Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Do dobioru budynku potrzebuje protokół odbioru instalacji elektrycznej, mam od "swoich" elektryków protokół pamiaru rezystencji uziemienia oraz z enei protokół odbioru końcowego wprowadzenia i podłączenia przyłącza wlz. Czy to wystarczy do odbioru ? czy jeszcze jakieś inne badziewie trza załatwiać?

pzdr

to wystarcza

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Ja czekałem prawie 3 tygodnie. Przy czym przyszło pocztą z datą "dwu i pół tygodniową". Druk dostałem od kierownika. Na tym druku są wymienione wszystkie załączniki jakie są wymagane (dziennik budowy, zawiadomienie o zakończeniu, oświadczenie kierownika, inwentaryzacja powykonawcza, świadectwo energetyczne, pomiary instalacji elektr., kominiarz, próba szczelności inst. gazowej, umowa z enea, umowa z poldkiem, umowa z wodociągami, umowa z pgnig - ta lista to za pamięci, mogłem coś pominąć). Nikogo oczywiście u mnie nie było.

rzadne umowy z mediami nie są potrzebne (kiedyś wystarczały ale teraz już nie), trzeba mieć w ich miejsce protokoły odbioru wszystkich przyłączy które idą od głównej sieci na twoją działkę

ja niestety nie podzielam tej opinii. Drogi to fakt, kontakt jest z nim dobry, ale przegapił wiele rzeczy które mógł w prosty sposób spawdzić i przepućił parę bubli których konsekwencję odczuwamy do dziś. Na pierwszy etap budowy był w miarę OK (stan surowy), ale już na drugim za wiele nan nie pomógł. Papiery wypełnia sam i składa wszystko sam po zakończeniu robót do gminy. Myślę że w moim przypadku po prostu stracił czujność bo dość dobrze plywamy w technologiach budowlanych i bardzo pilnowaliśmy naszej budowy.

u mnie też mu się zdarzyła wpadka ale z niej wybrnął... ale nie myli się ten, kto nie pracuje. Ja uważam, że ilość błędów które popełnił architekt adaptujący projekt oraz głupot jakie już w tym projekcie były i zapanowanie nad nimi Szewczyka dla mnie były zbawienne. Ja zachwycając sie nim odnoszę się poniekąd do opinii innych, którzy płacą po 3.000 zł i widzą kierbuda 3 razu na budowie do etapu SSO. A kilka dni temu zajrzała do mnie na budowe Pani, której się akurat mój dom z daleka spodobał i rozmawiając powiedziała mi, że 4 lata temu zapłaciła kierbudowi 7.000 zł a on się pojawił na budowie 2 RAZY !

czy ktoś Was robił może ogrodzenie z podmurówką z gotowych elementów ? taki system, że betonuje się tylko miejsca gdzie jest słupek... jak to wychodzi kosztowo? jak to się w ogóle robi, słupki mają 2 metry i powinny być zazwyczaj wmurowane na 50 cm głębokości, siatka ma 150 cm, to gdzie ja mam te elementy podmurówki zmieścić...

czy ktoś Was robił może ogrodzenie z podmurówką z gotowych elementów ? taki system, że betonuje się tylko miejsca gdzie jest słupek... jak to wychodzi kosztowo? jak to się w ogóle robi, słupki mają 2 metry i powinny być zazwyczaj wmurowane na 50 cm głębokości, siatka ma 150 cm, to gdzie ja mam te elementy podmurówki zmieścić...

tak ja robiłem, część ogrodzenia sam i część firma, firma - 116 zł mb z siatki i elementów betafence robi się to bajecznie prosto jak chcesz to podjedź i zobacz.

Ja rozwiazalem ten probelm juz dawno - na samym poczatku budowy. Nie liczac srubek itp, nic w Casto "powaznego" nie kupuje :)

I radze inwestorom aby zrobili to samo. Po pierwsze Casto itp jest DROGA, po drugie sprzedawane tam towary sa czesto produkowane specjalnie dla marketow budowlanych (czytaj : nizsza jakosc).

Nie pamietam czy mialem z Casto fakture przekraczajaca 200 zl - to chyba swiadczy jakie duperele tam kupowalem. Takie ktore ciezko kupic w hurtowni czy przez internet.

A teraz troche historii ..... :) Pierwszy raz jak kupilem cos powazniejszego w markecie to byly 4 opony do auta. Po podjechaniu do wulkanizatora, gosciu od razu powiedzial : " aaaa, z hipermarketu". I to tyle historii. Ci co sie znaja na swojej robocie, wiedza jaki szajs tam mozna kupic. Te same modele ale "na inny rynek".

Fantom

Ja kiedys kupiłem w casto wiertarke metabo i uzywalem jej naprawde sporadzycznie moze przez 3 lata popracowała z godzinke aż wysiadły obroty lewo/prawo i zardzewiala glowica oddalem do naprawy na ku sloncu i gosciu mi od razu powiedzial ze scierwa z cast nie naprawiaja bo nie ma co naprawiac i od tamtej pory tez niewiele kupuje tam, ale barwnik kosztował chyba 21 zł, a ostatnio kupilem lampę zewnętrzną taką na czujnik ruchu za 50 zł na allegro i montuje sie ja na 3 kołki, a ja mam styro 18 cm wiec kolki minimum 23, pojechalem do casto i tam jeden kolek 18 zl (wiec kolki drozsze niz lampa), kolkow nie kupilem pojechalem na swierczewską i tam kupilem za 3, 80 zł.

Czemu sam nie postawisz?

Inni zedrą z ciebie skórę za drewutnie czy altankę.

Jeśli potrafisz posługiwać się młotkiem to dasz sobie sam rade.

Samemu nie postawię bo:

1) chcę by było to zrobione fachowo i porządnie przez kogoś z doświadczeniem w pracy z drewnem

2) jeżeli dodam koszt narzędzi (sam młotek nie wystarczy :)), koszt materiału to wjdzie to niewiele taniej o ile nie znacznie drożej

Dodatkowo, mam wystarczająco dużo innych rzeczy do wykańczania i wolę zapłacić i mieć to z głowy niż spędzić weekend (albo dwa) na budowaniu drewutni.

Zatem - czy ktoś może polecić lub zasugerować innego wykonawcę niż Drewex? A może ktos*z Was już ma drewutnie z Drewexu i może wyrazić swoją opinię?

Pozdrawiam,

Marcin

Zgadzam się z Marcinem, też mieliśmy zamiar stawiać sami drewutnię i jak policzyliśmy koszty materiału, transport, środek do malowania z impregnatem to wyszło nam że sami zrobimy taniej tylko o 200 PLN niż stolarz, który jeszcze na miejscu nam ją złoży i posadowi na działce. Do tego czas pracy naszej to z 1,5 tygodnia. Gra ni warta była świeczki przy takiej różnicy w kosztach.

Ja kiedys kupiłem w casto wiertarke metabo i uzywalem jej naprawde sporadzycznie moze przez 3 lata popracowała z godzinke aż wysiadły obroty lewo/prawo i zardzewiala glowica oddalem do naprawy na ku sloncu i gosciu mi od razu powiedzial ze scierwa z cast nie naprawiaja bo nie ma co naprawiac i od tamtej pory tez niewiele kupuje tam, ale barwnik kosztował chyba 21 zł, a ostatnio kupilem lampę zewnętrzną taką na czujnik ruchu za 50 zł na allegro i montuje sie ja na 3 kołki, a ja mam styro 18 cm wiec kolki minimum 23, pojechalem do casto i tam jeden kolek 18 zl (wiec kolki drozsze niz lampa), kolkow nie kupilem pojechalem na swierczewską i tam kupilem za 3, 80 zł.

Tak jak napisał szczukot Castorama jest droga, już na głupich żarówkach i elektrycznym oprzyrządowaniu mają taką przebitkę w porównaniu np. z hurtownią elektryczną na Pomorzanach na przeciwko szpitala (nie pamiętam ulicy chyba Powstańców Wielkopolskich) że wychodziło w Casto ze 3 razy drożej. Każdy myśli że jak to jest wielki market budowlany to mają super ceny. Prawie każdy wykonawca który u nas był prosił aby materiałów nie kupować z marketu, to chyba o czymś świadczy.

Tak jak napisał szczukot Castorama jest droga, już na głupich żarówkach i elektrycznym oprzyrządowaniu mają taką przebitkę w porównaniu np. z hurtownią elektryczną na Pomorzanach na przeciwko szpitala (nie pamiętam ulicy chyba Powstańców Wielkopolskich) że wychodziło w Casto ze 3 razy drożej. Każdy myśli że jak to jest wielki market budowlany to mają super ceny. Prawie każdy wykonawca który u nas był prosił aby materiałów nie kupować z marketu, to chyba o czymś świadczy.

Casto to wygoda, jak się chce w jednym miejscu różne pierdoły kupować, ja już pisałem o płytach OSB 25 mm, w Casto 150 zł/szt., w hurtowni meblowej JUAN 100 zł/szt.

Można powiedzieć zaczęło się....

Humus zdjęty, domek wytyczony. Swoją drogą, aby wyjść z ziemi trzeba najpierw sie w nią wkopać.. :) :)[/quote

Gratuluję, dobry czas na rozpoczęcie budowy teraz to w sumie najlepszy etap budowy tylko jedna ekipa, codziennie wyzsze mury eh.., trzymam kciuki i pozdrawiam

Kupiłem farbe elewacyjną webera, ale kolor nie był taki jak sobie wymażyła mżonka więc dokupiłem do 4 choboków 25 litrowych 4 barwniki w catoramie. Po wlaniu ich do farby powstały jakieś gluty każdy kolor inny okazało się, że barwniki są przeterminowane. Właśnie wróciłem z cast. gdzie trwa narada jak wybrnąć z sytuacji, czy mieliście kiedyś problem z cast ? ciekawe jak rozstrzygnie się sprawa, farba webera kosztowała 1900 zł barwniki 65 zł. więc straty sięgają 2000 zł nie wspominając o czasie i przestoju.

i jak się sprawa rozwiązała?

Gratuluję, dobry czas na rozpoczęcie budowy teraz to w sumie najlepszy etap budowy tylko jedna ekipa, codziennie wyzsze mury eh.., trzymam kciuki i pozdrawiam

No to powodzenia. Jak zdazysz zamknac i ocieplic przed zima to bedzie mozna dalej robic

Fantom

Dzięki bardzo - wsparcie teraz jest potrzebne, a będzie pewnie jeszcze bardziej. :)

i jak się sprawa rozwiązała?

W sumie to kolejny dla mnie problem bo i czas i nerwy, ale nie znoszę chamstwa więc nie popuszczę i sprawa nabiera rumieńców, na opakowaniu jest data wazności 36 m-cy cast. teraz twierdzi ze pomimo takiej informacji na etykiecie farba jest zdatna do uzytku przez 72 m-ce (twierdza ze przeterminowany towar nie jest przeterminowany), pomijając daty, farba jest z "glutami" i skostniała więc nie wiem w jaki sposób ja mialbym jej uzyc, ma przyjechac jakis ekspert z fabryki i stwierdzic czy faktycznie jest zla farba, jezeli nie uznaja swojej winy to sprawe oddam do sadu, a moze znacie jakiegos prawnika ktoremu by sie chcialo tym zajac ? w przypadku wygranej (wydaje sie to oczywiste) calość przeznaczam na cele dobroczynne.