Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Z ciekawosci : co to za panie i co szukaly u sasiada ?!?

Co do ich wiedzy na temat tego murka, to jest zerowa. Co ich to interesuje ? Po pierwsze w zaden sposob nie sprawdza granicznikow. Po drugie, po dogadaniu sie z sasiadem mozesz ten urek postawic i w polowie jego dzialki. Nikogo to nie powinno interesowac, gdzie robicie sobie granice za pomoca plotu.

Fantom

sprawdzały u niego bałagan, że zastawił drogę i chodnik materiałami budowlanymi...

a czemu pytały o moje ogrodzenie to już wiem - mój wykonawca się "zamyślił" i pomurował kawałek nie w tą stronę co trzeba :-) widać to jak byk, nie wiem czemu dopiero dzisiaj to odkryliśmy, dobrze, że na etapie podmurówki! ja tam robie sobię cała granice po mojej stronie, nie będę dla kilku centymetrów robił sobie jakieś problemy i powiem więcej - dzisiaj dzwoniłem po geodetę - mimo, że całość podmurówki zrobiona niech sprawdzi, czy wszystko się na 100% zgadza, zanim będzie pomurowany klinkier...

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

..... I OD RAZU OSTRZEGAM - UWAŻAJCIE NA URZĘDOWSKIEGO - DZISIAJ TRZECI RAZ Z RZĘDU PRZESUNĄŁ MI TERMIN REALIZACJI OKIEN. Umowa podpisana 31 marca, obecny termin realizacji 7 lipca, budowa stoi.... Mam już dość...

Ciekawe czy ma to wpływ, w którym salonie się podpisywało umowę? Jak czytam o tych opóźnieniach to coraz bardziej boje się co nas czeka bo nasz termin coraz bliżej. Mieliśmy już rady, że w razie czego można kłaść instalacje bez okien.......(bez komentarza;))

Ciekawe czy ma to wpływ, w którym salonie się podpisywało umowę? Jak czytam o tych opóźnieniach to coraz bardziej boje się co nas czeka bo nasz termin coraz bliżej. Mieliśmy już rady, że w razie czego można kłaść instalacje bez okien.......(bez komentarza;))

no ja od przyszłego tygodnia przenoszę biuro na budowę, zaczynam kłaść instalacje i spać tam jak Robinson Cruzoe. Nie mam wyjścia, za chwilę wszyscy instalatorzy kopną mnie w d..... i zostawią za to przesuwanie terminów

mam pytanie, jaką kwotę pobierają wodociągi za włączenie się do sieci-? jakiej kwoty mogę się spodziewać za podciągnięcie wody do działki-20m do wykopania?

aha i czy Gmina pobiera jakieś opłaty za to?

- za wydanie warunków przyłączenia 232,51 zł

- za wniosek o włączenie do sieci 303,95 zł

- podciągnięcie wody wg tego jak ja płaciłem 1.000 zł za 1 m (czyli u Was jakieś 20.000, tak Was skasuje mniej więcej Pan Pachuta). Ja miałem 5 m - zapłaciłem 5.000, sasiędzie po bokach odpowiednio 10 m i 15 m i płacili 10.000 i 15.000. W cenie oczywiście koparka, rury, studzienka wodomierzowa, cała papierologia itp itd.

Pewnie znajdą się inni co podłączą i może taniej, niemniej spotkałem się z tym, że inni i tak odsyłają do niego, facet ma takie znajomości i układy w WOZ, że szok, wodociągi mu dają do ręki wodomierze, które on zakłada jak skończy swoją pracę...

Acha - rozważcie od razu jak będziecie robić wodę także podłączenie kanalizacji, wstawi Wam studzienkę, położy rury i podłączy do budynku... no i geodeta będzie za jednym razem i mapki będą... Potem koszt dojazdu będzie większy niż sama robocizna...

Kiedyś już była o tym dyskusja ale u nas teraz pojawił się ten temat więc pytam- z czego macie zbiorniki na deszczówkę?

Zbiornik robil u Q-BIS :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126803-deszcz%C3%B3wka

Ja nie robilem. Sasiad tez robil - nie uzywa.

QBIS : daj znac jak to sie sprawuje. Masz tam np dzisiaj wode ? Uzywasz ?

Fantom

Ciekawe czy ma to wpływ, w którym salonie się podpisywało umowę? Jak czytam o tych opóźnieniach to coraz bardziej boje się co nas czeka bo nasz termin coraz bliżej.

problem leży w firmie - nie w salonie, ja też zacząłem wczoraj czytać i okazuje się, że Urzędowski ogłosił upadłość i działo się to już w końcu zeszłego roku, podobno firma podzieliła się na dwie i ta co realizuje zamówienia nazywa się Urzędowski Dystrybucja. Zdobyłem nr telefonu (patrz poniżej), nie odbiera, napisałem ostrego maila, ale oczywiście pozostał bez odzewu. A macie może swój numer zamówienia (pod jakim numerem jest to zarejestrowane u Urzędowskiego ?). Dzwońcie, może wspólnie zamęczymy faceta....

Tomasz Tracz

Dyrektor ds. Handlowych / Trade Director

fax: +48 74 816 39 96

phone: +48 74 816 39 18

mobile: +48 797 602 423

e-mail: [email protected]

Kiedyś już była o tym dyskusja ale u nas teraz pojawił się ten temat więc pytam- z czego macie zbiorniki na deszczówkę?

od znajomych słyszałem, że to niepotrzebnie wydana kasa, zresztą ten temat sie pojawiał i chyba nikt nie zachwycał się tym rozwiązaniem, bo jak jest sucho i deszczówka by się przydała to zbiorniki puste, a jak leje to i... deszczówka nie potrzebna, chyba, że chcecie pranie zrobić w bali na tarze... :-)

problem leży w firmie - nie w salonie, ja też zacząłem wczoraj czytać i okazuje się, że Urzędowski ogłosił upadłość i działo się to już w końcu zeszłego roku, podobno firma podzieliła się na dwie i ta co realizuje zamówienia nazywa się Urzędowski Dystrybucja.........

Miałam na myśli, że może różne salony mają różną zdolność przyspieszenia realizacji zamówień.

Na forum o tych oknach są skrajnie różne opinie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?71740-gt-gt-OKNA-URZ%C4%98DOWSKI-lt-lt/page31

Oby wszystko dobrze się skończyło!

Zbiornik robil u Q-BIS :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126803-deszcz%C3%B3wka

Ja nie robilem. Sasiad tez robil - nie uzywa.

QBIS : daj znac jak to sie sprawuje. Masz tam np dzisiaj wode ? Uzywasz ?

Fantom

A z ciekawości- dlaczego sąsiad nie używa jeśli już zrobił? Nie opłaca mu się czy coś tam źle działa?

Również czekamy na opinie QBISa!

od znajomych słyszałem, że to niepotrzebnie wydana kasa, zresztą ten temat sie pojawiał i chyba nikt nie zachwycał się tym rozwiązaniem, bo jak jest sucho i deszczówka by się przydała to zbiorniki puste, a jak leje to i... deszczówka nie potrzebna, chyba, że chcecie pranie zrobić w bali na tarze... :-)

też tak uważam, ponadto woda w zbiorniku która dłużej leży zaczyna nieprzyjemnie "pachnieć" plus glony i inne pochodne

Do wszystkich którzy mają do wykonania instalację wodną - wewnętrzną:

byłem podpisać umowę u "Poldka" i okazuje się, że niedawno zmieniły się przepisy i teraz aby mieć dwa licznki - ogrodowy i domowy - to jeden z liczników musi być zamontowany na "innej" niż dotychczas rurze, najlepiej w budynku, ja pomimo zainstalowania dwóch liczników muszę założyć dodatkowy licznik w domu.

Do wszystkich którzy mają do wykonania instalację wodną - wewnętrzną:

byłem podpisać umowę u "Poldka" i okazuje się, że niedawno zmieniły się przepisy i teraz aby mieć dwa licznki - ogrodowy i domowy - to jeden z liczników musi być zamontowany na "innej" niż dotychczas rurze, najlepiej w budynku, ja pomimo zainstalowania dwóch liczników muszę założyć dodatkowy licznik w domu.

no mnie o tym poinformował facet, który mi wodę podłączał... wodomierz od wody domowej może być w domu a od ogrodowej na drugiej rurze (albo chyba nawet w studzience)

Pisalem o tych wodomierzach z pol roku temu. Trzeba uwazniej czytac :) A nie przepisy sie zmienily, co Poldek chce miec pewnosc, ze placi sie za faktyczne scieki, a nie za jakies bledy wodomierza glownego, na ktory nie maja wplywu.

Dokladnie rzecz biorac, jezeli chcemy placic za scieki bez ogrodowki, to obwody domowe musza miec podlicznik. I na jego podstawie Poldek bedzie rozliczal.

Fantom

nigdy nie nazbierało się tyle wody, żeby tym podlewać...

:)

Jestem na openerze, dorwałem się na chwilę do kompa...

Mam około 9m3 wody w zbiornikach, nigdy ich do końca jeszcze nie wysuszyłem. Nic nie śmierdzi - tej wody używam do napełniania basenu dla dzieciaków ...

Gdybym miał jeszcze raz podjąć decyzję o ich budowie, byłaby taka sama.

To na razie, idę się nastrajać przed Coldplay`em...:)