Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Koszt wylewanego zrobionego samemu - wkopac sie na 30cm + 10cm szalunku z desek - szerokosc murka 20cm - beton b15 ok 4m3 - koszt ok 1000zł, 100mb preta fi 10, 15mb preta fi 6 - ok 100zł

http://WWW.Budszczecin.pl

Po co do tego prety fi 10 ? Taki murek to mozna wogole bez pretow zrobic. Ale te fi6 powiedzmy jeszcze, ze mozna dac.

Fantom

...no ale pod bloczki też trzeba wylać jakąś ławę..

a ja myślałem, że sobie na ziemię trochę suchego betonu sypnę, bloczek postawię i z dwóch stron suchym betonem przyłapię... tak nie da rady? tak widziałem krawężniki mocują! :-) a co do poziomu - mogę sobie np. złapać poziom na pierwsze 3-4 bloczki poziomicą 1,5 m a potem kolejne dwa bloczki z dwoma poprzednimi na poziom i tak dalej...? czy mi się to rozjedzie...?

podstawa kwadratowa słupa na llegro jest po 13 zł, a ta z prętem do zakotwiczenia w podmurówce 11 zł, więc przy 20 sztukach kwota do przeżycia...

Jedni z sąsiadów kupowali w LrM, ale chyba nie polecam. Drewutnia wydawała się okazyjnie ale za impregnat , farbę i fachowców, którzy im to postawili zapłacili jakieś koszmarne pieniądze. Natomiast inny sąsiad zamówił w firmie na ul.Rostockiej na Warszewie całość. Nazwy niestety nie pamiętam.Natomiast domek ogrodowy pierwsza klasa i cena normalna.

Czy to chodzi może o tą firmę? http://www.eurodom.home.pl/index.html

Witam, poszukuję dobrego (naprawdę dobrego) regipsiarza do zabudowy poddasza. Chodzi dokładnie o całe prawie poddasze z płyt gk w łuku, jakby ktoś miał sprawdzony namiar będę wdzięczny...

pozdrawiam

Forumowy Flashback. U mnie z łuków co prawda tylko jedno wole oko. Ale jeśli chodzi o ocieplenie wełną + płyty gk to mogę polecić.

Po co do tego prety fi 10 ? Taki murek to mozna wogole bez pretow zrobic. Ale te fi6 powiedzmy jeszcze, ze mozna dac.

Fantom

A owszem mozna, można dać też siatkę do zbrojenia posadzek pocieta, ale ja jak cos robię i daje na to gwarancję to ma być to zrobione porządnie - zbrojenie z fi 10 z powodu że murek nie bedzie wylany poniżej strefy przemarzania wiec w razie ewentualnych mrozów i wypiętrzania cos ten beton musi trzymać do kupy - jakby był w ziemi na conajmniej 60-70cm to zbrojenie z fi6 górą aby zapobiegało wykruszaniu betonu.

Pozdrawiam

http://www.Budszczecin.pl

No wiecie. To bedzie ze 150 wiader betonu. Ile czasu to beda robic ?? Ja tez bym zamowil gruche. Szkoda czasu i pieniedzy na "wiaderkowanie"

Fantom

Ja osobiscie tez bym wolał zawsze zamówic gruche i pompe i miec to gdzies ale czesto gesto inwestorzy nie sa z tego faktu zbytnio zadowoleni - wiaderkami to ze 4godziny i przewaznie wliczone w cene poddasza

Pozdrawiam

http://www.Budszczecin.pl

Szczukot, nie mogę wysłać do Ciebie PW bo masz zapchaną skrzynkę, więc piszę na ogólnym.

Czytając sobie o podłogach natrafiłem na temat gdzie wspominałeś o tym, że pod deską trójwarstwową masz podłogówkę i sam kładłeś deskę. Odnośnie jej kładzenia to nie widzę problemów, bo w mieszkaniu też sam z żoną kładliśmy i swoją drogą jest to niezwykle proste. Kładliśmy oczywiście podłogę pływającą, pianka pod spód.

Mam bardziej pytanie o podłogówkę. Wiem jak to wygląda pod kaflami i strasznie chciałbym zrezygnować z kaloryferów, bo wyczytałem od chyba Rapczyna, że kocioł gazowy kondensacyjny to piec, który dobrze działa tylko z podłogówką, lub tylko z kaloryferami, z uwagi na jego niskotemperaturowy tryb pracy. Wiec pytanie jak kładłeś deskę pod podłogówką, na klej czy w systemie pływającym? Jak z perspektywy czasu oceniasz podłogówkę pod deskami? Czy deski oddają dobrze ciepło? Nie rozchodzą się deski? Nie skrzypią mocniej. Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie.

PS. Możesz skasować tego posta lub zostawić dla potomnych w grupie ;) oczywiście po tym jak mi odpiszesz ;)

:)

No deske kladle sam. NA gorze mam kaloryfery a an dole podlogowke. W zime bez problemu utrzymanie temeratury i cieple deseczki. Nie ma najmniejszych skrzypien itp. Taka podloga jest sztywna jakby klejona. Kladlem w systemie plywajacym bo tak moglm - na klej raczej bym sie sam nie odwazyl (i drozej). Dechy byly na click, wiec o zadnym rozchodzeniu sie itp nie ma mowy.

Co do samego pieca mam kondensat. Temperatura usatwiona troche wyzsza, a na podlogowke idzie mieszacz, i dawalem tam chyba maks 35 stopni jak dobrze pamietam.

Fantom

:)

No deske kladle sam. NA gorze mam kaloryfery a an dole podlogowke. W zime bez problemu utrzymanie temeratury i cieple deseczki. Nie ma najmniejszych skrzypien itp. Taka podloga jest sztywna jakby klejona. Kladlem w systemie plywajacym bo tak moglm - na klej raczej bym sie sam nie odwazyl (i drozej). Dechy byly na click, wiec o zadnym rozchodzeniu sie itp nie ma mowy.

Co do samego pieca mam kondensat. Temperatura usatwiona troche wyzsza, a na podlogowke idzie mieszacz, i dawalem tam chyba maks 35 stopni jak dobrze pamietam.

Fantom

Czyli podłoga pływająca. Uścislając - kładłeś panele czy deskę ? Pytam bo stoję przed wyborem okładziny podłogowej.

Co do dylatacji to roznie. Miedzy samymi deskami zaryzykowalem i walnalem bardzo waskie listwy metalowe (moze z 1,5 cm szerokosci). Polaczenia z kaflami mam dopiero niektore i to takie szersze listwy pcv z okleina. Przy podlodze plywajacej korek raczej nie wchodzi w rachube - wykruszy sie podczas ciaglej pracy na tym laczeniu. Deski Taketa 14 mm (taki maks ile mozna dac na ogrzewanie podlogowe). Pod podloge tam gdzie kaloryfery korek, a tam gdzie podlogowka specjalny podlad o mniejszej izolacyjnosci.

Fantom

Cześć Ludziska ;)

Ostatnio jadąc po mieście widziałam gruchę do betonu połączoną z pompą .... a teraz by mi sie przydała taka ;)))

Mam do wylania wieńce na kolankowej około 2,5m3 i szkoda mi do tego zamawiać osobno pompy...

Czy ktoś z Was wie gdzie w Szczecinie mają taką gruszko-pompę?

Będę wdzięczna za odp

Pozdrowionka

Keramzyt system na płoni, ale to nie ważne czy pompa jest z gruchą czy nie i tak liczą za nią osobno.