FlashBack 07.09.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Jeśli chodzi o osuszanie tynków to nie ma nic lepszego niż osuszacz- można sobie wypożyczyć taki większy budowlany i aż trudno uwierzyć jak duże ilości wody wyciąga. A jak jest taka pogoda jak teraz a komuś się spieszy to nawet nie ma wyjścia. o'k pod warunkiem, ze zaslepimy kazda szparke i kanaly wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaTomek 07.09.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Wiadomo, że okien i drzwi nie można mieć pootwieranych ale poza tym to bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 08.09.2011 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Jeśli chodzi o osuszanie tynków to nie ma nic lepszego niż osuszacz- można sobie wypożyczyć taki większy budowlany i aż trudno uwierzyć jak duże ilości wody wyciąga. A jak jest taka pogoda jak teraz a komuś się spieszy to nawet nie ma wyjścia. u mnie jest o tyle dziwnie (ja to uważam za dziwne), że kotłownia, którą muszę mieć wykafelkowaną jako pierwszą pod piec jest w zasadzie sucha, tylko ta część co biegnie komin jest jakby mokrawa. Ale co ciekawe nie jest mokra w dotyku tylko ma takie jakby ciemniejsze miejsca. Kierbud każe się tym nie przejmować, mówi, że czasu minęło tyle (5 czy 6) tygodni), że na pewno wyschły. Może po prostu przez te deszcze jak tam gdzieś do komina do środka od góry napadało to jest taki efekt? Może pustaki kominowe są wilgotne i dlatego tak to wygląda... Sam nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 08.09.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Gdzie mozna dostać dobrej jakości nadproża? W ogóle jakiego typu są najlepsze? ściana z silikatów -jeśli to ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rubasznik 08.09.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Nie wiecie może gdzie mogę dostać zbiornik betonowy w dobrej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.09.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Gdzie mozna dostać dobrej jakości nadproża? W ogóle jakiego typu są najlepsze? ściana z silikatów -jeśli to ma znaczenie Tu chyba nie ma co kombinowac. Zwykle zelbetowe nadproza i tyle. Ewentualnie zsystemu typu porotherm - czyli zelbeton oblozony ceramika. No i aby byla ta zakladka na kazda strone tak minimum po te 30 cm. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gagu 08.09.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam wszystkich forumowiczów.Ponieważ jestem tu nowy, nie bardzo wiem gdzie co pisać.Podpowiedzcie gdzie można umieścić ogłoszenia (inormacje) bo mam kilka rzeczy do sprzedania.Pozdrawiamgagu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.09.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 No hej Mozesz umiescici to gdzies tutaj : http://forum.muratordom.pl/group.php?groupid=2464 Ale chyba nie duzo osob tam zaglada Mozesz tez troche "poudzielac" sie na grupie - a wstopce wpisac to co masz do sprzedania A wogole to witam - gdzie sie budujesz i takie tam ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gagu 08.09.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 No hej Mozesz tez troche "poudzielac" sie na grupie - a wstopce wpisac to co masz do sprzedania A wogole to witam - gdzie sie budujesz i takie tam ? W pucicach, właściwie to kupiłem stan surowy i powoli wykańczam sam. Pozdrawiam gagu Sprzedam okno balkonowe - dwuskrzydłowe wys.230 cm , szer. 210 cm. firma SCHUCO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahukorek 08.09.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 a skoro już od drewnie - podziękowania dla Barnicha za pomoc w korzystniejszym cenowo zakupie drewna na podbitkę! Witam, szukam i drewna i ekipy, która zrobi mi podbitkę. Słyszałam ,ze właśnie skład w Mierzynie jest ok ale szukam potwierdzenia na FORUM- jak dla mnie bardziej wiarygodna ( bezstronna)jest to opinia. O ile pamiętam to Barnich polecał ten skład z zastrzeżeniem żeby wybrać I gat. Jak ostetecznie ukształtował się koszt podbitki? Jak kształtują cię ceny za połozeniepodbitki? Obdzwoniłam kilka ekip i ceny jakie mi zaśpiewano to: w jednej 60żł/mb, a wdrugiej 60- 70zł/mb pod warunkiem że nie szersza niz 70 cm a z materialem to i 100! ... puszczą mnie z torbami! Czy ktoś ma może ekipę godną polecenia do podbitki i jak kształtuja sie ceny? Pozdrawiam wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 08.09.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Jakie macie rozwiązania w zakresie właściwego połączenia izolacji poziomej posadzki i pionowej ścian fundamentowych? - przy założeniu, że: - ściany fundamentowe wysmarowane mazidłem po bokach - papa poziomo na ławach - papa poziomo na ścianach fundamentowych (tutaj zakład do celu zgrzania tej papy z papą podłogi tzn. na chudym betonie) - termoizolacja ścian - styrodur, na to ochronnie folia To na razie mam - będę jeszcze dokładać styroduru z boku na warstwę typowo cokołową idąc w górę. Na co wtedy jeszcze trzeba zwracać uwagę - tzn . na poziomie posadzki=wylewki właściwej parteru - do tego miejsca będzie cokół chyba)? Mam nadzieję, ze nie pogmatwałam zbytnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 08.09.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Dzięki. A gdzie są jakieś dobre jakościowo i cenowo ma się rozumieć? Tu chyba nie ma co kombinowac. Zwykle zelbetowe nadproza i tyle. Ewentualnie zsystemu typu porotherm - czyli zelbeton oblozony ceramika. No i aby byla ta zakladka na kazda strone tak minimum po te 30 cm. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 08.09.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 A Ty z nich budowałeś? Dziś przyjechały na budowę - wyglądają chyba w miarę, wyjdzie w praniu. Oczywiście zewsząd - począwszy od wykonawcy itp. słyszę, jakie to tak ogólnie rzecz biorąc silikaty są do bani jako materiał do budowy domu, że tylko stodoły się z nich stawiało (kierownik też nie jest ich zwolennikiem) i że to materiał deweloperów. Ale jak to mówią: jeden lubi ogórki, drugi - ogrodnika córki. Powiedzcie, na co zwrócić uwagę przy murowaniu ścian? Tak, budowałem z silikatów i uważam że była to słuszna decyzja. lepiej kumulują ciepło od ceramiki, lepiej trzymają kołki (szafki, izolacja termiczna), lepsze właściwości akustyczne no i właściwości odkażające wapna. Na co zwrócić uwagę. Dokup sobie paletę "12" do wiązania narożników i jeżeli murarze się zgodzą to staraj się murować tak by w kanałach prowadzić kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaTomek 08.09.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 u mnie jest o tyle dziwnie (ja to uważam za dziwne), że kotłownia, którą muszę mieć wykafelkowaną jako pierwszą pod piec jest w zasadzie sucha, tylko ta część co biegnie komin jest jakby mokrawa. Ale co ciekawe nie jest mokra w dotyku tylko ma takie jakby ciemniejsze miejsca. Kierbud każe się tym nie przejmować, mówi, że czasu minęło tyle (5 czy 6) tygodni), że na pewno wyschły. Może po prostu przez te deszcze jak tam gdzieś do komina do środka od góry napadało to jest taki efekt? Może pustaki kominowe są wilgotne i dlatego tak to wygląda... Sam nie wiem... A czy komin na dachu jest dobrze zaimpregnowany? Nawet klinkier potrafi zaciągać wodę i ona wychodzi w różnych miejscach w domu (tzn. na różnych wysokościach komina w domu). Jeśli reszta ścian wyschła a tylko tu jest problem to może właśnie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 08.09.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Napisał Slawek_K u mnie jest o tyle dziwnie (ja to uważam za dziwne), że kotłownia, którą muszę mieć wykafelkowaną jako pierwszą pod piec jest w zasadzie sucha, tylko ta część co biegnie komin jest jakby mokrawa. Ale co ciekawe nie jest mokra w dotyku tylko ma takie jakby ciemniejsze miejsca. Kierbud każe się tym nie przejmować, mówi, że czasu minęło tyle (5 czy 6) tygodni), że na pewno wyschły. Może po prostu przez te deszcze jak tam gdzieś do komina do środka od góry napadało to jest taki efekt? Może pustaki kominowe są wilgotne i dlatego tak to wygląda... Sam nie wiem... A czy komin na dachu jest dobrze zaimpregnowany? Nawet klinkier potrafi zaciągać wodę i ona wychodzi w różnych miejscach w domu (tzn. na różnych wysokościach komina w domu). Jeśli reszta ścian wyschła a tylko tu jest problem to może właśnie o to chodzi. Potwierdzam powyższe, u mnie też takie plamy występują trzeba zaimpregnować klinkier na kominie i przy okazji fugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 09.09.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Tak, kominy to bardzo newralgiczne miejsca...Dwa lata się mieszkało i ok, a w tym roku po tych ulewach, nagle woda się leje do chaty !Szybkie szukanie przyczyny - leci po kominie na stryszek i dalej już jak się da...Podstawiłem jakieś miski i tyle.Dom na gwarancji (zapis w umowie - 3 lata), to dzwonię do wykonawcy-ten przysłał dekarza. Nie widziałem co robił bo byłem w pracy, ale powiedział, że naprawił jakieś lekkie rozszczelnienie w obróbce i przede wszystkim 3krotnie zaimpregnował Pro Klinkierem.Nie cieknie.Do końca nie jestem pewny co było przyczyną... najważniejsze, że usunięta.Aha, ubezpieczalnia zwróciła mi 1800 pln. Też nieźle bo w sumie to nie ma za dużo pracy przy szkodach. Trzeba uważać na zapisy w umowach (OWU) z ubezpieczycielem, bo mój kumpel ma taką umowę, która nie obejmuje zalań z powodu deszczu...Ale co się strachu najadłem w trakcie tej ulewy to moje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 09.09.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Prandelli i firma instalatorska też daje 10 lat gwarancji na piśmie. Ile płaciłeś za 1m TECE, jaka firma Tobie instalowała? Jesteś zadowolony? Nie wiem ile kosztował mnie 1m rury bo kupowałem ją od wykonawcy wraz z robocizną, kotłem i za wszystko zapłaciłem ok 50 000. Firmy która mi montowała nie polecę, jedynie jak chcesz mogę na priv przed nią przestrzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 09.09.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Jakie macie rozwiązania w zakresie właściwego połączenia izolacji poziomej posadzki i pionowej ścian fundamentowych? - przy założeniu, że: - ściany fundamentowe wysmarowane mazidłem po bokach - papa poziomo na ławach - papa poziomo na ścianach fundamentowych (tutaj zakład do celu zgrzania tej papy z papą podłogi tzn. na chudym betonie) - termoizolacja ścian - styrodur, na to ochronnie folia To na razie mam - będę jeszcze dokładać styroduru z boku na warstwę typowo cokołową idąc w górę. Na co wtedy jeszcze trzeba zwracać uwagę - tzn . na poziomie posadzki=wylewki właściwej parteru - do tego miejsca będzie cokół chyba)? Mam nadzieję, ze nie pogmatwałam zbytnio Jak nie masz wody gruntowej, to ważne by dobrze odciąć wilgoć, dobrej jakości papą, w poziomie "0", a w zasadzie 0 minus warstwy posadzki czyli standardowo -18cm. Nie baw się w takie subtelności bo zwariujesz do końca budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 09.09.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Dzięki za odp. A jakie miałeś nadproża? Wszystkie lane na budowie? Skąd brałeś? Jak nie masz wody gruntowej, to ważne by dobrze odciąć wilgoć, dobrej jakości papą, w poziomie "0", a w zasadzie 0 minus warstwy posadzki czyli standardowo -18cm. Nie baw się w takie subtelności bo zwariujesz do końca budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaTomek 09.09.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 A co sądzicie o wpływie papy na zdrowie? My teraz kładziemy ją na posadzkach i właśnie się dowiedzieliśmy, że już się odchodzi od stosowania papy bo jest rakotwórcza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts