Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Tyle,że moje badanie gruntu jakoś się rozminęło z gruntem rzeczywistym:)Może dlatego, że było wykonywane za jednym zamachem dla większej ilości działek - po 2 odwierty na domek. Kier od razu mówił, że z całym szacunkiem dla geologów, on musi sam zbadać grunt- w sumie to nie wiem czy robił to sondą czy pręta wbijał w wykop pod ławy. My też sobie taki eksperyment robiliśmy. Ja jestem strasznym niedowiarkiem.

2 odwierty to trochę za mało. dletego pewnie przy wykopach wyszlo, że grunt jest różny. "Mój" geolog zrobił 5 odwiertów 5 metrowych (4 w narożach domu i jeden ośrodku) Ale kierbud jak piszesz ocenił grunt i zaakceptowal wielkośc ław. Czyli możesz spac spokojnie.

Artur

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Mówi, że był i ocenił sondą cz czymś tam,a on lubi dużo mówić:) Przy nas oceniał tylko palpacyjnie ii wzrokowo w rowach przez nas wykopanych w obrębie fundamnetów po zdjęciu humusu. A co do tych 2 punktow - w badaniach powinno w nich wyjść już co innego, a nie wyszło. Jak zwykle życie życiem.

2 odwierty to trochę za mało. dletego pewnie przy wykopach wyszlo, że grunt jest różny. "Mój" geolog zrobił 5 odwiertów 5 metrowych (4 w narożach domu i jeden ośrodku) Ale kierbud jak piszesz ocenił grunt i zaakceptowal wielkośc ław. Czyli możesz spac spokojnie.

Artur

powiedzcie, czy 45 zł za m2 robocizny docieplenia budynku styro 12 + klej, siatka i tynk akrylowy to cena ok (wykonawca ma swoje rusztowanie)? I do tego ewentualnie 60 zł za 1 mb podbitki - też sama robocizna... A jak już zaczynam ten temat to czy styropian 12 jest jakimś standardem? Kolega dał 20 ale jak sam twierdzi niepotrzebnie, 12 to nie za mało?

Witam

Wiem, że pewnie było to ze sto razy pisane,ale po znojach początku budowy nie mam siły szukać. Potrzebuję "na gwałt" koparkowego - spoza listy. Nie musi być bardzo wprawny.Chodzi mi tylko o wywiezienie hałdy trawy i i rozgarnięcie ziemi na w sumie niedużym odcinku. Roboty na pół godziny. Na Mierzyn poproszę.

A tak w ogóle to zaczęliśmy w sobotę, w niedzielę do obiadu Panowie zrobili już wykopy pod ławy, dziś chudziak. Tempo zastraszające, chłopaki idą jak burza. Nie ma czasu do namysłu,a dylematów przecież trochę jest.

Powiedzcie proszę, gdzie kupowaliście dystanse pod zbrojenia? Od dołu na 5 cm,a reszta 3 cm otuliny.Znaczy się potrzebne są te na 5?Macie betonowe czy plastikowe? Kiero mówił coś o Complex Inwest na Ku Słońcu.

powiedzcie, czy 45 zł za m2 robocizny docieplenia budynku styro 12 + klej, siatka i tynk akrylowy to cena ok (wykonawca ma swoje rusztowanie)? I do tego ewentualnie 60 zł za 1 mb podbitki - też sama robocizna... A jak już zaczynam ten temat to czy styropian 12 jest jakimś standardem? Kolega dał 20 ale jak sam twierdzi niepotrzebnie, 12 to nie za mało?

ja też płaciłem 45 zł z malowaniem, za podbitkę 55 zł stryro dałem 17 cm o najwyższych parametrach nie wiem czy to za mało.

A tak w ogóle to zaczęliśmy w sobotę, w niedzielę do obiadu Panowie zrobili już wykopy pod ławy, dziś chudziak. Tempo zastraszające, chłopaki idą jak burza. Nie ma czasu do namysłu,a dylematów przecież trochę jest.

Powiedzcie proszę, gdzie kupowaliście dystanse pod zbrojenia? Od dołu na 5 cm,a reszta 3 cm otuliny.Znaczy się potrzebne są te na 5?Macie betonowe czy plastikowe? Kiero mówił coś o Complex Inwest na Ku Słońcu.

dawałem plastikowe, kupowałem w complex na ku słoncu tel. 91 484 89 35

Co do styro to ja dsalem "zloty srodek" czyli 15 cm.

Mam wstepnie goscia za 45 zl/m2 robocizny za podbitke.

Fantom

Burundi co do nośności gruntu to wszelkie piaski, żwiry i gliny są raczej gruntami nośnymi. Do gruntów na których bym domu nie posadowił nalezą iły(łatwo poznać bo przeważnie smierdzą jak muł z jęziora) i wszelkie grunty typu organicznego(czarnoziemy, torfy) - jak drewniane paliki wchodzą jak w masełko to raczej kicha, tak samo jesli grunt jest sprężysty - no ale nie widziałem więc zaufał bym kierownikowi.

Co do dodatkowego pręta to jak wam się nudzi to możecie dać ale większego sensu nie widzę - da troszeczkę większą wytrzymałość ław na zginanie i rozciąganie więc ewentualne punktowe osiadanie gruntu będzie mniej szkodliwe

Wszelkie dystanse do zbrojenia do dostania w teleport2000 na chopina.

Co do betonu to rozumiem że grunt jest dość podmokły dlatego dajecie b30??? Jeśli tak to nie widzę sensu dawać betonu o większej wytrzymałości na ściskanie ale trudniejszego w pielęgnacji(łatwiej pęka przy wiązaniu ze względu na wyższą kurczliwość) Jeśli teren jest dość mokry to dajcie po prostu beton b25 wodoszczelny o klasie W8.

Pozdrawiam

A tak ogólnie boję się ,że silka 24 mocno obciąży biedne ławy i osiądzie jakoś niemiłosiernie.

Biednym ławom nic nie będzie i nic nie będzie niemiłosiernie osiadać. Ważne aby zbrojenie było dobrze zrobiono(łączenie prętów na zakład min 40xśrednica pręta) i ustawione w ławach osiowo (ściana ma stac nad zbrojeniem)

Pozdrawiam

żaden standard... pamiętaj ze musisz dać przynajmniej 4 cm więcej niż na fundamentach. Nie oszczędzaj na ociepleniu. Robocizna jest w końcu ta sama, a jedynie droższy styropian. Zwróci się szybko po mroźnej zimie w niższych rachunkach.

PS. Ostatnio pisałeś że jesteś po oknach a już elewacje robisz? A jak z tynkami? Nie lepiej jakby tynki sobie porządnie obeschły bez duszenia ich od zewnątrz?