Slawek_K 11.07.2011 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Czym malowaliście deski doczołowe? Sama lakierobejca czy dawaliście impregnat bezbarwny? mi malowali zaraz po skończeniu dachu, ja wybrałem ten 3V3, malowali dwyukrotnie ale przy robieniu podbitki chyba jeszcze raz trzeba będzie to pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczegol 11.07.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 a sprawdzaliscie Deutsche Bank i Nordee?, niektorzy polecaja kredyty w tych bankach, szczegolnie walutowe A ja łapciuchów z DB będę gonił psami... Przez tych baranów wydałem kasę na dodatkowe operaty i straciłem mnóstwo czasu. Tak niepoważnego podejścia nie spotkałem nawet na arabskim rynku. Oj, długo frajerom tego nie zapomnę... Ale pewnie są całe "rzesze" zadowolonych Z którymi nie będę się wdawał w polemikę. Mnie (i nie tylko mnie) potraktowali w sposób żenujący więc jak tylko mogę odradzam tę pseudoinstytucję finansową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 11.07.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Witam,potrzebuje kontakt do architekta, który mi zaadaptuje dom, zrobi projekt przyłączy i wszystko pozałatwia aż do pozwolenia. Jeśli ktoś ma namiary, to proszę o informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 11.07.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Witam, potrzebuje kontakt do architekta, który mi zaadaptuje dom, zrobi projekt przyłączy i wszystko pozałatwia aż do pozwolenia. Jeśli ktoś ma namiary, to proszę o informację. Napisz gdzie sie budujesz, jaka gmina. To zrobi kazdy architekt, najszbciej ten co jest z danej gminy i ma znajomosci w urzedzie. P.S. Przy takim stazu na forum powinienes to wiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chase 11.07.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 chodzi mi o kasete i drzwi ,chce zobaczyc jak wyglada i dziala to w realu, bo poki co widzialam tylko na ich stronie,uzytkujesz juz te drzwi? jak sie sprawuja? Generalnie jako drzwi używane raz na ruski rok to może to być. Sama kaseta to nie jest jakaś super sztywna konstrukcja (u mnie jeszcze sprawę komplikowała zabudowa kanałów od reku). Niby w wielu miejscach sprzedają tego eclissa, ale jak ja kupowałem to prawie nikt nie był w stanie rzeczowo odpowiedzieć na moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 11.07.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Napisz gdzie sie budujesz, jaka gmina. To zrobi kazdy architekt, najszbciej ten co jest z danej gminy i ma znajomosci w urzedzie. P.S. Przy takim stazu na forum powinienes to wiedziec Oczywiście Tomek, że powinnam wiedzieć i gdy budowałam swój pierwszy dom doskonale znałam tych wszystkich urzędników, to było 7 lat temu, więc ty nie byłeś jeszcze na tym forum więc nie możesz o tym wiedzieć. W tamtych czasach nikt z forumowiczów by w ten sposób nie odpowiedział. Teraz ekipy się bardzo powymieniały. Budować się będę w Szczecinie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.07.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Pytanko : ile mnie wiecej kosztuje podbitka ? Bo na start zapytalem dwie osoby i mam takie odpowiedzi :1) 45 zl / m2 robocizna + materialy (ile ??)2) 110 zl / mb za calosc Mam wrazenie, ze pierwsza oferta jest lepsza ? Ale nie wiem czy i tak jest ok. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 12.07.2011 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Oczywiście Tomek, że powinnam wiedzieć i gdy budowałam swój pierwszy dom doskonale znałam tych wszystkich urzędników, to było 7 lat temu, więc ty nie byłeś jeszcze na tym forum więc nie możesz o tym wiedzieć. W tamtych czasach nikt z forumowiczów by w ten sposób nie odpowiedział. Teraz ekipy się bardzo powymieniały. Budować się będę w Szczecinie. Pozdrawiam. Nie rozumiem, czemu sie unosisz. Wiem co to netykieta, na forum (moze nie tym) jestem znacznie dluzej niz 7 lat. Gdybym wiedzial ze chcesz budowac sie w Policach/gminie Police to bym dal Ci namiar. Daremnie doszukiwalas sie w moim poscie uszczypliwosci, gdyz chcialem fachowo odpowiedziec, a nie znajac wymagan trudno dogodzic kazdemu. Pozdrawiam porannie i slonca zycze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merena 12.07.2011 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Witam nadal szukam architekta do adaptacji Bielkowo k.Kobylanki, potrzebuję też geodetę, dacie jakieś namiary?pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.07.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Geodeta : http://geosat.com.pl/Borys Dwornik Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi11 12.07.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Cześć, poszukuję namiarów na sprawdzone ekipy budowlane. Czy możecie kogoś polecić ze swojej strony?Magda i Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 12.07.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Witajcie.Wyceniałam przód płotu i dostałam cenę 110 zł za m2 (robocizna). słupki i murek murowane z bloczków, obłożony pucem w kolorze domu. Pomiędzy słupkami będą przęsłą ale to już osobna bajka. Może ktoś orientuje sie czy ta cena jest wysoka czy standardowa.Pan powiedział ze fundamenty trzeba kopać na 80 cm w dół, czem aż tak głeboko pod płot, czy tak być musi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 12.07.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Witajcie. Wyceniałam przód płotu i dostałam cenę 110 zł za m2 (robocizna). słupki i murek murowane z bloczków, obłożony pucem w kolorze domu. Pomiędzy słupkami będą przęsłą ale to już osobna bajka. Może ktoś orientuje sie czy ta cena jest wysoka czy standardowa. Pan powiedział ze fundamenty trzeba kopać na 80 cm w dół, czem aż tak głeboko pod płot, czy tak być musi??? Głębokość ze względu na przemarzanie gruntu. Płytsze umiejscowienie fundamentu może powodować wypiętrzanie się gruntu co skutkuje (widziałem to parę razy) przesuwanie się słupków, problemy z zamknięciem furtki, lub wręcz niemożność zamknięcia bramy wjazdowej. Cena niezła - widzę, że to kolejna rzecz którą będę musiał robić sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merena 12.07.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Geodeta : http://geosat.com.pl/ Borys Dwornik Fantom dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 12.07.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Głębokość ze względu na przemarzanie gruntu. Płytsze umiejscowienie fundamentu może powodować wypiętrzanie się gruntu co skutkuje (widziałem to parę razy) przesuwanie się słupków, problemy z zamknięciem furtki, lub wręcz niemożność zamknięcia bramy wjazdowej. Cena niezła - widzę, że to kolejna rzecz którą będę musiał robić sam... Co do tej głębolości to też tak myślałam, czyli jednak nie za głęboko. A jeśli chodzi o cenę "niezła" znaczy dobra czy duży koszt??? Dodam ze płot ma 31mb i mąż mocno zastanawia sie nad tym aby wykonać to samemu, tylko niestety jak na razie nie mamy pojęcia jak to sie robi, moze ktoś zna jakieś strony internetowe na których można podpatrzeć jak buduje sie takie płoty - to moze być taki nasz debiut co by tylko furtka od bramy za daleko nie wyszła, jak sami laicy wezmą sie za budowę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 12.07.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 A tam wogóle to miałam do kogoś z forum iść ogladać polbruk z tb bruk tylko już sie pogubiłam, jeśli propozycja aktualna to proszę o kontakt chętnie zobaczę jak wyglada nostalit na podjeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 12.07.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 i jeszcze jedno pytanie. Z czego robicie obrzeża między tujami przy siatce a trawnikiem. Widziałam jak niektórzy układali to z kostki granitowej, wyglądało nawet ciekawie. Czy w Szcczecinie wogóle taką kostkę mozna gdzieś kupić czy wszystko trzeba z Polski ściągać ? Bo ceny grysu u nas w scmb to masakra 700 zł za tonę, z Polski z transportem udało mi sie zciągnąć za 400 zł. Jeśli macie namiary na kostkę granitową to poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altager 12.07.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Witajcie. Wyceniałam przód płotu i dostałam cenę 110 zł za m2 (robocizna). słupki i murek murowane z bloczków, obłożony pucem w kolorze domu. Pomiędzy słupkami będą przęsłą ale to już osobna bajka. Może ktoś orientuje sie czy ta cena jest wysoka czy standardowa. Pan powiedział ze fundamenty trzeba kopać na 80 cm w dół, czem aż tak głeboko pod płot, czy tak być musi??? Czy w tej cenie jest wliczony fundament? Ja płacę 75 zł za m2 robocizny tego samego co u Ciebie ale już na zrobionym fundamencie. Co do głębokości fundamentu to 80 cm jest wymagane pod słupkami, bo to one przenoszą ciężar i siły z ogrodzenia na podłoże. Pod przęsłami można dać mniej, ale znajdź takich fachowców, którym się będzie chciało różne poziomy robić - takim to i 110 zł będzie za mało. Doświadczenie uczy, że nawet najlepiej prezentujący się "krasomówca" spośród potencjalnych wykonawców bardzo się "upraszcza" w trakcie roboty.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micmisio 12.07.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Pytanko : ile mnie wiecej kosztuje podbitka ? Bo na start zapytalem dwie osoby i mam takie odpowiedzi : 1) 45 zl / m2 robocizna + materialy (ile ??) 2) 110 zl / mb za calosc Mam wrazenie, ze pierwsza oferta jest lepsza ? Ale nie wiem czy i tak jest ok. Fantom Wpisz na allegro "podbitka" - powinno dać orientację. Cena za 1 mkw materiału od 17 do 34 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 12.07.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 ja mam podmurówkę na 3 bloczki, na samym dole leży na płasko i na nim są dwa w poziomie (to bez zaprawy daje 60 cm) i tam gdzie słupki też było tyle samo. Za 1 mb podmurówki płaciłem 40 zł, na podmurówkę szła klinkierówka - rolka 3 wartstwy (2 poziom + jedna w pionie) - murowanie 2 zł od cegły. To koszty robocizny. Też chciałem zrobić to sam, ale obawiałem się, że nie uda mi się na 42 metrach (tyle mam w jednej linii) utrzymać idealnego poziomu i się poddałem. Robiłem w sumie jakieś 80 metrów podmurówki i to na to poszło 10 palet bloczków, 3,5 palety cegły klinkierowej i paleta cementu + 5 m3 piachu. Pan wykonawca pierwotnie zapewniał mnie, że będzie sobie mieszał zaprawę w taczce, ale już po pierwszym dniu popadł w taki lament, że chcąc niechcąc wzbogaciłem się o betoniarkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts