wiadomo, ze te kosztorysy są raczej minimalistyczne. A co do cen w Szczecinie - moi górale mieli podobno dniówkę po 200 zł! Ano. A nie miałes obaw,że będą oszczędzać na materiale w tej sytuacji?Czy to nie ma znaczenia Twoim zdaniem, bo np. kierownik pilnuje tych spraw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 08.05.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Ano. A nie miałes obaw,że będą oszczędzać na materiale w tej sytuacji?Czy to nie ma znaczenia Twoim zdaniem, bo np. kierownik pilnuje tych spraw? Oszczędzac jak oszczędzać, ale w mojej wycenie iości były le(kk)kko zawyżone. Jak potem stwierdził właściciel składu: górka na nieprzewidziane wydatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 08.05.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Oszczędzac jak oszczędzać, ale w mojej wycenie iości były le(kk)kko zawyżone. Jak potem stwierdził właściciel składu: górka na nieprzewidziane wydatki. Tego też się obawiam. Tyle,że niektórzy chcą jedynie z materiałem. Nie zakładam,że wszyscy wykonawcy są nieuczciwi.Ale skoro są tacy chętni,by brać z materiałem to musi im się to opłacać po prostu.Innych przesłanek nie widzę.Wiem, mają co prawda niby duże rabaty,ale czy osoba taka jak ja, kiedy pojedzie do hurtowni i powie,że będzie się w niej zaopatrywać na cały SSO nie uzyska tego samego? A potem w Skarbówce odzyska Vacik sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 08.05.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Niespodzianka - do tej pory Kudra w zasłyszanych opiniach był lekko "be". A tu nie ma niespodzianki. Dziękuję wszystkim za opinie i wskazówki. Pamiętaj że Kudra Kudrze nierówny ponieważ np Kudra na Ku Słońcu i Kudra w Mierzynie to dwie różne firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 08.05.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Ano. A nie miałes obaw,że będą oszczędzać na materiale w tej sytuacji?Czy to nie ma znaczenia Twoim zdaniem, bo np. kierownik pilnuje tych spraw? do kalkulacji podałem tylko jaki chce materiał na konstrukcję ścian i ze dachowka ma byc ceramiczna, resztę zaproponował wykonawca, jak chciałem coś innego to to kalkulowałem sobie w hurtowni a on to zamawial, kupowal na siebie a mi wystawial FV na 8% jako usługe z montażem... np. zmieniałem dachówkę, kalkulowałem w hurtowni jaka on mi jkalkulowal, potem to co ja chcialem, sam negocjowalem cene a potem przekazywalem mu, gdzie ma kupic i jaka jest ustalona cena, jak sobie cos tam jeszcze urwal z rabatow to jego sprawa. Na koniec doplacalem mu roznice w cenie dachowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 08.05.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Oszczędzac jak oszczędzać, ale w mojej wycenie iości były le(kk)kko zawyżone. Jak potem stwierdził właściciel składu: górka na nieprzewidziane wydatki. ale tez pewnie zajda zmiany w trakcie budowy i zuzycie materiałów może być większe!... jak masz obawy i chcesz liczyc, ile zostalo zamowione a ile potrzeba to musisz siedziec na budowie. Ja mialem kosztorys i zestawienie materialowe ze studia projektowego, ale nie kontrolowalem, ile czego wykonawca zamawial. Na koniec budowy zabral wszystko co zostalo, a zostalo 1,5 palety porothermu, 5 paczek styropianu, klej do siatki pare workow, europalety.... dachowke na jakies 6 m2 ale to sobie zostawilem, moze kiedys zrobie wiatke na drewno kominkowe... ja uwazam, ze jak Cie wykonawca bedzie chcial oszukac to oszuka, jesli masz podchodzic do tego w ten sposob, ze bedziesz patrzyl na kazda cegle to jest to bez sensu... Wczoraj mialem na budowie prace ziemne, wykorzystalem okazje i zasypalem caly gruz co mi zalegal na budowie, zostalo mi jakies 6 pustakow, 6 cegiel, 15 palet i sterta desek do spalenia, kilka wiaderek dysperbitu! I to wszystko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 08.05.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 do kalkulacji podałem tylko jaki chce materiał na konstrukcję ścian i ze dachowka ma byc ceramiczna, resztę zaproponował wykonawca, jak chciałem coś innego to to kalkulowałem sobie w hurtowni a on to zamawial, kupowal na siebie a mi wystawial FV na 8% jako usługe z montażem... np. zmieniałem dachówkę, kalkulowałem w hurtowni jaka on mi jkalkulowal, potem to co ja chcialem, sam negocjowalem cene a potem przekazywalem mu, gdzie ma kupic i jaka jest ustalona cena, jak sobie cos tam jeszcze urwal z rabatow to jego sprawa. Na koniec doplacalem mu roznice w cenie dachowki. Brzmi sensownie. Czyli odpada pózniej zabawa ze skarbówką.Tylko, ze my kurcze felek nie mamy kosztorysu:( Bedzie trzeba jakoś go zmajstrować.No i chyba przejedziemy się po hurtowniach, niech nam wycenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 08.05.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 ale tez pewnie zajda zmiany w trakcie budowy i zuzycie materiałów może być większe!... jak masz obawy i chcesz liczyc, ile zostalo zamowione a ile potrzeba to musisz siedziec na budowie. Ja mialem kosztorys i zestawienie materialowe ze studia projektowego, ale nie kontrolowalem, ile czego wykonawca zamawial. Na koniec budowy zabral wszystko co zostalo, a zostalo 1,5 palety porothermu, 5 paczek styropianu, klej do siatki pare workow, europalety.... dachowke na jakies 6 m2 ale to sobie zostawilem, moze kiedys zrobie wiatke na drewno kominkowe... ja uwazam, ze jak Cie wykonawca bedzie chcial oszukac to oszuka, jesli masz podchodzic do tego w ten sposob, ze bedziesz patrzyl na kazda cegle to jest to bez sensu... Wczoraj mialem na budowie prace ziemne, wykorzystalem okazje i zasypalem caly gruz co mi zalegal na budowie, zostalo mi jakies 6 pustakow, 6 cegiel, 15 palet i sterta desek do spalenia, kilka wiaderek dysperbitu! I to wszystko! Masz rację - pisałem o zawyżaniu ilości by każdy podjął racjonalną decyzję. Zdjęcie odpowiedzialności i uwolnienie od zamawiania materiałów ma swoja cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 08.05.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Brzmi sensownie. Czyli odpada pózniej zabawa ze skarbówką.Tylko, ze my kurcze felek nie mamy kosztorysu:( Bedzie trzeba jakoś go zmajstrować.No i chyba przejedziemy się po hurtowniach, niech nam wycenia. zabawa ze skarbowka bedzie na etapie wykonczeniowki.... a kosztorys powinna Ci zrobic firma, z ktorej kupiliscie projekt, ja placielm za to 200 zl, ale dzieki temu wiem takie rzeczy jak chociazby powierzchnia podlog do posadzek, scian do tynkowania itp. itd. bez koniecznosci latania z metrowka zanim zadzwonie po oferte cenowa... kosztorys przydal sie potem do banku do kredytu bo w zasadzie... do niczego wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristina 09.05.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 ja też ciągle szukamy tynkarzy, w posadzkarzach mam wybór, w tynkarzach na razie monopol. nie rozumiem , to co się dzieje z tynkarzami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 09.05.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 nie rozumiem , to co się dzieje z tynkarzami? jest sezon to przebierają w ofertach i olewają klientów, potem będą szukać pracy ale na razie my musimy szukać ich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 09.05.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 możecie podpowiedzieć, gdzie kupię płytę OSB 22 albo 25 mm taniej niż w Castoramie? Potrzebuję około 25 płyt, biorę pod uwagę także Allegro, bo różnice w cenie miedzy Castoramą a Allegro są znaczne (10 zł na m2 czyli ponad 30 zł na 1 płycie), a 25 sztuk to prawie pełna paleta, ale transport też kosztuje, może więc gdzieś w okolicy mi polecicie jakiś skład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.05.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Do czego plyty ? Ja np do obudowy strychu zamiast OSB uzylem Durelis. Kupile w Leroy taniej niz OSB. Zaleta : sa od razu laminowane. Wada (dla mojej zony) ze sa ciemno zielone Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 09.05.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Do czego plyty ? Ja np do obudowy strychu zamiast OSB uzylem Durelis. Kupile w Leroy taniej niz OSB. Zaleta : sa od razu laminowane. Wada (dla mojej zony) ze sa ciemno zielone Fantom tak, chcę nad strych nad garażem, kolor nie ma znaczenia, bo klade je na wierzch a od spodu (od strony widzianej z garażu) dam ocieplenie i zabudowę GK. Ale chcę wykorzystać moją ekipę od SSO i zrobic sobie już ten stryszek zrobic nad garażem wraz ze schodkami strychowymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.05.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 No to zerknij te durelisy. A transport z leroya do Dobrej placilem 50 zl (ich) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts