Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Szczukot, co masz na myśli pisząc, że do kondensatu komin jest niepotrzebny? Coś do wyprowadzania spalin chyba musi być...

Chodzi o to, ze do kondensatu, kupowanie komina systemowego to bezsens - kupa kasy i zero efektu.

Wstawia sie normalne ksztalki wentylacyjne a do tego idzie rura lub rura w rurze

Fantom

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Tak naprawde poziomu posadowienia nigdy nie ustalałem nawet z kierownikiem - jedynie z inwestorem i aby wszystko pasowało do drogi i działki - kierbuda bedzie tylko obchodzic zeby spód ławy był conajmniej 80cm pod ziemią - wiec bez problemu mozesz sie podnieść

Ja miałam poziom posadowienia podany w adaptacji, drogi jeszcze nie ma ale projektantka odnosila sie do projektu drogi. Malo tego Starostwo Powiatowe przyczepilo sie do tego i zeby dostac PnB musielismy poprawiac projekt i znizyc sie o 30 cm, bo zrobilismy sobie za wysoko pkt 0. Kiero sprawdzal niwelatorem wykop. Wiec nie do konca tak samowolnie mozna sobie podnosic i obnizac. Nie dawno byłam na takim nowym osiedlu domow ( teren pagórkowaty), wczesniej byla droga gruntowa, a teraz robia im asfaltowke i obraz wola o pomste do nieba. Obecnie czesc ludzi nie ma wjazdow do domu wcale albo są bardzo strome pod gore lub w dol ( zima tragedia). Nie wiem, kto zawinil czy jak sie budowali nie bylo projektu drogi, czy miasto go zmienilo, czy tez ludzie posadawiali i brali pkt 0 tak jak im wygodnie ( zeby nie nawozic ziemi, zeby podniesc sie troche). Jeden dom wjazdu praktycznie nie mial, zbudwany jakies 1,5m od drogi, a dla drogi usypywany nasyp 2m wyzej, obok buduje sie nowy dom, z fundamentami na wysokosci okien tamtego. Naprawde szkoda mi bylo tych inwestorow, ale wydaje mi sie, ze zrobili to sobie na wlasne zyczenie.

Z tymi kominami, dzieki:)

Witam Wszystkich.

To mój pierwszy post na Szczecińskiej grupie więc zacznę od przestawienia się:

Radek, mieszkam w Szczecinie. W zeszłym tygodniu dostałem warunki zabudowy dla mojej działki w gminie Kołbaskowo no i chciałbym ruszyć dalej.

Projekt wybrany a właściwie projekty (dom + garaż).

No i teraz następny krok adaptacja i inne sprawy do pozwolenia na budowę.

Z tego co czytałem na różnych forach to rozbieżności cen tego typu usług są kolosalne, jak i pewnie jakość.

Czy możecie kogoś polecić, kto za rozsądne pieniądze załatwi wszystko do PnB?

Powiem wam jedno. Budowa własnego domu, to rzeczywiście niesamowita przygoda. Zamieszkanie w nim to zaje...fajna radocha i uczucie spełnienia swoich marzeń. Co prawda jeszcze trzeba parę rzeczy zrobić ale co tam, dom to dom a nie mieszkanko.

Wiem, że to nieładnie cytować samego siebie, ale jestem właśnie "słomianym wdowcem" i trochę wspominam...to post października 2009...

Przypomniał mi się mój post o rozpoczęciu budowy...więc wypada pochwalić się również zakończeniem tej przygody.

Budowa trwała od 05.2008 do 09.2009 czyli 1rok i 4 miesiące.

Teraz przed nami neverendingstory z upiększaniem tego naszego miejsca...

Warto było.

:D :p :) :lol:

Wszystko to ciągle prawda...

Powiedzcie mi proszę o ile cm podnosiliście poziom zerowy waszych domów w stosunku do projektu i czy wiązało się to ze zmianami w projekcie? Czy też po prostu kierbud się pod tym podpisał, bez zmieniania projektu i było OK?

Z mojej wizji lokalnej po zrobieniu wykopu na fundamety wychodzi, że powinienem się podnieść o ok. 75 cm. Czy to dużo? Oczywiście poziom terenu też bym trochę podniósł...

Przy okazji chciałbym podziękować Slawkowi_K za pomoc w pozyskaniu materiałów budowlanych :)

nie ma za co, polecam się i też dziękuję!

A co do poziomy zero - geodezyjny poziom zero nie musi i chyba nawet nie powinien być koniecznie poziomem zero Twojego terenu. Ja swoje zero robiłem troszkę ponad poziomem drogi wewnętrznej patrząc na krawężniki i studzienki (bo nawierzchni jeszcze nie ma) i teraz mam wrażenie, że dobrze wycelowałem. Delikatny spadek (ok. 2-3%) wystarczy moim zdaniem. Oczywiście to nie moje pomysły, tylko kierbuda.

szukam napędu do bramy 2-skrzydłowej, może ktoś doradzić jakiej firmy warto kupić i gdzie?

pzdr

generalnie chwali sie napędy CAME, ale mnie przekonali na napęd BENINCA, w sumie czytałem dużo pozytywnego o tych napędach a tej firmy nie znałem. Ostatecznie też przez to bramę garażową biorę jako samą bramę z Krispola i do niej napęd Beninca i tej samej firmy napęd do bramy jednoskrzydłowej. Ne pamietam jak tam jest u Ciebie z wjazdem, ale gdzieś czytałem, że do bram dwuskrzydłowych lepiej wziąć mocniejszy napęd, żeby zima jak napada sporo śniegu można było otworzyć bramę bez konieczności odśnieżania. Nie wiem ile w tym prawdy...

Powiedzcie mi proszę o ile cm podnosiliście poziom zerowy waszych domów w stosunku do projektu i czy wiązało się to ze zmianami w projekcie? Czy też po prostu kierbud się pod tym podpisał, bez zmieniania projektu i było OK?

Z mojej wizji lokalnej po zrobieniu wykopu na fundamety wychodzi, że powinienem się podnieść o ok. 75 cm. Czy to dużo? Oczywiście poziom terenu też bym trochę podniósł...

Przy okazji chciałbym podziękować Slawkowi_K za pomoc w pozyskaniu materiałów budowlanych :)

Przykład z sąsiedniej ulicy:

sąsiad #1 podniósł zero o kilkadziesiąt centymetrów. Sąsiadowi #2 nie spodobało się to (o podniesienie terenu m.in. był dym) i poszło doniesienie do inspektoratu. Na okoliczność sprawy sąsiad #2 zebrał encyklopedię zdjęć i pism z nią związanych. Efektem jest wstrzymana budowa sąsiada #1 i (jak gminna wieść, czy lepiej powiedzieć plotka, niesie) zmiana szefa inspektoratu powiatowego. Dodatkowo dokumenty składane w inspektoracie są przez urzędników przeglądane z poważnie zwiększoną dokładnością. Na ten przykład sąsiadowi zza płotu odrzucono wniosek o pozwolenie, musiał składać jeszcze raz (brakowało jakiegoś drobiazgu).

Podsumowując, byłbym ostrożny z wszelkimi pomysłami podnoszenia zera "własnoręcznie".

pzdr,

żółwik

Przykład z sąsiedniej ulicy:

sąsiad #1 podniósł zero o kilkadziesiąt centymetrów. Sąsiadowi #2 nie spodobało się to (o podniesienie terenu m.in. był dym) i poszło doniesienie do inspektoratu. Na okoliczność sprawy sąsiad #2 zebrał encyklopedię zdjęć i pism z nią związanych. Efektem jest wstrzymana budowa sąsiada #1 i (jak gminna wieść, czy lepiej powiedzieć plotka, niesie) zmiana szefa inspektoratu powiatowego. Dodatkowo dokumenty składane w inspektoracie są przez urzędników przeglądane z poważnie zwiększoną dokładnością. Na ten przykład sąsiadowi zza płotu odrzucono wniosek o pozwolenie, musiał składać jeszcze raz (brakowało jakiegoś drobiazgu).

Podsumowując, byłbym ostrożny z wszelkimi pomysłami podnoszenia zera "własnoręcznie".

pzdr,

żółwik

potwierdzam w tej plotce jest wiele prawdy od niedawna zmienił się szef w inspektoracie i drobiazgowość w sprawdzaniu papierologi wzrosła do max możliwości w tej chwili zgłoszenie o zakończeniu budowy nie jest już taką formalnością jak to bywało wcześniej, ponadto donos wstrzymuje budowę. Reasumując podnosząc w "tych czasach" zero budowy sporo ryzykujemy. A tak nawiasem mówiąc czy te źle "wymierzone" zera to nie jest wina architektów?

pzdr

Czy możecie polecić w Szczecinie jakiś sklep z dużym wyborem kratek,czy też osłon wentylacyjnych.

Potrzebuję na zewnątrz założyć na komin.W castoramie nie ma niestety odpowiedniego rozmiaru.

jadąc derdowskiego od strony ronda po prawej stronie jest biedronka albo lidl i za tym sklepem skręcasz w prawo to jest chyba świerczewska, tak czy siak jedziesz ze 100 metrów i po lewej stronie jest sklep (taki jakby na skarpie trzeba wejsc po schodach) z akcesoriami do wentylacji ja tam kupowałem kratki do wentylacji do podbitki bo tez nigdzie indziej nie mogłem znaleść, a jak nie bedzie na wystawie to Ci zamówią.

pzdr

Czy możecie polecić w Szczecinie jakiś sklep z dużym wyborem kratek,czy też osłon wentylacyjnych.

Potrzebuję na zewnątrz założyć na komin.W castoramie nie ma niestety odpowiedniego rozmiaru.

sklep MK na ul. Ogińskiego 14/2a

Jadąc od centrum na most Długi i za mostem pierwsza w prawo w ul. Celną. I niemalże do samego końca ul. Heyki. Następnie w lewo na skrzyżowaniu w ul. Spedytorską do końca i w lewo do samego końca i tam mają swoją siedzibę.

Czolem Grupa!

Poszukuje sprawdzonego, uczciwego, pracowitego, czystego, dokładnego, rzetelnego, niepijącego, sprawnego i co tam jeszcze? A, taniego fachowca ;)

A tak serio to takiego co nie spartoli za bardzo roboty poprzedników, z terminem nie spóźni się więcej niż o kwartał i przy okazji nie zrujnuje wszystkiego w około człowieka do wykoanania posadzek na balkonach (dwóch). Razem z blacharką i rynnami. Jest już położóny styropian, trzeba na to siatke, izolacie wszelkie i posadzke polożyc. Porsze o namiary na priv: [email protected]

Witam,

Szukam fachowca do położenia płytek na balkonach (wraz z uprzednim dobrym ich zaizolowaniem). Może możecie kogoś polecić? Jakby dobrze robił to jest jeszcze do obłożenia taras i schody wejściowe.

PS. Czy komus z Was świadczył usługi glazurnicze Daniel Sudoł?

Mam pytanie dotyczące ułożenia instalacji elektrycznej czy ktoś z Was orientuje sie w aktualnych cenach?? Może macie niedrogich wykonawców.

ja mam dobrą ekipę, są u mnie po instalacjach elektrycznych (internet, telefon, TV, prąd, alarm itd.) oraz odkurzaczu centralnym, zaraz po tynkach wchodzą na wod-kan. Jestem z nich bardzo zadowolony, chociaż najtańsi nie są, ale robią dokładnie, solidnie, dużo sami podpowiadają. Robili też u Q-BISa i on może chyba potwierdzić, że ekipa Krzyśka Bergiela warta jest swojej kasy. Na priv mogę Ci wysłać namiar i ewentualnie wyliczenie kosztów jak wyszło u mnie.