Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Przejrzyj forum/dział o ogrzewaniu... nie polecają Viessmana. Płacisz tylko za ten znaczek, a jakością są na poziomie tańszych kotłów.

no akurat na temat VITODENS 100W są bardzo pozytywne opinie (ogólnie, nie na forum o ogrzewaniu)... a co do zbiornika - osobiście te 100 l wydaje mi sie mało, może wypośrodkuję na 120, bo 150 to już będzie za dużo...

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Ile płaciliście za instalację elektryczną - za całość? Mam wycenę nieco ponad 10 tys. materiał i robota - za dom 220 mkw po podłodze, punktów będzie 150 max. Bez montażu gniazd, samo rozprowadzenie i przyłącze ze skrzynki do domu. Jak poczytałem sobie w temacie lista płac, to chyba trochę dużo...

Chyba że u nas jak zwykle stawki x2.

Ile płaciliście za instalację elektryczną - za całość? Mam wycenę nieco ponad 10 tys. materiał i robota - za dom 220 mkw po podłodze, punktów będzie 150 max. Bez montażu gniazd, samo rozprowadzenie i przyłącze ze skrzynki do domu. Jak poczytałem sobie w temacie lista płac, to chyba trochę dużo...

Gdzieś mi tak wyjdzie, mam podobny metraż, ale to wszystko zależy od ilości punktów, będę miał trochę więcej niż 150 (w tym są m.in. elektryczne, świetlne, TV, alarm i sieciowe). Montaż gniazd wliczony w cenę (oprócz sieciowych bo tutaj będzie jeszcze inne zastosowanie niż internet). Przyłącze do ZK zrobione miałem za czasu stanu zero. Poproś o wycenę za punkt, bo zawsze potem gdzieś będziesz chciał dorobić gniazdo, być może gdzieś ująć. Średnio możesz przyjąć, że wyjściowo 30 PLN za punkt (ale się targuj) + materiał. A tutaj zależy jak chcesz ciągnąć kable, może i wyjść z kilka km ;).

ja mam 141 punktów - materiał + robocizna 12.000 (robocizna 8.000, faltury na materiał mam z rabatem wykonawcy ale wystawione na moje nazwisko), w tym jest elektryka, alarm, rolety, brama wjazdowa i furtka, odkurzacz centralny, metry tu nie mają wiele znaczenia, mogę Ci na priv podesłać moje rozliczenie

Tak odnosnie internetu w Dobrej. Po kilku miesiacach sie poddalem :) Znaczy sie zrezygnowalem z czekaniem na Telepsa. Na nich nie ma co liczyc, ze poloza kabel. skonczylo sei na zebraniu papierkow. Zamowielm Playa. Wlasnie z niego pisze :) Czemu Playa ? Caly czas robilem na Plusie, ale nadajnik jest w Lubieszynie i z ledwosica mi to chodzilo. Sprawdzilem ten nadajnik co stoi w dobrej - to Play :) Na mapce zaseigow pokazuje, ze na HSDPA nie ma co liczyc, ale sie wlasnie podlaczylem, i mam moc rzedu 95-97%. Rewelacja. Kupilem od razu antenke zewnetrzna, ale totalnie nie jest potrzebna. Ten nadajnik uratowal mi zycie.

Fantom

Tak odnosnie internetu w Dobrej. Po kilku miesiacach sie poddalem :) Znaczy sie zrezygnowalem z czekaniem na Telepsa. Na nich nie ma co liczyc, ze poloza kabel. skonczylo sei na zebraniu papierkow. Zamowielm Playa. Wlasnie z niego pisze :) Czemu Playa ? Caly czas robilem na Plusie, ale nadajnik jest w Lubieszynie i z ledwosica mi to chodzilo. Sprawdzilem ten nadajnik co stoi w dobrej - to Play :) Na mapce zaseigow pokazuje, ze na HSDPA nie ma co liczyc, ale sie wlasnie podlaczylem, i mam moc rzedu 95-97%. Rewelacja. Kupilem od razu antenke zewnetrzna, ale totalnie nie jest potrzebna. Ten nadajnik uratowal mi zycie.

Fantom

ja skorzystałem z oferty DobryNET - płaciłem 80 zł za 2 Mb, po modernizacji sieci od września płacę 55 zł za 4 Mb. U mnie ze względu na odległość nadajnika i jego umiejscowienie to maks co wyciągam, ale sąsiad co ma nadajnik na wprost anteny wyciąga 8 Mb za 80 zł/m-c

Gdzie zamawialiscie /cie swoje meble do kuchni? mozecie polecic jakiegos dobrego stolarza meblowego?

ul. Ku Słońcu sklep Real wejście z boku od strony Ciastoramy, I piętro do końca po prawej jest stoisko z meblami kuchennymi na wymiar. Mamy od nich w swoim domu i jesteśmy zadowoleni z jakości, wykonania i montażu oraz z ceny.

Pozdr

Witam wszystkich i proszę o podpowiedzi:

Gdzie znajdę duży wybór domofonów? Interesuje mnie prosty (tylko głos i elektrozaczep) ale solidny model. Aha, z wąską kasetą zewnętrzną, która zmieści się w 8 cm słupku.

Budgryf na Dąbrowskiego 60 (są na allegro - możliwy odbiór osobisty),

Jest też sklep na księcia Witolda (nazwy nie pamiętam): http://tinyurl.com/3e6hd8u

Pozdrawiam,

żółwik