Slawek_K 16.08.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 No widzicie tak to jest z tymi fachowcami. Mi Pan Pracoń powiedział od razu, ze 3 tyg. ma zająte -więc postawił sprawę jasno. A powiedzcie: ok. 2 tys za położenie rury drenarskiej i wysypanei żwiru to lekka przegina co? Tym bardziej, ze wykop już jest zrobiony.A gdzie tanio można kupić akcesoria drenażowe? za samo położenie to "trochę" sporo, jak jest wykop... zależy ile studzienek, ile mb do położenia... jak ja się rozglądałem za rurami i złączkami to w castoramie najtaniej nie było, wziąłem w WOD-KANie w Dobrej, ten plus, że przywieźli mi za darmo... a tak przy okazji - gdzie mogę kupić w małej ilości żwir taki jak do studzienki drenarskiej? potrzebuję dosłownie 2 wiadra... sąsiadowi zostało, że jego żona chce sobie tym coś dookoła domu obsypać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 16.08.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 powiedzcie z Waszego doświadczenia, ile dni po podłogach można zabierać się za zabudowę poddasza? 2 tygodnie wystarczy? Na poddaszu mam tylko podłogówkę w łazience, reszta normalna podłoga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.08.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Najlepiej sprawdzic wilgotnosc w domu. Bo czas to jest "wzgledny". Ja do samego poczatku mam wilgotnosciomierz i widze co kiedy mozna zrobic. Jak przychodzi normalna ekipa do prac ktore sa zalezne od wilgotnosci, to tez od razu badaja co i jak pod tym katem. wystarczy byle gadzet za 20 zl. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 16.08.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Najlepiej sprawdzic wilgotnosc w domu. Bo czas to jest "wzgledny". Ja do samego poczatku mam wilgotnosciomierz i widze co kiedy mozna zrobic. Jak przychodzi normalna ekipa do prac ktore sa zalezne od wilgotnosci, to tez od razu badaja co i jak pod tym katem. wystarczy byle gadzet za 20 zl. Fantom a jaka powinna być ta wilgotność ? 20 zł? gdzie za tyle kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.08.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 na allegro chyba. wilgotnosciomierz i dwie temepratury. Do tego celu wystarczy. Co do kladzenia regipsow na poddaszu i wilgotnosci to ... nie pamietam ile bylo "wymagane" Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 16.08.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 na allegro chyba. wilgotnosciomierz i dwie temepratury. Do tego celu wystarczy. Co do kladzenia regipsow na poddaszu i wilgotnosci to ... nie pamietam ile bylo "wymagane" Fantom kierbud mówi, że dla poddasza ważniejsze jest żeby wyschły tynki, podłogi nie mają tak wielkiego znaczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 16.08.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 kolejne pytanie - prośba o porade do tych co mają garaż w bryle budynku. Mój garaż łączy się z częścią mieszkalną przez kotłownio-pralnię chcę wstawić tam drzwi (między kotłownią a garażem), myślałem nad przeciwpożarowymi... ale kierbud twierdzi, że powinienem lepiej zadbać o ich izolację termiczną niż przeciwpożarowość, bo w razie (tfu tfu odpukać) pożaru te drzwi niewiele mi dadzą... jak macie u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.08.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 kierbud mówi, że dla poddasza ważniejsze jest żeby wyschły tynki, podłogi nie mają tak wielkiego znaczenia... No to zle mowi. Nie wazne czy to tynki czy posadzki. Wazna jaka jest wilgotnosc w domu. A ta bierze sie i z w/w jak i innych czynnikow (np wentylacji). Muisz zagadac mozna na innej grupie - a w samym regipise tez chyba udziela odpowiedzi. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 16.08.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Wykonawca tak mówi, bo one są wygodniejsze do budowania -lżejsze i jest za co złapać A z czego budujesz? Ja dalej mam dylemat z tymi bloczkami betonowymi na fundament. Czy te z dwoma otworami są ok? Kier mówi, że tak -bo niby nie są drążone tylko tzw oszczędnościowe.Pracownica konstruktora i architekt są za pełnymi -mówią, że w gruncie nie może być elementów drążonych. I że pod silikaty (mam 24) zalecane są pełne. Kier -tez ma uprawnienia konstruktorskie i jest praktykiem niby -mówi, że materiał widzi,że solidny i on się pod tym podpisuje. Wytrzymałość na ściskanie mają taką samą jak pełne -te 15 coś tam. Są tylko lżejsze. Mój znajomy kierbud mówi z kolei, ze się z takimi nie spotkał,ale niech wykonawca wypełni zaprawą dziury i będzie ok. I bądź tu człowieku mądry:mad: U mnie wykonawca mówił, że "dziurawki" są zdecydowanie lepsze poniewaz wypełniający "dziury" beton bardziej taką ścianę fundamentową "łączy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 16.08.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Notatki mówią, że zarówno przy wełnie jak i płytowaniach było bezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 16.08.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Notatki mówią, że zarówno przy wełnie jak i płytowaniach było bezpieczenie ...cokolwiek to znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 16.08.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 No widzicie tak to jest z tymi fachowcami. Mi Pan Pracoń powiedział od razu, ze 3 tyg. ma zająte -więc postawił sprawę jasno. A powiedzcie: ok. 2 tys za położenie rury drenarskiej i wysypanei żwiru to lekka przegina co? Tym bardziej, ze wykop już jest zrobiony.A gdzie tanio można kupić akcesoria drenażowe? ECO ARMATURA na terenie SCMB - tam kupowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 16.08.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 kolejne pytanie - prośba o porade do tych co mają garaż w bryle budynku. Mój garaż łączy się z częścią mieszkalną przez kotłownio-pralnię chcę wstawić tam drzwi (między kotłownią a garażem), myślałem nad przeciwpożarowymi... ale kierbud twierdzi, że powinienem lepiej zadbać o ich izolację termiczną niż przeciwpożarowość, bo w razie (tfu tfu odpukać) pożaru te drzwi niewiele mi dadzą... jak macie u siebie? ja mam drzwi odpowiadające teorii kierownika, a w razie nie daj Boże to i tak dupa blada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 16.08.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Notatki mówią, że zarówno przy wełnie jak i płytowaniach było bezpieczenie Notatką bym absolutnie zaufał, szczególnie kiedy mówią, poprostu nie wypada im nie dać wiary w to co mówią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 17.08.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Mam odpowiedź odnośnie bloczków betonowych - może komuś się przyda, jakby kto.ś kiedyś miał podobne dylematy. Bloczki tzw oszczędnościowe (z dwoma otworami) - wg wskazań producenta - mogą być stosowane pod silikaty jak najbardziej. Dla pewności zaleca się jedynie pierwszą warstwę ściany fundamentowej wykonać z bloczka pełnego. Dziękuję przy okazji Budszczecin - wie za co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERJA 17.08.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Witam. Jakie sa wasze doświadczenia z łaczeniem płyty kartonowo - gipsowej z tynkiem cemenowo - wapiennym. Otóż mam zabudować, a właściwie to już to zrobiłem, skrzynkę pod roletę rks w wewnętrz budynku gdyż skrzynka, która oparta jest na murze nie zajmuje całej jego grubości. Jedni fachowcy gorąco polecają by robić w tym celu zabudowę z płyty, a resztę domu tradycyjnie otynkować. Drudzy wręcz pokają się w głowę twierdząc przy tym, iż jest to na tyle fuszerka, na ile nie ma niezawodnej metody łaczenia płyty i tynku tradycyjnego na tej samej płaszczyźnie i pręczej czy później występią spękania na łaczeniach, gdyż płyta pracuje a tynk nie. Jak któś spotkał się z tym zagadnieniem to zapraszam do rozmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERJA 17.08.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 A no i zapomniałem jeszcze spytać czy ktoś ma pod ręką ekipę tynkarzy zdolną zrobić tynki cementowo - wapienne, solidnie, fachowo, błyskawicznie, bez marudzenia, no i najważniejsze by było prawie za friko i na wczoraj A na serio to jestem w dużym g i muszę kogoś złapać i tylko to na wczoraj jest ważne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1010 17.08.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 poszukuję zbiornika na ścieki gdzie mogę dostać w rozsądnej cenie? czy ktoś kupował szambo betonowe?jakie są ceny podłączenia szamba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 17.08.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Co lepsze do zaprawy na ściany fundamentowe: wapno hydratyzowane czy jakieś wapno w płynie itp?Czy to drugie może być "zamiast" w ogóle?Niektórzy piszą, że do ścian fundamentowych w ogóle nie powinno używać się wapna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 17.08.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Co lepsze do zaprawy na ściany fundamentowe: wapno hydratyzowane czy jakieś wapno w płynie itp?Czy to drugie może być "zamiast" w ogóle?Niektórzy piszą, że do ścian fundamentowych w ogóle nie powinno używać się wapna I jedno i drugie jest ok. Do płynnego nie będziesz potrzebować wody, dosypujesz tylko cement. Bierz co tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts