barnich 26.05.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Zamierzam wykonać ją sam. Myślę że dam radę wykonać ją za mniejsze pieniądze, ale automatyka nie będzie w 100 procentach pokrywać całej "zieleni". Wszystko zależy od wielkości ogrodu do podlewania, ciśnienia w wodociągach i zaawansowania automatyki (myślę nad instalacją jeszcze, a w szczególności nad elektrozaworami, bo wtedy inny sterownik i koszty rosną). A na pytanie czy się sprawdza... chętnie podlewałbym sam bo lubię, ale nie o 5 nad ranem a wtedy rośliny najlepiej wchłaniają wodę, która nie wyparowuje tak szybko gdyby podlewać wieczorem po upalnym dniu i oczywiście nie ma mowy o poparzeniu roślin (krople wody działają jak soczewki gdy świeci słońce). Oczywiście rano oszczędzamy ilość wody, gdyż możemy podlać krócej. jak możesz to dziel się informacja jak będziesz to wykonywał tzn gdzie kupujesz sprzęt i jak to wytkonać może tez się skuszę i sam zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 26.05.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Nie moge znalezc linka do tematu ad listy wykonawcow, moze ktos poratowac? (już znalazłam, sorry) Mam namiary na swietnych: wykonawce SSO, Kierbuda, superelektryka i goscia od tynkow i posadzek, ktory swietego wyprowadzi z rownowagi. Czy ktos wie, jak ksztaltuja sie obecnie ceny za 1m2 sufitu podwieszanego z k/g? Cos mnie chyba nabijaja w butelke... Azalka, a przekazałaś nowemu prowadzącemu wszystkie opinie kierowane do Ciebie w celu umieszczenia ich na liście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 26.05.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Gdzie w Szczecinie rozglądać się za klinkierem w dobrych cenach? Interesuje mnie czarny połówkowy do obrobienia komina. ja sprowadzałem ze składu fabrycznego CRH - z transportem na paletach i rozładunkiem na budowie było taniej niż w Szczecinie bez transportu. Poszukaj, podawałem namiar na tą firmę tutaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 26.05.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Czy ktoś z Was korzysta lub zamierza z autmatyki do podlewania ogrodu, czy to się sprawdza w praktyce ? czy dysze się nie zapychają ? czy warto wydać 4000 zł za takie coś? wiesz co - ja kupowałewm ostatnio trochę sprzętu GARDENA - wózek, różne końcówki, węże (zakładam tymczasowy trawnik trawy z iławy i tam na ulotkach dołączonych do produktów oni pokazują taki swój prosty system automatyki ogrodowej, ale jak wygląda sterowanie tym to nigdzie nie widziałem... ale co do wykonania wygląda, że proste to jest do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 26.05.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Azalka, a przekazałaś nowemu prowadzącemu wszystkie opinie kierowane do Ciebie w celu umieszczenia ich na liście? Wszystkie maile kierowane na adres listy byly na koncie googlowym, do ktorego pelen dostep przekazalam nowemu opiekunowi. O ile pamietam, tych nie wprowadzonych na liste nie przenosilam do innego folderu ani nie odhaczalam, stad nie powinno byc problemu z ich użyciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluto7447 27.05.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Witam wszystkich, w tym roku zamierzam rozpoczac budowe mojego domu, mam nadzieje ze Wasze doswiadczenie pozwoli uniknac mi wielu bledów pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 27.05.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 jak możesz to dziel się informacja jak będziesz to wykonywał tzn gdzie kupujesz sprzęt i jak to wytkonać może tez się skuszę i sam zrobię. Węże będę kupował PCV (niebieskie lub mocniejsze czarne o ile fundusze wystarczą) jak do wody, złączki zwykłe jak do węży w Casto lub LM, tylko będą pewnie jakieś przejściówki ale to dopiero jak wybiorę elementy do podlewania, a wszystkie elementy gardeny (sikawki, puszki przyłączeniowe, sterowanie). A że to proste typu wykop w ogrodzie dziurę na wąż i podłącz zraszacze to przekonasz się czytając poradniki gardeny: http://www.gardena.com/pl/water-management/water-pipeline/ http://www.gardena.com/pl/water-management/sprinkler-systems/ http://www.gardena.com/brochure/download/files/Gardena/End%20user%20Literature/Local/PL/irrigation_pl.pdf http://www.gardena.com/brochure/download/files/Gardena/End%20user%20Literature/Local/PL/Wskazowki%20dotyczace%20planowania.pdf http://www.gardena.com/brochure/download/files/Gardena/End%20user%20Literature/Local/PL/GARDENA%20systemy%20nawadniania.pdf Policz tylko wydajność układu (jest w jednym z poradników) ile będziesz musiał zrobić linii (o ile będziesz musiał) bo to właśnie spowoduje że będziesz musiał zastosować zawory lub w prostszej postaci automatyczny dzielnik wody (który po jakimś czasie przełączy na kolejną linię wodę). W moim przypadku czujnika wilgotności nie będę stosował bo mam piaski i woda będzie wsiąkać b. szybko, ale skusze się na czujnik deszczu więc wtedy nie będę też mógł wybrać najtańszego sterownika. W razie co jest jeszcze fajny planer, który może też nieco pomóc w planowaniu: http://www.gardena.com/pl/support/planners-and-guides/sprinkler-planner/ EDIT: Nie zapomnij na końcu linii dać zaworu do spuszczenia wody na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chase 27.05.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Jak wszystkie dokumenty potrzebne do odbioru budynku się złoży w urzędzie to oni wydają jakąś decyzję czy jak to się odbywa? Jeśli chodzi o Police to przy składaniu dokumentów Pani przegląda i mówi czego ewentualnie brakuje. Można wybrać czy chce się decyzję odebrać osobiście czy mają przesłać pocztą. Jeśli pocztą to przesyłają komplet dokumentów. Na zawiadomieniu o zakończeniu (ksero) dają pieczątkę i jeszcze jedną kartką. Już nie pamiętam z jaką treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 27.05.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Węże będę kupował PCV (niebieskie lub mocniejsze czarne o ile fundusze wystarczą) jak do wody, złączki zwykłe jak do węży w Casto lub LM, tylko będą pewnie jakieś przejściówki ale to dopiero jak wybiorę elementy do podlewania, a wszystkie elementy gardeny (sikawki, puszki przyłączeniowe, sterowanie). A że to proste typu wykop w ogrodzie dziurę na wąż i podłącz zraszacze to przekonasz się czytając poradniki gardeny: http://www.gardena.com/pl/water-management/water-pipeline/ http://www.gardena.com/pl/water-management/sprinkler-systems/ http://www.gardena.com/brochure/download/files/Gardena/End%20user%20Literature/Local/PL/irrigation_pl.pdf http://www.gardena.com/brochure/download/files/Gardena/End%20user%20Literature/Local/PL/Wskazowki%20dotyczace%20planowania.pdf http://www.gardena.com/brochure/download/files/Gardena/End%20user%20Literature/Local/PL/GARDENA%20systemy%20nawadniania.pdf Policz tylko wydajność układu (jest w jednym z poradników) ile będziesz musiał zrobić linii (o ile będziesz musiał) bo to właśnie spowoduje że będziesz musiał zastosować zawory lub w prostszej postaci automatyczny dzielnik wody (który po jakimś czasie przełączy na kolejną linię wodę). W moim przypadku czujnika wilgotności nie będę stosował bo mam piaski i woda będzie wsiąkać b. szybko, ale skusze się na czujnik deszczu więc wtedy nie będę też mógł wybrać najtańszego sterownika. W razie co jest jeszcze fajny planer, który może też nieco pomóc w planowaniu: http://www.gardena.com/pl/support/planners-and-guides/sprinkler-planner/ EDIT: Nie zapomnij na końcu linii dać zaworu do spuszczenia wody na zimę dzięki będę próbował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 27.05.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Jeśli chodzi o Police to przy składaniu dokumentów Pani przegląda i mówi czego ewentualnie brakuje. Można wybrać czy chce się decyzję odebrać osobiście czy mają przesłać pocztą. Jeśli pocztą to przesyłają komplet dokumentów. Na zawiadomieniu o zakończeniu (ksero) dają pieczątkę i jeszcze jedną kartką. Już nie pamiętam z jaką treścią. tak, niestety chodzi o Police na stronach internetowych brak druków więc zadzwoniłem i pytam skąd moge pobrać wniosek - okazuje się że tylko osobiście NIE MA WNIOSKÓW W INTERNECIE, pytam jakie załączniki należy załączyć a Pan mówi, że mam spytać swojego kieownika budowy - ręce opadają. A jak długo czeka się na to zawiadomienie o zakończeniu budowy? Czy w ramach tej procedury zakonczenia budowy ktoś był u Was na budowie? sprawdzał coś ? ja w projekcie nie miałem opaski odwadniającej wokół domu, a teraz geodeta "ujawniając" budynek i media naniósł ją na mapy - no przynajmniej namierzał - czy to jest jakiś problem? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.05.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 No ja sie nei dziwie, ze tak Ci kobieta powiedziala. Ja te druki raz na oczy widzialem, jak podpisywalem je kierownikowi. Nic nie musialem zalatwiac. Tylko odebralem papiery "po wszystkim" Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 27.05.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 No ja sie nei dziwie, ze tak Ci kobieta powiedziala. Ja te druki raz na oczy widzialem, jak podpisywalem je kierownikowi. Nic nie musialem zalatwiac. Tylko odebralem papiery "po wszystkim" Fantom Nie załatwiałeś kominiarza? geodety ? etc. Czy to że kierownik ma o tym wiedzieć uwalnia urzędnika od takiej wiedzy? mnie to jednak bardzo dziwi że urzędnik tak odpowiada. Mniejsza z tym, ile czasu upłynęło do chwili odebioru papierów "po wszystkim" o ile jestes w stanie określic kiedy je Twój kierownik złożył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.05.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 W sumie jedyne co zalatwialem to geodeta. Moglem tez to zrzucic na kierownika, ale mialem po znajomosci wiec taniej. Kominiarza brala ekipa od ogrzewania. A co do zlozenia papierow, podpisalem je kierownikowi jednego dnia, i nastepnego juz lezaly w urzedzie. A po rowno 15 dniach pojechalem je odebrac. Kierownik byl dzien wczesniej w urzedzie, upewnil sie tylko, ze wszystko ok, i zadzwonil abym podjechal odebrac nastepnego dnia. I tyle. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 28.05.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 WitamCzy u kogoś z Was kierownikiem budowy był: Pan Z.Szewczyk bądź P.Malicki? Jeśli macie jakieś inf. bądź opinie w temacie, bardzo proszę inf. na priv bądź forum: jaka częstotliwość wizyt na budowie, komunikatywność, solidność, zaangażowanie, analiza projektu, doradztwo, dokładność, pomoc w biurokratycznej części prac, współpraca i pilnowanie ekipy (czyt. pobłażliwy czy wymagający), wyłapywanie błędów, współpraca z projektantem itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcsmile 29.05.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Witam, poszukuję dobrego (naprawdę dobrego) regipsiarza do zabudowy poddasza. Chodzi dokładnie o całe prawie poddasze z płyt gk w łuku, jakby ktoś miał sprawdzony namiar będę wdzięczny...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madejka3 29.05.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 szczukot odkopałam na forum Twoje stare zapytanie odnośnie ścian z ceramiki. Czy ostatecznie macie ściany z ceramiki własnie? Zastanawiamy się czy kupić poroterm na standardową zaprawę czy też może na klej. Czy ktoś z pozostałych ma jakieś ciekawe doświadczenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.05.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Ja mam poroton na klej. Ale same pustaki byly "standardowe". Te na klej byly duzo drozsze - nie wiem czemu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 29.05.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Ja mam poroton na klej. Ale same pustaki byly "standardowe". Te na klej byly duzo drozsze - nie wiem czemu. Fantom Te na klej są szlifowane. dodatkowa operacja - dodatkowe pieniądze. Tyle, że mniej kleju idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madejka3 29.05.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Ja mam poroton na klej. Ale same pustaki byly "standardowe". Te na klej byly duzo drozsze - nie wiem czemu. a dzisiaj tez bys robil na klej? Ale same pustaki byly "standardowe". Te na klej byly duzo drozsze - nie wiem czemu. nie były one czasem dokładniejsze? rowniejsze? Moje główne pytanie jest odnośnie łączenia porotermu. Którą opcje byscie wybrali: klej czy zaprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 29.05.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 No dla zainteresowanych weszła nowa technologia - porotherm dryfix - porothermy łączone na specjalną zaprawę - coś jak pianka(zaprawa w cenie pustaków), ściany bez widocznych spoin, bez mostków termicznych, na budowie czysto a i ściana powstaje duzo szybciej - zdecydowanie lepsze niz klej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts