szczukot 06.07.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Witamy Mam jakies dejavu Jakoskilka tygodni temu bylo takie pytanie (O HBE i Konsbud) - ale odpowiedzi chyba nie bylo Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczegol 06.07.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Dlaczego mam Jumara? Poza tymi zimowymi incydentami, nie mam powodów by narzekać. Poza tym to firma z naszej gminy Pzdr, żółwik Jumar,jak wspomnial kolega, sa "miejscowi" wiec wole zeby moja kasa zostalwala tu a nie wedrowala za miedze. U mnie raz nie zabrali, zrobilem wichure i okazalo se ze jak jest swieto to odbieraja dzien pozniej...Poza tym kupili ode mnie pare smieciarek Dzieki temu nie chalasuja starymi gratami i kubelek moga na miejscu wymyc, od razu w smieciarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 06.07.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Witam, pierwszy raz na forum i jak nie trudno się domyśleć z pytaniem. Planujemy z żoną postawić domek w technologii HBE, czy ktoś z forum "stawiał" dom korzystając z usług firmy KONSBUD? Witamy na forum Kiedyś o tym myślałem ale cena mnie przestraszyła a ponadto przy tej technologii nic nie zrobię sam, a chcę mieć swój wkład (nie tylko finansowy) w budowie swojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 06.07.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Witam po półrocznej nieobecności...Właśnie nadrabiam zaległości grupy i czeka mnie ładnych kilka godzinspędzonych przed kompem. Widzę że pozmieniało się w kwesti listy. Jak mogę dodać opinię o wykonawcach? (pewnie w czesie lektury się dowiem hi hi)Na pytania z priva już odpowiadam (dla zainteresowanych) pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Tomek 06.07.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Witam, słuchajcie kto może podesłąć listę wykonawców? mam tą z 2010 roku.... pewnie się juz zdezaktualizowała Podesłałby ktoś ? Mój mail : [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.07.2011 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Informacje na temat listy wykonawcow - w mojej stopce. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 07.07.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Hey,znacie może jakiegoś notariusza w Dobrej ?Ewentualnie w okolicy ?Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 07.07.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Witam, Szukam normalnego glazurnika do wykonania łazienki. Miałem kilka kontaktów, wybrałem jednego i musieliśmy się rozstać bo ginęły różne rzeczy na budowie. Proszę o namiary na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dark01 07.07.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 i jeszcze jedno pytanie - gdzie mogę kupić takie skrzynki na listy co są wmurowane w słupek i tylko widać tą listwę metalową do wrzucania z przodu. W Casto tego nie znalazłem, czasem przejeżdżam Krakowską i tam widziałem u kilku osób, a mój Pan klinkierowiec mnie ponagla... w castoramie powinno byc, jak Ci zalezy na czasie, to poprostu zamow na allegro - bedziesz mial wiekszy wybor np. z tanszych http://allegro.pl/skrzynka-na-listy-przelotowa-w-mur-czarna-i1665232416.html czy z drozszych http://allegro.pl/skrzynka-na-listy-sal-w-01-czarna-produkt-polski-i1694660159.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 07.07.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Witam po przerwie. Czy ktoś brał kredyt na budowę w PKO BP albo PKO SA?Jak się sprawują te banki juz po podpisaniu umowy? Robią problem z transzami, np z powodu nadzoru archeologicznego na działce albo cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 07.07.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 w castoramie powinno byc, jak Ci zalezy na czasie, to poprostu zamow na allegro - bedziesz mial wiekszy wybor np. z tanszych http://allegro.pl/skrzynka-na-listy-przelotowa-w-mur-czarna-i1665232416.html czy z drozszych http://allegro.pl/skrzynka-na-listy-sal-w-01-czarna-produkt-polski-i1694660159.html dzięki! znalazłem coś w Leroy Merlin na Struga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 07.07.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 słuchajcie - mam problem i nie wiem co z tym zrobić, dla Was może śmieszne, dla mnie mniej na suficie w garażu jaskółki uwiły sobie gniazdko!!! podobno, to oznaka szczęścia, nie powiem - fajnie jest czasem popatrzeć, jak mama jaskółka przynosi dzieciom jedzonko, wybaczyłem im nawet osr.....e podłogi i leżących tam niedawno malowanych przez mnie płotów lamelowych... ale lada dzień wstawią mi okna (mam nadzieję) i... co mam robić, nie mam sumienia zrzucać tego gniazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.07.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Eee tam. Ja na domku do poniedzialku mialem okolo 20 gniazd !! I znosilem to, bo super te jaskolki. Ale zaczeli mi klasc tynk, i musialem je pogonic. Tam gdzie byly male, zostawilem i zaslonilem tylko folia od dolu - jakies 5 gniazd. Jak nie ma malych *ani jajek) to mozesz zrzucic - tylko aby wczesniej wylecialy z niego. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 08.07.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 słuchajcie - mam problem i nie wiem co z tym zrobić, dla Was może śmieszne, dla mnie mniej na suficie w garażu jaskółki uwiły sobie gniazdko!!! podobno, to oznaka szczęścia, nie powiem - fajnie jest czasem popatrzeć, jak mama jaskółka przynosi dzieciom jedzonko, wybaczyłem im nawet osr.....e podłogi i leżących tam niedawno malowanych przez mnie płotów lamelowych... ale lada dzień wstawią mi okna (mam nadzieję) i... co mam robić, nie mam sumienia zrzucać tego gniazda Ja też wstrzymałem się z podbitką do czasu opuszczenia gniazd przez młode. Chyba właśnie to nastąpiło. Wyczyściłem ich kupy, i nie przybywają nowe, no to chyba odfrunęły... Odczekam jeszcze ze dwa dni i wydam decyzję o rozbiórce ich domków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 08.07.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Witam po przerwie. Czy ktoś brał kredyt na budowę w PKO BP albo PKO SA?Jak się sprawują te banki juz po podpisaniu umowy? Robią problem z transzami, np z powodu nadzoru archeologicznego na działce albo cos? Brałem w PKO BP. Bez problemów. Telefon do banku, wizyta eksperta na budowie, transza. Zajmowało to jakieś dwa tygodnie, ale ja zawsze zaczynałem to co najmniej miesiąc przed potrzebą wypłaty transzy, więc i tak miałem pieniądze przed czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 08.07.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Brałem w PKO BP. Bez problemów. Telefon do banku, wizyta eksperta na budowie, transza. Zajmowało to jakieś dwa tygodnie, ale ja zawsze zaczynałem to co najmniej miesiąc przed potrzebą wypłaty transzy, więc i tak miałem pieniądze przed czasem. Dzięki za odp. Na razie u nas kontakt z Panem obsługującym z Banku PKO BP słaby -a jestesmy na etapie decyzji-reszta była do tej pory ok, warunki takie sobie:) PKO SA daje lepsze warunki,ale słyszałam gdzies -chyba na forum czytałam,że ktoś miał z nimi problemy już po podpisaniu umowy - coś się czepiali , jesli chodzi o nadzór archeologiczny.No i chcemy njapierw wydatkować kredyt,a na końcu własne środki (nie chodzi o wkład własny,ktorym jest działka) - BP na to idzie, a PKOSA troszkę ma większe restrykcje, jesli chodzi o przydział transz itp. Q bis, a umowa z BP Ciebie nie przerazila?Pełno tam ośwadczeń o poddaniu się egzekucji i takie tam. Chyba,że to standard w każdym banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 08.07.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Nie wiecie może gdzie przeniósł się ten sklep ogrodniczy z Krzywoustego ? Muszę kupić taki spray (który notabene działa z siłą gaśnicy ) na owady - osy i szerszenie, zalęgły się bydlaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 08.07.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Ja też wstrzymałem się z podbitką do czasu opuszczenia gniazd przez młode. Chyba właśnie to nastąpiło. Wyczyściłem ich kupy, i nie przybywają nowe, no to chyba odfrunęły... Odczekam jeszcze ze dwa dni i wydam decyzję o rozbiórce ich domków zgodnie z prawem takie decyzje nie uprawomocniają się w dwa dni, daj im czas na odwołanie się od decyzji )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 08.07.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Witam po przerwie. Czy ktoś brał kredyt na budowę w PKO BP albo PKO SA?Jak się sprawują te banki juz po podpisaniu umowy? Robią problem z transzami, np z powodu nadzoru archeologicznego na działce albo cos? Mam w BP. Ze swojej strony problemów nie mam, uruchomione transze bez kolizji, ale fakt trzeba dobrze przemyśleć kosztorys i sumiennie dzielić kasą. Po wykonaniu prac zleca się wypłatę następnej transzy i w ciągu 2-3 dni przychodzi nadzór i jak wszystko jest ok to uruchamiają transze. Facet od nadzoru procentowo spisuje co jest zrobione, a na materiał zakupiony bierze faktury i jak nie ma na budowie to potrzebne jest potwierdzenie płatności. Uruchomienie transzy (włącznie z inspekcją nadzoru na budowie) trwa 5-7 dni (na 5 dzień to jak inspekcja przyjdzie na drugi dzień i potem się ciśnie opiekuna), dlatego mówię o odpowiednim przygotowaniu kosztorysu, by było z naddatkiem i nie trzeba było przerywać prac. Można mieć 10 % odchyłki ujemnej w stosunku do uruchomionej transzy/kosztorysu. Ogólnie nie narzekam. Nadzoru archeologicznego nie miałem więc się nie wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.07.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 To w ING jest lepiej. Wysylam zdjecia emailem, i dwa-tzry dni pozniej na koncie mam kolejna transze - ani jednej kontroli osobistej i czekania na przelew. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts