marcinds 11.05.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Kierownik i inspektor nadzoru to ta sama osoba. Jeśli ekipa budowlana buduje z własnym kierownikiem, to inwestor może (nie musi, ale powinien dla własnego bezpieczeństwa i spokojnego snu) powołać inspektora który jest nadrzędnym kierownikiem budowy, bo to zawsze inwestor ma decydujące zdanie na budowie i kierownik (lub inspektor nadzoru) działa w jego imieniu. Jeśli inwestor ma swojego kierownika budowy bezsensem byłoby powoływać inspektora bo sprawdzałby w końcu nas samych. Sam Pan sobie zaprzecza. Najpierw Pan piszę, że kierownik i inspektor to ta sama osoba a później ze zdanie inspektora powołanego przez inwestora liczy się bardziej niż kierownika. To drugie jest oczywiście prawdą, więc nie są to dwie takie same osoby (inna sprawą oczywiście jest ze takie same uprawnienia uprawniają do bycia i kierownikiem i inspektorem ale na innych budowach) pozatym przy skomlikowanych budowach musi być i jeden i drugi. Natomiast mi chodziło o to, że kierownik jest od czuwania czy wszytko jest wykonywane zgodnie z projektem i sztuką budowlana natomiast inspektor nierzadko wynajęty jest po to by szukać "oszczędności" dla inwestora czyli czepiać się mało ważnych szczegółów. Oczywiście sytuacja ta rzadko zdarza się przy budowach indywidualnych ale przy większych dla instytucji już częściej, dlatego napisałem, że dziwne by było jak by inwestor chciał powołać inspektora bo mogło by to oznaczać, że ma na celu szarpaninę a nie dobrze zbudowany dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 11.05.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Dostałem właśnie wycenę za więźbę, wychodzi 950 zł brutto za m3 ... chyba drogo co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NELUSIA 11.05.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Help, potrzebuję namiary na dobrego kafelkarza!! i to od zaraz najlepiej (wiem, wiem że to iemożliwe ale może jakiś cud...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 11.05.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Sam Pan sobie zaprzecza. Najpierw Pan piszę, że kierownik i inspektor to ta sama osoba a później ze zdanie inspektora powołanego przez inwestora liczy się bardziej niż kierownika. To drugie jest oczywiście prawdą, więc nie są to dwie takie same osoby (inna sprawą oczywiście jest ze takie same uprawnienia uprawniają do bycia i kierownikiem i inspektorem ale na innych budowach) pozatym przy skomlikowanych budowach musi być i jeden i drugi. Natomiast mi chodziło o to, że kierownik jest od czuwania czy wszytko jest wykonywane zgodnie z projektem i sztuką budowlana natomiast inspektor nierzadko wynajęty jest po to by szukać "oszczędności" dla inwestora czyli czepiać się mało ważnych szczegółów. Oczywiście sytuacja ta rzadko zdarza się przy budowach indywidualnych ale przy większych dla instytucji już częściej, dlatego napisałem, że dziwne by było jak by inwestor chciał powołać inspektora bo mogło by to oznaczać, że ma na celu szarpaninę a nie dobrze zbudowany dom. Chyba dalej nie rozumiesz. Jeśli ekipa budowlana ma swojego kierownika to Ty jako inwestor nie możesz mieć swojego kierownika, bo na budowie może być jeden. Wtedy powołujesz inspektora nadzoru, który jest niejaki kierownikiem nadrzędnym. To inwestor na budowie ma decydujące zdanie nie ekipa budowlana i musi mieć swojego przedstawiciela/nadzorcę (by nie użyć słowa kier lub inspektor). Jak ekipa budowlana nie ma swojego kierownika to Ty musisz takiego mieć i nie ma sensu powoływać inspektora bo sprawdzał by Ciebie samego, czyli Twojego kierownika. Kierownik również może służyć radą jak i gdzie coś można oszczędzić i nie jest to funkcja przypisana inspektorowi. Słowo kierownik i inspektor to po prostu inna nazwa tej samej funkcji na budowie tylko musi brzmieć inaczej bo jest różnica odpowiedzialności/relacji z inwestorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 11.05.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Pamiętaj że Kudra Kudrze nierówny ponieważ np Kudra na Ku Słońcu i Kudra w Mierzynie to dwie różne firmy. To znaczy, który jest "be" a który nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.05.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Czy ktos wie, gdzie mozna kupic u nas taczke ogrodowa ?? Bo w marketach to popelina na maksa. Albo taczki budowalne albo jeden rodzaj ogrodowej, ktora nawet powietrza nie przewiezie bo sie rozwala juz podczas placenia za nia przy kasie. Na wojska w Rajskim Ogrodzie tez nie ma.Jakies pomysly ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin10 11.05.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 mam dwie kolejne prośby, bo na naszej liscie krucho z informacjami w tym zakresie, poproszę o namiary na: - rolety zewnętrzne (a przy okazji co sadzicie o sterowaniu rolet "radiowo", ktoś z Was moze to uzytkuje?) Witam grupę, Moje rolety są sterowane radiowo. Z minusów - to (prawdopodobnie) wyższy koszt instalacji. Poza tym same plusy: - łatwiejsza instalacja w gotowym budynku (tak było w moim przypadku) - "ruchome" piloty - zarówno pod względem możliwości instalacji (w łazience wygodniej umiejścowić pilota bliżej drzwi, w sypialni bliżej łóżka, itp.), jak i przenoszenia z miejsca na miejsce. - łatwe dodawanie dodatkowych pilotów - łatwe programowanie sterowania zegarowego (chociaż to akurat moim zdaniem słabo się sprawdza) i pilotów sterujących grupami rolet - jednym pilotem można podnieść/opuścić wszystkie rolety, albo podnieść tylko rolety na parterze (a piętro chronimy przed słońcem). - jeżeli napęd do bramy garażowej jest tej samej firmy, co silniki rolet, to można bramę "wpiąć" w system rolet. Działa to w dwie strony - mam dodatkowy przycisk do otwierania bramy garażowej w wiatrołapie, dzięki czemu nie szukam kluczyków do samochodu gdy muszę*coś wyciągnąć z garażu (do garażu nie ma przejścia z domu). Z drugiej strony, pilot "samochodowy" do bramy garażowej ma dodatkowe przyciski, pod które zaprogramowałem sobie rolety na parterze. - opcje: sterowanie dowolnym urządzeniem (przekaźnik uruchamiany radiowo), włączanie oświetlenia w ogrodzie przy pomocy pilota od rolet, podłączenie do alarmu, sterowanie markizą, czujniki światła, itp. - niektóre systemy mają też opcje kontrolera podłączonego przez RS-232C do komputera - wtedy można sobie to nawet oprogramować. Oczywiście większość z powyższych funkcji można też zaimplementować w systemie przewodowym. Plusem systemu bezprzewodowego jest łatwe naprawienie błędów popełnionych przy projektowaniu instalacji, a także łatwy montaż w budynku który nie posiadał instalacji przygotowanej pod rolety. Aha - i jeżeli korzystamy z automatycznego opuszczania rolet wieczorem, a zasiedzimy się w ogrodzie, to pilot bezprzewodowy pozwoli uniknąć nocowania na trawniku Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 11.05.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Witam po dłuższej nieobecności. Od razu z pytaniem: czy ktos z Was korzystał z usług firmy Armet (ul. Struga, Sz-n) w zakresie wykonania ogrodzenia (przęsła, brama, itd)?Może możecie polecić innych wykonawców do tego typu realizacji - poproszę o wszelkie informacje i uwagi proszę na priw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaTomek 11.05.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Czy ktos wie, gdzie mozna kupic u nas taczke ogrodowa ?? Bo w marketach to popelina na maksa. Albo taczki budowalne albo jeden rodzaj ogrodowej, ktora nawet powietrza nie przewiezie bo sie rozwala juz podczas placenia za nia przy kasie. Na wojska w Rajskim Ogrodzie tez nie ma. Jakies pomysly ? Może coś lepszego będzie w tej hurtowni ogrodniczej Bagras na ul.Kolumba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 12.05.2011 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Co do Armetu - robiłem u nich balustrady na balkon - wyszły śliczne. Zamawiałem też bramę. Firma solidna i konkurencyjne ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristina 12.05.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Co do Armetu - robiłem u nich balustrady na balkon - wyszły śliczne. Zamawiałem też bramę. Firma solidna i konkurencyjne ceny. ile płaciłeś za mb tej balustrady? może pochwalisz się jakie wybrałeś, bo też muszę zrobić, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinds 12.05.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Chyba dalej nie rozumiesz. Jeśli ekipa budowlana ma swojego kierownika to Ty jako inwestor nie możesz mieć swojego kierownika, bo na budowie może być jeden. Wtedy powołujesz inspektora nadzoru, który jest niejaki kierownikiem nadrzędnym. To inwestor na budowie ma decydujące zdanie nie ekipa budowlana i musi mieć swojego przedstawiciela/nadzorcę (by nie użyć słowa kier lub inspektor). Jak ekipa budowlana nie ma swojego kierownika to Ty musisz takiego mieć i nie ma sensu powoływać inspektora bo sprawdzał by Ciebie samego, czyli Twojego kierownika. Kierownik również może służyć radą jak i gdzie coś można oszczędzić i nie jest to funkcja przypisana inspektorowi. Słowo kierownik i inspektor to po prostu inna nazwa tej samej funkcji na budowie tylko musi brzmieć inaczej bo jest różnica odpowiedzialności/relacji z inwestorem.[/quot Tylko, że żadna ekipa nie da swojego kierownika budowy jak się dowie, że będzie dodatkowo inspektor, ( po co za to płacić) woli już pracować z kierownikiem inwestora. I rozumiem jakie są funkcje tych osób w przypadku budowy domów jednorodzinnych, są jednak budowy większe bądź bardziej skomplikowane gdzie musi być i inspektor i kierownik i wtedy ich funkcje naprawdę trochę się różnią. Natomiast z tymi oszczędnościami to chodziło mi o to, że inspektorowie czasami szukają ich na siłę kosztem wykonawcy, zdarza się to oczywiście bardzo rzadko w przypadku budynków jednorodzinnych i inwestorów indywidualnych natomiast częściej w przypadku instytucji ( przetargi deweloperzy) jestem wykonawca wiem coś i dlatego o tym napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 12.05.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 ile płaciłeś za mb tej balustrady? może pochwalisz się jakie wybrałeś, bo też muszę zrobić, Chyba coś ok 4 tys za dwie sztuki ile to metrów nie pamiętam. Fotkę postaram się wrzucić ale coś teraz nie mogę ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.05.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Ja placilem cos kolo 600 zl z mb balustrady (u slusarza). W to oczywiscie wliczone wszystko (wymyslnie przez nas ksztaltu, materialy, zrobienie, ocynk, malowanie proszkowe, montaz) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejnowski 12.05.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Wykopać to my możemy sobie sami Mąż studnie obudowywał, więc z tym też sobie poradzi Problemem jest fakt, że my co do prądu i gazu się nie tykamy... bo się na tym nie znamy...a w warunkach mam jakiś projekt jednokreskowy + jakieś uzgodnienia.... nie pamiętam dokładnie a nie mam dokumentacji przy sobie ... ale dzięki za info - pomocne Może ktoś ma jakichś przyłączeniowców sprawdzonych? Tak, siebie polecam się na PW, na pewno będą mocno konkurencyjne ceny z tego co widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 12.05.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Witam grupę, Moje rolety są sterowane radiowo. Z minusów - to (prawdopodobnie) wyższy koszt instalacji. Poza tym same plusy: - łatwiejsza instalacja w gotowym budynku (tak było w moim przypadku) - "ruchome" piloty - zarówno pod względem możliwości instalacji (w łazience wygodniej umiejścowić pilota bliżej drzwi, w sypialni bliżej łóżka, itp.), jak i przenoszenia z miejsca na miejsce. - łatwe dodawanie dodatkowych pilotów - łatwe programowanie sterowania zegarowego (chociaż to akurat moim zdaniem słabo się sprawdza) i pilotów sterujących grupami rolet - jednym pilotem można podnieść/opuścić wszystkie rolety, albo podnieść tylko rolety na parterze (a piętro chronimy przed słońcem). - jeżeli napęd do bramy garażowej jest tej samej firmy, co silniki rolet, to można bramę "wpiąć" w system rolet. Działa to w dwie strony - mam dodatkowy przycisk do otwierania bramy garażowej w wiatrołapie, dzięki czemu nie szukam kluczyków do samochodu gdy muszę*coś wyciągnąć z garażu (do garażu nie ma przejścia z domu). Z drugiej strony, pilot "samochodowy" do bramy garażowej ma dodatkowe przyciski, pod które zaprogramowałem sobie rolety na parterze. - opcje: sterowanie dowolnym urządzeniem (przekaźnik uruchamiany radiowo), włączanie oświetlenia w ogrodzie przy pomocy pilota od rolet, podłączenie do alarmu, sterowanie markizą, czujniki światła, itp. - niektóre systemy mają też opcje kontrolera podłączonego przez RS-232C do komputera - wtedy można sobie to nawet oprogramować. Oczywiście większość z powyższych funkcji można też zaimplementować w systemie przewodowym. Plusem systemu bezprzewodowego jest łatwe naprawienie błędów popełnionych przy projektowaniu instalacji, a także łatwy montaż w budynku który nie posiadał instalacji przygotowanej pod rolety. Aha - i jeżeli korzystamy z automatycznego opuszczania rolet wieczorem, a zasiedzimy się w ogrodzie, to pilot bezprzewodowy pozwoli uniknąć nocowania na trawniku Pozdrawiam, Marcin Super - dzięki za wyczerpujące informacje! Brama garażowa raczej nie będzie miała napędu tej samej firmy (chociaż nie wiem), ale i tak wygoda jak widze pełna. Tylko czemu taka kosztowna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 12.05.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Ja placilem cos kolo 600 zl z mb balustrady (u slusarza). W to oczywiscie wliczone wszystko (wymyslnie przez nas ksztaltu, materialy, zrobienie, ocynk, malowanie proszkowe, montaz) Fantom czy oni zrobią coś takiego jak barierka do lukarny tzw. rzygownik ? Ale taki chromowany ? A w ogóle kiedy powinienem taka balustradkę zamontować - po ociepleniu elewacji czy przed ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 12.05.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 czy ktoś z Was orientuje się albo może miał taki przypadek, jak wygląda możliwość przeniesienia skrzynki ZK, która stoi tuż przed granica działki a należy do ENEI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 12.05.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Obiecałam, że napiszę o kolejnych wycenach SSO. Otóż kolejna firma: 218 tys. z materiałem (przypominam domek 130 m stodółka z garażem) - Pan, poniekąd polecany, miał przesłać wycenę elektronicznie,ale po ustnej mu się zapomniało.Oprócz tego dwie inne za samą robociznę oscylowały w granicach : 60-75 tys. Oszaleli. Zdecydowana przewaga to Panowie z gór. Zastanawiam się czy nie jest ryzykowne branie ekipy z gór - gdyż jak skończą karierę w naszym dla nich raju cenowym i wrócą w swoje strony - co z egzekwowaniem gwarancji.Może zbyt wybiegam w przyszłość, ale taka naszła mnie refleksja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 12.05.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Czy macie jakiś fajnych kierbudów - tj. solidnych, doradzających, często odwiedzających budowę, mogą być upierdliwi -tzn nie dla mnie tylko wykonawców - najchętniej nie najdroższych,ale tutaj chyba warto zainwestować.Poproszę o namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts