Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witam,

Jak widać jestem nowy i dopiero z żoną zaczynami przygodę z budowaniem.

Jesteśmy na etapie oczekiwania decyzji o warunkach przyłączenia prądu i wody.

Mamy wypis i wyrys z gminy + mapki do celów projektowych.

Czy ktoś z Państwa może polecić w miarę dobrego i w przystępnej cenie geodetę (wtórnik) i architekta (adaptacja) ?

Mamy zamiar budować się w Morzyczynie.

Z góry dziękuje za informacje i pozdrawiam.

Witaj i miej świadomość że przed Wami najmniej 1,5 roku walki z różnymi sytuacjami budowlanymi które alebo wzmocnią albo .., jak się zamierzacie budować w Morzyczynie to podlegacie chyba pod St-d nie wiem czy jeszcze Sz-ski, ale w tych rewirach powinniście szukać geodety i arch. bo takowi specjaliści ze Sz-na nie mają w tamtych rejonach "rozpoznawalnej twarzy" a to się najbardziej - moim zdaniem - liczy w tych profesjach.

pzdr i życzę powodzenia

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj zakończyła się moja "przygoda" z cast. zaproponowano mi podpisanie ugody - na co przystąpiłem - i wypłacono odszkodowanie, a poza tym chyba za tydzień się wprowadzę bo już mam dość życia na 2 domy, aha czy ktoś reflektuje na farbę fasadową za 1/2 ceny ? znajoma z pracy chce sprzedać farbe atlasa fasadową

pzdr

Gratulacje - podwójne oczywiście.

Artur

Witam

Przymierzam się do wyboru składu budowlanego na SSO i wstępnie wybrałem Budmaster z Dobrej i Extra Dach ze Szczecina. Czy korzystaliście z ich usług i czy macie jakieś opinie o nich, ewentualnie jakieś inne hurtownie godne polecenia? Prosiłbym też o namiary na betoniarnie i dostawców silikatów, bo nie każda hurtownia ma to na składzie. No i jeszcze gdzie zamówić styropian na ściany fundamentowe?

Witam

Przymierzam się do wyboru składu budowlanego na SSO i wstępnie wybrałem Budmaster z Dobrej i Extra Dach ze Szczecina. Czy korzystaliście z ich usług i czy macie jakieś opinie o nich, ewentualnie jakieś inne hurtownie godne polecenia? Prosiłbym też o namiary na betoniarnie i dostawców silikatów, bo nie każda hurtownia ma to na składzie. No i jeszcze gdzie zamówić styropian na ściany fundamentowe?

ja brałem w ExtraDachu okna połaciowe, dachówkę... generalnie mój wykonawca sam kupował materiały, ja tylke te dwie rzeczy, ale zazwyczaj jest z nimi tak, że jak masz niższą ofertę w ręku to idziesz z nią do nich i dostaniesz jeszcze niższą... Ale uwaga - nie zawsze się opłaca - zależy, gdzie budujesz i ile czego kupujesz. Ja teraz kupuję 5 palet bloczków betonowych i paletę cementu i owszem - bloczki mają tańsze (2,95 zł/szt.) niż w WOD-KANie w Dobrej (3,25 zł/szt.), ale WOD-KAN mam na miejscu i przywiozą mi gratis, a jak ExtraDach doliczył transport z HDSem to się przestało opłacać...

ja brałem w ExtraDachu okna połaciowe, dachówkę... generalnie mój wykonawca sam kupował materiały, ja tylke te dwie rzeczy, ale zazwyczaj jest z nimi tak, że jak masz niższą ofertę w ręku to idziesz z nią do nich i dostaniesz jeszcze niższą... Ale uwaga - nie zawsze się opłaca - zależy, gdzie budujesz i ile czego kupujesz. Ja teraz kupuję 5 palet bloczków betonowych i paletę cementu i owszem - bloczki mają tańsze (2,95 zł/szt.) niż w WOD-KANie w Dobrej (3,25 zł/szt.), ale WOD-KAN mam na miejscu i przywiozą mi gratis, a jak ExtraDach doliczył transport z HDSem to się przestało opłacać...

Też właśnie sobie przeliczyłem koszty transportu i rzeczywiście, pomimo, że ExtraDach ma taniej np. bloczki betonowe czy silikaty to z transportem już wychodzi drożej. Ciekawe jak u nich z dachówkami wygląda, bo chyba nie prowadzą.

Witam

ja kupowałem większość materiału w tych składach i jestem zadowolony szczególnie Extra dach polecam ze styropianem na ściany fundamentowe to miałem mały problem - z uwagi na początek budowy czyli małe doświadczenie - myślałem że uda mi się kupić styropian fundamentowy niebieski 10 cm jak przyszło do zakupu to się okazało że nie ma takowego w Sz-nie i zamawiałem w budowniczym na gdańskiej - więc lepiej za wczasu zamówić.

pzdr

Witam

http://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&discussionid=3034

Fantom

ja kupowałem większość materiału w tych składach i jestem zadowolony szczególnie Extra dach polecam ze styropianem na ściany fundamentowe to miałem mały problem - z uwagi na początek budowy czyli małe doświadczenie - myślałem że uda mi się kupić styropian fundamentowy niebieski 10 cm jak przyszło do zakupu to się okazało że nie ma takowego w Sz-nie i zamawiałem w budowniczym na gdańskiej - więc lepiej za wczasu zamówić.

pzdr

No właśnie, a powiedzcie czy ostro jeszcze negocjowaliście te wyjściowe ceny? Czy zdarzało się, że nie chcieli nic już upuścić, bo coś tam coś tam ?

moze przeczytali na forum, ze narzekasz i szybko zrobili oferte? ;)

nie, bloczek sam w sobie był tani, ale jak doliczyłem transport to całość wyszła drożej... często ten transport jest problematyczny... teraz kupuję klinkier na ogrodzenie akurat firmy MUHR i w euroklinkierze mają 1,5 palety a ja chcę dwie, druga dojedzie za 2 tygodnie i transport chcą mi policzyć dwa razy i już wychodzi mi drożej niż sprowadzić z polski od razu 2 palety z transportem do Dobrej (1 paleta kurierem z hds - 120 zł, transport z euroklinkieru 170 zł)

nie, bloczek sam w sobie był tani, ale jak doliczyłem transport to całość wyszła drożej... często ten transport jest problematyczny... teraz kupuję klinkier na ogrodzenie akurat firmy MUHR i w euroklinkierze mają 1,5 palety a ja chcę dwie, druga dojedzie za 2 tygodnie i transport chcą mi policzyć dwa razy i już wychodzi mi drożej niż sprowadzić z polski od razu 2 palety z transportem do Dobrej (1 paleta kurierem z hds - 120 zł, transport z euroklinkieru 170 zł)

i jak już wybulisz za pierwsza partie to kolejna partia bedzie miala inny kolor :D