ArKaMa 29.05.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Moje główne pytanie jest odnośnie łączenia porotermu. Którą opcje byscie wybrali: klej czy zaprawa? Zaprawa. Przynamniej ja tak wybrałem. Ocieplam ściany 15 cm szarym styropianem, mam nadzieję, że ewentualne mostki tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 30.05.2011 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Zaprawa. Przynamniej ja tak wybrałem. Ocieplam ściany 15 cm szarym styropianem, mam nadzieję, że ewentualne mostki tez. Zrobiłem podobnie z tą różnicą, że styropian 18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.05.2011 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Ja bym znowu wybral klej zamiast zaprawy. Drozej nie bylo, a duzo "cieplej", estetyczniej, rowniej i wogole. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madejka3 30.05.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 no i chyba bedzie zaprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chase 30.05.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 tak, niestety chodzi o Police na stronach internetowych brak druków więc zadzwoniłem i pytam skąd moge pobrać wniosek - okazuje się że tylko osobiście NIE MA WNIOSKÓW W INTERNECIE, pytam jakie załączniki należy załączyć a Pan mówi, że mam spytać swojego kieownika budowy - ręce opadają. A jak długo czeka się na to zawiadomienie o zakończeniu budowy? Czy w ramach tej procedury zakonczenia budowy ktoś był u Was na budowie? sprawdzał coś ? ja w projekcie nie miałem opaski odwadniającej wokół domu, a teraz geodeta "ujawniając" budynek i media naniósł ją na mapy - no przynajmniej namierzał - czy to jest jakiś problem? pzdr Ja czekałem prawie 3 tygodnie. Przy czym przyszło pocztą z datą "dwu i pół tygodniową". Druk dostałem od kierownika. Na tym druku są wymienione wszystkie załączniki jakie są wymagane (dziennik budowy, zawiadomienie o zakończeniu, oświadczenie kierownika, inwentaryzacja powykonawcza, świadectwo energetyczne, pomiary instalacji elektr., kominiarz, próba szczelności inst. gazowej, umowa z enea, umowa z poldkiem, umowa z wodociągami, umowa z pgnig - ta lista to za pamięci, mogłem coś pominąć). Nikogo oczywiście u mnie nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 30.05.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Dwa tygodnie na urlopie a tu już kilka stron do przeczytania... W odniesieniu do kosztów domu - jako kolejny przychylam się do minimalnej kwoty 400 - 500K, przynajmniej za dom w okolicy Dobrej o pow. 200m2. Burundi - Szewczyk to bardzo dobra inwestycja... chociaż drogi. Jeżeli znałbym kogoś tańszego o takiej wiedzy, doświadczeniu i umiejętności w "przekonywaniu" ekipy do wykonywania jego zaleceń to bym polecił... ale nie znam. Na budowie był masę razy, zawsze gdy była taka potrzeba. Odwalił całą papierologię. Naniósł do projektu różne zmiany, gdy były potrzebne nie biorąc za to ani grosza. Solidny, zawsze odbiera telefon, albo oddzwania. Wymagający wobec ekipy, zresztą większość z nich zna... Pozwolenie na budowę ... pamiętam, bardzo byłem z małżonką szczęśliwy... a teraz się mieszka... i drewutnię buduje w wolnych chwilach.. Pozdrawiam wszystkich na początku tej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 30.05.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 no i chyba bedzie zaprawa... Przeliczałem 24 cm na klej i 24 cm na zaprawę. Kosztowo było na korzyść zaprawy- znaczną korzyść. Jak kupowałem pustaki to w promocji był Winerberger 25 cm ze Złocieńca (podobno ten lepszy i bardziej prosty). Dodatkowy 1cm muru wyszedł mnie niecałe 1000 PLN więcej niż 24 cm (wszystko na zaprawie). Co do do kleju/pianki - nikt nie wie/nie obliczył jaką to ma "żywotność". Nie to żebym był jakimś konserwatystą, ale w przypadku zaprawy mam pewność, że ściana będzie na długi czas. Ewentualne mostki wyeliminuje grubszym styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.05.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Jak ja liczylem kelj i zaprawe to bylo to samo. Kupilem dwie palety kleju cieplochronnego (chyba sopro) na Swierczewskiej i to byl koniec zakupow do murowanai Zadnego piachu, cementu, wapna .... Tylko woda i betoniara. A kazdy kto widzial te sciany, przychodzil i pytal sie o ekipe Bo cegla na cegle praktycznie lezy, a nie z 2-3 szara zaprawa, ktora nic nie daje (nie liczac mostkow cieplnych). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 30.05.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Te 2-3 cm zaprawy to jakiś murarz co pierwszy raz chyba robi... u mnie maksymalnie są szczeliny 2 cm, w większości ok 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madejka3 30.05.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 A kazdy kto widzial te sciany, przychodzil i pytal sie o ekipe Bo cegla na cegle praktycznie lezy, a nie z 2-3 szara zaprawa, ktora nic nie daje (nie liczac mostkow cieplnych). Fantom no wlasnie - jak sie ma ekipę, ktora potrafi kłaść bloczki na klej to tez chyba bym sie nie wahala. Nasi powiedzieli, ze jeszcze nie robili takich scian, ale są w stanie je zbudowac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.05.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 No to rob na klej. Wada : dom bedzie nizszy o 30 cm Bo zamiast 2 cm bedziesz miala 2 mm miedzy pustakami. Trzeba to przewidziec podczas wyliczania ile klasc warst itp. Bo sie okaze, ze chcialas miec np 2,70 wysokoc a bedzie 2,60. Nie pamietam jaki klej bralem, ale chyba jakis sopro cieplochronny. Kosztowal naprawde nieduzo. Kupile dwie palety na rogu swierczewskiej - to byla czesc hurtowa chyba hiperglazura. Czyli nie sklep tylko hurtowania. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 30.05.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Dwa tygodnie na urlopie a tu już kilka stron do przeczytania... W odniesieniu do kosztów domu - jako kolejny przychylam się do minimalnej kwoty 400 - 500K, przynajmniej za dom w okolicy Dobrej o pow. 200m2. Burundi - Szewczyk to bardzo dobra inwestycja... chociaż drogi. Jeżeli znałbym kogoś tańszego o takiej wiedzy, doświadczeniu i umiejętności w "przekonywaniu" ekipy do wykonywania jego zaleceń to bym polecił... ale nie znam. Na budowie był masę razy, zawsze gdy była taka potrzeba. Odwalił całą papierologię. Naniósł do projektu różne zmiany, gdy były potrzebne nie biorąc za to ani grosza. Solidny, zawsze odbiera telefon, albo oddzwania. Wymagający wobec ekipy, zresztą większość z nich zna... Pozwolenie na budowę ... pamiętam, bardzo byłem z małżonką szczęśliwy... a teraz się mieszka... i drewutnię buduje w wolnych chwilach.. Pozdrawiam wszystkich na początku tej drogi. Dziękuję za odp. Liczę na więcej opinii od innych na priv:) Czy mogłabym prosić o przykładowe kosztorysy pod bank i przykładowe umowy z wykonawcami. Nie wiem czy jest możliwość dodawania załączników poprzez pocztę forumowską, podam prywatną dla życzliwych mej prośbie. A żeby nie tylko prosić, to napiszę, iż dalej jestem na etapie castingu na ekipę itp., ceny za bardzo drgać w dół nie chcą, ale może wkońcu kogoś tam wybiorę. Tutaj już boli głowa, a co dopiero będzie potem:???:: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczecinianin1 31.05.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Witam Was ponownie, Czy możecie polecić mi jakąś dobrą firmę ze Szczecina montującą alarmy w domach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 31.05.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Witam Czy u kogoś z Was kierownikiem budowy był: Pan Z.Szewczyk bądź P.Malicki? Jeśli macie jakieś inf. bądź opinie w temacie, bardzo proszę inf. na priv bądź forum: jaka częstotliwość wizyt na budowie, komunikatywność, solidność, zaangażowanie, analiza projektu, doradztwo, dokładność, pomoc w biurokratycznej części prac, współpraca i pilnowanie ekipy (czyt. pobłażliwy czy wymagający), wyłapywanie błędów, współpraca z projektantem itp. itd. Szewczyk koleś pierwsza klasa - jest u mnie kierownikiem budowy, zostawiłem go jeszcze na drugi kontrakt na istalacje, tynki, posadzki itd., ale mi powiedział, że mam nikomu jego namiarów nie podawać, bo on już nie chce domków jednorodzinnych, nie ma na to czasu. Ale powtórzę po innych DROGI, ALE WART SWOJEJ CENY! Zresztą Q-BIS napisał dokładnie wszystko to, co i ja mogę napisać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinds 31.05.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 No dla zainteresowanych weszła nowa technologia - porotherm dryfix - porothermy łączone na specjalną zaprawę - coś jak pianka(zaprawa w cenie pustaków), ściany bez widocznych spoin, bez mostków termicznych, na budowie czysto a i ściana powstaje duzo szybciej - zdecydowanie lepsze niz klej Pozdrawiam Tylko módl się o bark wiatru bo w wietrzne dni cal ta pianka gratis będzie u sąsiada na płocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 31.05.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Jak ma ktoś do oddania ziemię (ok 2 fury) to proszę o kontakt na priv. Interesuje mnie każda czysta ziemia, najmniej glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin10 31.05.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Czołem, Szukam firmy która postawiłaby niewielką drewutnię - tak na około 6m3, podstawa 3x1m, wysokosc 2m+). Możecie kogoś polecić? Wiem, że Drewex i Świat Drzewa ma takie drewutnie, ale nie jestem pewien jak u nich z jakością wykonania i montażu. Jest dużo firm od zagospodarowania ogrodów które drewutnie stawiają "przy okazji", ale wolałbym coś co nie rozleci się po roku Dzięki z góry! Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi11 31.05.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Działki, pilnie poszukuję działki na lewobrzeżu - uzbrojonej w pełni. Cena do 250 zł za metr. pozdrawiam Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 31.05.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Czołem, Szukam firmy która postawiłaby niewielką drewutnię - tak na około 6m3, podstawa 3x1m, wysokosc 2m+). Możecie kogoś polecić? Wiem, że Drewex i Świat Drzewa ma takie drewutnie, ale nie jestem pewien jak u nich z jakością wykonania i montażu. Jest dużo firm od zagospodarowania ogrodów które drewutnie stawiają "przy okazji", ale wolałbym coś co nie rozleci się po roku Dzięki z góry! Marcin Czemu sam nie postawisz? Inni zedrą z ciebie skórę za drewutnie czy altankę. Jeśli potrafisz posługiwać się młotkiem to dasz sobie sam rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 31.05.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Czołem, Szukam firmy która postawiłaby niewielką drewutnię - tak na około 6m3, podstawa 3x1m, wysokosc 2m+). Możecie kogoś polecić? Wiem, że Drewex i Świat Drzewa ma takie drewutnie, ale nie jestem pewien jak u nich z jakością wykonania i montażu. Jest dużo firm od zagospodarowania ogrodów które drewutnie stawiają "przy okazji", ale wolałbym coś co nie rozleci się po roku Dzięki z góry! Marcin nie wiem jak Swiat Drzewa, ale Drewex to nie firma garażowa... ja bym tam prędzej zaufał drewutni z Drewexu niż Panu Bolkowi co ma ją sklepac przy okazji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts