Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Strop wylany.... ufff. Żeby się trochę pocieszyć czy forumowicze miejący terrivę również mieliście "zonka" jak się okazało, że wyliczony beton na strop to nic w porównaniu do tego co jest potrzebne? Mi zabrakło dość sporo, oczywiście betoniarnia dowiozła, ale boję się rachunku jaki będą chcieli wystawić w poniedziałek.

Co do pytania o szalunki kogoś kilka postów wcześniej. Szalunki były po mojej stronie. Kupowałem płyty OSB a szalunki wypożyczyłem w AlimexII w Osowie. Masz 3 tygodnie czasu w cenie. Jak masz sprawną ekipę to czasu wystarczy, ja musiałem podgonić swoją i nieco pomóc w wiązaniu kilku krat gdzie nie dało rady terrivy, ale to był bardzo przyjemnie spędzony czas.

EDIT: też wyliczam wszystkie rachunki, jak coś wydaje i nie mam faktury zapisuję karteczkę i wkładam do koszulki z fakturami. Mam wyliczony "stan zero" jak skończę SSO to też wpiszę w zimowe wieczory do "zeszytu". Nie ma szans by porównywać koszty. Każdy używa innych materiałów, i ma inne założenia co do wykończenia, inny beton, zbrojenie.... a potem pustaki, okna, tynki itp. itd.

Namiary na naprawdę godnego polecenia elektryka prześlę Ci na priv u mnie wykonali instalację szybko, czysto bez marudzenia i za naprawdę uczciwą stawkę. A skoro wywołałaś temat listy to może ktoś z forumowiczów zechce ją kontynuować bo koleżanka która miała ją prowadzić po Matam'ie najwyraźniej tego nie czyni, a szkoda bo opinie tam zawarte naprawdę bardzo przydają się przeszłym inwestorom - wiem to z autopsji - śmiało mogę powiedzieć, że przeszło 50 % wykonawców na mojej budowie to Ci polecani na przedmiotowej liście.

pzdr Bartek

Jeżeli można to też prosiłabym o namiary na tego elektryka

Strop wylany.... ufff. Żeby się trochę pocieszyć czy forumowicze miejący terrivę również mieliście "zonka" jak się okazało, że wyliczony beton na strop to nic w porównaniu do tego co jest potrzebne? Mi zabrakło dość sporo, oczywiście betoniarnia dowiozła, ale boję się rachunku jaki będą chcieli wystawić w poniedziałek.

Co do pytania o szalunki kogoś kilka postów wcześniej. Szalunki były po mojej stronie. Kupowałem płyty OSB a szalunki wypożyczyłem w AlimexII w Osowie. Masz 3 tygodnie czasu w cenie. Jak masz sprawną ekipę to czasu wystarczy, ja musiałem podgonić swoją i nieco pomóc w wiązaniu kilku krat gdzie nie dało rady terrivy, ale to był bardzo przyjemnie spędzony czas.

EDIT: też wyliczam wszystkie rachunki, jak coś wydaje i nie mam faktury zapisuję karteczkę i wkładam do koszulki z fakturami. Mam wyliczony "stan zero" jak skończę SSO to też wpiszę w zimowe wieczory do "zeszytu". Nie ma szans by porównywać koszty. Każdy używa innych materiałów, i ma inne założenia co do wykończenia, inny beton, zbrojenie.... a potem pustaki, okna, tynki itp. itd.

Tez w tym tygodniu zalałam strop ale tak jak obliczył kierbud tyle wyszło betonu

Ja zamiast szalunków mam stemple wyjdzie mi to taniej chociaż musiałam kupić ok 200 szt. ale za ta samą cenę sprzedaję innej osobie

Kto poleci dobrą firmę do hydrauliki i ogrzewania. U mnie kominek z płaszczem , część podłogówka część grzejniki itp.

Całym sobą polecam vegaterm (w googlach znajdziesz). Nie wiem jak cenowo ale jakość i obsługa posprzedażna super. Robili u mnie całą hydraulikę. Rzetelna ekipa. Jak chcesz więcej informacji pisz na priv.

Czy ktoś z Was korzysta lub zamierza z autmatyki do podlewania ogrodu, czy to się sprawdza w praktyce ? czy dysze się nie zapychają ? czy warto wydać 4000 zł za takie coś?

kupiłem kilka miesięcy tamu na allegro okap kuchenny i dopiero teraz go zawiesiłem, w tzw międzyczasie instrukcja i inne papierki zaginęły, a po zawieszeniu i uruchomieniu go - okap najzwyczajniej w świecie nie wciąga czy też wyciąga. Okap jest przystosowany do podłączenia bezpośrednio do komina lub do pracy z filtrem, ja go podłączyłem bezpośrednio do komina. Czy ktoś z Was wie może o co chodzi ? czy spotkał się z podobną sytuacją czy coś trzeba przełączyć w silniku? sam nie wiem.

Co do instalacjo wodnej, to "slyszalem" jedno : kupic markowe tryskacze itp (np gardena)i do tego najtansze rury.

Co do okapu, to ma taka mechaniczna klape najczesciej - gdzie kierowac powietrze. Czy do komina czy do pomieszczenia. Ale w obu przypadkach, od dolu powinien ciagnac. Czy turbina pracuje a nie ciagnie ?

Fantom

Czy ktoś z Was korzysta lub zamierza z autmatyki do podlewania ogrodu, czy to się sprawdza w praktyce ? czy dysze się nie zapychają ? czy warto wydać 4000 zł za takie coś?

Zamierzam wykonać ją sam. Myślę że dam radę wykonać ją za mniejsze pieniądze, ale automatyka nie będzie w 100 procentach pokrywać całej "zieleni". Wszystko zależy od wielkości ogrodu do podlewania, ciśnienia w wodociągach i zaawansowania automatyki (myślę nad instalacją jeszcze, a w szczególności nad elektrozaworami, bo wtedy inny sterownik i koszty rosną). A na pytanie czy się sprawdza... chętnie podlewałbym sam bo lubię, ale nie o 5 nad ranem a wtedy rośliny najlepiej wchłaniają wodę, która nie wyparowuje tak szybko gdyby podlewać wieczorem po upalnym dniu i oczywiście nie ma mowy o poparzeniu roślin (krople wody działają jak soczewki gdy świeci słońce). Oczywiście rano oszczędzamy ilość wody, gdyż możemy podlać krócej.

kupiłem kilka miesięcy tamu na allegro okap kuchenny i dopiero teraz go zawiesiłem, w tzw międzyczasie instrukcja i inne papierki zaginęły, a po zawieszeniu i uruchomieniu go - okap najzwyczajniej w świecie nie wciąga czy też wyciąga. Okap jest przystosowany do podłączenia bezpośrednio do komina lub do pracy z filtrem, ja go podłączyłem bezpośrednio do komina. Czy ktoś z Was wie może o co chodzi ? czy spotkał się z podobną sytuacją czy coś trzeba przełączyć w silniku? sam nie wiem.

Miałam podobny problem, wyszło na to, że mój okap, który miał byc podłączony do komina potrzebował wyciągnięcia filtra węglowego. W moim okapie jest też przełącznik do pracy tzw. zamkniętej lub z wywiewem na zewnątrz.

Myślę, że możesz znaleźć instrukcję w necie lub poprosic sprzedawcę o wysłanie mailem... myślę, że znajdzie się ktoś, kto pomoże :)

Za to ja z okapem to mam dopiero ..... Ale na wlasne zyczenie :) Do dzisiaj nie dziala. Swoj okap rozebralem doszczetnie i wymontowalem z niego miedzy innymi turbine. Dokupilem mocniejsza, bo te wbudowane to badziew. Jakie macie wydajnosci ? Nie wiadomo, bo zaden producent nie podaje charakterystyki turbiny a tylko jej maks ciag. Ale nie o tym..... No i cala idea polega na tym, ze wywalal ta turbine na strych. Sterowanie oczywiscie zostaje w okapie. A co chce osiagnac ? w 90 % to cisze wkuchni. Mam dosyc wycia wentylatora w okapie. A w 10 % mysle o tym, aby docelowo podlaczyc ten wywiew z rekuperacja. Czyli odzysk ciepla oraz sterowanie podczas wlaczonego okapu (aby sie podcisnienie nie robilo w domu)

Fantom

Czy ktoś z Was kupował rolety zewnętrzne lub bramę garażową segmentową u p.Roberta Marciniaka???

Mam od niego rolety wewnętrzne w mieszkaniu, a moi rodzice moją rolety zewnętrzne. Wszyscy sobie chwalimy współpracę z nim :) Podejrzewam, że jak przyjdzie do zakładania rolet i bramy za miesiąc-dwa zdecyduję się na jego usługę/produkcję.

Miałam podobny problem, wyszło na to, że mój okap, który miał byc podłączony do komina potrzebował wyciągnięcia filtra węglowego. W moim okapie jest też przełącznik do pracy tzw. zamkniętej lub z wywiewem na zewnątrz.

Myślę, że możesz znaleźć instrukcję w necie lub poprosic sprzedawcę o wysłanie mailem... myślę, że znajdzie się ktoś, kto pomoże :)

No właśnie instrukcji nie mogę znaleść, ale napisałem do sprzedawcy może poratuje, a gdzie u Ciebie był ten przełącznik?

Jak wszystkie dokumenty potrzebne do odbioru budynku się złoży w urzędzie to oni wydają jakąś decyzję czy jak to się odbywa?

Nie moge znalezc linka do tematu ad listy wykonawcow, moze ktos poratowac? (już znalazłam, sorry)

Mam namiary na swietnych: wykonawce SSO, Kierbuda, superelektryka

i goscia od tynkow i posadzek, ktory swietego wyprowadzi z rownowagi.

Czy ktos wie, jak ksztaltuja sie obecnie ceny za 1m2 sufitu podwieszanego z k/g? Cos mnie chyba nabijaja w butelke...