Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Dlaczego mam Jumara? Poza tymi zimowymi incydentami, nie mam powodów by narzekać. Poza tym to firma z naszej gminy :)

Pzdr,

żółwik

Jumar,jak wspomnial kolega, sa "miejscowi" wiec wole zeby moja kasa zostalwala tu a nie wedrowala za miedze. U mnie raz nie zabrali, zrobilem wichure i okazalo se ze jak jest swieto to odbieraja dzien pozniej...Poza tym kupili ode mnie pare smieciarek ;) Dzieki temu nie chalasuja starymi gratami i kubelek moga na miejscu wymyc, od razu w smieciarce.

Witam, pierwszy raz na forum i jak nie trudno się domyśleć z pytaniem. Planujemy z żoną postawić domek w technologii HBE, czy ktoś z forum "stawiał" dom korzystając z usług firmy KONSBUD?

Witamy na forum

Kiedyś o tym myślałem ale cena mnie przestraszyła a ponadto przy tej technologii nic nie zrobię sam, a chcę mieć swój wkład (nie tylko finansowy) w budowie swojego domu.

Witam po półrocznej nieobecności...

Właśnie nadrabiam zaległości grupy i czeka mnie ładnych kilka godzinspędzonych przed kompem.

Widzę że pozmieniało się w kwesti listy. Jak mogę dodać opinię o wykonawcach? (pewnie w czesie lektury się dowiem hi hi)

Na pytania z priva już odpowiadam (dla zainteresowanych)

pozdrówka

i jeszcze jedno pytanie - gdzie mogę kupić takie skrzynki na listy co są wmurowane w słupek i tylko widać tą listwę metalową do wrzucania z przodu. W Casto tego nie znalazłem, czasem przejeżdżam Krakowską i tam widziałem u kilku osób, a mój Pan klinkierowiec mnie ponagla...

w castoramie powinno byc, jak Ci zalezy na czasie, to poprostu zamow na allegro - bedziesz mial wiekszy wybor

np. z tanszych http://allegro.pl/skrzynka-na-listy-przelotowa-w-mur-czarna-i1665232416.html

czy z drozszych

http://allegro.pl/skrzynka-na-listy-sal-w-01-czarna-produkt-polski-i1694660159.html

w castoramie powinno byc, jak Ci zalezy na czasie, to poprostu zamow na allegro - bedziesz mial wiekszy wybor

np. z tanszych http://allegro.pl/skrzynka-na-listy-przelotowa-w-mur-czarna-i1665232416.html

czy z drozszych

http://allegro.pl/skrzynka-na-listy-sal-w-01-czarna-produkt-polski-i1694660159.html

dzięki! znalazłem coś w Leroy Merlin na Struga

słuchajcie - mam problem i nie wiem co z tym zrobić, dla Was może śmieszne, dla mnie mniej :-( na suficie w garażu jaskółki uwiły sobie gniazdko!!! podobno, to oznaka szczęścia, nie powiem - fajnie jest czasem popatrzeć, jak mama jaskółka przynosi dzieciom jedzonko, wybaczyłem im nawet osr.....e podłogi i leżących tam niedawno malowanych przez mnie płotów lamelowych... ale lada dzień wstawią mi okna (mam nadzieję) i... co mam robić, nie mam sumienia zrzucać tego gniazda :-(

Eee tam. Ja na domku do poniedzialku mialem okolo 20 gniazd !! I znosilem to, bo super te jaskolki. Ale zaczeli mi klasc tynk, i musialem je pogonic. Tam gdzie byly male, zostawilem i zaslonilem tylko folia od dolu - jakies 5 gniazd.

Jak nie ma malych *ani jajek) to mozesz zrzucic - tylko aby wczesniej wylecialy z niego.

Fantom

słuchajcie - mam problem i nie wiem co z tym zrobić, dla Was może śmieszne, dla mnie mniej :-( na suficie w garażu jaskółki uwiły sobie gniazdko!!! podobno, to oznaka szczęścia, nie powiem - fajnie jest czasem popatrzeć, jak mama jaskółka przynosi dzieciom jedzonko, wybaczyłem im nawet osr.....e podłogi i leżących tam niedawno malowanych przez mnie płotów lamelowych... ale lada dzień wstawią mi okna (mam nadzieję) i... co mam robić, nie mam sumienia zrzucać tego gniazda :-(

Ja też wstrzymałem się z podbitką do czasu opuszczenia gniazd przez młode.

Chyba właśnie to nastąpiło. Wyczyściłem ich kupy, :) i nie przybywają nowe, no to chyba odfrunęły...:) Odczekam jeszcze ze dwa dni i wydam decyzję o rozbiórce ich domków :)

Witam po przerwie. Czy ktoś brał kredyt na budowę w PKO BP albo PKO SA?Jak się sprawują te banki juz po podpisaniu umowy? Robią problem z transzami, np z powodu nadzoru archeologicznego na działce albo cos?

Brałem w PKO BP. Bez problemów. Telefon do banku, wizyta eksperta na budowie, transza. Zajmowało to jakieś dwa tygodnie, ale ja zawsze zaczynałem to co najmniej miesiąc przed potrzebą wypłaty transzy, więc i tak miałem pieniądze przed czasem.

Brałem w PKO BP. Bez problemów. Telefon do banku, wizyta eksperta na budowie, transza. Zajmowało to jakieś dwa tygodnie, ale ja zawsze zaczynałem to co najmniej miesiąc przed potrzebą wypłaty transzy, więc i tak miałem pieniądze przed czasem.

Dzięki za odp. Na razie u nas kontakt z Panem obsługującym z Banku PKO BP słaby -a jestesmy na etapie decyzji-reszta była do tej pory ok, warunki takie sobie:) PKO SA daje lepsze warunki,ale słyszałam gdzies -chyba na forum czytałam,że ktoś miał z nimi problemy już po podpisaniu umowy - coś się czepiali , jesli chodzi o nadzór archeologiczny.No i chcemy njapierw wydatkować kredyt,a na końcu własne środki (nie chodzi o wkład własny,ktorym jest działka) - BP na to idzie, a PKOSA troszkę ma większe restrykcje, jesli chodzi o przydział transz itp.

Q bis, a umowa z BP Ciebie nie przerazila?Pełno tam ośwadczeń o poddaniu się egzekucji i takie tam. Chyba,że to standard w każdym banku.

Ja też wstrzymałem się z podbitką do czasu opuszczenia gniazd przez młode.

Chyba właśnie to nastąpiło. Wyczyściłem ich kupy, :) i nie przybywają nowe, no to chyba odfrunęły...:) Odczekam jeszcze ze dwa dni i wydam decyzję o rozbiórce ich domków :)

zgodnie z prawem takie decyzje nie uprawomocniają się w dwa dni, daj im czas na odwołanie się od decyzji :-)))

Witam po przerwie. Czy ktoś brał kredyt na budowę w PKO BP albo PKO SA?Jak się sprawują te banki juz po podpisaniu umowy? Robią problem z transzami, np z powodu nadzoru archeologicznego na działce albo cos?

Mam w BP. Ze swojej strony problemów nie mam, uruchomione transze bez kolizji, ale fakt trzeba dobrze przemyśleć kosztorys i sumiennie dzielić kasą. Po wykonaniu prac zleca się wypłatę następnej transzy i w ciągu 2-3 dni przychodzi nadzór i jak wszystko jest ok to uruchamiają transze. Facet od nadzoru procentowo spisuje co jest zrobione, a na materiał zakupiony bierze faktury i jak nie ma na budowie to potrzebne jest potwierdzenie płatności. Uruchomienie transzy (włącznie z inspekcją nadzoru na budowie) trwa 5-7 dni (na 5 dzień to jak inspekcja przyjdzie na drugi dzień i potem się ciśnie opiekuna), dlatego mówię o odpowiednim przygotowaniu kosztorysu, by było z naddatkiem i nie trzeba było przerywać prac. Można mieć 10 % odchyłki ujemnej w stosunku do uruchomionej transzy/kosztorysu. Ogólnie nie narzekam. Nadzoru archeologicznego nie miałem więc się nie wypowiadam.