Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

kochani mam dwa tematy:

1) szukam kogoś sprawdzonego do ocieplenia poddasza (chętnie od razu z zabudową G/K) - poproszę o namiary

2) sprzedam za pół ceny 5 wiader DYSPERBITu DN firmy IZOLEX (po 20 kg), w okolicach Dobrej czy Szczecina-Prawobrzeże podwiozę gratis. Kupiony w lutym, został po budowie. chętnych zapraszam na priv

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich budowlańców, mam do sprzedania kontener blaszany do przechowywania materiałów budowlanych i narzędzi o wymiarach 2 x 2,5 x 6,5 m (wys./szer./dł.) - wykonany na wymiar, zamykany - bardzo przydatny na każdej budowie. Odbiór osobisty - okolice Kredowej (Warszewo). Zainteresowanym podam tel. na priv. Pozdrawiam

witam prężną ekipę ze Szczecina i okolic!

bardzo Was wszystkich przepraszam, ale nie zdołam całego wątku przeczytać, jest tego za dużo, a dwoje dzieci przy nodze i w zanadrzu budowa pierwszego domu, nerwy, dylematy, urzędy,,,,,,,, więc może zapytam o coś o czym już była mowa - proszę o wyrozumiałość:)

i mam pierwsze pytanie - ile będzie mnie kosztowała w szczecinie - instalacja z materiałami - ogrzewania podłogowego - dom o powierzchni całkowitej 176m2

może ktoś ma dobry namiar:)

120 m2 instalacji podłogowej + centralny odkurzacz + instalacja wodna łącznie 32 000 zł w tym piec prawie 10 000 zł. Cena zależy od wielu czynników m.in. jakości i marki rur do ogrzewania etc. także każdy przypadek jest inny i radzę Ci podejść do pierwszej lepszej firmy poprosić o wycenę i wówczas będziesz miała punkt odniesienia.

pzdr

Do dobioru budynku potrzebuje protokół odbioru instalacji elektrycznej, mam od "swoich" elektryków protokół pamiaru rezystencji uziemienia oraz z enei protokół odbioru końcowego wprowadzenia i podłączenia przyłącza wlz. Czy to wystarczy do odbioru ? czy jeszcze jakieś inne badziewie trza załatwiać?

pzdr

Do dobioru budynku potrzebuje protokół odbioru instalacji elektrycznej, mam od "swoich" elektryków protokół pamiaru rezystencji uziemienia oraz z enei protokół odbioru końcowego wprowadzenia i podłączenia przyłącza wlz. Czy to wystarczy do odbioru ? czy jeszcze jakieś inne badziewie trza załatwiać?

pzdr

Nie mam tego przy sobie ale chyba było coś o pomiarze izolacji...

Może ktoś ma to pod ręką.

Nie izolowalem, bo w sumie u mnie nie ma fundamentow - dom stoi na"palach". Ale pale mam betonowe i nie zaizolowane.

Ale tak szczerze - czy powie mi ktos po co izolowac fundamenty (zakladajac, ze sie nie ma piwnicy) ?? Ja nie znam odpowiedzi na to pytanie, choc na 50% ktos zna.

Fantom

Szczerze to istotna jest izolacja pozioma (założenie - brak piwnicy) ława/ściana fund. i może bardziej fundament/ ściana konstr. i tą tez mam zamiar wykonac z papy ICOPAL, stąd też pytanie.

Pionowa izolacja ściany fundamentowej ma wg zasłyszanych opinii sens przyt zastosowaniu bloczków - zabezpiecza spoiny. Przy lanym betonie nie ma potrzeby.

Artur

witam serdecznie.Szukam wykonawcy przyłacza wody.Moze macie jakieś namiary

Jeżeli gmina Dobra to bezapelacyjnie polecam Pana Piotra Pachutę z listy. Jak chcesz namiary to podeślę na priv.

A tak przy okazji wody to byłem wczoraj podpisać umowę na odbiór ścieków w Poldku i okazuje się, że się właśnie zmieniły przepisy i jak ktoś robi dwa liczniki na wodę ogordową i domową to jakość inaczej się montuje drugi licznik, ja mam po staremu (przyłącze było robione dokładnie rok temu) i muszę przerabiać tzn dołożyć jeszcze jeden licznik w domu.

pzdr

Co do ziolacji poziomej to jasne - izolacja musi byc. Ja u siebie mam taki zestawik

- dysperbit (bezrozpuszczlanikowy)

- papa SBS termozgrzewalna,

- folia

No i na to juz normalnie styro itd.

Co do samych firm to praiwe bez roznicy. Ja mam Izohan, Icopal, Weber i kij go wie co jeszcze. To wszystko to jedno i to samo - ta sama polka cenowa i jakosciowa. Choc zakup papy na izolacje, pamietam ze mie zdolowal cenowo. Myslalem, ze to tansze powinno byc.

Fantom

Kupiłem farbe elewacyjną webera, ale kolor nie był taki jak sobie wymażyła mżonka więc dokupiłem do 4 choboków 25 litrowych 4 barwniki w catoramie. Po wlaniu ich do farby powstały jakieś gluty każdy kolor inny okazało się, że barwniki są przeterminowane. Właśnie wróciłem z cast. gdzie trwa narada jak wybrnąć z sytuacji, czy mieliście kiedyś problem z cast ? ciekawe jak rozstrzygnie się sprawa, farba webera kosztowała 1900 zł barwniki 65 zł. więc straty sięgają 2000 zł nie wspominając o czasie i przestoju.

Ja rozwiazalem ten probelm juz dawno - na samym poczatku budowy. Nie liczac srubek itp, nic w Casto "powaznego" nie kupuje :)

I radze inwestorom aby zrobili to samo. Po pierwsze Casto itp jest DROGA, po drugie sprzedawane tam towary sa czesto produkowane specjalnie dla marketow budowlanych (czytaj : nizsza jakosc).

Nie pamietam czy mialem z Casto fakture przekraczajaca 200 zl - to chyba swiadczy jakie duperele tam kupowalem. Takie ktore ciezko kupic w hurtowni czy przez internet.

A teraz troche historii ..... :) Pierwszy raz jak kupilem cos powazniejszego w markecie to byly 4 opony do auta. Po podjechaniu do wulkanizatora, gosciu od razu powiedzial : " aaaa, z hipermarketu". I to tyle historii. Ci co sie znaja na swojej robocie, wiedza jaki szajs tam mozna kupic. Te same modele ale "na inny rynek".

Fantom

Szewczyk koleś pierwsza klasa - jest u mnie kierownikiem budowy, zostawiłem go jeszcze na drugi kontrakt na istalacje, tynki, posadzki itd., ale mi powiedział, że mam nikomu jego namiarów nie podawać, bo on już nie chce domków jednorodzinnych, nie ma na to czasu. Ale powtórzę po innych DROGI, ALE WART SWOJEJ CENY! Zresztą Q-BIS napisał dokładnie wszystko to, co i ja mogę napisać!

ja niestety nie podzielam tej opinii. Drogi to fakt, kontakt jest z nim dobry, ale przegapił wiele rzeczy które mógł w prosty sposób spawdzić i przepućił parę bubli których konsekwencję odczuwamy do dziś. Na pierwszy etap budowy był w miarę OK (stan surowy), ale już na drugim za wiele nan nie pomógł. Papiery wypełnia sam i składa wszystko sam po zakończeniu robót do gminy. Myślę że w moim przypadku po prostu stracił czujność bo dość dobrze plywamy w technologiach budowlanych i bardzo pilnowaliśmy naszej budowy.