Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Nie - na razie się tylko zastanawiamy z małżem, czy to dać czy nie. Jest to więc w fazie czysto teoretycznej.Ekipie powiemy, jeśli zapadnie ewentualna decyzja. W projekcie nie ma tego.

No czekaj, ale masz wybrednych wykonawcow ! Pierwszy raz slysze, aby jacys sobie zazadali gotowych zbrojen. Przegiecie. Moze od razu za nich dom wybudujesz ? Wez sie im postaw i maja sami zrobic. To standard.

Fantom

ps. Jest tu ktos kto musial budowlancom gotowe zbrojenie kupowac ??

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Dostałem pieczątkę pod wnioskim o zakończeniu inwestycji tzn. formalnie KONIEC BUDOWY (trwała 1,5 roku), zresztą w rzeczywistości też już wszystko zrobione... no prawie. Dziękuję Wam za pomoc przy budowie uważam, że dzięki temu forum udało mi się uniknąć wielu błędów zaoszczędzić masę nerwów i kasy no i co najważniejsze pracować z fachowcami poleconymi przez Was, zresztą tylko kamieniarzy nie miałem poleconych na forum, a reszta ekip to z listy. Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie rady-porady. Patrząc na datę kiedy po raz pierwszy się zalogowałem to prawie 4 lata - szmat czasu - ale z perspektywy czasu uważam, że u to była bardzo dobra decyzja, aby śledzić forum. Ponadto niektórych z Was poznałem osobiście co też jest bezapelacyjnie wartością dodaną, od Aniutki i Rufiego to nawet "odziedziczyłem" szafkę.

pozdrawiam

Witam,:welcome:

zaczynamy stawiać pierwsze kroczki i mamy wybrany projekt gotowy.

Mamy prośbę o polecenie biura architektonicznego, które za w miarę przystępną celę dokona adaptacji projektu gotowego.

Obdzwoniłam kilka biur ale powalili mnie cenami....

rok temu za adaptację gotowego projektu (zmiany raczej kosmetyczne) zapłaciłem 3,5tyś. netto. całość paierologii po stronie architekt; rozliczenie po uzyskaniu PnB. architekt jest z Polic.

jak wciąż szukasz - daj znać. wyślę namiar na priv

Dostałem pieczątkę pod wnioskim o zakończeniu inwestycji tzn. formalnie KONIEC BUDOWY (trwała 1,5 roku), zresztą w rzeczywistości też już wszystko zrobione... no prawie.

No to gratulacje. I super, ze "wszystko zrobione". Bo ja mieszkam pol roku, a roboty i kasy (!) jeszcze kupa.

Fantom

Dostałem pieczątkę pod wnioskim o zakończeniu inwestycji tzn. formalnie KONIEC BUDOWY (trwała 1,5 roku), zresztą w rzeczywistości też już wszystko zrobione... no prawie. Dziękuję Wam za pomoc przy budowie uważam, że dzięki temu forum udało mi się uniknąć wielu błędów zaoszczędzić masę nerwów i kasy no i co najważniejsze pracować z fachowcami poleconymi przez Was, zresztą tylko kamieniarzy nie miałem poleconych na forum, a reszta ekip to z listy. Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie rady-porady. Patrząc na datę kiedy po raz pierwszy się zalogowałem to prawie 4 lata - szmat czasu - ale z perspektywy czasu uważam, że u to była bardzo dobra decyzja, aby śledzić forum. Ponadto niektórych z Was poznałem osobiście co też jest bezapelacyjnie wartością dodaną, od Aniutki i Rufiego to nawet "odziedziczyłem" szafkę.

pozdrawiam

Gratulacje :wave::wave::wave: i nie zapominaj o forum

Pozdrawiam

Artur

Witam,

potrzebuje pomocy odnośnie speca od kafelek który będzie umiał położyć je na tarasikach,miałam już niby takiego a teraz pokolei odpadają:(

oraz panów od elewacji a właściwie tynków zewnętrznych. Jeśli ktoś może kogoś polecić to będę wdzięczna,

Pozdrawiam, e-mail: [email protected]

Dziękuję za prostą, dobitną i precyzyjną odpowiedź. A więc zamieniam się w słuch (wzrok), zanim zadam następne pytanie.

No ale idac Twoim tropem to juz nie bedzie nastepnego pytania. Wezmiesz ekipe ktora Ci zrobi dom pod klucz i nic do gadania miec nie bedziesz. A nawet jakbys chcial miec, to ekipa i tak ci nie powie co spieprzyla lub gdzie uzyla (czyli wszedzie) najtanszych/najgorszych elementow.

A odpowiedz odzwierciedla rzeczywistosc - po to tu dyskutujemy, aby sobie pomagac budowac domy, a nie dawac 100 % pracy "developerowi".

Dobrym przykladem jest "domek" ktory sie buduje niedaleko mnie. Jakbyscie zobaczyli scinay nosne, to nie uwierzylibyscie. Jest tam chyba mieszanka z 5 materialow. Wszytsko co udalo sie znalezc w przydroznym rowie. A wiec w scianach nosnych sa zarowno porothermy czy silki, jak i mozna znalezc kawalki betonu czy krawezniki ! Az zrobilem sobie zdjecia tego cudu. A teraz ladnie to zakryli styropianem i ..... ktos to kupi.

Fantom

Witam,

szukam bramy garażowej, dość dużej bo na garaż dwustanowiskowy. Jakie macie doświadczenia z bramą? Gdzie w Szczecinie można kupić taką bramę z montażem, w dobrej cenie? Firm jest jak psów, ale jak przychodzi co do czego, to kicha, albo oferty dla milionerów.

Było to juz wałkowane, ale opcja szukanie nie działa. Po wpisaniu szukanej frazy serwer wysyła masę linków do wszystkich grup. Czy ktoś opanował opcję szukaj, tak by wyszukiwanie ograniczało się do np. grupy szczecińskiej?

Pozdrawiam

pozdrawiam

Gratuluje :) też bym chciała tak napisać "Koniec Budowy" a o zamieszkaniu to juz nie wspomnę. Życzę Szczęścia w nowo wybudowanym domku :)

Witam,

szukam bramy garażowej, dość dużej bo na garaż dwustanowiskowy. Jakie macie doświadczenia z bramą? Gdzie w Szczecinie można kupić taką bramę z montażem, w dobrej cenie? Firm jest jak psów, ale jak przychodzi co do czego, to kicha, albo oferty dla milionerów.

Było to juz wałkowane, ale opcja szukanie nie działa. Po wpisaniu szukanej frazy serwer wysyła masę linków do wszystkich grup. Czy ktoś opanował opcję szukaj, tak by wyszukiwanie ograniczało się do np. grupy szczecińskiej?

Pozdrawiam

Polecam firmę Benitech swego czasu mieli najlepszą cenę (różnica do 1000zł). Ja osobiście mam hormanna i jak na razie jestem zadowolony.

No ale idac Twoim tropem to juz nie bedzie nastepnego pytania. Wezmiesz ekipe ktora Ci zrobi dom pod klucz i nic do gadania miec nie bedziesz. A nawet jakbys chcial miec, to ekipa i tak ci nie powie co spieprzyla lub gdzie uzyla (czyli wszedzie) najtanszych/najgorszych elementow.

A odpowiedz odzwierciedla rzeczywistosc - po to tu dyskutujemy, aby sobie pomagac budowac domy, a nie dawac 100 % pracy "developerowi".

Dobrym przykladem jest "domek" ktory sie buduje niedaleko mnie. Jakbyscie zobaczyli scinay nosne, to nie uwierzylibyscie. Jest tam chyba mieszanka z 5 materialow. Wszytsko co udalo sie znalezc w przydroznym rowie. A wiec w scianach nosnych sa zarowno porothermy czy silki, jak i mozna znalezc kawalki betonu czy krawezniki ! Az zrobilem sobie zdjecia tego cudu. A teraz ladnie to zakryli styropianem i ..... ktos to kupi.

Fantom

szczukot ma rację - koło mnie też budowali developerzy pod klucz - masakra! A co ciekawe byli tak szczerzy, że nawet do mnie mówili - Panie ja współczuję temu kto tu będzie mieszkał. Np. wnęki okienne i drzwiowie były dużo wieksze niż okna i drzwi, ale co tam - pianka się rozpręża, 10 cm też weszło, tynk zakrył i można sprzedawać! Pamietaj, że firma co buduje pod klucz zazwyczaj nie ma sztabu fachowców od wszystkiego i po prostu podzleca kolejne prace mniejszym lub większym paprakom. Ja masz tyle piniędzy i znasz się na budowlance to postaw sobie na działce elegancką przyczepę campingową, zamieszkaj w niej, pilnuj i patrz to Ci buduje ekipa pod klucz!

Witam,

Pozdrawiam

No to tak od reki na szybko wymyslielm do google cos takiego :

brama site:"http://forum.muratordom.pl" "grupa szczecinska"

Najpierw slowa ktore szukamy, potem adres serwera, a potem aby szukal w naszej grupie.

Fantom

Witam,

Pozdrawiam

brama to jedno a napęd to drugie. Ja pierwotnie chciałem Normstahla, nie chciałem Wiśniowskiego (bo coś tam jeździ po szynie razem z bramą - nie jestem techniczny to nie powiem co) a Krispola w ogóle nie brałem pod uwagę. Oczywiście wielu z nas ma Wiśniowskiego (np. Barnich) i sobie chwalą. Ale koniec końców wyszło tak, że firma ARMET robi mi ogrodzenie, napęd do bramy przesuwnej daje mi (będę miał za 2 tygodnie) firmy BENINCA i tej samej firmy napęd wziąłem ostatecznie do bramy garażowej a samą bramę bez napędu wziąłem Krispola. Bramę garażową mam 5000 x 2125 mm.

Witam,

Pozdrawiam

U mnie najkorzystniejsza oferta na bramę wyszła w firmie eko-lux na gryfińskiej firmy krispol

Co do budowy pod klucz przez jedną firmę to zależy jak się do tego podejdzie. Jak komuś nie chce się biegać za materiałami a ma pojęcie o tym z czego chce zbudować dom i dogląda budowę to ok. Mam kolegę który tak buduje i sobie chwali jak coś mu się nie podoba to poprawiają. Najważniejsza jest umowa przy budowie pod klucz. Musi być w niej zawarte z jakich materiałów ma być wykonany dom lub do jakiej kwoty są to materiały szczególnie te drugie tyczy się wykończeniówki.

Ja osobiście budowałem system gospodarczym i polecam ten sposób. Ma się większą kontrolę + satysfakcję :)

Jeśli chodzi o napęd do bramy garażowej warto od razu zaplanować jaki będzie się miało napęd w bramie ogrodzeniowej tak aby radia pasowały. Wtedy można jednym pilotem sterować obiema bramami. Ja niestety zorientowałem się po fakcie teraz bym musiał wymienić radio w jednej z bram a to koszt paru stów tak więc zostałem z dwoma pilotami :(