Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

nie, ja też miałem takie obawy a stolarkę mam drewnianą, wszystkie okna były uchylone po skończeniu tynkowania i chyba orzez pierwsze 2 dni były skropliny na szybach a potem już ok, mimo, że czas schnięcia tynków gipsowych a takie robiłem - to nie mniej niż 2 tygodnie, ale trafiłem dobrą pogodę

jakiej firmy masz stolarkę? zastanawiam się nad Hohensee, bartkowiak lub Urzędowski, ale te ostanie znajomi mi odradzają...

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

hmm, jak zawsze co człowiek to inne zdanie;) znajomy fachowiec od podłogówki powiedział, że lepiej najpierw robić tynki, a później podłogę. Argumentuje to (i chyba muszę się z nim zgodzić), że jak najpierw zrobić podłogówkę to później goście od tynków ją zachlapią itp. a potem układanie kafli czy też paneli będzie musiało zacząć się od czyszczenia podłogi i kosztów związanych z tym czyszczeniem, bo czasami coś trzeba skuć itp. Poza tym jak robić podłogówkę to chyba od razu ją zalewać trzeba a nie zostawiać na tynkowanie ścian, więc tak czy inaczej nikt nie chodziłby po rurkach i styropianie

Hey,

wg, mnie:

1. Tynki.

2. Podłoga. Zgodnie z argumentacją twojego fachowca od podłogówki.

3. Okna. Jeśli stolarka drewniana to lepiej po tynkach i wylewce. Ja dogadałem się z tynkarzami i wrócili obrobić okna.

4. Jeśli robisz dużo sam, to podejrzyj wątek Podłogówka samemu, tam dużo pomagają chętnym..

5. Urzędowski to bardo dobra stolarka, ale obecnie mają problemy natury biznesowo-organizacyjnej... rzutuje to na terminowość.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129585-POD%C5%81OG%C3%93WKA-samemu-jak-unikn%C4%85%C4%87-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w&highlight=pod%C5%82og%C3%B3wka+samemu

5. O ociepleniu się nie wypowiadam - nie posiadam.

Dzięki za radę.

Tak właśnie myślałem. Myślę, że z tynkarzami też się dogadam bo to brygada, która robiła mi ściany i poszło sprawnie i szybko, zaczęli około 10-15.05 a skończyli na początku sierpnia (łącznie więźbą i pokryciem dachówką) a w tym czasie nasze piękne lato nie rozpieszczało bezdeszczową pogodą więc zdarzyło się trochę przestojów...

Dostałem pieczątkę pod wnioskim o zakończeniu inwestycji tzn. formalnie KONIEC BUDOWY (trwała 1,5 roku), zresztą w rzeczywistości też już wszystko zrobione... no prawie. Dziękuję Wam za pomoc przy budowie uważam, że dzięki temu forum udało mi się uniknąć wielu błędów zaoszczędzić masę nerwów i kasy no i co najważniejsze pracować z fachowcami poleconymi przez Was, zresztą tylko kamieniarzy nie miałem poleconych na forum, a reszta ekip to z listy. Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie rady-porady. Patrząc na datę kiedy po raz pierwszy się zalogowałem to prawie 4 lata - szmat czasu - ale z perspektywy czasu uważam, że u to była bardzo dobra decyzja, aby śledzić forum. Ponadto niektórych z Was poznałem osobiście co też jest bezapelacyjnie wartością dodaną, od Aniutki i Rufiego to nawet "odziedziczyłem" szafkę.

pozdrawiam

Gratulacje i od nas. No i dzięki za wyróżnienie :).

bloczki najtaniej miałem w Extra Dachu - po 2,95 zł ale jak doliczyli tranbsport do Dobrej, to opłacało mi się kupić w Wod-Kanie po 3,15 z transportem gratis

Bardzo często kupowaliśmy w Wod-Kanie, negocjowaliśmy mająć aktualne ceny od konkurencji. A transport gratis jest też na +.

hmm, jak zawsze co człowiek to inne zdanie;) znajomy fachowiec od podłogówki powiedział, że lepiej najpierw robić tynki, a później podłogę. Argumentuje to (i chyba muszę się z nim zgodzić), że jak najpierw zrobić podłogówkę to później goście od tynków ją zachlapią itp. a potem układanie kafli czy też paneli będzie musiało zacząć się od czyszczenia podłogi i kosztów związanych z tym czyszczeniem, bo czasami coś trzeba skuć itp. Poza tym jak robić podłogówkę to chyba od razu ją zalewać trzeba a nie zostawiać na tynkowanie ścian, więc tak czy inaczej nikt nie chodziłby po rurkach i styropianie

Ale oczywiście że podłogówkę zalać wylewką, ale nie robić kafli czy desek. Potem robić tynki. Na ścianach masz też wypusty choćby na odkurzacz centralny (przynajmniej ja będę miał. Jakbym zrobił tynki a potem podłogówkę to musiałbym drugi raz ryć ściany. Poza tym wystarczy że będziesz chciał zamontować osobne sterowanie dla pokoju i znowu kucie ścian.

Ale oczywiście że podłogówkę zalać wylewką, ale nie robić kafli czy desek. Potem robić tynki. Na ścianach masz też wypusty choćby na odkurzacz centralny (przynajmniej ja będę miał. Jakbym zrobił tynki a potem podłogówkę to musiałbym drugi raz ryć ściany. Poza tym wystarczy że będziesz chciał zamontować osobne sterowanie dla pokoju i znowu kucie ścian.

Chyba się nie zrozumieliśmy. Chodzi o to, że masz już wszystkie instalacje na ścianach, w ścianach itp i zaczynasz robić podłogę (wylewka itp.) masz ją powiedzmy na gładko, potem wchodzą tynkarze i Twoja "gładka" podłoga traci swoją fakturę, bo tynkarze i inni spece ją zapaćkają tynkiem, gipsem itp. no i nie dadzą rady wyczyścić co skutkuje potem czyszczeniem przez Ciebie lub przez fachowców od kafi i paneli, zebu mogli położyć na gładkiej podłodze ww. okładziny.

A teraz jeżeli zrobisz najpierw tynki (oczywiście po położeniu wszelkich potrzebnych instalacji na ścianach) a później podłogę to jedno i drugie pozostanie czyste - gładkie.

Poza tym, coby nie było pierwsze to pewnie i tak się okaże że czegoś zapomniałeś po wykonaniu danego etapu i jesteś w kropce: kuć ściany a może podłogę;) to moje zdanie, tak na "chłopski rozum" :D

tomwojko, a myślisz że posadzkarze będą tak delikatni, że nie zapaćkają tynków? Na podłogę kładziesz folię, kartony i IMO łatwiej jest to utrzymać w czystości (względnej) niż ściany. Ale może się mylę.... może teoria teorią, a praktyka inna.

Nie wiem co myśleć, słucham tych co budowali lub budują i raczej większość twierdzi, że najpierw tynki, potem posadzki bo tak jak wspomniał aLien01 prawdziwy syf jest po tynkarzach i grudki a raczej grudy tynku są wszędzie a niektóre naprawdę trudno "zbić" czy też zlikwidować, więc na posadzce może być sporo z tym roboty, a chciałbym chyba jak większość mieć jej jak najmniej i jak najmniej później wydać na poprawki ewentualnie czyszczenie...

Jak wybierzesz tak będziesz miał i mam nadzieję, że podzielisz się później swoimi przeżyciami. Ja tutaj pytam aby rozeznać temat i potwierdzić lub też zanegować to co słyszałem i czytałem i jestem raczej przekonany do kolejności: tynki, podłoga i później okna a potem siądę i zapłaczę nad dalszymi wydatkami;)

Nie wiem co myśleć, słucham tych co budowali lub budują i raczej większość twierdzi, że najpierw tynki, potem posadzki bo tak jak wspomniał aLien01 prawdziwy syf jest po tynkarzach i grudki a raczej grudy tynku są wszędzie a niektóre naprawdę trudno "zbić" czy też zlikwidować, więc na posadzce może być sporo z tym roboty, a chciałbym chyba jak większość mieć jej jak najmniej i jak najmniej później wydać na poprawki ewentualnie czyszczenie...

Jak wybierzesz tak będziesz miał i mam nadzieję, że podzielisz się później swoimi przeżyciami. Ja tutaj pytam aby rozeznać temat i potwierdzić lub też zanegować to co słyszałem i czytałem i jestem raczej przekonany do kolejności: tynki, podłoga i później okna a potem siądę i zapłaczę nad dalszymi wydatkami;)

z autopsji zdecydowanie polecam kolejność tynki, podłogi, okna, ewentualnie tynki, okna podłogi.

Witam szanowne grono zmagających się z budowami wymarzonych domków,

od jakiegoś czasu podczytuję sobie dyskusje forumowiczów w grupie szczecińskiej. Jestem ze Sz-na i przymierzamy się z mężem do budowy domu w groszku z Archonu, czekamy w tej chwili na pozwolenie na budowę. Wstępnie jesteśmy dogadani z firmą budowlaną Szczecińskie Centrum Remontowo-Budowlane z Mierzyna (budowali znajomym i było OK.), ale może ktoś ma inne doświadczenia?, nie chcemy wtopić na starcie. Proszę o opinie :)