Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Kalisttet, zle rozumujesz. Znowu jedynym kryterium dla Ciebie jest cena/jakosc. A to nie zawsze jest dobre. Dla przykladu, mam kupic np 30 cm szajsowatego styropianu na elewacje bo wyjdzie taniej niz 20 cm ? Ale np nie zmieszcze sie z budynkiem w granicach zabudowy wtedy, kolki do tego styro drogie, moze byc zle polozny i odpadnie itd. Albo walne 50 cm welny na skosy zmaiast 30 cm. I bede zadowolony tylko, ze ..... wszytskie pomieszczenia na gorze mi sie zmniejsza z kazdej strony o te 20 cm i scianka kolankowa sie obnizy ! Itp itd. Nie zawsze jakosc/ceny jest wyznacznikiem zakupow. I lepiej sie tego naucz, bo bedziesz zalowac czasami. U mnie tego przykladem jest rekuperacja. Myslisz, ze to jest cos co sie zwroci ?? Raczej nigdy. Ale jest jeszcze cos o czym zapominasz : KOMFORT. Domku nie buduje sie tylko po to, aby mieszkac najlepiej w stosunku jakosc/cena. Ale aby mieszkac komfortowo i byc zadowolonym z tego.

Fantom

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Bloczki i stal w Budmaster w Dobrej - trzeba negocjować,a ponoć bloczki dobrej jakości - tak podsumował kier. Beton w Arbecie, ale nie mam porównania. O deskach się dowiem.

witam. kupowaliście może niedawno bloczki betonowe, stal na zbrojenie ław oraz beton na ławy?jakie ceny i gdzie najtaniej? deski na szalunki tez oczewiście. Jak tak to poprosze namiary na hurtownie. z góry dziekuje za odpowiedzi

witam. kupowaliście może niedawno bloczki betonowe, stal na zbrojenie ław oraz beton na ławy?jakie ceny i gdzie najtaniej? deski na szalunki tez oczewiście. Jak tak to poprosze namiary na hurtownie. z góry dziekuje za odpowiedzi

Bloczki DAMARE, stal Felmax lub Hurtostal 2, beton brałem w Lafarge. Deski szalunkowe w Elgeronie.

Artur

Kalisttet, zle rozumujesz. Znowu jedynym kryterium dla Ciebie jest cena/jakosc. A to nie zawsze jest dobre. Dla przykladu, mam kupic np 30 cm szajsowatego styropianu na elewacje bo wyjdzie taniej niz 20 cm ? Ale np nie zmieszcze sie z budynkiem w granicach zabudowy wtedy, kolki do tego styro drogie, moze byc zle polozny i odpadnie itd. Albo walne 50 cm welny na skosy zmaiast 30 cm. I bede zadowolony tylko, ze ..... wszytskie pomieszczenia na gorze mi sie zmniejsza z kazdej strony o te 20 cm i scianka kolankowa sie obnizy ! Itp itd. Nie zawsze jakosc/ceny jest wyznacznikiem zakupow. I lepiej sie tego naucz, bo bedziesz zalowac czasami. U mnie tego przykladem jest rekuperacja. Myslisz, ze to jest cos co sie zwroci ?? Raczej nigdy. Ale jest jeszcze cos o czym zapominasz : KOMFORT. Domku nie buduje sie tylko po to, aby mieszkac najlepiej w stosunku jakosc/cena. Ale aby mieszkac komfortowo i byc zadowolonym z tego.

Fantom

Słusznie, nie zawsze da się zastosować taki prosty rachunek ekonomiczny. Nie można pogrubić ocieplenia np skosów z 30 do 50 cm., bo tak się bardziej opłaca.

Tym nie mniej zawsze się warto zastanowić, czy np. ta "lepsza" wełna warta jest swej ceny? Może lepiej połozyć tę "gorszą"? Odpowiedź każdy sam sobie udziela. Moim zdaniem tzw użytkowe poddasze to pomyłka. Powinno być normalne piętro i strych. Niestety, sam musze to budować. Taka moda w urzędach. Każdy buduje dom po to by być z niego zadowolonym. To zadowolenie nie jest mierzalne. Jeśli kogoś raduje położenie najdroższej papy, styropianu, wełny i czego tam jeszcze, i stać go na to, proszę bardzo. Ja niestety ma ograniczony budżet, i muszę liczyć każda złotówkę. Nie sztuką jest zbudować dom, mając nieograniczone środki. Sztuką jest zbudować dom, mając tyle pieniędzy ile się ma. A jest ich zawsze za mało.

I ta perspektywa spłaty kredytu prze najbliższe 20 czy 25 lat. Gdyby nie to, może też bym szukał "najlepszej" wełny, styropianu, itd.

Pozdrawiam

Tańszy beton niż w Lafarge i Thomas dostałem w Keramzyt (B20, bo B10 po tyle samo) . Na stal najlepsze ceny mieli Felmax i Hit.

Kasia1010 - dzięki za namiar.

bloczki najtaniej miałem w Extra Dachu - po 2,95 zł ale jak doliczyli tranbsport do Dobrej, to opłacało mi się kupić w Wod-Kanie po 3,15 z transportem gratis

rozpętałem wojnę lambdowo-współczynnikowo-cenową i musze pognębić Was dalej pytaniami. Daję na poddaszu wełnę 15 +10. Jeśli np. ze względów finasowych musiałbym mieć jedną cieplejszą np. 0,033 a drugą mniej ciepłą np. 0,039, to która - jeśli już jedna musi być gorsza - powinna iść jako pierwsza między krokwie - cieplejsza czy zimniejsza? (pytanie podyktowane promocją ISOVERA 0,039 15 cm w L&M :-)

rozpętałem wojnę lambdowo-współczynnikowo-cenową i musze pognębić Was dalej pytaniami. Daję na poddaszu wełnę 15 +10. Jeśli np. ze względów finasowych musiałbym mieć jedną cieplejszą np. 0,033 a drugą mniej ciepłą np. 0,039, to która - jeśli już jedna musi być gorsza - powinna iść jako pierwsza między krokwie - cieplejsza czy zimniejsza? (pytanie podyktowane promocją ISOVERA 0,039 15 cm w L&M :-)

Witam, ja u siebie chcę dać dwa razy po 15 cm. Dla przykładu: zakładając dwa razy po 15cm (uni-mata, 0,039) będę miał lepszą izolację cieplną i taniej niż zakładając 15cm (super-mata, 0,033) i 10 cm (uni-mata, 0,039). Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

Pozdrawiam

Witam, ja u siebie chcę dać dwa razy po 15 cm. Dla przykładu: zakładając dwa razy po 15cm (uni-mata, 0,039) będę miał lepszą izolację cieplną i taniej niż zakładając 15cm (super-mata, 0,033) i 10 cm (uni-mata, 0,039). Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

Pozdrawiam

no jeśli byłaby to prawda jestem skłonny zrobić tak samo...

Wg mnie miedzy krokwie powinna isc gorsza. Same krokwie sa mostkiem termicznym, wiec najwazniejsze jest ocieplenie ponizej.

Fantom

dla tych z okolic Goleniowa beton najtańszy z Parku Goleniowskiego....

fachwiec od poddaszy potwierdził co piszecie, między krokwie wełna "zimniejsza" a na drugą wartswę "cieplejsza". A jeśli mam krokwie 18 cm to brać wełnę 18 cm czy 15 cm? Drugą planuję 10 cm... Pytam pod kątem tej promocji w L&M Unimaty Isover 0,039 na pierwszą warstwę. A z tego co mowił fachman wełna wepchnięta na styk daje mniej ocieplenia niż ta z małym "oddechem".

Nie po to się kupuje wełnę 18 cm żeby później upychać ją do 15 cm. Traci ona swoje właściwości. Wszyscy fachowcy od dachu mówią żeby zostawić szczelinę 1-2 cm pomiędzy watą a dachem.

zle zrozumiałeś mój post - krokwie mam 18 cm, wiec wełnę mogę miec 18 albo 15 cm, na pewno nie zamierzam wpychac 20 w 18 cm