Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

z autopsji zdecydowanie polecam kolejność tynki, podłogi, okna, ewentualnie tynki, okna podłogi.

To u mnie z autopsji podczas robienia parkietu zostały zniszczone ściany (były już zrobione). Płytki na podłodze miałam położone przed tynkami - osobiście je zabezpieczałam kartonami - efekt, nic nie było do czyszczenia, nic nie zostało zniszczone.

Polecam więc kolejność tynki a później podłoga.

To u mnie z autopsji podczas robienia parkietu zostały zniszczone ściany (były już zrobione). Płytki na podłodze miałam położone przed tynkami - osobiście je zabezpieczałam kartonami - efekt, nic nie było do czyszczenia, nic nie zostało zniszczone.

Czyli jak polecasz bo nie rozumiem twojej wypowiedzi ;). Z drugiej strony jak dobrze zrozumiałem, że miałaś już podłogi zrobione na "gotowo" (docelowe płytki na podłodze) przed tynkami to jesteś odważna.

Czyli jak polecasz bo nie rozumiem twojej wypowiedzi ;). Z drugiej strony jak dobrze zrozumiałem, że miałaś już podłogi zrobione na "gotowo" (docelowe płytki na podłodze) przed tynkami to jesteś odważna.

Fakt, odwaga niesamowita. Przerabiałem parę razy remont w mieszkaniu (malowanie, tapetowanie, podwieszanie sufitów) i podłogi zawsze były do porządnego czyszczenia mimo dobrego ich zabezpieczania, więc przy budowie domu i tynkowaniu ścian przy podłogach na "gotowo" po prostu nie widzę tego....

Zgadzam się ;-)

Pustka musi być

Zdecydowanie lepiej dać krokwie 20 cm i wtedy wełnę 18 cm + 10 cm i po problemie z obniżaniem pomieszczeń, wieszakami itd. ;-)

W wątkach o ocieplaniu poddasza, które swego czasu podczytywałem namiętnie, fachowcy wypowiadali się tak:

Jeżeli jako pokrycie wstępne jest deskowanie pełne z papą to musi być przerwa ok 2 cm pomiędzy deskami pokrycia a ociepleniem poddasza.

Jeżeli jest to folia wysokoparoprzepuszczalna to ocieplenie może być na styk z nią - nie powinna tylko tej folii (membrany) wypychać w kierunku dachówki.

Co do piasku zasypowego - mój wykonawca wsypał ok 500t... ale płacił sam, bo niepotrzebnie wcześniej za dużo wybrał...

czyli chyba potwierdzasz to co napisałem czyli wpierw tynki a potem podłoga, chyba że mówimy o róznych etapach budowy ja pisałem w kontekscie wylewania posadzki i tynkowania, a nie kładzenia płytek i malowania ścian w przypadku tego drugiego to zdecydowanie najpierw wykończenie posadzek a później malowanie ścian.

dla zainteresowanych - za tydzień targi w Baszkowicach, a we wtorek mecz z tymi co wywołali wojnę :-)

pzdr

Czy ktoś miał do czynienia z rurkami do podłogówki firmy Prandelli? Rurki Pex/Al/Aex sieciowany. Muszę podjąć decyzję jakimi rurkami kłaść podłogówkę, jedne z instalatorów poleciła mi ww.

Też swego czasu musiałem się zmierzyc z tym problemem i po przemyśleniach zdecydowałem się na uponor, argumentowałem to tak, że jak nie daj Boże, to koszt wymiany takich rurek jest trudny do wyobrażenia, a z drugiej strony trudno dać wiarę, aby takim rurką mogło się cos stać jednak ja bym nie ryzykował i nie kupował rurek z mało znanej firmy.