Slawek_K 18.09.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Tak ja kupowałem rok temu i była spora różnica cenowa między lokalnymi hurtowniami a tymi z innych rejonów. Tak samo zresztą tyczy to styropianu Swisspora lambda 031 3 tygodnie temu kupowałem SWISSPORA grafitowego lambda 0,031 po 199,99 zł brutto za m3 w mojej okolicy (Dobra) z możliwością zwrotu nadmiaru, w internecie znalazłem w granicach 203,00-206,00 zł Mnie generalnie wykonawca ostrzegał przed kupnem styro w internecie, jak będzie zleżały, to się potrafi być delikatnie powyginany (jak to on nazywał - robią się łódki). W mojej partii były chyba ze dwie takie paczki. Na wełnę też pewnie czychają zagrożenia związane z przechowywaniem, nie wiem, czy to nie ryzyko kupowac w necie, ja bym się chyba nie odważył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 18.09.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 gdzie kupowaliście piece i grzejniki? kto ma dobre ceny? Obiło mi się o uszy VERSO i STREFA GRZANIA. Jestem zdecydowany na Viesmanna Vitodens 100W z zasobnikiem, tylko nie wiem jakiej wielkości zasobnik wybrać... 100/120/150 l.. powierzchnia mieszkalna 200 m2, dwie łązienki + WC, troje mieszkańców (czwarty "w drodze"). Poradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.09.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Ja mam 80l w zasobniku i 300 w drugim do solarow - ilosc nie do uzycia na 4 osoboa rodzine chyba. Nigdy temp w wiekszym zasobniku nie spadla mi jak do tej pory ponizej 20 st. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 18.09.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Ja mam 80l w zasobniku i 300 w drugim do solarow - ilosc nie do uzycia na 4 osoboa rodzine chyba. Nigdy temp w wiekszym zasobniku nie spadla mi jak do tej pory ponizej 20 st. Fantom mówiono mi, że nawet 100 l mi wystarczy... nie chce mi się wierzyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1010 18.09.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 gdzie kupowaliście piece i grzejniki? kto ma dobre ceny? Obiło mi się o uszy VERSO i STREFA GRZANIA. Jestem zdecydowany na Viesmanna Vitodens 100W z zasobnikiem, tylko nie wiem jakiej wielkości zasobnik wybrać... 100/120/150 l.. powierzchnia mieszkalna 200 m2, dwie łązienki + WC, troje mieszkańców (czwarty "w drodze"). Poradzicie? zobacz w Metaliku w Stargardzie, robią u mnie całą instalację w porównaniu ze Szczecinem wychodzi taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1010 18.09.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 zobacz w Metaliku w Stargardzie, robią u mnie całą instalację w porównaniu ze Szczecinem wychodzi taniej jak będziesz zainteresowany to mogę Ci podać tel. do osoby, która się tym zajmuje - jest konkretny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 18.09.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 jak będziesz zainteresowany to mogę Ci podać tel. do osoby, która się tym zajmuje - jest konkretny instalację całą już mam, trzeba tylko zamontować i uruchomić piec i grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 18.09.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Dzięki.Arkamie też Powołujemy się na wykonawcę przy zamawianiu Alimex Ustowo - ale trzeba wczesniej sie zgłosić bo przewaznie kolejki - a czemu wykonawca się tym nie zajmie?? Wy jak pierwszy raz wypozyczacie to wszędzie będziecie musieli dać sporą kaucję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo69 18.09.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 To jeśli wydasz na to 30-32 tys to nie warto... bo ja za 190m2 podłogówki, kocioł kondensacyjny z zasobnikiem i instalacjami wod-kan i C.O. zapłacę 35k PLN brutto od firmy. EDIT: Piec Immergasa i 160l zbiornik wody oraz żadnych rurek z marketów budowlanych. Ja mam 100m2podłogówki i 5 grzejników w sypialniach i garderobie KERMI Therm x2 w łązienkach i gospodarczym 4 wielkie drabinki, solary z kołem 300 litrów (żona uparła się że jeden zestaw solarów nie wystarczy i panowie dali 2 zestawy w sumie 42 rury temp wody dzisiaj 50C) kominek z płaszczem wodnym, piec elektryczny gdyby kominek potrzebował wsparcia. Wszystko materiał z montażem ( w tym też woda, kanaliza itp) 45 tyś. Nic mnie nie interesowało materiał wraz z robocizną. Na wycenie osobno każdy element jakiej firmy jaka cena, robocizna w osobnej rubryczce. Sprawdziłem sobie ceny tego co tam napisali i mogę powiedzieć że materiał miałem po bardzo dobryhc cenach, sam taniej bym nie kupił i robocizna też OK. A firma aż ze Śląska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo69 18.09.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 MOje pytanie jak do ocieplenia 15 cm przymocować wysięgnik do TV sat, jak montowaliście np lampy przy drzwiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 18.09.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 mówiono mi, że nawet 100 l mi wystarczy... nie chce mi się wierzyć! ja mam 60 litrów - zasobnik warstwowy, sprawdza się to super, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 18.09.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 MOje pytanie jak do ocieplenia 15 cm przymocować wysięgnik do TV sat, jak montowaliście np lampy przy drzwiach? kołki mnimum 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 18.09.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 MOje pytanie jak do ocieplenia 15 cm przymocować wysięgnik do TV sat, jak montowaliście np lampy przy drzwiach? wysięgnik tv-sat do elewacji to już moim zdaniem ryzyko, nie masz innego miejsca? A czasza standardowa 60 czy większa 80 ? kołki o długości powyżej 20 cm są do kupienia bez problemu ale rozmiar np. 6 (do lampy wystarczy). Jak szukałem czegoś grubszego np. 14, to przy takiej długości (23 cm) 1 sztuka kosztuje ok. 25 zł. To jest bynajmniej to, co znalazłem w Casto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 18.09.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 wysięgnik tv-sat do elewacji to już moim zdaniem ryzyko, nie masz innego miejsca? A czasza standardowa 60 czy większa 80 ? kołki o długości powyżej 20 cm są do kupienia bez problemu ale rozmiar np. 6 (do lampy wystarczy). Jak szukałem czegoś grubszego np. 14, to przy takiej długości (23 cm) 1 sztuka kosztuje ok. 25 zł. To jest bynajmniej to, co znalazłem w Casto. Oczywiście Slawek masz rację jest ryzyko przy mocowaniu czegoś tak ciężkiego jak wysięgnik z anteną, ja w miejscach gdzie chciałem przymocować coś ciężkiego (np donice pod oknami) przed ociepleniem przymocowałem do scian specjalne uchwyty z nierdzewki które teaz wystają 2 cm ponad ocieplenioe i do nich teraz montuje co chce. Kołki w cast są piekielnie drogie, kupiłem dużo taniej na świerczewsskiej przy starym budynku hipera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1010 18.09.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 instalację całą już mam, trzeba tylko zamontować i uruchomić piec i grzejniki u nich też możesz kupić piec i grzejniki mają różnych producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz626 18.09.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 witam, gdzie kupowaliście korę w większych ilościach w Szczecinie lub okolicy? pzdrMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 19.09.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 witam, gdzie kupowaliście korę w większych ilościach w Szczecinie lub okolicy? pzdr Mariusz zapytaj w firmie OGRÓD POD WIERZBAMI, byłem u nich w sobotę, leżały całe palety pełne worków z korą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.09.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 mówiono mi, że nawet 100 l mi wystarczy... nie chce mi się wierzyć! Przy wbudowanym w piec zasobniku warstwowym powinno wystarczyc. Ale wtedy nie ma sensu robic solarow- co maja grzac ? 100 l ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 19.09.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 gdzie kupowaliście piece i grzejniki? kto ma dobre ceny? Obiło mi się o uszy VERSO i STREFA GRZANIA. Jestem zdecydowany na Viesmanna Vitodens 100W z zasobnikiem, tylko nie wiem jakiej wielkości zasobnik wybrać... 100/120/150 l.. powierzchnia mieszkalna 200 m2, dwie łązienki + WC, troje mieszkańców (czwarty "w drodze"). Poradzicie? Przejrzyj forum/dział o ogrzewaniu... nie polecają Viessmana. Płacisz tylko za ten znaczek, a jakością są na poziomie tańszych kotłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 19.09.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 A jeśli chodzi o zasobnik to kwestia nie do określenia. Wszystko zależy od ludzi i ich przyzwyczajenia do wody. Zakłada się średnio że prysznic to ok 30-40 l wody to 10 minutowy prysznic, 100-150 l to kąpiel w wannie (kwestia jaka wanna i ile wody się leje), ręczne mycie naczyń to 38 l. To są wartości średnie, nie bijcie jeśli zużywacie mniej (i potraficie to wyliczyć). Jest w dziale ogrzewania mój temat odnośnie zasobnika, doświadczony user/instalator powiedział że zbiornik 60 l będzie ok jeśli prysznic/kąpiele nie będą po sobie każdego członka rodziny, w innym przypadku, wybierz zbiornik ok. 150 l. Ja sam miałem okazję sprawdzić zbiornik 200l i 150l u rodziny w domu) i wiem, że nie zdecydowałbym się na zbiornik mniejszy niż 150l. Jeśli w przyszłości myślałbyś o solarach to już zdecydowanie nie zbiornik warstwowy (za mały po prostu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts