Slawek_K 12.05.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Obiecałam, że napiszę o kolejnych wycenach SSO. Otóż kolejna firma: 218 tys. z materiałem (przypominam domek 130 m stodółka z garażem) - Pan, poniekąd polecany, miał przesłać wycenę elektronicznie,ale po ustnej mu się zapomniało.Oprócz tego dwie inne za samą robociznę oscylowały w granicach : 60-75 tys. Oszaleli. Zdecydowana przewaga to Panowie z gór. Zastanawiam się czy nie jest ryzykowne branie ekipy z gór - gdyż jak skończą karierę w naszym dla nich raju cenowym i wrócą w swoje strony - co z egzekwowaniem gwarancji.Może zbyt wybiegam w przyszłość, ale taka naszła mnie refleksja Panowie z gór fizycznie budują, ale są "pod opieką" lokalnych "biznesmenów" mających zarejestrowaną działaność gospodarczą. Ja np. dla bezpieczeństwa brałem na wszystkie etapy SSO fakturę - trudno 8% kwoty w prezencie, ale mam podkładkę do gwarancji, żeby mi się za jakiś czas nie wypiął, że tam nie budował. Na każdej FV mam napisane, jakiej inwestycji dotyczy faktura. U mnie było 237 tys. netto za niecałe 200 m2, z tym że doszły zmiany no i niestety koszty dodatkowe. Ale miałem też oferty i za 80.000 i za 280.000 netto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.05.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 czy oni zrobią coś takiego jak barierka do lukarny tzw. rzygownik ? Ale taki chromowany ? A w ogóle kiedy powinienem taka balustradkę zamontować - po ociepleniu elewacji czy przed ? Kilka osob pytalo weic podaje namiary : 502 533 898. Zakład ma na ulicy Pliszki. Jest to po prostu ślusarz. Przypuszczam, ze jak sie poszuka to znajdzie sie takich wielu. Ma warsztat na ktorym klepie ogrodzenia, barierki itp. Ogolnie z zeliwa - wiec zadne nowoczesne ze stali nie wchodza w rachube. Co do czasu, montowalem ja po wykonaniu ocieplenia, ale przed polozeniem na tarasie wykonczenia i przed tynkami. Ociepleniowcy nic nie uszkodza, a ewentualne dziury po montazu mozna smailo zalatac przed tynkowaniem. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 12.05.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Obiecałam, że napiszę o kolejnych wycenach SSO. Otóż kolejna firma: 218 tys. z materiałem (przypominam domek 130 m stodółka z garażem) - Pan, poniekąd polecany, miał przesłać wycenę elektronicznie,ale po ustnej mu się zapomniało.Oprócz tego dwie inne za samą robociznę oscylowały w granicach : 60-75 tys. Oszaleli. Zdecydowana przewaga to Panowie z gór. Zastanawiam się czy nie jest ryzykowne branie ekipy z gór - gdyż jak skończą karierę w naszym dla nich raju cenowym i wrócą w swoje strony - co z egzekwowaniem gwarancji.Może zbyt wybiegam w przyszłość, ale taka naszła mnie refleksja tak z ciekowości jaką cenę będziesz uważał za atrakcyjną ? U mnie budowała ekipa górali składająca się z 5 fachowców i faktycznie tak jak pisał Sławek zarabiali 200 zł na dobę co daje 1000 zł dziennie, miesięcznie ok 25 000 zł, budowa srednio trwa (SSO) ok 2 m-cy plus dola dla szefa to daje minimum 60 000 zł. W tym tygodniu czytałem w gazecie prawnej że znowu rozpoczął się boom budowlany i chyba faktycznie tak jest. Ja kończe budowę domu i budżet został przekroczony o 30 % od założeń. Co do ekip z gór to w moim przypadku to byli super, najgorsze zaczęło się z miejscowymi "fachowcami" z małymi wyjątkami. SSO wspominam bardzo miło. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 12.05.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 przepraszam, ze powtarzam juz raz kiedys walkowany temat ale teraz poprosze o konkrety - kto z Was jest w Dobrej i korzysta z internetu dostarczanego drogą radiową i z jakiej firmy. Dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristina 13.05.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 czy oni zrobią coś takiego jak barierka do lukarny tzw. rzygownik ? Ale taki chromowany ? A w ogóle kiedy powinienem taka balustradkę zamontować - po ociepleniu elewacji czy przed ? pisząc o barierkach mniałam na myśli właśnie rzygowniki-mam ich aż 3, dwa małe i jeden większy(dla każdego starczy:)) z tego co się orientowałam to trzeba zamontować przed ociepleniem. dzięki za namiary na ślusarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.05.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 czy ktoś z Was orientuje się albo może miał taki przypadek, jak wygląda możliwość przeniesienia skrzynki ZK, która stoi tuż przed granica działki a należy do ENEI? Już kiedyś o tym pisałem. Możesz przesunąć skrzynkę dopiero jak będzie płot finalny. Inaczej ENEA praktycznie zawsze zrobi skrzynkę na skraju działki. Piszesz pisemko do działu technicznego, że jest ryzyko uszkodzenia, przeszkadza innym mieszkańcom itp itd. i oni dostawiają skrzynkę do ogrodzenia. Czy ZK może nie być własnością ENEA? Zdaje mi się że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 13.05.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Panie i Panowie ... ktoś ma u siebie wiązary kratowe? Chciałbym zobaczyć na żywo bo zastanawiam się czy robić więźbę zwykła czy wiązary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.05.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Panie i Panowie ... ktoś ma u siebie wiązary kratowe? Chciałbym zobaczyć na żywo bo zastanawiam się czy robić więźbę zwykła czy wiązary Wyślij zapytanie do firm o wycenę wiązarów i klasycznej więźby i raczej (zależy jaki dach) nie będziesz się zastanawiał co wybrać z uwagi na cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.05.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 A po drugie, szkoda strychu (ktorego nie bedzie) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 13.05.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 No właśnie tu jestem zaskoczony. Wiązary 13 tys netto + robocizna, goła więźba do poskładania 10 tys netto + robocizna ... i co, chyba jest nad czym się zastanawiać? A strych będzie bo wiązary można tak skonstruować, że będzie strych. Co prawda nie na całości ale kilkadziesiąt m2 się wygospodaruje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 13.05.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 No właśnie tu jestem zaskoczony. Wiązary 13 tys netto + robocizna, goła więźba do poskładania 10 tys netto + robocizna ... i co, chyba jest nad czym się zastanawiać? A strych będzie bo wiązary można tak skonstruować, że będzie strych. Co prawda nie na całości ale kilkadziesiąt m2 się wygospodaruje! coś mała ta różnica, a transport i dźwig też jest w cenie, a czy do wiązarów nie trzeba dokupić łat ? ja też swego czasu przerabiałem ten temat i różnica była chyba większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 13.05.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Witam - mam pytanie ( pewnie kolejne bez odpowiedzi:), czy ktos z Was kladl strop z plyt kanalowych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 13.05.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 jeszcze mam pytanie, ktos buduje dom z piwnica czy tego juz sie nie spotyka/oplaca ? na ostatnich targach na mtsie jak wspomnialem o piwnicy do Pani powiedziala ze jestem pierwsza osoba przez 2 dni targow, ktora planuje budowac z piwnica... My budujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 14.05.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 coś mała ta różnica, a transport i dźwig też jest w cenie, a czy do wiązarów nie trzeba dokupić łat ? ja też swego czasu przerabiałem ten temat i różnica była chyba większa. Nie ująłem tu w ogóle kosztów montażu jednej i drugiej wieźby. Wiązary 4,5 tys, a "normalna" więźba nie wiem. Dach kopertowy z doklejonym drugim 210 m2 ... słyszałem o cenach 35 zł za m2 to wyszło by prawie 8 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.05.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Witam - mam pytanie ( pewnie kolejne bez odpowiedzi:), czy ktos z Was kladl strop z plyt kanalowych?? Moze jakas 1 osoba na 1000 sie znajdzie. Ogolnie technologia z PRLu. Wg mnie glowna wada, ze cale zycie na laczeniach plyt bedzie Ci pekac sufit. Chyba, ze robisz wszedzie podwieszany - to wtedy nie ma to znaczenia. Drugi problem to chyba slaba izolacja akustyczna miedzy poziomami. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 14.05.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Prawda.Widzę, ze coraz więcej ekip chce budować z materiałem - tylko i wyłącznie.To im się po prostu opłaca bardziej niż inwestorowi:) No,ale jak napisał któryś z forumowiczów -to cena zdjęcia z barków części obowiązków, oby nie kosztem jakości. A tak w ogóle, jeśli o materiałach mowa, czy ktoś z Was zaopatrywał się w Pablo w Mierzynie?Jak oceniacie ceny i kontakt? Chciałem kupic u nich pustaki stropowe, w internecie na Allegro były bodajże za 3.60 brutto/sztuka. Zadzowniłem, okazało sie, że nie 3.60. ale 3.80 i nie brutto ale netto. Podziękowalem i kupiłem gdzie indziej po 2.50 netto. Szkoda na nich czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 14.05.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Może ktoś mi poleci kogoś do zepchnięcia humusu i koparkowego z okolic Goleniowa Helenowa. Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 14.05.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Mi sie wydaje, ze piwnica ma wiele zalet i tylko jedna wade : kolejne schody Choc jest tez problem z izolacja cieplna takiej piwnicy od domu. Fantom Piwnica jest fajna, ale to zalezy od warunków gruntowych. Jeżlei woda gruntowa jest wysoko, to wielki problem. Można ot zrobić. Stosuje sie izolajcę wodną typu cięzkiego... Tyle że taka izolacja sporo kosztuje i metr piwnicy okazuje się droższy od metra kwadratowego domu. Po drugie, jesli budowalńcy gdzies sknocili, to zamiast piwnicy masz basen. Piwnica może być, ale zależy gdzie i od warunków gruntowych. Inaczej oprócz piwnicy masz cięzki ból głowy. Przed decyzją nalezy sprawdzić warunki gruntowe - badan geotechniczne są niezbedne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 14.05.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Obiecałam, że napiszę o kolejnych wycenach SSO. Otóż kolejna firma: 218 tys. z materiałem (przypominam domek 130 m stodółka z garażem) - Pan, poniekąd polecany, miał przesłać wycenę elektronicznie,ale po ustnej mu się zapomniało.Oprócz tego dwie inne za samą robociznę oscylowały w granicach : 60-75 tys. Oszaleli. Zdecydowana przewaga to Panowie z gór. Zastanawiam się czy nie jest ryzykowne branie ekipy z gór - gdyż jak skończą karierę w naszym dla nich raju cenowym i wrócą w swoje strony - co z egzekwowaniem gwarancji.Może zbyt wybiegam w przyszłość, ale taka naszła mnie refleksja Szalenstwo. Własnie skonczylem SSO, dom 230 m^2, koszt okolo 205 tys. Kosz jednego metra kwadratowego około 900 zł/m^2. Troche przeplacilem, jakieś 10 - 20 tys. Pierwsza ekipa wystawila mnie do wiatru, druga byla do niczego, trzecia byla w porzadku. Targuj się i szukaj dalej. 2000/m^2 za SSO to szaleństwo cenowe. Pamiętaj, że masz potężną broń: pieniądze. Nie daj się okradać. Ta praca budowlańców nie jest tyle warta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.05.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Chciałem kupic u nich pustaki stropowe, w internecie na Allegro były bodajże za 3.60 brutto/sztuka. Zadzowniłem, okazało sie, że nie 3.60. ale 3.80 i nie brutto ale netto. Podziękowalem i kupiłem gdzie indziej ... A ja bym zalicytoeal na allegro i sie nie przejmowal tym co mowia przez telefon. Frajerow szukaja. Kupic przez allegro i nie beda mogli stekac. albo dostana nega i punkt karny za ceny netto - szybko im konto zamkna. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts