Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Teska, sprobuje sie do tej wiadomosci dobrac i odezwe sie :)

Somsiady baardzo czujne som - a my bedziemy tak samo sie odwdzieczac :D To na naszym wygwizdowie lepsze i skuteczniejsze niz jakikolwiek alarm. Cokolwiek by sie nie dzialo, na obcych uwazac trzeba mocno.

imprezę mieli aż glowy za węgła wychylali co za baba sie przygląda....

Ja dalej po bokach sąsiadów nie mam...fajny teren, piekniste działeczki tylko ..............no sama wiesz,tylu było chetnych teraz tablicę postawił ze działki sprzedaje.....

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

wiecie co, tak się czasem zastanawiam nad tymi lambdami dla styro, wełny czy nawet porotermu i innych materiałów, czy też słynnego K dla okien... i tak sobie myślę, czy i ile przepłacamy! przeciez trzeba by zbudować dwa identyczne (w sensie projektu) domy w tym samym miejscu ale z innych materiałów (cieplejszy i zimniejszy), mieszkać w obu naraz i wtedy naprawdę zobaczyć, czy faktycznie tak wielkie są różnice w tych lambdach (odczuwane jako ciepło w domu), skoro sięgają tylko trzeciego miejsca po przecinku....

wiecie co, tak się czasem zastanawiam nad tymi lambdami dla styro, wełny czy nawet porotermu i innych materiałów, czy też słynnego K dla okien... i tak sobie myślę, czy i ile przepłacamy! przeciez trzeba by zbudować dwa identyczne (w sensie projektu) domy w tym samym miejscu ale z innych materiałów (cieplejszy i zimniejszy), mieszkać w obu naraz i wtedy naprawdę zobaczyć, czy faktycznie tak wielkie są różnice w tych lambdach (odczuwane jako ciepło w domu), skoro sięgają tylko trzeciego miejsca po przecinku....

Dlatego pisałem.... czy to będzie 0,035 czy 0,038 przy tej samej grubości niewiele zmienia, ale dodatkowy centymetr to już daje sporo. Robiłem (jak wybierałem materiał na ściany i obliczyłem ocieplenie) sobie wyliczenia w Excelu przenikalności cieplnej dla swojej ściany. Przyjąłem wtedy współczynnik dla styro 0.04. U dla 15 cm wynosi 0.212 W/(m²·K), analogicznie dla styro 18 cm już 0.183 zaś dla 20 cm to 0.167. Dla porównania jeżeli współczynnik obniżę (Excel to wspaniałe narzędzie ;) ) do 0.039 to dla 15cm mam U 0.208, 18cm U wynosi 0.179, zaś dla styro 20 cm jest 0.164. Jak widzisz walczenie z lambdą niewiele daje a dodatkowy centymetr sporo. Trzecie miejsce po przecinku można uznać za błąd matematyczny ;)

Dlatego pisałem.... czy to będzie 0,035 czy 0,038 przy tej samej grubości niewiele zmienia,

Ale 0,032 (grafitowy) juz daje calkiem fajny wynik. Wniosek z tego taki, że albo kupić styro lub wełnę z najlepszym mozliwym współczynnikiem lambda, albo kupic zwykły tylko grubszy. bez rozwiązań pośrednich.

Dlatego pisałem.... czy to będzie 0,035 czy 0,038 przy tej samej grubości niewiele zmienia, ale dodatkowy centymetr to już daje sporo. Robiłem (jak wybierałem materiał na ściany i obliczyłem ocieplenie) sobie wyliczenia w Excelu przenikalności cieplnej dla swojej ściany. Przyjąłem wtedy współczynnik dla styro 0.04. U dla 15 cm wynosi 0.212 W/(m²·K), analogicznie dla styro 18 cm już 0.183 zaś dla 20 cm to 0.167. Dla porównania jeżeli współczynnik obniżę (Excel to wspaniałe narzędzie ;) ) do 0.039 to dla 15cm mam U 0.208, 18cm U wynosi 0.179, zaś dla styro 20 cm jest 0.164. Jak widzisz walczenie z lambdą niewiele daje a dodatkowy centymetr sporo. Trzecie miejsce po przecinku można uznać za błąd matematyczny ;)

Z Twoich wyliczeń wynika, że zmniejszenie lambdy z 0,04 na 0,039 zmniejsza przenikalność o 0,004 W/(m²·K), zaś zwiększenie grubości styropianu o 1 cm zmniejsza przenikalność o 0,01 W/(m²·K). Czyli lepiej zmniejszyć lambde z 0,038 na 0,035, niż zwiększyć grubość o 1 cm. Ale to są bardzo małe różnice. Można do tego podejść tak, że zmniejszając lambde zmniejszamy grubość ściany zewnętrznej (chodzi o estetykę), ale przy pewnych wartościach staje się to już nieekonomiczne.

nie znam się na tym, ale kolega wybudował bliźniaka on ocieplił swoją połowę styro 0,038 a jego córka styro 0,031 twierdzi, że corka ma o 2 stopnie cieplej niż on

nie znam się na tym, ale kolega wybudował bliźniaka on ocieplił swoją połowę styro 0,038 a jego córka styro 0,031 twierdzi, że corka ma o 2 stopnie cieplej niż on

o! takie argumenty działają najdobitniej na wyobraźnię! dziękuję Wam za te super wyliczenia, nie jestem techniczny - to już wiecie, więc chyba faktycznie zostanie mi 15 cm z jakąś niższą lambdą...

Co do tych lambd itd. Jest to wazny wspolczynnik i trzeba na niego zwracac uwage. Dzisiaj np duzo ludzi ociepla skosy itp welan ktora ma 0,04. A Np Isover ma welne ktora ma 0,03. Podsumowujac, jeden polozy 10 cm wleny 0,03 to drugi musi dac 13 cm tej 0,04. I wtedy mniej wiecej jest to samo.c A ze w skosy kladzie sie np 30 cm welny, to tej gorszej musi byc juz z 40 cm dla tego samego efektu !! A miejsce ucieka .....

Fantom

o! takie argumenty działają najdobitniej na wyobraźnię! dziękuję Wam za te super wyliczenia, nie jestem techniczny - to już wiecie, więc chyba faktycznie zostanie mi 15 cm z jakąś niższą lambdą...

A mnie to nie przekonuje. Róznica lamby to 20 % a jak jest rożnica w cenie styropianu? Ważny jest stosunek cena/jakości. Te 2 stopnie rożnicy moga miec rozne przyczyny: od oszczedności (starsi ludzie nie potrzebuja tak ciepła i przykręcają ogrzewanie) po rożnice w budowie. Może ten bliżniak ocieplała inna, gorsza ekipa? Nie dajmy sie zwarować materiałom reklamowym. Poza czysto marketingowym współczynnikiem lambda ocieplenia (wyliczanego w IDEALNYCH laboratoryjnych warunkach) ważne sa inne czynniki jak ściany (ceramika, silikaty etc.) dokładności i staranność ekipy a nawet położenie domu.

Można kupic najlepszy i najdroższy materiał ociepleniowy i mieć zimno i grzyba w domu.

Żonglowanie współczynnikami lambda (i innymi) ma na celu zazwyczaj wyciągnięcie pieniedzy z kieszeni jeleni - klientów. Trzeba szukać materiału dobrego, ale nie najlepszego i najmodniejszego. Bo te są najdroższe a ich cena nie odpowiada jakości.

Pozdrwiam

No to zle, ze Cie nie przekonuja parametry materialow ktore stosujesz. Tylko czemu przekonuje Cie jak zostana polozone ?? No mnie to nie przekonuje .....

W kazdym etapie wazny jest zarowno material jak i jego "polozenie". I oba te parametry sa wazne. JAk chcesz to mozesz sobie kupic sihtowy material i go super polozyc. Jezlei wg Ciebie to najlepsze rozwiazanie to wspolczuje.

Zawsze trzeba szukac zlotego srodka w obu tematach a nie jeden z nich zlewac a drugim sie przejmowac.

Co do pomiarow lambd w laboratoryjnych warunkach, to jakie to ma znaczenie ? Tak samo jest mierzony ten najgorszy jak i ten najlepszy. Wiec parametry obu materialow sa prawdziwe. I nawet jezeli w warunkach "domowych" sa te parametry rozne, to na pewno nie w przeciwlegle strony ! Jezlie leszpy bedzie mial gorszy parametr, to ten gorszy tez bedzie jeszcze gorszy - i tyle.

A co do "modnosci" to wlasnie najmodniejsze sa te najtansze (najslabsze). A nie te srednie np.

Fantom

Żeby zmienić trochę temat... przeszukałem całe forum muratora (nawet przez google i formułę forum site....) i mam pytanie odnośnie czapy kominowej. Mam komin systemowy IBF ale jako całość jest to nietypowy komin (dwie różne średnice oddzielone pustakami wentylacyjnymi). Miał ktoś taki problem/zagwozdkę? Wylewaliście samemu czapę czy kupowaliście gotowca? Robiliście z klinkieru i obkładaliście blachą? Będę wdzięczny za sugestie i porady.

No to zle, ze Cie nie przekonuja parametry materialow ktore stosujesz. Tylko czemu przekonuje Cie jak zostana polozone ?? No mnie to nie przekonuje .....

W kazdym etapie wazny jest zarowno material jak i jego "polozenie". I oba te parametry sa wazne. JAk chcesz to mozesz sobie kupic sihtowy material i go super polozyc. Jezlei wg Ciebie to najlepsze rozwiazanie to wspolczuje.

Zawsze trzeba szukac zlotego srodka w obu tematach a nie jeden z nich zlewac a drugim sie przejmowac.

Co do pomiarow lambd w laboratoryjnych warunkach, to jakie to ma znaczenie ? Tak samo jest mierzony ten najgorszy jak i ten najlepszy. Wiec parametry obu materialow sa prawdziwe. I nawet jezeli w warunkach "domowych" sa te parametry rozne, to na pewno nie w przeciwlegle strony ! Jezlie leszpy bedzie mial gorszy parametr, to ten gorszy tez bedzie jeszcze gorszy - i tyle.

A co do "modnosci" to wlasnie najmodniejsze sa te najtansze (najslabsze). A nie te srednie np.

Fantom

Nie radze kupować i kłaść szajs. Nic takiego nie pisze. Trzeba kupować dobry produkt, wart swej ceny, i pilnować wykonawców. Rada jest taka, żeby nie polegać na folderach reklamowych i licytować sie rzekomymi, wyśróbowanymi wspólczynnikami lambda. Jest to bez sensu. Laboratorium z danej firmy zawsze zmierzy to, co ma zmierzyć. Za to im płacą, to się nazywa: "cooking data". Dom można ocieplić zmieloną makulatura, czy sianem, jak kto ma ochotę, i tez będzie ciepło i ekologicznie. Dobre ocieplenie domu jest wypadkową wielu czynników, w tym np. kształtu domu. Reguła jest jasna: prosty, zwarty kształt (stosunek powierzchnia/objętości domu niski) to dom ciepły; złożony kształt, podcienia, wykusze, filary, etc (stosunek powierzchnia/objętości domu wysoki) to dom, który naprawdę trudno dobrze ocieplić. Mam na mysli robociznę i materiały. A ten najmocniej reklamowane produkty sa niestety najdroższe. Najlepiej kupować te ze średniej pułki. Do ceny wlicza się koszty reklamy. Nie ma nic za darmo. Robienie wody z mózgu też kosztuje.

Wielu inwestorów zastanawia sie co wybrać, jaki styropian wełnę, itd. Jest proste kryterium - opłacalności inwestycji. Budowa domu to inwestycja.

Prosty przykład, weźmy dwa styropiany: jeden zwykły (0.038) i drugi super (0.031). Kiedy opłaca się kupić ten super styro?

Wzrost wydajności to 20 %. Jeżeli super styro kosztuje powiedzmy 50 % więcej, to mamy 1.5/1.2=1.25, przepłacamy o 25 %!

Są trzy możliwe przypadki:

1. wzrost ceny/wzrostu wydajności = 1 - taki produkt można kupić (super styro z przykładu powinien mieć cenę wyższą o 20 %)

2. wzrost ceny/wzrostu wydajności < 1 - taki produkt TRZEBA kupić (okazja, super styro z przykładu powinien mniejszą niż 20 %)

3. wzrost ceny/wzrostu wydajności > 1 - taki produkt TRZEBA omijac szerokim łukiem, nabijanie klienta (lepiej zastosować 12 cm zwykłego styropianu).

Najlepszy styropian (wełna, cegła, itp) to chwyt marketingowy. Dla producenta najlepszy produkt to taki, dla którego stosunek cena/koszt jest najwyższy, dla klienta odwrotnie. Najlepszy styropian na rynku! Dla kogo?

Ale ta przyjemność z posiadania "najlepszego" styropianu (wełny)... bezcenna!

Pozdrawiam

Dla wszystkich nowych - ściany fundamentowe mają być ustawione osiowo - w uproszczeniu - pośrodku ławy:) Tak, by ściana fund. stała nad zbrojeniem. Jeśli tak nie jest, kier musi to sprawdzić i zweryfikować, bo za to odpowiada - pilnujcie tego. Mogą być odchylenia od normy, ale niewielkie.

Zgrabniej ująłby to Budszczecin, bo ma dużą wiedzę w temacie, która wynika na dodatek z praktyki wykonawczej.