Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Czy w tej cenie jest wliczony fundament? Ja płacę 75 zł za m2 robocizny tego samego co u Ciebie ale już na zrobionym fundamencie.

Co do głębokości fundamentu to 80 cm jest wymagane pod słupkami, bo to one przenoszą ciężar i siły z ogrodzenia na podłoże. Pod przęsłami można dać mniej, ale znajdź takich fachowców, którym się będzie chciało różne poziomy robić - takim to i 110 zł będzie za mało. Doświadczenie uczy, że nawet najlepiej prezentujący się "krasomówca" spośród potencjalnych wykonawców bardzo się "upraszcza" w trakcie roboty.;););)

Tak cena jest z fundamentem.

jak już tak temat styropianów to podpowiedzcie jaki dać na ścianę między garażem a domem, wiem, że 5 cm ale jest tyle rodzjaów, jakieś kody liczbowe ;-) i dalej w temacie - dawać na ścianę styropian i siatke i normalnie to otynkować z resztą ścian, czy dać putz i tej ściany nie tynkować? Docelowo chcę na wysokość 2/3 ściany i tak położyć płytki...

Nie mam pojęcia jak on to wyliczał, podał taka cene za wymurowanie słupków z podmurówką i połozenie pucu na to i tyle.:(

ojoj? to jak możesz oszacować za co płacisz? cenę za m2 słupków i podmurówki z pełną obróbką to rozumiem, też tak mam liczone.

Ale zakładając 10 mb fundamentu o szer. np. 30 cm i wys. 80 cm to:

1. w m2 po górnej powierzchni - 10 x 0.3 = 3 m2 x 110,0 zł = 330,0 zł

2. w m2 po 1-nej powierzchni bocznej - 10 x 0.8 = 8 m2 x 110,0 zł = 880,0 zł

3. a w m2 po 2-óch powierzchniach bocznych, czyli liczone tak jak słupki i murek z obróbką - 10 x 2 x 0.8 = 16 m2 x 110 zł = 1760,0 zł

wychodzą duże różnice

Może za bardzo dociekam, ale próbuję ustalić czy moja ekipa jest droga, czy nie? Porównując z poz.1 wychodzi mi, że przepłacam, a wg poz.3, że nie najgorzej trafiłam. Oczywiście w kwestii cenowej, bo o fachowości i rzetelności to można po skończonej robocie podyskutować.

ojoj? to jak możesz oszacować za co płacisz? cenę za m2 słupków i podmurówki z pełną obróbką to rozumiem, też tak mam liczone.

Ale zakładając 10 mb fundamentu o szer. np. 30 cm i wys. 80 cm to:

1. w m2 po górnej powierzchni - 10 x 0.3 = 3 m2 x 110,0 zł = 330,0 zł

2. w m2 po 1-nej powierzchni bocznej - 10 x 0.8 = 8 m2 x 110,0 zł = 880,0 zł

3. a w m2 po 2-óch powierzchniach bocznych, czyli liczone tak jak słupki i murek z obróbką - 10 x 2 x 0.8 = 16 m2 x 110 zł = 1760,0 zł

wychodzą duże różnice

Może za bardzo dociekam, ale próbuję ustalić czy moja ekipa jest droga, czy nie? Porównując z poz.1 wychodzi mi, że przepłacam, a wg poz.3, że nie najgorzej trafiłam. Oczywiście w kwestii cenowej, bo o fachowości i rzetelności to można po skończonej robocie podyskutować.

Bardzo karkołomne wyliczenia.

Tak jak pisał aLien01 - ja bym rozliczał w mb.

Np. najpierw ustalam warunki jakie ma spełniać fundament - beton z gruchy, pompa, bez szalunku, folia na spodzie wykopu, zbrojenie-z takiej nie innej stali, ma być od razu wyprowadzone na słupki, wysokość, długość, szerokość fundamentu- i ile za to chcą za mb.

Porównuję ceny od np 3 wykonawców i do roboty. Kto kręci nosem to znaczy, że chce mnie orżnąć - do widzenia.

Pytanko : ile mnie wiecej kosztuje podbitka ? Bo na start zapytalem dwie osoby i mam takie odpowiedzi :

1) 45 zl / m2 robocizna + materialy (ile ??)

2) 110 zl / mb za calosc

Mam wrazenie, ze pierwsza oferta jest lepsza ? Ale nie wiem czy i tak jest ok.

Fantom

Podbijam temat.

Jak to u Was wygladalo ? I gdzie kupowaliscie deski ?

Fantom

Dokładnie Q-BIS ma racje.

Jak ja szukałem ekipy to każda mówiła ile chce za wykonanie mb. A ceny były różne np. Arkadia np. wołała 220zł netto za podmurówkę (robocizna + materiał) cena kosmos do tego liczyli osobno za słupki i siatkę. W końcu dogadałem się z ekipą co robiła mi SSO i skasowali mnie 55zł a zaznaczę, że wysokość ponad gruntem miejscami miałem nawet 80cm. W sumie całość 90mb ogrodzenia wyszła mi 13000zł.