Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Dzięki za odp. Na razie u nas kontakt z Panem obsługującym z Banku PKO BP słaby -a jestesmy na etapie decyzji-reszta była do tej pory ok, warunki takie sobie:) PKO SA daje lepsze warunki,ale słyszałam gdzies -chyba na forum czytałam,że ktoś miał z nimi problemy już po podpisaniu umowy - coś się czepiali , jesli chodzi o nadzór archeologiczny.No i chcemy njapierw wydatkować kredyt,a na końcu własne środki (nie chodzi o wkład własny,ktorym jest działka) - BP na to idzie, a PKOSA troszkę ma większe restrykcje, jesli chodzi o przydział transz itp.

Q bis, a umowa z BP Ciebie nie przerazila?Pełno tam ośwadczeń o poddaniu się egzekucji i takie tam. Chyba,że to standard w każdym banku.

Też tak mamy, że najpierw kredyt, potem środki własne (sprzedaż mieszkania). Wkładem jest działka i stan zerowy + oświadczenie, że za kasę ze sprzedaży mieszkania dokończymy budowę. Oświadczenia to normalka... niestety mają nad Tobą przewagę bo to oni pożyczają.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

To w ING jest lepiej. Wysylam zdjecia emailem, i dwa-tzry dni pozniej na koncie mam kolejna transze - ani jednej kontroli osobistej i czekania na przelew.

Fantom

Tak jak mówicie, mają władzę nad nami przeokrutną. Co do ING - barierą nie do przejścia jest dla nich nadzór archeologiczny (a przecież takich działek jest masa), więc odpadli.Mamy zagwostkę między BP a SA, ten drugi daje lepsze warunki, ten pierwszy wydaje się, że mniej formalności związanych z transzami itp. Generalnie mamy zamiar po budowie i tak przewalutować ten kredyt. Zależy nam, by na etapie budowy, na której i tak stresów nie brakuje,nie było jeszcze dodatkowytch problemów z bankiem.

Czy wie ktos, gdzie w Szczecinie lub okolicy mozna kupic drzwi przesuwne chowane w scianie firmy ECLISSE?

Chodzi o kasetę czy o drzwi?

Ja kasetę brałem z elite-drzwi na santockiej. Tam mieli najszybciej (bodajże 2-3 dni czekania). Facet w sklepie miał też jakieś pojęcie o tym systemie i można było porozmawiać.

A drzwi i ościeżnice to można wszędzie kupić (ja np. mam drzwi DRE, kupowane w sklepie Profi Drzwi na Bohaterów Wawy).

Chodzi o kasetę czy o drzwi?

Ja kasetę brałem z elite-drzwi na santockiej. Tam mieli najszybciej (bodajże 2-3 dni czekania). Facet w sklepie miał też jakieś pojęcie o tym systemie i można było porozmawiać.

A drzwi i ościeżnice to można wszędzie kupić (ja np. mam drzwi DRE, kupowane w sklepie Profi Drzwi na Bohaterów Wawy).

chodzi mi o kasete i drzwi ,chce zobaczyc jak wyglada i dziala to w realu, bo poki co widzialam tylko na ich stronie,uzytkujesz juz te drzwi? jak sie sprawuja?

...... Zależy nam, by na etapie budowy, na której i tak stresów nie brakuje,nie było jeszcze dodatkowych problemów z bankiem.

My właśnie takie coś mamy w BPH, w którym po połączeniu z GE Money jest bałagan i oprócz walki na budowie ciągle trzeba odkręcać jakieś problemy wynikłe z ich winy. Nie polecam! :/

Tak jak mówicie, mają władzę nad nami przeokrutną. Co do ING - barierą nie do przejścia jest dla nich nadzór archeologiczny (a przecież takich działek jest masa), więc odpadli.Mamy zagwostkę między BP a SA, ten drugi daje lepsze warunki, ten pierwszy wydaje się, że mniej formalności związanych z transzami itp. Generalnie mamy zamiar po budowie i tak przewalutować ten kredyt. Zależy nam, by na etapie budowy, na której i tak stresów nie brakuje,nie było jeszcze dodatkowytch problemów z bankiem.

kurcze a ja mam w Lukas Banku (tak tak - mało znany jako udzielający kredytów hipotecznych ale a dobre warunki zwłaszcza dla stałych klientów), jeśli chodzi o franka to Lukas ma drugi w rankingu najniższy spread... a co do transzy - sam wybierałem ilość, Pani tylko zasugerowała, żebym brał jak najmniej, bo wizyta Pana przed uruchomieniem kolejnej transzy kosztuje 200 zł, Pan raz pojechał, uruchomili transzę i drugi raz już nie ma po co jechać, bo nie mam okien!!!!! :-( ratunku.. miały być wczoraj a teraz, że za tydzeń.. ale mnie Urzędowski urzędził !

kurcze a ja mam w Lukas Banku (tak tak - mało znany jako udzielający kredytów hipotecznych ale a dobre warunki zwłaszcza dla stałych klientów), jeśli chodzi o franka to Lukas ma drugi w rankingu najniższy spread... a co do transzy - sam wybierałem ilość, Pani tylko zasugerowała, żebym brał jak najmniej, bo wizyta Pana przed uruchomieniem kolejnej transzy kosztuje 200 zł, Pan raz pojechał, uruchomili transzę i drugi raz już nie ma po co jechać, bo nie mam okien!!!!! :-( ratunku.. miały być wczoraj a teraz, że za tydzeń.. ale mnie Urzędowski urzędził !

Mam nadzieję, że się ich doczekasz. Ile przedpłaty dałeś, 40%? Ja się zabezpieczyłem, że druga transza (ok. 50%) płacę po obejrzeniu i sprawdzeniu okien w magazynie w Szczecinie, końcówkę po montażu.

Mam nadzieję, że się ich doczekasz. Ile przedpłaty dałeś, 40%? Ja się zabezpieczyłem, że druga transza (ok. 50%) płacę po obejrzeniu i sprawdzeniu okien w magazynie w Szczecinie, końcówkę po montażu.

tak 40%, ale TWoja podpowiedź to dobra rzecz... tylko czy w magazynie jesteś w stanie je dobrze obejrzeć? na magazynie mogą być ok, a mogą coś spie...ć przy montażu

tak 40%, ale TWoja podpowiedź to dobra rzecz... tylko czy w magazynie jesteś w stanie je dobrze obejrzeć? na magazynie mogą być ok, a mogą coś spie...ć przy montażu

A czemu nie? Sprawdzam czy nie mają uszkodzeń przed montażem po przyjechaniu od producenta. Jak jest coś nie tak proszę o wymianę. Jak będą uszkodzone potem to znaczy że nawalili montażyści i wtedy wiem do kogo mam mieć pretensje/roszczenia.

40% powinno być przy zamówieniu, reszta po montażu i odbiorze. Co komu po oknach gdzieś w magazynie. A jak wykonawca dostanie już 90% kasy przed wykonaniem, to różnie może potem być. Ten ma władzę, kto ma kasę.

Postaw się też po stronie wykonawcy. Opowiadali mi jak po montażu szczuli ekipę psami i nie płacili... Nie dziwię się, że chcą żeby im zapłacić za okna/materiał.

Jakis drewnochron. Podobno ten 3V3 czy jakos tak jest dobry.

Przymierzam sie pomalu do podbitki, i sie zastanawiam, czy nie zamalowac jej samemu poprzez jakas metode zanurzeniowa. Zrobic na podworzu rowny dlugi dol, wylozyc go folia i wlac drewochron. I kazda deseczke zanurzac na jakis czas. Wg mnie duzo lepszy efekt ochrony, ale pytanie jakie straty drewnochronu beda - ile zostanie w tym dole niewykorzystane

Fantom

Czym malowaliście deski doczołowe? Sama lakierobejca czy dawaliście impregnat bezbarwny?

Podobno warto też pomyśleć o oobiciu dęski doczołowej blachą np tytanowo cynkową. Zapewni to duższą żywotność deski i fajnie wygląda (ale to kwestia gustu oczywiście)