szczukot 26.08.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Kalisttet, zle rozumujesz. Znowu jedynym kryterium dla Ciebie jest cena/jakosc. A to nie zawsze jest dobre. Dla przykladu, mam kupic np 30 cm szajsowatego styropianu na elewacje bo wyjdzie taniej niz 20 cm ? Ale np nie zmieszcze sie z budynkiem w granicach zabudowy wtedy, kolki do tego styro drogie, moze byc zle polozny i odpadnie itd. Albo walne 50 cm welny na skosy zmaiast 30 cm. I bede zadowolony tylko, ze ..... wszytskie pomieszczenia na gorze mi sie zmniejsza z kazdej strony o te 20 cm i scianka kolankowa sie obnizy ! Itp itd. Nie zawsze jakosc/ceny jest wyznacznikiem zakupow. I lepiej sie tego naucz, bo bedziesz zalowac czasami. U mnie tego przykladem jest rekuperacja. Myslisz, ze to jest cos co sie zwroci ?? Raczej nigdy. Ale jest jeszcze cos o czym zapominasz : KOMFORT. Domku nie buduje sie tylko po to, aby mieszkac najlepiej w stosunku jakosc/cena. Ale aby mieszkac komfortowo i byc zadowolonym z tego. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 26.08.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 witam. kupowaliście może niedawno bloczki betonowe, stal na zbrojenie ław oraz beton na ławy?jakie ceny i gdzie najtaniej? deski na szalunki tez oczewiście. Jak tak to poprosze namiary na hurtownie. z góry dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 26.08.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Bloczki i stal w Budmaster w Dobrej - trzeba negocjować,a ponoć bloczki dobrej jakości - tak podsumował kier. Beton w Arbecie, ale nie mam porównania. O deskach się dowiem. witam. kupowaliście może niedawno bloczki betonowe, stal na zbrojenie ław oraz beton na ławy?jakie ceny i gdzie najtaniej? deski na szalunki tez oczewiście. Jak tak to poprosze namiary na hurtownie. z góry dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.08.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Za "moich czasow" stal najtaniej w hurtostal2 a beton w thomasbeton. Ale moze cos sie zmienilo .... Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 26.08.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 witam. kupowaliście może niedawno bloczki betonowe, stal na zbrojenie ław oraz beton na ławy?jakie ceny i gdzie najtaniej? deski na szalunki tez oczewiście. Jak tak to poprosze namiary na hurtownie. z góry dziekuje za odpowiedzi Bloczki DAMARE, stal Felmax lub Hurtostal 2, beton brałem w Lafarge. Deski szalunkowe w Elgeronie. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 26.08.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Kalisttet, zle rozumujesz. Znowu jedynym kryterium dla Ciebie jest cena/jakosc. A to nie zawsze jest dobre. Dla przykladu, mam kupic np 30 cm szajsowatego styropianu na elewacje bo wyjdzie taniej niz 20 cm ? Ale np nie zmieszcze sie z budynkiem w granicach zabudowy wtedy, kolki do tego styro drogie, moze byc zle polozny i odpadnie itd. Albo walne 50 cm welny na skosy zmaiast 30 cm. I bede zadowolony tylko, ze ..... wszytskie pomieszczenia na gorze mi sie zmniejsza z kazdej strony o te 20 cm i scianka kolankowa sie obnizy ! Itp itd. Nie zawsze jakosc/ceny jest wyznacznikiem zakupow. I lepiej sie tego naucz, bo bedziesz zalowac czasami. U mnie tego przykladem jest rekuperacja. Myslisz, ze to jest cos co sie zwroci ?? Raczej nigdy. Ale jest jeszcze cos o czym zapominasz : KOMFORT. Domku nie buduje sie tylko po to, aby mieszkac najlepiej w stosunku jakosc/cena. Ale aby mieszkac komfortowo i byc zadowolonym z tego. Fantom Słusznie, nie zawsze da się zastosować taki prosty rachunek ekonomiczny. Nie można pogrubić ocieplenia np skosów z 30 do 50 cm., bo tak się bardziej opłaca. Tym nie mniej zawsze się warto zastanowić, czy np. ta "lepsza" wełna warta jest swej ceny? Może lepiej połozyć tę "gorszą"? Odpowiedź każdy sam sobie udziela. Moim zdaniem tzw użytkowe poddasze to pomyłka. Powinno być normalne piętro i strych. Niestety, sam musze to budować. Taka moda w urzędach. Każdy buduje dom po to by być z niego zadowolonym. To zadowolenie nie jest mierzalne. Jeśli kogoś raduje położenie najdroższej papy, styropianu, wełny i czego tam jeszcze, i stać go na to, proszę bardzo. Ja niestety ma ograniczony budżet, i muszę liczyć każda złotówkę. Nie sztuką jest zbudować dom, mając nieograniczone środki. Sztuką jest zbudować dom, mając tyle pieniędzy ile się ma. A jest ich zawsze za mało. I ta perspektywa spłaty kredytu prze najbliższe 20 czy 25 lat. Gdyby nie to, może też bym szukał "najlepszej" wełny, styropianu, itd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.08.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 No widzisz, a moim zdaniem nie robienie uzytkowego poddasza to pomylka Wiec ile ludzi tyle zdan na ten temat. Nie liczac aspektu ceny (z poddaszem jest taniej) pozostaje aspekt wielkosci dzialki. I to tez dobry przyklad, ze nei zawsze wybiera sie jakosc/cena. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alter ego 26.08.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 witam. kupowaliście może niedawno bloczki betonowe, stal na zbrojenie ław oraz beton na ławy?jakie ceny i gdzie najtaniej? deski na szalunki tez oczewiście. Jak tak to poprosze namiary na hurtownie. z góry dziekuje za odpowiedzi Tańszy beton niż w Lafarge i Thomas dostałem w Keramzyt (B20, bo B10 po tyle samo) . Na stal najlepsze ceny mieli Felmax i Hit. Kasia1010 - dzięki za namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 26.08.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 witam. kupowaliście może niedawno bloczki betonowe, stal na zbrojenie ław oraz beton na ławy?jakie ceny i gdzie najtaniej? deski na szalunki tez oczewiście. Jak tak to poprosze namiary na hurtownie. z góry dziekuje za odpowiedzi bloczki najtaniej miałem w Extra Dachu - po 2,95 zł ale jak doliczyli tranbsport do Dobrej, to opłacało mi się kupić w Wod-Kanie po 3,15 z transportem gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 26.08.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 rozpętałem wojnę lambdowo-współczynnikowo-cenową i musze pognębić Was dalej pytaniami. Daję na poddaszu wełnę 15 +10. Jeśli np. ze względów finasowych musiałbym mieć jedną cieplejszą np. 0,033 a drugą mniej ciepłą np. 0,039, to która - jeśli już jedna musi być gorsza - powinna iść jako pierwsza między krokwie - cieplejsza czy zimniejsza? (pytanie podyktowane promocją ISOVERA 0,039 15 cm w L&M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 26.08.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 rozpętałem wojnę lambdowo-współczynnikowo-cenową i musze pognębić Was dalej pytaniami. Daję na poddaszu wełnę 15 +10. Jeśli np. ze względów finasowych musiałbym mieć jedną cieplejszą np. 0,033 a drugą mniej ciepłą np. 0,039, to która - jeśli już jedna musi być gorsza - powinna iść jako pierwsza między krokwie - cieplejsza czy zimniejsza? (pytanie podyktowane promocją ISOVERA 0,039 15 cm w L&M Witam, ja u siebie chcę dać dwa razy po 15 cm. Dla przykładu: zakładając dwa razy po 15cm (uni-mata, 0,039) będę miał lepszą izolację cieplną i taniej niż zakładając 15cm (super-mata, 0,033) i 10 cm (uni-mata, 0,039). Jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 26.08.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Witam, ja u siebie chcę dać dwa razy po 15 cm. Dla przykładu: zakładając dwa razy po 15cm (uni-mata, 0,039) będę miał lepszą izolację cieplną i taniej niż zakładając 15cm (super-mata, 0,033) i 10 cm (uni-mata, 0,039). Jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Pozdrawiam no jeśli byłaby to prawda jestem skłonny zrobić tak samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.08.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 rozpętałem wojnę lambdowo-współczynnikowo-cenową i musze pognębić Was dalej pytaniami. Daję na poddaszu wełnę 15 +10. Jeśli np. ze względów finasowych musiałbym mieć jedną cieplejszą np. 0,033 a drugą mniej ciepłą np. 0,039, to która - jeśli już jedna musi być gorsza - powinna iść jako pierwsza między krokwie - cieplejsza czy zimniejsza? (pytanie podyktowane promocją ISOVERA 0,039 15 cm w L&M Wg mnie miedzy krokwie powinna isc gorsza. Same krokwie sa mostkiem termicznym, wiec najwazniejsze jest ocieplenie ponizej. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.08.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 no jeśli byłaby to prawda jestem skłonny zrobić tak samo... Tak. 15 cm 0,039 bedzie cieplejsze niz 10 cm 0,033. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 26.08.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Wg mnie miedzy krokwie powinna isc gorsza. Same krokwie sa mostkiem termicznym, wiec najwazniejsze jest ocieplenie ponizej. Fantom Szczukot ma racje. Ja mam między krokwie unimatę a na zakładkę super-matę 15cm + 15cm właśnie ze względu na mostki przy krokwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madejka3 26.08.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 witam. kupowaliście może niedawno bloczki betonowe, stal na zbrojenie ław oraz beton na ławy?jakie ceny i gdzie najtaniej? deski na szalunki tez oczewiście. Jak tak to poprosze namiary na hurtownie. z góry dziekuje za odpowiedzi dla tych z okolic Goleniowa beton najtańszy z Parku Goleniowskiego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 26.08.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 fachwiec od poddaszy potwierdził co piszecie, między krokwie wełna "zimniejsza" a na drugą wartswę "cieplejsza". A jeśli mam krokwie 18 cm to brać wełnę 18 cm czy 15 cm? Drugą planuję 10 cm... Pytam pod kątem tej promocji w L&M Unimaty Isover 0,039 na pierwszą warstwę. A z tego co mowił fachman wełna wepchnięta na styk daje mniej ocieplenia niż ta z małym "oddechem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 26.08.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Nie po to się kupuje wełnę 18 cm żeby później upychać ją do 15 cm. Traci ona swoje właściwości. Wszyscy fachowcy od dachu mówią żeby zostawić szczelinę 1-2 cm pomiędzy watą a dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 26.08.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Nie po to się kupuje wełnę 18 cm żeby później upychać ją do 15 cm. Traci ona swoje właściwości. Wszyscy fachowcy od dachu mówią żeby zostawić szczelinę 1-2 cm pomiędzy watą a dachem. zle zrozumiałeś mój post - krokwie mam 18 cm, wiec wełnę mogę miec 18 albo 15 cm, na pewno nie zamierzam wpychac 20 w 18 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 26.08.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 zle zrozumiałeś mój post - krokwie mam 18 cm, wiec wełnę mogę miec 18 albo 15 cm, na pewno nie zamierzam wpychac 20 w 18 cm To był tylko przykład, nie kierowałem go w Twoją stronę. Napisałem tak bo niektórzy tak robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts