tomwojko 30.08.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 nie, ja też miałem takie obawy a stolarkę mam drewnianą, wszystkie okna były uchylone po skończeniu tynkowania i chyba orzez pierwsze 2 dni były skropliny na szybach a potem już ok, mimo, że czas schnięcia tynków gipsowych a takie robiłem - to nie mniej niż 2 tygodnie, ale trafiłem dobrą pogodę jakiej firmy masz stolarkę? zastanawiam się nad Hohensee, bartkowiak lub Urzędowski, ale te ostanie znajomi mi odradzają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 30.08.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 hmm, jak zawsze co człowiek to inne zdanie;) znajomy fachowiec od podłogówki powiedział, że lepiej najpierw robić tynki, a później podłogę. Argumentuje to (i chyba muszę się z nim zgodzić), że jak najpierw zrobić podłogówkę to później goście od tynków ją zachlapią itp. a potem układanie kafli czy też paneli będzie musiało zacząć się od czyszczenia podłogi i kosztów związanych z tym czyszczeniem, bo czasami coś trzeba skuć itp. Poza tym jak robić podłogówkę to chyba od razu ją zalewać trzeba a nie zostawiać na tynkowanie ścian, więc tak czy inaczej nikt nie chodziłby po rurkach i styropianie Hey, wg, mnie: 1. Tynki. 2. Podłoga. Zgodnie z argumentacją twojego fachowca od podłogówki. 3. Okna. Jeśli stolarka drewniana to lepiej po tynkach i wylewce. Ja dogadałem się z tynkarzami i wrócili obrobić okna. 4. Jeśli robisz dużo sam, to podejrzyj wątek Podłogówka samemu, tam dużo pomagają chętnym.. 5. Urzędowski to bardo dobra stolarka, ale obecnie mają problemy natury biznesowo-organizacyjnej... rzutuje to na terminowość. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129585-POD%C5%81OG%C3%93WKA-samemu-jak-unikn%C4%85%C4%87-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w&highlight=pod%C5%82og%C3%B3wka+samemu 5. O ociepleniu się nie wypowiadam - nie posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 30.08.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Gdybyś jednak zdecydował się na montaż stolarki po ociepleniu to też jest dobry wątek na ten temat: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162002-montaz-w-warstwie-ocieplenia-jak-to-zrobic-dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomwojko 30.08.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Dzięki za radę.Tak właśnie myślałem. Myślę, że z tynkarzami też się dogadam bo to brygada, która robiła mi ściany i poszło sprawnie i szybko, zaczęli około 10-15.05 a skończyli na początku sierpnia (łącznie więźbą i pokryciem dachówką) a w tym czasie nasze piękne lato nie rozpieszczało bezdeszczową pogodą więc zdarzyło się trochę przestojów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 30.08.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 jakiej firmy masz stolarkę? zastanawiam się nad Hohensee, bartkowiak lub Urzędowski, ale te ostanie znajomi mi odradzają... mam Urzędowskiego, okna piękne, ale faktycznie termin realizacji masakra -> 3,5 miesiąca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 30.08.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Dostałem pieczątkę pod wnioskim o zakończeniu inwestycji tzn. formalnie KONIEC BUDOWY (trwała 1,5 roku), zresztą w rzeczywistości też już wszystko zrobione... no prawie. Dziękuję Wam za pomoc przy budowie uważam, że dzięki temu forum udało mi się uniknąć wielu błędów zaoszczędzić masę nerwów i kasy no i co najważniejsze pracować z fachowcami poleconymi przez Was, zresztą tylko kamieniarzy nie miałem poleconych na forum, a reszta ekip to z listy. Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie rady-porady. Patrząc na datę kiedy po raz pierwszy się zalogowałem to prawie 4 lata - szmat czasu - ale z perspektywy czasu uważam, że u to była bardzo dobra decyzja, aby śledzić forum. Ponadto niektórych z Was poznałem osobiście co też jest bezapelacyjnie wartością dodaną, od Aniutki i Rufiego to nawet "odziedziczyłem" szafkę. pozdrawiam Gratulacje i od nas. No i dzięki za wyróżnienie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 30.08.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 bloczki najtaniej miałem w Extra Dachu - po 2,95 zł ale jak doliczyli tranbsport do Dobrej, to opłacało mi się kupić w Wod-Kanie po 3,15 z transportem gratis Bardzo często kupowaliśmy w Wod-Kanie, negocjowaliśmy mająć aktualne ceny od konkurencji. A transport gratis jest też na +. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 30.08.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 gdzie kupowaliście materiał na podbitkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 30.08.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 hmm, jak zawsze co człowiek to inne zdanie;) znajomy fachowiec od podłogówki powiedział, że lepiej najpierw robić tynki, a później podłogę. Argumentuje to (i chyba muszę się z nim zgodzić), że jak najpierw zrobić podłogówkę to później goście od tynków ją zachlapią itp. a potem układanie kafli czy też paneli będzie musiało zacząć się od czyszczenia podłogi i kosztów związanych z tym czyszczeniem, bo czasami coś trzeba skuć itp. Poza tym jak robić podłogówkę to chyba od razu ją zalewać trzeba a nie zostawiać na tynkowanie ścian, więc tak czy inaczej nikt nie chodziłby po rurkach i styropianie Ale oczywiście że podłogówkę zalać wylewką, ale nie robić kafli czy desek. Potem robić tynki. Na ścianach masz też wypusty choćby na odkurzacz centralny (przynajmniej ja będę miał. Jakbym zrobił tynki a potem podłogówkę to musiałbym drugi raz ryć ściany. Poza tym wystarczy że będziesz chciał zamontować osobne sterowanie dla pokoju i znowu kucie ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 30.08.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 gdzie kupowaliście materiał na podbitkę? Sławek, przejrzyj kilka stron wcześniej.... koledzy wałkowali temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomwojko 30.08.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Ale oczywiście że podłogówkę zalać wylewką, ale nie robić kafli czy desek. Potem robić tynki. Na ścianach masz też wypusty choćby na odkurzacz centralny (przynajmniej ja będę miał. Jakbym zrobił tynki a potem podłogówkę to musiałbym drugi raz ryć ściany. Poza tym wystarczy że będziesz chciał zamontować osobne sterowanie dla pokoju i znowu kucie ścian. Chyba się nie zrozumieliśmy. Chodzi o to, że masz już wszystkie instalacje na ścianach, w ścianach itp i zaczynasz robić podłogę (wylewka itp.) masz ją powiedzmy na gładko, potem wchodzą tynkarze i Twoja "gładka" podłoga traci swoją fakturę, bo tynkarze i inni spece ją zapaćkają tynkiem, gipsem itp. no i nie dadzą rady wyczyścić co skutkuje potem czyszczeniem przez Ciebie lub przez fachowców od kafi i paneli, zebu mogli położyć na gładkiej podłodze ww. okładziny. A teraz jeżeli zrobisz najpierw tynki (oczywiście po położeniu wszelkich potrzebnych instalacji na ścianach) a później podłogę to jedno i drugie pozostanie czyste - gładkie. Poza tym, coby nie było pierwsze to pewnie i tak się okaże że czegoś zapomniałeś po wykonaniu danego etapu i jesteś w kropce: kuć ściany a może podłogę to moje zdanie, tak na "chłopski rozum" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 30.08.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 tomwojko, a myślisz że posadzkarze będą tak delikatni, że nie zapaćkają tynków? Na podłogę kładziesz folię, kartony i IMO łatwiej jest to utrzymać w czystości (względnej) niż ściany. Ale może się mylę.... może teoria teorią, a praktyka inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 30.08.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Jeśli macie już tynki i zakończyli robić wam posadzki to jest tak naprawdę pierwszy moment na budowie kiedy jest czysto. Nie ma żadnych śmieci w domu itp. I nie wiem jaka by musiała być ekipa aby zasyfić tynki. Z kolei po tynkach to jest syf dlatego najlepiej robić je przed posadzkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 30.08.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Jeśli macie już tynki i zakończyli robić wam posadzki to jest tak naprawdę pierwszy moment na budowie kiedy jest czysto.... nie mogę doczekać się tego etapu, to już za kilka dni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 30.08.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 gdzie kupowaliście materiał na podbitkę? ja kupowałem u kudry w Mierzynie 24 zł, albo 26 zł pierwszy gatunek, Sławek nie kupuj tylko drugiego gatunku bo strasznie krzywe i "mokre" trudno potem wymalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomwojko 30.08.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 tomwojko, a myślisz że posadzkarze będą tak delikatni, że nie zapaćkają tynków? Na podłogę kładziesz folię, kartony i IMO łatwiej jest to utrzymać w czystości (względnej) niż ściany. Ale może się mylę.... może teoria teorią, a praktyka inna. Nie wiem co myśleć, słucham tych co budowali lub budują i raczej większość twierdzi, że najpierw tynki, potem posadzki bo tak jak wspomniał aLien01 prawdziwy syf jest po tynkarzach i grudki a raczej grudy tynku są wszędzie a niektóre naprawdę trudno "zbić" czy też zlikwidować, więc na posadzce może być sporo z tym roboty, a chciałbym chyba jak większość mieć jej jak najmniej i jak najmniej później wydać na poprawki ewentualnie czyszczenie... Jak wybierzesz tak będziesz miał i mam nadzieję, że podzielisz się później swoimi przeżyciami. Ja tutaj pytam aby rozeznać temat i potwierdzić lub też zanegować to co słyszałem i czytałem i jestem raczej przekonany do kolejności: tynki, podłoga i później okna a potem siądę i zapłaczę nad dalszymi wydatkami;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomwojko 30.08.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Czy ktoś ma namiary na solidne i sprawdzone firmy i orientuje się w cenach wykonania instalacji wodnego ogrzewania podłogowego? Instalacja ma chodzić z pompą ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 30.08.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Nie wiem co myśleć, słucham tych co budowali lub budują i raczej większość twierdzi, że najpierw tynki, potem posadzki bo tak jak wspomniał aLien01 prawdziwy syf jest po tynkarzach i grudki a raczej grudy tynku są wszędzie a niektóre naprawdę trudno "zbić" czy też zlikwidować, więc na posadzce może być sporo z tym roboty, a chciałbym chyba jak większość mieć jej jak najmniej i jak najmniej później wydać na poprawki ewentualnie czyszczenie... Jak wybierzesz tak będziesz miał i mam nadzieję, że podzielisz się później swoimi przeżyciami. Ja tutaj pytam aby rozeznać temat i potwierdzić lub też zanegować to co słyszałem i czytałem i jestem raczej przekonany do kolejności: tynki, podłoga i później okna a potem siądę i zapłaczę nad dalszymi wydatkami;) z autopsji zdecydowanie polecam kolejność tynki, podłogi, okna, ewentualnie tynki, okna podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 31.08.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam szanowne grono zmagających się z budowami wymarzonych domków, od jakiegoś czasu podczytuję sobie dyskusje forumowiczów w grupie szczecińskiej. Jestem ze Sz-na i przymierzamy się z mężem do budowy domu w groszku z Archonu, czekamy w tej chwili na pozwolenie na budowę. Wstępnie jesteśmy dogadani z firmą budowlaną Szczecińskie Centrum Remontowo-Budowlane z Mierzyna (budowali znajomym i było OK.), ale może ktoś ma inne doświadczenia?, nie chcemy wtopić na starcie. Proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.08.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 WitamyGdzie rusza budowa ? Ekipa ma wykonac stan surowy ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts