M3 26.06.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Witam wieczorową porą,Czy ktoś z Was korzysta z napędu do bramy przesuwnej NICE Robus 500? Jeśli tak to bardzo proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żółwik 26.06.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 powiedzcie mi, jak ma się sprawa z murowanymi słupkami granicznymi (wyznaczającymi granice działki). Robie właśnie ogrodzenie i wykonawca mówi mi, że te słupki muszą zostać!!! Ja myślałem, że je wyciagam z ziemi a dokładnie w to miejsce muruję swoje ogrodzenie, ale już dwie osoby mówią mi, że niestety nie jest tak jak myślę! To ja mam teraz na rogu działki robić szparę w ogrodzeniu, żeby było widac słupek? Przecież to chore. Myślałem już nawet o opcji "tego słupka nie było, geodeta mi wytyczył i wbił patyk", ale straszą mnie, że będę musiał na własny koszt te betonowe słupki "przywrócić". Kto z Was ma to za sobą? Faktycznie jest taki problem? Hej. Tak, teoretycznie jest na to przepis. Jednak zerknij tu: 1) http://forum.budujemydom.pl/budowa-ogrodzenia-t1696.html 2) http://forum.budujemydom.pl/grodzenie-dzialki-t4470.html 3) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?34635-Kamie%C5%84-graniczny-a-ogrodzenie/page2 W nawiązaniu do 1 i 2, logicznie rzecz biorąc zabetonowany słupek ogrodzeniowy odpowiada definicji znaku geodezyjnego, czyli znaku z trwałego materiału, określającego położenie punktów osnowy geodezyjnej. Po za tym, uczynienie słupka niewidocznym też podlega karze, więc jeśli jest to słupek wewnętrzny i wszyscy sąsiedzi będą chcieli ogrodzenie na murku to jak to wykonać, albo który zmniejszy sobie działkę? Podejrzewam mi się, że ten przepis wyciąga się w przypadku, gdy przy okazji usunięcia znaku powiększysz sobie parcelę. Pzdr, żółwik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 27.06.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 powiedzcie mi, jak ma się sprawa z murowanymi słupkami granicznymi (wyznaczającymi granice działki). Robie właśnie ogrodzenie i wykonawca mówi mi, że te słupki muszą zostać!!! Ja myślałem, że je wyciagam z ziemi a dokładnie w to miejsce muruję swoje ogrodzenie, ale już dwie osoby mówią mi, że niestety nie jest tak jak myślę! To ja mam teraz na rogu działki robić szparę w ogrodzeniu, żeby było widac słupek? Przecież to chore. Myślałem już nawet o opcji "tego słupka nie było, geodeta mi wytyczył i wbił patyk", ale straszą mnie, że będę musiał na własny koszt te betonowe słupki "przywrócić". Kto z Was ma to za sobą? Faktycznie jest taki problem? Jeśli stawiasz płot, musisz postawić go na swojej działce, czyli przed słupkiem. Słupek jest w osi granicy, więc jeśli chcesz go wyciągnąć to musisz postawić płot razem z sąsiadem i obaj musicie wyrazić na to zgodę. Najbezpieczniej, postaw płot przed słupkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 27.06.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Nie pomyśleliśmy o tym, żeby samemu instalować ale jednak wolimy nie eksperymentować na własnym domu a jeszcze dochodzi kucie w silce co nie jest takie proste... Może i nie jest proste ale wykonalne. Myślę że jak umówisz się z wykonawcą to jeśli nie za friko, to za symboliczną kasę wykuje Ci podejścia. Jak miałbym płacić za każdy punkt 250 PLN to za tą samą cenę to ja kupie cały materiał (a punktów będę miał przynajmniej 3 + szufelka jedna lub dwie). Fakt, u mnie porotherm więc będzie łatwiej... Im dłużej grzebie w różnych tematach aby nie być oskubanym, tym bardziej uświadamiam się jak jesteśmy krojeni jako inwestorzy, ale niektóre rzeczy to już przegięcie. Ja wiem, że koszt jest niewielki (choćby takiego punktu odkurzacza, to samo jest z instalacjami ogrodowymi) ale jak jest to jest marża 300-500% to jakieś przegięcie. Nie wiem jak u Was ale jak robię sobie podsumowanie danego etapu (zbieram wszystkie faktury, opłaty bez faktur notuję) to wszystkie te 100, 200, 500 PLN tworzą tak wielki udział kosztów, że nie mogę czasami uwierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.06.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Ja za polozenie (material + robocizna) odkurzacza, zaplacilem cos kolo 1100 zl (2 szufelki + 4 gniazda) Co do stawiania plotu : radze wziac wczesniej eodete aby sprawdzil slupki. Nikt tego nigdy nie robi, a to duzy blad. Ja na oko juz widze, ze moj jest przestawiony o jakies 20-30 cm !! Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NELUSIA 27.06.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Poszukuję namiarów na fachowca, który zrobi mi przyłacze (sieć) wody do działki, na działce mam już pociągniętą, no i najlepiej taki co złatwi odbiór w Goleniowie. Ten magik co był ostatnio u nas to lepiej nie mówić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 27.06.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Poszukuję namiarów na fachowca, który zrobi mi przyłacze (sieć) wody do działki, na działce mam już pociągniętą, no i najlepiej taki co złatwi odbiór w Goleniowie. Ten magik co był ostatnio u nas to lepiej nie mówić.... a gdzie się budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NELUSIA 27.06.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 a gdzie się budujesz? Dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 27.06.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Dobra to Dobrze Piotr Pachuta 509 368 134 - zrobi wszystko, dostaniesz od razu z papierami do odbioru budynku, ale tani nie jest. Starszy Pan z synem i pracownikiem, ale fajnie się z nim robi interesy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 27.06.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Hej. Tak, teoretycznie jest na to przepis. Jednak zerknij tu: 1) http://forum.budujemydom.pl/budowa-ogrodzenia-t1696.html 2) http://forum.budujemydom.pl/grodzenie-dzialki-t4470.html 3) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?34635-Kamie%C5%84-graniczny-a-ogrodzenie/page2 W nawiązaniu do 1 i 2, logicznie rzecz biorąc zabetonowany słupek ogrodzeniowy odpowiada definicji znaku geodezyjnego, czyli znaku z trwałego materiału, określającego położenie punktów osnowy geodezyjnej. Po za tym, uczynienie słupka niewidocznym też podlega karze, więc jeśli jest to słupek wewnętrzny i wszyscy sąsiedzi będą chcieli ogrodzenie na murku to jak to wykonać, albo który zmniejszy sobie działkę? Podejrzewam mi się, że ten przepis wyciąga się w przypadku, gdy przy okazji usunięcia znaku powiększysz sobie parcelę. Pzdr, żółwik ja też słyszałem o tym, że są to znaczniki geodezyjne i że za ich usunięcie grozi kara. Więc zostaną! A odnośnie odpowiedzi szczukota - geodetę wołałem i powiedział - po mi Pan będzie płacił, niech Pan grodzi wg słupków, Agrowest zrobił to solidnie i na pewno wszystko jest dobrze. Wezmę go chyba na odbiór jak coś będzie nie tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.06.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Jak cos bedzie nie tak to bedzie za pozno - plotu potem nie przesuniesz.To ze Agrowestowi geodeci znaczyli to jedno - im wierze. A potem z tymi slupkami dzialy sie rozne rzeczy. Od przejezdzania koparkami po przekopywanie przez sasiadow. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaTomek 27.06.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 ....... Im dłużej grzebie w różnych tematach aby nie być oskubanym, tym bardziej uświadamiam się jak jesteśmy krojeni jako inwestorzy, ale niektóre rzeczy to już przegięcie. Ja wiem, że koszt jest niewielki (choćby takiego punktu odkurzacza, to samo jest z instalacjami ogrodowymi) ale jak jest to jest marża 300-500% to jakieś przegięcie. Nie wiem jak u Was ale jak robię sobie podsumowanie danego etapu (zbieram wszystkie faktury, opłaty bez faktur notuję) to wszystkie te 100, 200, 500 PLN tworzą tak wielki udział kosztów, że nie mogę czasami uwierzyć. W pełni się z tym zgadzam! Ta branża to niesamowity biznes. Chyba spróbujemy z tym odkurzaczem podziałać coś we własnym zakresie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 28.06.2011 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Ja w temacie okien. Dostałęm wyceny z dwóch firm MS oraz Oknoplast na okna PCV trzyszybowe do domu parterowego. Ceny zwalają z nóg. Powierzchnia okien 38m2 i ceny z montażem ok 15 tys za okna oraz 15 tys za onko przesuwne HS. Ktoś może się podzielić jakimś jeszcze dobrym wykonawcą ale z niższą ceną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 28.06.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Ja w temacie okien. Dostałęm wyceny z dwóch firm MS oraz Oknoplast na okna PCV trzyszybowe do domu parterowego. Ceny zwalają z nóg. Powierzchnia okien 38m2 i ceny z montażem ok 15 tys za okna oraz 15 tys za onko przesuwne HS. Ktoś może się podzielić jakimś jeszcze dobrym wykonawcą ale z niższą ceną? Tak na marginesie okien - kiedyś namiętnie poczytywałem ten wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1792-szukam-dobrych-okien/page885 stamtąd jest też porównywarka okien: http://blokno.net/uslugi.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 28.06.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Ja w temacie okien. Dostałęm wyceny z dwóch firm MS oraz Oknoplast na okna PCV trzyszybowe do domu parterowego. Ceny zwalają z nóg. Powierzchnia okien 38m2 i ceny z montażem ok 15 tys za okna oraz 15 tys za onko przesuwne HS. Ktoś może się podzielić jakimś jeszcze dobrym wykonawcą ale z niższą ceną? u mnie powierzchnia okien 25 m2 i też trzyszybowe tyle, że drewniane z Urzędowskiego. Kwota 23.000 z montażem, w tym sam HS ponad 9.000. I OD RAZU OSTRZEGAM - UWAŻAJCIE NA URZĘDOWSKIEGO - DZISIAJ TRZECI RAZ Z RZĘDU PRZESUNĄŁ MI TERMIN REALIZACJI OKIEN. Umowa podpisana 31 marca, obecny termin realizacji 7 lipca, budowa stoi.... Mam już dość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 28.06.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Jak cos bedzie nie tak to bedzie za pozno - plotu potem nie przesuniesz. To ze Agrowestowi geodeci znaczyli to jedno - im wierze. A potem z tymi slupkami dzialy sie rozne rzeczy. Od przejezdzania koparkami po przekopywanie przez sasiadow. Fantom były Panie z gminy na kontroli u sąsiada i przy okazji patrzyły na moje ogrodzenie (podmurówkę), pytały, czy jest całe po mojej stronie, wskazałem im te słupki, że je omijam i powiedziały, że ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 28.06.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Ja w temacie okien. Dostałęm wyceny z dwóch firm MS oraz Oknoplast na okna PCV trzyszybowe do domu parterowego. Ceny zwalają z nóg. Powierzchnia okien 38m2 i ceny z montażem ok 15 tys za okna oraz 15 tys za onko przesuwne HS. Ktoś może się podzielić jakimś jeszcze dobrym wykonawcą ale z niższą ceną? Nie dziwię Ci się. Ja brałem wyceny z MS, Urzędowskiego i Ekodomu. Chciałem też zajechać do Kowalskich ale jak mi powiedzieli że bracia się pokłócili i są dwie firmy Kowalski to zrezygnowałem z takiego czegoś... My szukaliśmy okien drewnianych więc trochę inaczej niż Ty, ale zdecydowaliśmy się na Ekodom, czyli okna Pozbudu (w sumie to od początku je chcieliśmy bo widzieliśmy je na żywo, ale musieliśmy się też przekonać jak wychodzi cenowo). Wybraliśmy trzyszybówki w profilu 88 z drewna Majau (odmiana Meranti). Wyjdzie nas taniej niż wszystkie inne oferty z 3 szybowym profilem 68 na Meranti czy Dębie. 27m2 za 32k PLN (okna z słupkami stałymi i HS za 11kPLN). Montaż za 2 miesiące, ale jeszcze muszą podjechać raz jak mi gość od posadzek naniesie poziomy bo nie chciałbym żeby mi poziom brali z płyty zerowej lub terrivy (raz widziałem jak gość miał różnice po 1 cm na oknach na tej samej ścianie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1010 28.06.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Ja w temacie okien. Dostałęm wyceny z dwóch firm MS oraz Oknoplast na okna PCV trzyszybowe do domu parterowego. Ceny zwalają z nóg. Powierzchnia okien 38m2 i ceny z montażem ok 15 tys za okna oraz 15 tys za onko przesuwne HS. Ktoś może się podzielić jakimś jeszcze dobrym wykonawcą ale z niższą ceną? zobacz w TOP SHOPPINGU firma Kamar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.06.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 były Panie z gminy na kontroli u sąsiada i przy okazji patrzyły na moje ogrodzenie (podmurówkę), pytały, czy jest całe po mojej stronie, wskazałem im te słupki, że je omijam i powiedziały, że ok Z ciekawosci : co to za panie i co szukaly u sasiada ?!? Co do ich wiedzy na temat tego murka, to jest zerowa. Co ich to interesuje ? Po pierwsze w zaden sposob nie sprawdza granicznikow. Po drugie, po dogadaniu sie z sasiadem mozesz ten urek postawic i w polowie jego dzialki. Nikogo to nie powinno interesowac, gdzie robicie sobie granice za pomoca plotu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 28.06.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 witamkto z was zrobił już pompe ciepła w Szczecinie i jest zadowolony z usług i ceny firmy montującej - proszę o namiardziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts