ArKaMa 07.08.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Tyle,że moje badanie gruntu jakoś się rozminęło z gruntem rzeczywistym:)Może dlatego, że było wykonywane za jednym zamachem dla większej ilości działek - po 2 odwierty na domek. Kier od razu mówił, że z całym szacunkiem dla geologów, on musi sam zbadać grunt- w sumie to nie wiem czy robił to sondą czy pręta wbijał w wykop pod ławy. My też sobie taki eksperyment robiliśmy. Ja jestem strasznym niedowiarkiem. 2 odwierty to trochę za mało. dletego pewnie przy wykopach wyszlo, że grunt jest różny. "Mój" geolog zrobił 5 odwiertów 5 metrowych (4 w narożach domu i jeden ośrodku) Ale kierbud jak piszesz ocenił grunt i zaakceptowal wielkośc ław. Czyli możesz spac spokojnie. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 07.08.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Mówi, że był i ocenił sondą cz czymś tam,a on lubi dużo mówić Przy nas oceniał tylko palpacyjnie ii wzrokowo w rowach przez nas wykopanych w obrębie fundamnetów po zdjęciu humusu. A co do tych 2 punktow - w badaniach powinno w nich wyjść już co innego, a nie wyszło. Jak zwykle życie życiem. 2 odwierty to trochę za mało. dletego pewnie przy wykopach wyszlo, że grunt jest różny. "Mój" geolog zrobił 5 odwiertów 5 metrowych (4 w narożach domu i jeden ośrodku) Ale kierbud jak piszesz ocenił grunt i zaakceptowal wielkośc ław. Czyli możesz spac spokojnie. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 07.08.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Mówi, że był i ocenił sondą cz czymś tam,a on lubi dużo mówić Aż zapytam z ciekawości o kierbuda - jak nazwisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 08.08.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 A czy możesz podać mi namiar? Mój dom ma ok.180 metrów pow. użytkowej. Wyślij mi na priv swój adres email to podeślę dokument z ekipami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.08.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 z faktur mozesz odliczyć po zakończeniu inwestycji różnicę w Vat, ale jest to różnica pomiędzy stawką 23 %, a 7 % pozdrawiam pracownik kontroli skarbowej Eeeee, slaby z Ciebie pracownikkontorli skarbowej. Do zwrotu nie jest roznica 23-7, a 15% Fantom ps. Witam wszystkich po urlopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 08.08.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 powiedzcie, czy 45 zł za m2 robocizny docieplenia budynku styro 12 + klej, siatka i tynk akrylowy to cena ok (wykonawca ma swoje rusztowanie)? I do tego ewentualnie 60 zł za 1 mb podbitki - też sama robocizna... A jak już zaczynam ten temat to czy styropian 12 jest jakimś standardem? Kolega dał 20 ale jak sam twierdzi niepotrzebnie, 12 to nie za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 08.08.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 WitamWiem, że pewnie było to ze sto razy pisane,ale po znojach początku budowy nie mam siły szukać. Potrzebuję "na gwałt" koparkowego - spoza listy. Nie musi być bardzo wprawny.Chodzi mi tylko o wywiezienie hałdy trawy i i rozgarnięcie ziemi na w sumie niedużym odcinku. Roboty na pół godziny. Na Mierzyn poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 08.08.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 A tak w ogóle to zaczęliśmy w sobotę, w niedzielę do obiadu Panowie zrobili już wykopy pod ławy, dziś chudziak. Tempo zastraszające, chłopaki idą jak burza. Nie ma czasu do namysłu,a dylematów przecież trochę jest. Powiedzcie proszę, gdzie kupowaliście dystanse pod zbrojenia? Od dołu na 5 cm,a reszta 3 cm otuliny.Znaczy się potrzebne są te na 5?Macie betonowe czy plastikowe? Kiero mówił coś o Complex Inwest na Ku Słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 08.08.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 powiedzcie, czy 45 zł za m2 robocizny docieplenia budynku styro 12 + klej, siatka i tynk akrylowy to cena ok (wykonawca ma swoje rusztowanie)? I do tego ewentualnie 60 zł za 1 mb podbitki - też sama robocizna... A jak już zaczynam ten temat to czy styropian 12 jest jakimś standardem? Kolega dał 20 ale jak sam twierdzi niepotrzebnie, 12 to nie za mało? ja też płaciłem 45 zł z malowaniem, za podbitkę 55 zł stryro dałem 17 cm o najwyższych parametrach nie wiem czy to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 08.08.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 A tak w ogóle to zaczęliśmy w sobotę, w niedzielę do obiadu Panowie zrobili już wykopy pod ławy, dziś chudziak. Tempo zastraszające, chłopaki idą jak burza. Nie ma czasu do namysłu,a dylematów przecież trochę jest. Powiedzcie proszę, gdzie kupowaliście dystanse pod zbrojenia? Od dołu na 5 cm,a reszta 3 cm otuliny.Znaczy się potrzebne są te na 5?Macie betonowe czy plastikowe? Kiero mówił coś o Complex Inwest na Ku Słońcu. dawałem plastikowe, kupowałem w complex na ku słoncu tel. 91 484 89 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 08.08.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Eeeee, slaby z Ciebie pracownikkontorli skarbowej. Do zwrotu nie jest roznica 23-7, a 15% Fantom ps. Witam wszystkich po urlopie no to jest właśnie RP, społeczeństwo lepiej poinformowane aniżeli służby skarbowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 08.08.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 I dają radę te plastikowe ? dawałem plastikowe, kupowałem w complex na ku słoncu tel. 91 484 89 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.08.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 powiedzcie, czy 45 zł za m2 robocizny docieplenia budynku styro 12 + klej, siatka i tynk akrylowy to cena ok (wykonawca ma swoje rusztowanie)? I do tego ewentualnie 60 zł za 1 mb podbitki - też sama robocizna... A jak już zaczynam ten temat to czy styropian 12 jest jakimś standardem? Kolega dał 20 ale jak sam twierdzi niepotrzebnie, 12 to nie za mało? Co do styro to ja dsalem "zloty srodek" czyli 15 cm. Mam wstepnie goscia za 45 zl/m2 robocizny za podbitke. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 08.08.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 I dają radę te plastikowe ? jakoś dają chociaż pamiętam, że szukałem innych ale nie znalazłem, kier. zaakceptował plastikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 08.08.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Burundi co do nośności gruntu to wszelkie piaski, żwiry i gliny są raczej gruntami nośnymi. Do gruntów na których bym domu nie posadowił nalezą iły(łatwo poznać bo przeważnie smierdzą jak muł z jęziora) i wszelkie grunty typu organicznego(czarnoziemy, torfy) - jak drewniane paliki wchodzą jak w masełko to raczej kicha, tak samo jesli grunt jest sprężysty - no ale nie widziałem więc zaufał bym kierownikowi. Co do dodatkowego pręta to jak wam się nudzi to możecie dać ale większego sensu nie widzę - da troszeczkę większą wytrzymałość ław na zginanie i rozciąganie więc ewentualne punktowe osiadanie gruntu będzie mniej szkodliwe Wszelkie dystanse do zbrojenia do dostania w teleport2000 na chopina. Co do betonu to rozumiem że grunt jest dość podmokły dlatego dajecie b30??? Jeśli tak to nie widzę sensu dawać betonu o większej wytrzymałości na ściskanie ale trudniejszego w pielęgnacji(łatwiej pęka przy wiązaniu ze względu na wyższą kurczliwość) Jeśli teren jest dość mokry to dajcie po prostu beton b25 wodoszczelny o klasie W8. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 08.08.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Dystanse mają na celu utrzymać zbrojenie uniesione podczas betonowania i istotne są aby były stabilne a nie z jakiego materiału są wykonane - najlepsze są w kształcie walca o różnej wysokości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 08.08.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 A tak ogólnie boję się ,że silka 24 mocno obciąży biedne ławy i osiądzie jakoś niemiłosiernie. Biednym ławom nic nie będzie i nic nie będzie niemiłosiernie osiadać. Ważne aby zbrojenie było dobrze zrobiono(łączenie prętów na zakład min 40xśrednica pręta) i ustawione w ławach osiowo (ściana ma stac nad zbrojeniem) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 09.08.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 No poratujcie koparkowym co by był z okolic Mierzyna, co by cena dojazdu mnie nie zjadła. Nie musi być wprawny szczególnie, bo to do prac barddziej porządkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 09.08.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 powiedzcie, czy 45 zł za m2 robocizny docieplenia budynku styro 12 + klej, siatka i tynk akrylowy to cena ok (wykonawca ma swoje rusztowanie)? I do tego ewentualnie 60 zł za 1 mb podbitki - też sama robocizna... A jak już zaczynam ten temat to czy styropian 12 jest jakimś standardem? Kolega dał 20 ale jak sam twierdzi niepotrzebnie, 12 to nie za mało? żaden standard... pamiętaj ze musisz dać przynajmniej 4 cm więcej niż na fundamentach. Nie oszczędzaj na ociepleniu. Robocizna jest w końcu ta sama, a jedynie droższy styropian. Zwróci się szybko po mroźnej zimie w niższych rachunkach. PS. Ostatnio pisałeś że jesteś po oknach a już elewacje robisz? A jak z tynkami? Nie lepiej jakby tynki sobie porządnie obeschły bez duszenia ich od zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 09.08.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 witam.jak robiliscie ławy w deskowaniu czy lane w ziemie? niedlugo zaczynam i wykonawca mówi, ze w ziemie teraz to standard.grunt to glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts