barnich 14.09.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 co najtańszego wziąść na wyrównanie terenu? finansowo raczej nie dam rady zrobić kostki brukowej w tym roku a chcę wyrównać w miarę teren przed domem, żeby woda nie stała po silnych opadach. Myślę, że będzie tego z 15 ton i nie wiem, czy jakiś piach brać czy jakiś zwykły zasyp? ja na wyrównanie terenu brałem zasypowy (ok. 200 ton ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kogut73 14.09.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam .Poszukuję opini na temat Pana Krzysztofa Stanisławskiego z Goleniowa.Chcę zeby zajął się kompletowaniem dokumentacji do PnB.Bardzo proszę o opinie o tej osobie .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 14.09.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 ja na wyrównanie terenu brałem zasypowy (ok. 200 ton ) no tak... nie dziwię się, widziałem na żywo, że było co równać... ile płaciłeś i skąd brałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 14.09.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam Wszystkich Pisze aby się pochwalić. W końcu odebrałem dokumenty z nadzoru i oficjalnie zakończyłem budowę. W skrócie pierwsza łopata została wbita 13.07.2009 w praktyce po roku miałem prawie wszystko zrobione czekałem tylko do czerwca tego roku na przyłącze gazu i to mnie blokowało. Ogólnie po tych dwóch latach stwierdzam, że było warto i mógłbym jeszcze raz przeżyć tą przygodę jaką jest budowa domu. Pozdrawiam wszystkich i na pewno będę tu jeszcze nie raz zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 14.09.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 w jakim właściwie momencie można wystąpić o uznanie budowy za zakończoną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NELUSIA 14.09.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 witam, czy mogłabym poprosić o namiary na brukarza, wykonawcę. Gdzie kupowaliście kostkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 14.09.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam Wszystkich Pisze aby się pochwalić. W końcu odebrałem dokumenty z nadzoru i oficjalnie zakończyłem budowę. W skrócie pierwsza łopata została wbita 13.07.2009 w praktyce po roku miałem prawie wszystko zrobione czekałem tylko do czerwca tego roku na przyłącze gazu i to mnie blokowało. Ogólnie po tych dwóch latach stwierdzam, że było warto i mógłbym jeszcze raz przeżyć tą przygodę jaką jest budowa domu. Pozdrawiam wszystkich i na pewno będę tu jeszcze nie raz zaglądał. gratulacje, znam to uczucie - fajna sprawa, jak będziesz jechać podpisać umowę z ene"ą to musisz mieć decyzję o nadaniu numeru porządkowego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 14.09.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 no tak... nie dziwię się, widziałem na żywo, że było co równać... ile płaciłeś i skąd brałeś? ostatnio dawałem nr Arturowi (ArKaMa) i skorzystał, płaciłem chyba 17 zł, ale mogę się mylić spytaj Artura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 14.09.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 ostatnio dawałem nr Arturowi (ArKaMa) i skorzystał, płaciłem chyba 17 zł, ale mogę się mylić spytaj Artura. Jestem - płaciłem 18 zł/tona ale samochodziki 25 ton.Firma ze Stobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 14.09.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam Wszystkich Pisze aby się pochwalić. W końcu odebrałem dokumenty z nadzoru i oficjalnie zakończyłem budowę. W skrócie pierwsza łopata została wbita 13.07.2009 w praktyce po roku miałem prawie wszystko zrobione czekałem tylko do czerwca tego roku na przyłącze gazu i to mnie blokowało. Ogólnie po tych dwóch latach stwierdzam, że było warto i mógłbym jeszcze raz przeżyć tą przygodę jaką jest budowa domu. Pozdrawiam wszystkich i na pewno będę tu jeszcze nie raz zaglądał. gratulacje. Zaglądaj koniecznie. Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 15.09.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 w jakim właściwie momencie można wystąpić o uznanie budowy za zakończoną? Przede wszystkim musisz mieć wszystkie protokoły + inwentaryzacje geodezyjną + nr nadania domu. Ogólnie jest tego trochę. Jak pisałem wcześniej praktycznie po roku miałem zrobione wszystko tylko nie miałem przyłącza gazu, czekałem na budowę gazociągu i to mnie wstrzymywało. Oczywiście można zrobić odbiór częściowy ale słyszałem, że wtedy bardziej się czepiają. Może komuś się przyda ta informacja, że wystarczy złożyć dokumenty do nadzoru i można jechać od razu do ENEA o zmianę taryfy. Nie trzeba czekać na zatwierdzenie przez nadzór budowlany zakończenia budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafiks 15.09.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 witam. pamietacie moze gdzie najtaniej kupic stal na zbrojenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 15.09.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 witam. pamietacie moze gdzie najtaniej kupic stal na zbrojenie? Ja kupowałem w Felmaxie i Hurtostalu 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 15.09.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Przede wszystkim musisz mieć wszystkie protokoły + inwentaryzacje geodezyjną + nr nadania domu... ...wszystkie protokoły czyli?... instalacja gazowa, kominiarz, prąd...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 15.09.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 ...wszystkie protokoły czyli?... instalacja gazowa, kominiarz, prąd...? Ok postaram się wszystkie z pamięci wymienić: 1. Wypełniony druk o zakończeniu budowy 2. Inwentaryzacja geodezyjna 3. Nr nadania domu 4. Świadectwo energetyczne 5. Protokół z pomiarów elektrycznych + umowa z ENEA (musiałem dowieść) 6. Protokół z pomiarów szczelności inst. gazowej + protokół odbiory przyłącza ewentualnie umowa z gazownią na dostarczenie gazu 7. Protokół odbiory przyłącza wodnego ewentualnie umowa z wodociągami 8. Protokół kominiarski 9. Protokół odbioru przyłącza kanalizacji (ja nie musiałem mam POŚ. wystarczyło ją zgłosić w gminie koszt około 150zł ) Jak będę w domu to jeszcze się upewnię czy czegoś nie zapomniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CATHARINA 15.09.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Witam Wszystkich Pisze aby się pochwalić. W końcu odebrałem dokumenty z nadzoru i oficjalnie zakończyłem budowę. W skrócie pierwsza łopata została wbita 13.07.2009 w praktyce po roku miałem prawie wszystko zrobione czekałem tylko do czerwca tego roku na przyłącze gazu i to mnie blokowało. Ogólnie po tych dwóch latach stwierdzam, że było warto i mógłbym jeszcze raz przeżyć tą przygodę jaką jest budowa domu. Pozdrawiam wszystkich i na pewno będę tu jeszcze nie raz zaglądał. Gratuluje zakończenia budowy. Oglądając fotki z budowy zobaczyłam, że ta sama ekipa budowała SSO co u mnie. Mam nadzieję że i ja pewnego dnia stwierdzę, że warto Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CATHARINA 15.09.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Chciałabym prosić Was o poradę jaki alarm wybrać zewnętrzny czy wewnętrzny ? Przeczytałam trochę na ten temat ale w dalszym ciągu nie mogę sie zdecydować poradźcie coś. Ja chyba bym wolała zewnętrzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.09.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 NA poczatku tez chcialem zewnetrzny Ale po dlugiej analizie problemu z tego zrezygnowalem. Dobry alarm zewnetrzny kosztuje tyle, ze .... szkoda slow. A latac jakimis zwyklymi czujkami ruchu na ewewacji nie ma sensu. Najlepsze w stosunku jakosc/cena : alarm obwodowy (okna i drzwi) i kilka czujek wewnetrznych. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 15.09.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Czujki w pokojach z oknami można rozmieścić ładnie w narożnikach lub nad drzwiami, że nawet nie zwrócisz uwagi że tam są. Kontaktronów na okna szkoda zakładać, jak złodziej zbije szybę to i tak nie zadziała, ale na drzwi to już jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.09.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 A jasne. Tylko do czujek w oknach doklada sie czujki inercyjne lub stluczenia szyby. Alarm obwodowy - najlepsza sprawa - najwczesniejsze wykrycie. A do tego plusy typu : podczas wychodzenia wiesz, ze okno jest otwarete itp Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts