Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Co lepsze na ściany fundamenrowe: ekspandowany Organica Silver czy Gold czy hydropian Arbetu? Czy nie ma co się bawić i dać styrodur?

Tez mialem podobne dylematy na poczatku ..... ;) Na szczescie szukalem zlotego srodka (nie szalalem) i tylko dzieki temu jako tako zmiescilem sie z finansami z budowa :)

Fantom

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

To jaką nazwę nosi Twój złoty środek, jeśli chodzi o styropian na ściany fundamentowe?

Złoty środek to po prostu steropian twardy - nie widze sensu dawania czegos droższego co w 60-70% zasypane jest ziemią i ma zapobiegać tylko przemarzaniu fundamentów. A uwierzcie czy to będzie zwykły steropian czy styrodur i tak w trakcie całych prac będą miejsca gdzie zostanie lekko uszkodzony, zadanie spełni identycznie a w cenie jest duza różnica.

Pozdrawiam

Budszczecin

A jak z nasiąkliwością styropianu twardego, ale nie styroduru?Bo styrodur ma znikomą, inne styro już nie. Nasz kier ma pogląd, by nie dawać folii kubełkowej, bo to po prostu szkodzi bitumowi czy styropianowi - osiadający grunt będzie ciągnął folię i niszczył styro. Ponadto mówi,że jak styrodur, to na niego juz nic -żaden klej, siatka,ale za to zadbać o zasypanie wykopu wokół fundamentu piaskiem pięknym.Jak zwykle, w związku z różnymi teoriami - mamy co? dylemacik.

Złoty środek to po prostu steropian twardy - nie widze sensu dawania czegos droższego co w 60-70% zasypane jest ziemią i ma zapobiegać tylko przemarzaniu fundamentów. A uwierzcie czy to będzie zwykły steropian czy styrodur i tak w trakcie całych prac będą miejsca gdzie zostanie lekko uszkodzony, zadanie spełni identycznie a w cenie jest duza różnica.

Pozdrawiam

Budszczecin

burundi - muszę przyznać, że podziwiam szczegółowość i drobiazgowość Twoich pytań! Jeśli wytrwasz w tym stanie do końca budowy to już z góry gratuluję a nowym forumowiczom zazdroszczę takiego poradnika! To nie jakaś złosliwość z mojej strony tylko szczera wypowiedź, jestem na tym forum juz trochę i nie przypominam sobie, by ktos tak drobiazgowo wnikał w technologię budowy od wbicia łopaty w ziemię począwszy! :-) POWODZENIA!

NO ja myślę, ze to nie jest złośliwość :) A jak się to komuś na coś przyda, to tylko się cieszyć - po to jest forum. Uważam,że jak pierwszy etap budowy będzie wykonany niewłaściwie, to ma to przełożenie na całą resztę. Nie naprawi się tego. Oczywiście nie da rady dopilnować wszystkiego - no i wkońcu pierwszy dom dla wroga:) A wnikać lubię, potrzebuję i jakoś mnie to zaczęło wciągać :) - poza tym zawsze to jakaś nowa wiedza ;)

burundi - muszę przyznać, że podziwiam szczegółowość i drobiazgowość Twoich pytań! Jeśli wytrwasz w tym stanie do końca budowy to już z góry gratuluję a nowym forumowiczom zazdroszczę takiego poradnika! To nie jakaś złosliwość z mojej strony tylko szczera wypowiedź, jestem na tym forum juz trochę i nie przypominam sobie, by ktos tak drobiazgowo wnikał w technologię budowy od wbicia łopaty w ziemię począwszy! :-) POWODZENIA!

A jak z nasiąkliwością styropianu twardego, ale nie styroduru?Bo styrodur ma znikomą, inne styro już nie. Nasz kier ma pogląd, by nie dawać folii kubełkowej, bo to po prostu szkodzi bitumowi czy styropianowi - osiadający grunt będzie ciągnął folię i niszczył styro. Ponadto mówi,że jak styrodur, to na niego juz nic -żaden klej, siatka,ale za to zadbać o zasypanie wykopu wokół fundamentu piaskiem pięknym.Jak zwykle, w związku z różnymi teoriami - mamy co? dylemacik.

Daj styropian. Mnie też kierbud namawiał na styrodur, ale jak przeliczyłem koszty dałem styropian, klej, siatkę i dysperbit. Nie żałuję. Zasypałem wszystko piaskiem rodzimym. Jak władujesz się w koszty na tym etapie (droższy styrodur, szukanie piasku) to potem się tylko załamiesz bo koszty się mnożą już znacznie bardziej. Poza tym jak będą się pięły mury do góry to jeszcze wiele miejsc ocieplenia fundamentów zostanie uszkodzonych (a to cegłą, a to taczką, a to rusztowanie). Im będzie taniej tym mniej zakłuje Cię w sercu ;)

Dzięki.

To może napiszę przy okazji, gdzie warto zaglądać po styropian itp.:): APA 2 na Stelmacha, Extra Dach, Dietermann na Santockiej. Dysterbit w dobrej cenie z kolei można dostać w ISOLACJE POLSKA na Świerczewskiej, i jak się ponegocjuje to w Damare.

Od razu pytanko -czy tego typu posty umieszczac tutaj czy w wątku o hurtowniach?

Daj styropian. Mnie też kierbud namawiał na styrodur, ale jak przeliczyłem koszty dałem styropian, klej, siatkę i dysperbit. Nie żałuję. Zasypałem wszystko piaskiem rodzimym. Jak władujesz się w koszty na tym etapie (droższy styrodur, szukanie piasku) to potem się tylko załamiesz bo koszty się mnożą już znacznie bardziej. Poza tym jak będą się pięły mury do góry to jeszcze wiele miejsc ocieplenia fundamentów zostanie uszkodzonych (a to cegłą, a to taczką, a to rusztowanie). Im będzie taniej tym mniej zakłuje Cię w sercu ;)

No to blad nie do naprawienia. Jak juz teraz jest 2,60 z wyliczen .... Ja od razu dalem wyzej strop, bo na podloge na gruncie mam 25 cm styropianu. Na gorze oczywsicie 4-5 cm w zupelnosci wystarczy - to tylko izolacja od halasow dynamicznych - do niczego wiecej nie sluzy.

Robert : co do rekuperatora to mam NED-AIRa. I jak widac nietypowe rury - tez tej firmy.

Fantom

no właśnie te rurki mnie zaciekawiły ;-) my mamy z Systemair model VR-400 EV

poradźcie mi w kwestii styropianu na elewację - trafiłem tak sobie przypadkiem na stronę producenta Termo Organika i wybrałem FASADA GOLD 0,038 15 cm na elewację. Wyslałem zapytania o cenę, z dwóch miejsc przyszły normalnie wyceny, a z dwóch innych dzwonią, że taki współczynnik to jest styropian podłogowy i że powinienem brać 0,033-0,034. Naciągają mnie na jakiś grafitowy. Jeszcze inni mówią, że dla takiego styro jak FASADA GOLD 0,038 15 cm to za dużo i spokojnie wystarczy mi na elewację 12 cm. Jestem juz głupi w tym temacie (zresztą wcześniej też byłem ;-) - podpowiedzcie, jak się do tego zabrać, bo kierbud mówił, że 0,038 - 0,040 to parametry całkiem ok. Im ten współczynnik jest niższy to styro jest lepszy (cieplejszy), czy może źle to kumam?

poradźcie mi w kwestii styropianu na elewację - trafiłem tak sobie przypadkiem na stronę producenta Termo Organika i wybrałem FASADA GOLD 0,038 15 cm na elewację. Wyslałem zapytania o cenę, z dwóch miejsc przyszły normalnie wyceny, a z dwóch innych dzwonią, że taki współczynnik to jest styropian podłogowy i że powinienem brać 0,033-0,034. Naciągają mnie na jakiś grafitowy. Jeszcze inni mówią, że dla takiego styro jak FASADA GOLD 0,038 15 cm to za dużo i spokojnie wystarczy mi na elewację 12 cm. Jestem juz głupi w tym temacie (zresztą wcześniej też byłem ;-) - podpowiedzcie, jak się do tego zabrać, bo kierbud mówił, że 0,038 - 0,040 to parametry całkiem ok. Im ten współczynnik jest niższy to styro jest lepszy (cieplejszy), czy może źle to kumam?

Współczynnik im niższy tym lepiej, ja polecam Swisspora lamda 0,031.

Dobrze kumasz - im współczynnik niższy tym materiał na ocieplenie lepszy. Jeśli masz przewidziane 15 cm daj tyle styro o lepszym współczynniku. Na ociepleniu nie ma co oszczędzać. Kier bud pewnie budowlaniec starej daty - kiedyś dawało sie 10 lub 5 pomiedzy 2 warstwy muru i było ok. Ale wtedy gaz, prąd i drewno tyle nie kosztowały.

Sam widzę po rachunkach że było warto dobrze ocieplać .

Pzdr

Robert

Ci co mówią że 12 wystarczy to goń na drzewo... oznacza że mają 12 albo inny 15 na stanie i chcą sprzedać. Co to znaczy, że wystarczy 12? Pytali się z czego budowałeś dom (jaka cegła, jakie grube ocieplenie fundamentów) i liczyli przenikalność cieplną czy po prostu od tak sobie twierdzą, że 12 wystarczy? Ocieplenie ścian nośnych powinno (o ile nie musi) być 4cm grubsze od ocieplenia fundamentów. Odnośnie współczynników na tych tysięcznych cyfrach po przecinku też nie ma co przesadzać, niech będzie po prostu do 0,04 i będzie dobrze, a te centymetry więcej robią dużą różnicę.

Dobrze kumasz - im współczynnik niższy tym materiał na ocieplenie lepszy. Jeśli masz przewidziane 15 cm daj tyle styro o lepszym współczynniku. Na ociepleniu nie ma co oszczędzać. Kier bud pewnie budowlaniec starej daty - kiedyś dawało sie 10 lub 5 pomiedzy 2 warstwy muru i było ok. Ale wtedy gaz, prąd i drewno tyle nie kosztowały.

Sam widzę po rachunkach że było warto dobrze ocieplać .

Pzdr

Robert

Jako uzupełnienie do poprzedniego mojego postu to akurat potwierdzam. Jeżeli wybierasz pomiędzy dwiema 15 lepiej wybrać z lepszym współczynnikiem.

Jako uzupełnienie do poprzedniego mojego postu to akurat potwierdzam. Jeżeli wybierasz pomiędzy dwiema 15 lepiej wybrać z lepszym współczynnikiem.

dokładnie tak z tymi cyframi po przecinku

lepiej grubsza warstwa a jak nie ma możliwości to lepszy materiał ( z lepszym współczynnikiem) - moim zdaniem 15cm to minimum w dzisiejszych czasach

a najważniejsze pilnować jakości i unikać mostków termicznych