Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Oddam w dobre ręcę za symboliczną skrzynkę piwa, dwie budy campingowe które pozostały po budowie podczas której mieszkali w nich górale. Nad morze to one raczej nie dojadą ale na kolejną budowę jako magazyn nadają się jak najbardziej.

pozdrawiam

aha mam jeszcze takie "krótkie" deski które są potrzebne do skręcania szalunków na wieniec, też kosztowały parę groszy oddam za pifko a i jeszcze śruby do skręcania wieńców powiedzmy oddam za pół ceny.

Witam,

Oddam w dobre ręcę za symboliczną skrzynkę piwa, dwie budy campingowe które pozostały po budowie podczas której mieszkali w nich górale. Nad morze to one raczej nie dojadą ale na kolejną budowę jako magazyn nadają się jak najbardziej.

pozdrawiam

aha mam jeszcze takie "krótkie" deski które są potrzebne do skręcania szalunków na wieniec, też kosztowały parę groszy oddam za pifko a i jeszcze śruby do skręcania wieńców powiedzmy oddam za pół ceny.

Witam, mój pierwszy post tutaj :) przygotowuję się do budowy więc czytam i uczę się od Was. Jestem na etapie załatwiania papierów (mam nadzieję, że uda się w tym roku). Zaplanowany domek to dom w rododendronach 15 a budowa na bukowie. Jeżeli przyczepy lub przyczepa są jeszcze aktualne to już szykuję skrzynkę tylko nie wiem jakie preferujesz. Pozdrawiam i gratuluję zakończenia budowy.

Witam,

pozdrawiam

W związku z ogormnym zainteresowaniem jakie wzbudziły przyczepy, informuję, że już kilka osób zadeklarowało chęć ich przygarnięcia więc póki co ogłoszenie nieaktualne.

pozdrawiam

Witam

Mam trochę rzeczy do sprzedania napewno taniej niż w sklepie, może ktoś będzie chętny.

1. Okno balkonowe szer 210 wys 230, dwuskrzydłowe - nowe wymontowane, oklejone firmy SCHUCO - cena 600 pln do negocjacji.

2. Szambo 6m3, plastykowe - oddam za 1600 pln

3. wieszaków grzybkowych do poddaszy mam chyba z 300 szt. oddam za pół ceny

4. rury drenarskie 100 mm i 80 mm - odcinki po 20 m oddam za pół ceny.

Pozdrawiam

gagu

P,s, Podpowiedzcie jak się robi stopkę

Witam

Udało mi się znaleść kogość do podbitki, 40pln/m2 + materiał. Chyba nie za drogo co? Widziałem jak robili całą więźbę i myśle że ok. Gość nazywa się Piotr Głowacki. Ktoś korzystał z jego usług, zadowolony był, dobrze robi?

Ja chciałem robić podbitkę prosto bo krokwiach, bo skrzynki rynnach jakoś mi się nie podobają, ale onzaproponował mi że on te skrzynki robi inaczej, skrzynki nie wychodzą poza obrys muru, a to co na zewnątrz to idzie tak jak chciałem po krokwiach. Mówi że dzięki temu dom tak troche przycupnie, że będzie ładniej wyglądał.

Ma ktoś z was tak zrobioną podbitkę, albo zdjęcia gdzieś czegoś takiego widzieliście, bo jakoś sobie tego nie wyobrażam.

pozdrawiam

gagu

Napiszcie proszę, gdzie kupowaliśta czy wypożyczaliśta szalunki/stemple pod strop monolityczny?

Alimex Ustowo - ale trzeba wczesniej sie zgłosić bo przewaznie kolejki - a czemu wykonawca się tym nie zajmie?? Wy jak pierwszy raz wypozyczacie to wszędzie będziecie musieli dać sporą kaucję

Pozdrawiam

Bardzo podoba mi się ta różnica. Napisz proszę na jakiej powierzchni masz podłogówkę - czy w 100% czy razem z grzejnikami?

Czy w twoim kosztorysie mieści się również piec? Jeśli tak możesz podzielić się informacją jaki (np. czy kondensacyjny)

My planujemy podłogówkę w 100% a to wyjdzie około 180 m2:(

Podłogówka to około 100 m^2, cały parter i łazienka na piętrze. Do tej pory mam zrobione instalację wodno-kan. + instalacja c.o. (do grzejników i podłogówka). Wydałem około 20 tys. Został zakup pieca z zasobnikiem, grzejników (szt. 6) i rur do instalacji gazowej. Koszt pieca kondensacyjnego z zasobnikiem to około 6, 7 tys. Wiem, można wydać i dwa razy tyle i zafundować sobie mercedesa pośród pieców kondensacyjnych, ale po co? Plus rury plus cześć wynagrodzenia. Myśle, że wydam od 10 do 12 tysięcy. Pieca będę szukac w internecie, można znaleźć tam naprawdę dobre oferty. Całość instalacji to około 30 - 32 tys. Czy warto? Każdy sam niech sobie odpowie. Dla mnie warto, jak najbardziej.

Pozdrawiam

jestem na etapie szukania folii co kładliście zamiast papy na chudziak jaką folię i jakiego producenta?

czy ktoś z Was zakładał folię paroizolacyjną z ekranem aluminiowym przy ociepleniu poddasza? gdzie ją kupowaliście i czy warto ją zakładać ?

ja kładłem taką folię paraizolacyjną z ekranem, kupowałem ją w extradachu, mi się wydaje że warto

Podłogówka to około 100 m^2, cały parter i łazienka na piętrze. Do tej pory mam zrobione instalację wodno-kan. + instalacja c.o. (do grzejników i podłogówka). Wydałem około 20 tys. Został zakup pieca z zasobnikiem, grzejników (szt. 6) i rur do instalacji gazowej. Koszt pieca kondensacyjnego z zasobnikiem to około 6, 7 tys. Wiem, można wydać i dwa razy tyle i zafundować sobie mercedesa pośród pieców kondensacyjnych, ale po co? Plus rury plus cześć wynagrodzenia. Myśle, że wydam od 10 do 12 tysięcy. Pieca będę szukac w internecie, można znaleźć tam naprawdę dobre oferty. Całość instalacji to około 30 - 32 tys. Czy warto? Każdy sam niech sobie odpowie. Dla mnie warto, jak najbardziej.

Pozdrawiam

To jeśli wydasz na to 30-32 tys to nie warto... bo ja za 190m2 podłogówki, kocioł kondensacyjny z zasobnikiem i instalacjami wod-kan i C.O. zapłacę 35k PLN brutto od firmy.

EDIT: Piec Immergasa i 160l zbiornik wody oraz żadnych rurek z marketów budowlanych.

Witam.Jestem na etapie zamawiania komina do kominka. Padło na Rondo Plus tyle, że nie wiem czy brać z kanałem wentylacyjnym czy bez. W domu będzie zamontowana wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła i nie wiem czy ten kanał wentylacyjny przy kominku jest potrzebny.

Jeżeli będziesz miał rekuperator to kanał wentylacyjny nie potrzebny. Ale jeśli teraz możesz jeszcze wybrać to kup z kanałem wentylacyjnym (różnica w cenie niewielka). Na chwilę obecną te kanał nie jest wymagany, ale czy potem czegoś nie zmienisz (np. pociągniesz kanały ale nie kupisz jednostki do wentylacji) kto wie na jakiego kominiarza trafisz i co będzie za jakiś czas.