Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś miał do czynienia z rurkami do podłogówki firmy Prandelli? Rurki Pex/Al/Aex sieciowany. Muszę podjąć decyzję jakimi rurkami kłaść podłogówkę, jedne z instalatorów poleciła mi ww.

Nie słyszałem o tej firmie. Ja mam instalację w TECE. Przekonali mnie 10 letnią gwarancją na piśmie.

po jakim czasie od położenie tynków można zrobić ocieplenie zewnętrzne? moja ekipa tynkarzy opóźnia się i podejrzewam, że tynki będę miała dopiero pod koniec września więc się zastanawiam czy pod koniec października początek listopada mogę zrobić ocieplenie co o tym sądzicie?

Miałem podobny problem dokładnie rok temu. Myślę, że kolejność nie ma tu znaczenia. Ważne żeby dobrze wentylować wnętrze.

Mam pytanie, gdzie mogę nabyć pale do ogrodzenia tymczasowego ? jaka jest cena ? Najlepiej gdzieś z okolic Polic :)

W Siedlicach (chyba tam jest leśniczówka) u leśniczego - z Polic masz blisko. Generalnie trzeba zadzwonić do najbliższego leśniczego. Zazwyczaj wszyscy mają od ręki takie kołki 2,5 m

po jakim czasie od położenie tynków można zrobić ocieplenie zewnętrzne? moja ekipa tynkarzy opóźnia się i podejrzewam, że tynki będę miała dopiero pod koniec września więc się zastanawiam czy pod koniec października początek listopada mogę zrobić ocieplenie co o tym sądzicie?

im szybciej ocieplisz tym lepiej. masz jeszcze okazje zamknac mury z zakumulowanym ciepelkiem a to przy tynkach i pozostalej wykonczeniowce istotna sprawa. schniecie tynkow to kwestia jedynie wentylacji (obys tylko ograniczala ilosc przeciagow w tym celu dobrze bedzie uszczelnic folia poddasze.).

A Ty z nich budowałeś? Dziś przyjechały na budowę - wyglądają chyba w miarę, wyjdzie w praniu. Oczywiście zewsząd - począwszy od wykonawcy itp. słyszę, jakie to tak ogólnie rzecz biorąc silikaty są do bani jako materiał do budowy domu, że tylko stodoły się z nich stawiało (kierownik też nie jest ich zwolennikiem) i że to materiał deweloperów. Ale jak to mówią: jeden lubi ogórki, drugi - ogrodnika córki.

Powiedzcie, na co zwrócić uwagę przy murowaniu ścian?

Dobre bo polskie i jakościowo nie ustępują znanej konkurencji, a cenowo biją ją na głowę.

Do jednych mam siatjke 90 cm bez podnmorowki. A do drugich powstaje mur oporowy i siatka za 180 cm. Wiec duzo zalezy od tego, jakich ma sie sasiadow :)

Fantom

o rany! skąd ja to znam! do jednych siatka 122 a do drugiego płot lamelowy 180 na podmurówce, wzór lameli tylko mały trójkąt u góry przez który coś widać... i więcej sąsiadów nie mam...

Czy tak może być? Kier kazał wykonawcy podwójną papę termozgrzewalną po prostu położyć na ścianach fundamentowych. Twierdzi, że bloczki i tak docisną szczelnie papę, a w środku budynku będzie zgrzewana na zakład z papą podłogi?

Gdzieś tam wyczytałam, że papy termozgrzewalnej tak naprawdę nie należy zgrzewać z podłożem, tylko dokładnie na zakładach wzdłużnych i poprzecznych oraz połączyć z izolacją poziomą ścian fundamentowych. Cytuję: "Brak zgrzania z podłożem zmniejsza niebezpieczeństwo pękania papy przy ewentualnych pęknięciach "chudziaka" związanych z np. osiadaniem budynku (co ma miejsce do kilku lat od wybudowania)."

Czyli jak polecasz bo nie rozumiem twojej wypowiedzi ;).

Odwrotnie niż napisałam :D

Bardzo słuszna uwaga.

Ja polecam kolejność podłoga a później tynki.

Mówię o ostatnim etapie wykańczania a nie wylewaniu podłóg.

Z drugiej strony jak dobrze zrozumiałem, że miałaś już podłogi zrobione na "gotowo" (docelowe płytki na podłodze) przed tynkami to jesteś odważna.

Fakt, odwaga niesamowita. Przerabiałem parę razy remont w mieszkaniu (malowanie, tapetowanie, podwieszanie sufitów) i podłogi zawsze były do porządnego czyszczenia mimo dobrego ich zabezpieczania, więc przy budowie domu i tynkowaniu ścian przy podłogach na "gotowo" po prostu nie widzę tego....

Dlaczego? Podłogi jakoś łatwiej mi zabezpieczyć - karton + taśma i nigdy nie miałam problemów z czyszczeniem. A przeżyłam i remonty mieszkania w bloku i wykańczanie domu. Tylko, że na budowie byłam co wieczór, i co wieczór sprzątałam po ekipie podłogę. Włącznie z odkurzaniem na ostatnim etapie.

Niestety o swoją własność należy najczęściej dbać samodzielnie.

no to mnie pocieszyłeś... ona może ujść, tylko strasznie wolno jej to idzie! ;-)

Jeśli chodzi o osuszanie tynków to nie ma nic lepszego niż osuszacz- można sobie wypożyczyć taki większy budowlany i aż trudno uwierzyć jak duże ilości wody wyciąga. A jak jest taka pogoda jak teraz a komuś się spieszy to nawet nie ma wyjścia.