Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

zaczynamy sie budować i mam mały zgrzyt z sąsiadami - a mianowicie - ja i on mieliśmy taki sam poziom gruntu - a teraz on nawiózł sobie 1,5 m ziemi - by zrównac taras z ziemią - tak można?! nie chcę robić od razu zadymy ale coś mi się wydaje, że to średnio miło z jego strony. I czy jak będzie lało to do mnie będzie spływała cała woda?

prosż jak ktoś coś na ten temat wie to niech rzeknie mi parę słó bym się uspokoiła albo zrobiła zadymę u sąsiada:)

Problem szeroko dyskutowany na FM.

Polecam np takie wątki:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?86052-podniesienie-terenu-sprzeciw-s%C4%85siada&highlight=zaburzenie+stosunk%C3%B3w

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149756-S%C4%85siedzi-zalewaj%C4%85-moj%C4%85-dzia%C5%82k%C4%99&highlight=zaburzenie+stosunk%C3%B3w

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?139899-Podnoszenie-terenu-mam-wod%C4%99-przed-wej%C5%9Bciem&highlight=zaburzenie+stosunk%C3%B3w

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?122410-Czy-s%C4%85siad-mo%C5%BCe-nadsypa%C4%87-sobie-ziemi-powy%C5%BCej-mnie&highlight=zaburzenie+stosunk%C3%B3w

Jest tego więcej....

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Azalka dziekuję.

Sławek K jeśli chodzi o ocieplenie ściany w garazu, ja dogadałam się z tynkarzem, zrobił mi z tego co pamiętam w cenie tynku (styropian, siatka, klej i tynk)

no mój tynkarz jest wygodny i przychodzi tylko tynkować, ale już się dogadałem z innym, który będzie mi robił docieplenie.

Postawiłem na działce blaszak jako szopę na narzędzia, bez zgłoszenia do urzędu. Czy coś mi za to grozi?

Nic Ci nie grozi, śpij i buduj się spokojnie :)

Według ustępu 2 artykułu 29 Ustawie o Prawie Budowlanym:

Obiekty nie wymagajace pozwolenia na budowę:

- Wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500m2 powierzchni działki.

Również na w/w obiekty nie jest wymagane zgłoszenie, wyjatek stanowią obiekty w rodzinnych ogrodach działkowych o pow. zabudowy do 25m2 w miastach i 35m2 poza granicami miast.

Do ludzi z Dobrej i okolic : kto uzywa internetu mobilnego ?

Aktualnie mam Plusa, i powiem, ze nawet nawet. Wczesniej troche to szwankowalo, ale wystawilem na malym kabelku i mam prawie caly czas HSDPA z nadajnika w Lubieszynie.

Ma ktos jakiegos innego dostawce ? Do jakiego nadajnika sie podlacza i jakie polaczenie lapie ?

Fantom

Aktualnie mam Plusa, i powiem, ze nawet nawet. Wczesniej troche to szwankowalo, ale wystawilem na malym kabelku i mam prawie caly czas HSDPA z nadajnika w Lubieszynie.

Ma ktos jakiegos innego dostawce ? Do jakiego nadajnika sie podlacza i jakie polaczenie lapie ?

Fantom

ja używałem z Orange ale tragedia - ciągle EDGE, wysłanie maila 1,5 MB to 15 minut. Koniec końców zdecydowałem się na firmę DobryNET - mimo, że opinie o niej były różne, jestem jak do tej pory (mam dopiero tydzień) zadowolony. Musiałem wywalić dużą antenę na dach, bo jeden nadajnik zasłania mi dom przede mną, a drugi mam za drzewami. Na dużej antenie wyciągnąłem raptem 3 Mb, gdzie mój sąsiad obok na malutkiej (wielkości 2 pudełek papierosów) wyciągnął 8 Mb, ale ona nadajnik na wprost siebie bez przeszkód po drodze. Akurat w mojej lokalizacji ul. Paproci nie ma nawet 3G i to żadnego u operatorów...

Fantom

Ja również mam DobryNET, nie narzekam, co prawda przenosiliśy już antene z dachu na bok domu, bo przez drzewa chodziła nam troszkę kiepsko ale jak na moje potrzeby teraz chyba jest ok. Natomiast na potrzeby mojego syna (nie mama pojęcia co on robi) jest za słaby więc chyba będę próbowała jednak z tymi kablami co to je ciągnąc tepsa. Dzwoniłam do nich i kazali złozyć zapotrzebowanie więc może coś z tego wyjdzie.

Ja również mam DobryNET, nie narzekam, co prawda przenosiliśy już antene z dachu na bok domu, bo przez drzewa chodziła nam troszkę kiepsko ale jak na moje potrzeby teraz chyba jest ok. Natomiast na potrzeby mojego syna (nie mama pojęcia co on robi) jest za słaby więc chyba będę próbowała jednak z tymi kablami co to je ciągnąc tepsa. Dzwoniłam do nich i kazali złozyć zapotrzebowanie więc może coś z tego wyjdzie.

Madzia a ile płcisz?

Fantom

ja mam plusa i erę tzn tmobile i zdecydowany plus dla plusa, ale nie wiem do jakiego nadajnika się podłączają, plus ma 2 "kreski zasięgu" na 5 możliwych i wyświetla się 3G, a era ma 1 kreskę, lokalizacja Dołuje.

Co do kredytu w mBanku, to poszukaj opini na ten temat. Pamietam, ze byly tam jakies niezle jazdy i rolowanie klientow. Tez mam u nich konto, ale kredyt to juz nie.

Fantom

mam u nich też kredyt na działkę i to ogranicza mój wybór; opcja innego banku wiązałaby się ze spłatą tamtego kredytu - a ten pierwszy we frankach (oczywiście po duuużo niższym kursie)

ja mam plusa i erę tzn tmobile i zdecydowany plus dla plusa, ale nie wiem do jakiego nadajnika się podłączają, plus ma 2 "kreski zasięgu" na 5 możliwych i wyświetla się 3G, a era ma 1 kreskę, lokalizacja Dołuje.

iplus korzysta z nadajnika w lubieszynie przy stacji BP. ja takze jestem z Dołuj, antene skierowałem na ten nadajnik i mam HSDPA.