Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Slawek_K - mógłbyś podać namiary na tych gości od podbitki, bo sam muszę kogoś znaleść i to pilnie, no ale narazie nie mam nikogo sprawdzonego.

Może macie też namiary na inne sprawdzone ekipy od podbitki i od elewacji, będę wdzięczny.

Pozdrawiam

gagu

wyślę jutro, zostawiłem notatnik na budowie

parę wpisów wcześniej radziliście mi odnośnie komina w kotłowni, który sprawia wrazenie, jakby na nim nie wyschły tynki, mimo, ze reszta scian jest sucha. Wykorzystałem dzisiejszą piekna pogodę, wlazłem na kominy, zaimpregnowałem dwukrotnie zgodnie z zaleceniami producenta, a na wierzch dałem dwie warstwy folii w płynie. Ale... komin mam systemowy Schiedel Rondo Plus i on ma tą czapeczkę (grzybka) u gory normalnie z dziurą!!! Nie dziwie sie, ze mam mokre sciany jak woda moze sobie wpadac bezposrednio do komina. Rozgladalem sie po kominach dookola i wszyscy maja wystawione takie czapeczki z daszkiem, tylko ja wygladam jak odszczepieniec. Czy moge normalnie taka czapeczke kupi i zalozyc sobie u wylotu tego grzybka ?

Jezlei to komin dymny, to prkatycznie nie stosuje sie zadnej czapy na gorze.

JEzlei to komin spalinowy, to ten "grzybek" jest najczescie elementem rury spalinowej, lub montowany jest podczas instalacji pieca. Oczywiscie mozesz zrobic to wczesniej jak chcesz. Co do samej dziury od gory, to na pewno nie jest to przyczyna wnikania wody w sciany itp. Wez sobie policz, ile wody nawet podczas ulewnego deszczu moe sie tam wlac. Prawie NIC ! Komin jest systemowy, wiec miedzy ta dziura a scianami zewnetrznymi masz jeszcze welne itp. To zupelnie inne miejsca sa.

Podsumowujac, jezeli maz wilgosc na scianach, to na pewno nie wynika ona z tej dziurki na gorze.

Fantom

Jakiej firmy macie kominy i skąd braliście? O czym trzeba pamiętać przy ich kupowaniu ?:)Wiem, że kiedyś była dyskusja o tym na grupie, ale nie mogę znaleźć

Mam IBF, brałem z Extradachu, kierowałem się głównie najniższą ceną. Dobrym udogodnieniem jest przyłącze kominowe 45* a nie 90* i dzięki temu jest lepszy ciąg kominowy. Sprawdź jeszcze system Icopal bo ma gotowe elementy imitujące klinkier ponad dachem (niestety tylko w jednym kolorze i jeżeli masz czerwony dach to będzie ok). To jest coś o czym zapomniałem i potem dokupienie klinkieru i jego położenie to był koszt ponad kalkulacje ;)

Gdyby ktoś chciał namiar na firmę zajmującą się nierdzewką - spawanie, gięcie, cięcie itp. np. jakieś nietypowe nasady kominowe, daszki, ewentualnie kształtki do wentylacji to podaje namiary na firmę

ZBB-WENTYLACJA Ryszard Leśniewski

ul. Widuchowska 13 (wjazd od ul. Dębogórskiej 34)

71-718 Szczecin

tel./fax +48 91 428 00 15

http://www.zbb-wentylacja.com

Do aktualnego wykończenia komina wymienią mi element zasłaniający, dospawają kwadratowy kanał wentylacyjny i zakończą daszkiem. Dla zobrazowania fotka :) Ten element to standard w kominie IBF, oni go przerobią.

http://www.bankfotek.pl/thumb/1074502.jpeg

Co za inteligenci ci ten kanal wentylacyjny gora dali ?? No takiego komina to jeszcze nie widzialem. Zawsze sa z boku otwory.

Fantom

Dał dobrze.... to jest kanał wentylacyjny do kominka, a że mam obok kanały wentylacyjne (systemowe elementy przy kominie) do łazienek przy tym kominie to nie chciałbym, żeby przez przypadek kiedyś zaciągnęło mi dym do wnętrza. Nie będę tutaj straszył historiami (histeriami) jakie miał mój znajomy i dymiło mu się w domu.

Dał dobrze.... to jest kanał wentylacyjny do kominka, a że mam obok kanały wentylacyjne (systemowe elementy przy kominie) do łazienek przy tym kominie to nie chciałbym, żeby przez przypadek kiedyś zaciągnęło mi dym do wnętrza. Nie będę tutaj straszył historiami (histeriami) jakie miał mój znajomy i dymiło mu się w domu.

Co to jest "kanal wentylacyjny do kominka" ? Mozesz przyblizyc temat ?

Fantom

Co to jest "kanal wentylacyjny do kominka" ? Mozesz przyblizyc temat ?

Fantom

W przypadku naszych szczelnych domów pomieszczenie z kominkiem powinno mieć zapewnioną dodatkową wentylację, chociaż nie ma w polskich przepisach nakazu jego wykonywania. Dla uspokojenia tych co tego nie zrobili, jeżeli wentylacja budynku została wykonana poprawnie, to ten dodatkowy kanał nie jest potrzebny. To tylko taka dobra praktyka :)

Brzmi znajomo. Ja tez znalazłem firme, przywitali mnie bardzo uprzejmie zasypali fachowym żargonem i wycenili instalacje z piecem na 49 tys. bardzo tanio bo z upustem (bodaj 3 tys. opuścili, łaskawcy). Ja zaś zatrudniłem dwóch hydraulików, bardzo dobrze pracują, część materiałow kupiłem w internecie - np. rury tece, częśc kupili hydraulicy w hurtowni szczecińskiej na fakturę, i suma sumarum licze, że za całą instalcję wodno - kanalizacyjną, c.o. i gazową zmieszczę sie w 30 tys.

Bardzo podoba mi się ta różnica. Napisz proszę na jakiej powierzchni masz podłogówkę - czy w 100% czy razem z grzejnikami?

Czy w twoim kosztorysie mieści się również piec? Jeśli tak możesz podzielić się informacją jaki (np. czy kondensacyjny)

My planujemy podłogówkę w 100% a to wyjdzie około 180 m2:(

Z serii: własna praca się opłaca ;) Jestem tak dumny z siebie, że muszę się pochwalić, a nigdy nie "murowałem" ;)

http://www.bankfotek.pl/thumb/1073669.jpeg

Z narzędzi potrzebne wiaderko, jakaś mała kielnia i coś do pocięcia prętów pomiędzy pustakami (do wzmocnienia). 3 godziny i piękne okno w garażu gotowe. Muszę jeszcze pourywać te kwadraciki i zafugować (będę musiał kupić gumową pacę). Jak ktoś nie ma dwóch lewych rąk polecam zrobić samemu, proste jak składanie klocków lego.

Z materiałów oprócz luksferów kupiłem jedną szynę na spód, krzyżyki, worek zaprawy i piankę montażową. Pręt fi 6 miałem na budowie ;)

PS. przydała się też poziomica :)

Gratulacje, przypomina się reklama LM - "Też bądź bohaterem w swoim własnym domu":p