kasia1010 09.06.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 ja to bym dla zasady takiego pogonil... i tak wlasnie zyja, robia ofery tanie, zeby klienta zlapac a potem jest doliczanie za kazdego gwozdzia... też o tym myślałam ale nie mogę sobie pozwolić na przestój, musiałabym szukać nowej ekipy a został mi jeszcze do zrobienia dach, więc muszę wytrzymać z nimi do końca sso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 09.06.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 :wave:Ufff .... ławy wylane, poszło 20m3 betonu. Jutro dostawa bloczków i będziemy piąć się w górę. Gratulacje!!! W końcu coś będę widział jak będę przejeżdżać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 10.06.2011 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 :wave:Ufff .... ławy wylane, poszło 20m3 betonu. Jutro dostawa bloczków i będziemy piąć się w górę. To gratulki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 10.06.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Dzięki śliczne za info! mój budowlaniec postawił mnie przed faktem dokonanym czyli zrobił taras tak jak pisałam a później zażądał 150 zł./m2( robocizna) nie uzgadniając ze mną ceny za robociznę ani tego, iż za taras mam zapłacić osobno, jutro właśnie mam z Nim rozmowę, teraz już wiem jaką cenę mogę ewentualnie zapłacić pozdrawiam Dobra umowa to podstawa, w której jest każdy element prac, nawet tak oczywisty jak ściąganie szalunków. Nie ma wtedy dużych oczu jak budowlaniec chce dodatkową kasę za schodek czy taras. :wave:Ufff .... ławy wylane, poszło 20m3 betonu. Jutro dostawa bloczków i będziemy piąć się w górę. Gratuluję. Szkoda tylko, że to wszytko trzeba będzie zasypać My po zakończonym stanie zerowym zastanawialiśmy się gdzie wydaliśmy tą kasę jak nic nie widać, raptem kilka centymetrów czegoś betonowego wystawało spod ziemi i sterczało trochę drutów od słupów. Ale faktem jest że chodząc po fundamentach można wyobrazić sobie jak to będzie wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 10.06.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 ...Ale faktem jest że chodząc po fundamentach można wyobrazić sobie jak to będzie wyglądało Ale trzeba mieć wyobraźnię! Bo ja chodziłem i mówiłem - rany, jakie to małe wszystko, ściany rosły a mi się wciąż wydawało, że to jakiś domeczek, a każdy wykonawca co nie przyjechał to mówił "duży dom, będzie co wykańczać".. i zaczęli mnie stresować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1010 10.06.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Dobra umowa to podstawa, w której jest każdy element prac, nawet tak oczywisty jak ściąganie szalunków. Nie ma wtedy dużych oczu jak budowlaniec chce dodatkową kasę za schodek czy taras. Teraz to wiem i mam nauczkę na przyszłość - ale doszliśmy do porozumienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 10.06.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Dobra umowa to podstawa, w której jest każdy element prac, nawet tak oczywisty jak ściąganie szalunków. Nie ma wtedy dużych oczu jak budowlaniec chce dodatkową kasę za schodek czy taras. Teraz to wiem i mam nauczkę na przyszłość - ale doszliśmy do porozumienia jestem niestety zdania, że jak wykonawca będzie chciał naciągnąć to naciągnie... trzeba by się znać na wszystkim, stać nad głową i pilnować i mieć mnóstwo nerwów i czasu, żeby sobie pozwilić na ewentualne "usuwanie" wykonawców-naciągaczy i poszukiwania nowych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 10.06.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Gratulacje!!! W końcu coś będę widział jak będę przejeżdżać To gratulki:) Gratuluję. Szkoda tylko, że to wszytko trzeba będzie zasypać My po zakończonym stanie zerowym zastanawialiśmy się gdzie wydaliśmy tą kasę jak nic nie widać, raptem kilka centymetrów czegoś betonowego wystawało spod ziemi i sterczało trochę drutów od słupów. Ale faktem jest że chodząc po fundamentach można wyobrazić sobie jak to będzie wyglądało Dziekuję. Zapowiada się na niezłą piaskownicę ... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=60388&d=1307723295 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 10.06.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Przynajmiej macie rowne bloczki bo do nas przyjechały takie ......:mad: ze jejku Dopoki nie mialam porownania to myslalam ze ok, wszystkie takie. Dopiero jak podkupilam z innej hurtowni to zobaczylam roznice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 12.06.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 powiedzcie, czy podmurówka z bloczków wyknana samemu będzie tańsza niż wylewana z betonu zlecona komuś? Chcę z jednej strony od nielubianego sąsiada zrobić płot lamelowy na podmurówce, co by nie widział za dużo. Długość 40 metrów.. bloczków chyba też pójdzie dużo? i zaprawy... nie wiem co robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Tomek 12.06.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Cześć Ludziska Ostatnio jadąc po mieście widziałam gruchę do betonu połączoną z pompą .... a teraz by mi sie przydała taka )) Mam do wylania wieńce na kolankowej około 2,5m3 i szkoda mi do tego zamawiać osobno pompy... Czy ktoś z Was wie gdzie w Szczecinie mają taką gruszko-pompę? Będę wdzięczna za odp Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.06.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 powiedzcie, czy podmurówka z bloczków wyknana samemu będzie tańsza niż wylewana z betonu zlecona komuś? Chcę z jednej strony od nielubianego sąsiada zrobić płot lamelowy na podmurówce, co by nie widział za dużo. Długość 40 metrów.. bloczków chyba też pójdzie dużo? i zaprawy... nie wiem co robić... W sumie sa 3 rozwiazania : 1) murowac 2) wylewac w szalunkach (w deskach lub pustakach) 3) kupic gotowe bloki elementowe (robi np jakas betoniarnia w Policach) Ja zaczalem robic u siebie murek oporowy 30-40m , wysokosc jakies 140 cm, szaluje pustakami, do tego stal zbrojeniowa i bede zalewal betonem. Powiem tak : kupa roboty. Wyjdzie najtaniej i z duza satysfakcja, ale bedzie trfalo jeszcze kilka tygodni takim tempem jakie mam. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 12.06.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 W sumie sa 3 rozwiazania : 1) murowac 2) wylewac w szalunkach (w deskach lub pustakach) 3) kupic gotowe bloki elementowe (robi np jakas betoniarnia w Policach) Ja zaczalem robic u siebie murek oporowy 30-40m , wysokosc jakies 140 cm, szaluje pustakami, do tego stal zbrojeniowa i bede zalewal betonem. Powiem tak : kupa roboty. Wyjdzie najtaniej i z duza satysfakcja, ale bedzie trfalo jeszcze kilka tygodni takim tempem jakie mam. Fantom ja nie potrzebuje murka oporowego, na tym mocowane będa słupy drewniane od ogrodzenia panelowego i jedynym powodem tego murka jest to, ze sąsiad ma psa i ja też będę miał a te dzikusy podobno pod samą siatką czy zwyklym ogrodzeniem przkopią się już w pierwszą noc... myslałem, że stawiajac dwa bloczki (38x24x12 cm) będe miał podmurowkę o wysokości 50 cm z zaprawą. 200 bloczków potrzeba, ile zaprawy to nie wiem. Potem w bloczku wiercę otwor, zabetonowuję kotwę "U" w której bedzie potem zamocowany słup (albo przykręcę kwadratową podstawę do słupka). Jeszcze jedna rzecz mnie męczy - jak wyznaczyć poziom na długości 35 metrów... jakieś deski i poziomica 1,5 m wystarczą? Słowo niwelator brzmi dla mnie obco, myslalem nawet o kupnie poziomicy laserowej (przyda się do ogrodzenia z siatki po drugiej stronie), ale laser chyba na 35 metrów świecił nie bedzie? czy w ogóle w słoneczny dzień to jest widoczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.06.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 No to ajk zwykly murek to na dwa bloczki wystarczy. Moze by je przewiazac w poziomie pretami stalowymi, ale .... Co do zlapania poziomu to waz ogrodowy napelniony woda Co do laserow, to sa i takie na 35 m ale "nie stac cie" Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 12.06.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Waserwaga będzie najlepsza, laserowa poziomica jest tak dokładna jak jej libelka do ustalenia poziomu, a i tak na 35 metrach nie będzie tak dokładna jak waga wodna która będzie dokładniesza też od niwelatora który mierzy poziomy z tolerancją +/- 2mm (bynajmniej u mnie w pracy jest taki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 12.06.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 ja nie potrzebuje murka oporowego, na tym mocowane będa słupy drewniane od ogrodzenia panelowego i jedynym powodem tego murka jest to, ze sąsiad ma psa i ja też będę miał a te dzikusy podobno pod samą siatką czy zwyklym ogrodzeniem przkopią się już w pierwszą noc... myslałem, że stawiajac dwa bloczki (38x24x12 cm) będe miał podmurowkę o wysokości 50 cm z zaprawą. 200 bloczków potrzeba, ile zaprawy to nie wiem. Potem w bloczku wiercę otwor, zabetonowuję kotwę "U" w której bedzie potem zamocowany słup (albo przykręcę kwadratową podstawę do słupka). Jeszcze jedna rzecz mnie męczy - jak wyznaczyć poziom na długości 35 metrów... jakieś deski i poziomica 1,5 m wystarczą? Słowo niwelator brzmi dla mnie obco, myslalem nawet o kupnie poziomicy laserowej (przyda się do ogrodzenia z siatki po drugiej stronie), ale laser chyba na 35 metrów świecił nie bedzie? czy w ogóle w słoneczny dzień to jest widoczne? no ale pod bloczki też trzeba wylać jakąś ławę, przecież na ziemi nie będziesz murował, ja mam niwelator - taką bardziej poziomiecę laserową - jak chcesz to Ci pożyczę, ale waserwaga też jest ok. w słoneczny dzień poziomicy nie widać najlepiej robić to pod wieczór, kwadratowa podstawa do słupa kosztuje 20 zł lepiej może słupy zakotwiczyć jakoś od razu w podmurówce pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 12.06.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 ja to bym dla zasady takiego pogonil... i tak wlasnie zyja, robia ofery tanie, zeby klienta zlapac a potem jest doliczanie za kazdego gwozdzia... Dlatego właśnie jak dostajecie tanią oferte to zażądajcie dokładnie na piśmie co ta oferta obejmuje bo słyszałem juz o wielu przypadkach SSO różnie postrzeganego (chociażby brak izolacji termicznej fundamentów bo to nie jest kwestia konstrukcyjna:-)) wiec zeby sie nie naciac lepiej mic dokładnie okreslone na co opiewa dana cena Pozdrawiam http://WWW.Budszczecin.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 12.06.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Dziekuję. Zapowiada się na niezłą piaskownicę ... Tak z ciekawosci to ile za bloczki bo widze że są pełne zamiast oszczędnościowych - tylko nie widze czy 12cm czy 14? Pozdrawiam http://WWW.Budszczecin.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 12.06.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 powiedzcie, czy podmurówka z bloczków wyknana samemu będzie tańsza niż wylewana z betonu zlecona komuś? Chcę z jednej strony od nielubianego sąsiada zrobić płot lamelowy na podmurówce, co by nie widział za dużo. Długość 40 metrów.. bloczków chyba też pójdzie dużo? i zaprawy... nie wiem co robić... Koszt wylewanego zrobionego samemu - wkopac sie na 30cm + 10cm szalunku z desek - szerokosc murka 20cm - beton b15 ok 4m3 - koszt ok 1000zł, 100mb preta fi 10, 15mb preta fi 6 - ok 100zł, 120 mb deski szalunkowej gr 2,5cm szer ok 10cm - ok 230zł plus troche gwoździ lub wkrętów czyli łącznie ok 1400zł Murowane wyjdzie drozej bo pod bloczki jakis 20cm fundamentu by trzeba bylo wylac to 2m3 betonu robic samemu kupa roboty i jakas stal tez potrzebna - radze sobie samemu wylać Co do poziomu fakt wasserwaga najlepsza, dla leniwych poziomica 2mb na deskach pokaze mnie wiecej poziom ale na 40mb to do 5cm Ci ucieknie zalezy od dokładnosci szalowania Komus zlecic wylania tego murka to ok 50-60zł mb z wykopaniem wiec 40mb to okolo 2000 zł - lepiej zrobic to hobbistycznie Pozdrawiam http://WWW.Budszczecin.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 12.06.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Cześć Ludziska Ostatnio jadąc po mieście widziałam gruchę do betonu połączoną z pompą .... a teraz by mi sie przydała taka )) Mam do wylania wieńce na kolankowej około 2,5m3 i szkoda mi do tego zamawiać osobno pompy... Czy ktoś z Was wie gdzie w Szczecinie mają taką gruszko-pompę? Będę wdzięczna za odp Pozdrowionka Takie rzeczy to sie wylewa gesty beton na plac budowy i wiaderka linką na góre a nie zamawianie pompogruszki - czasem takie wience sie z betoniarki na budowie wylewa. Pozdrawiam http://www.Budszczecin.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts