mada27 04.10.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 myslalam, że to drogo i uda się taniej a jaka wysokość siatki powinna być? i jak grube i wysokie kołki? i czy ma ktoś może informacje jak daleko budynek ma być usytuowany od granicy działki, która nie graniczy z drugim budynkiem tylko z ciągiem rowerowo-pieszym?w wyciągu z planu zagosp nie mam takiej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 04.10.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 myslalam, że to drogo i uda się taniej a jaka wysokość siatki powinna być? i jak grube i wysokie kołki? i czy ma ktoś może informacje jak daleko budynek ma być usytuowany od granicy działki, która nie graniczy z drugim budynkiem tylko z ciągiem rowerowo-pieszym? w wyciągu z planu zagosp nie mam takiej informacji wysokość robisz jaką chcesz, ja miałem siatkę 150 cm, słupki zwykłe drewniane z tartaku, jedne grubsze drugie cieńsze... "Zasadniczo należy zachować odległość 3 m (ściana bez otworów) lub 4 m (ściana z otworami) od granicy działki sąsiedniej." - ale to powinno być w warunkach zabudowy, bo o ile się nie mylę gminy mogą mieć swoje własne wytyczne w tym zakresie (czytałem gdzieś o 5 i 6 metrach od ulicy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 04.10.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Lepiej nie wiedzieć czasem Bo już nie wiem czy brac taniej, a niby przeciwogniowo nie zaimpregnowane, tylko grzyb i owad, czy drożej i niby: grzyb, ogień, owad. Podobno ta metoda zanurzeniowa to i tak guzik daje, bo nie dociera impregnat do tych warstw drewna, co powinien, a czy impregnat powierzchniowy uchroni przed ogniem poza tym? Bierze tam gdzie cena jest przystępna i maszyny mają w miare zadbane żeby drewno było proste a nie powykręcane jak się da - a co do ognia to jest to zbędne bo taka impregnacja jak jest obecnie na rynku to i tak wszędzie jest śmieszna - kiedys drewno lezało w impregnacie 24g, teraz lezy kolo 1g a i to nie wszędzie pewnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 05.10.2011 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Odnośnie tartatku -wnioskuję, ze "kuchnia" Sławlandu nie przeraziła Ciebie i mimo niskiej ceny drewno było znośne - czyli nie zawsze najtańsze musi oznaczać najgorsze.. CO do SSO - my będziemy gdzieś za miesiąc mieli odp. czy przekroczyliśmy kwotę zakładaną na ten etap. Na razie staramy się nie żałować na konstrukcję, ale jednocześnie nie szalejemy.Bardziej podobałaby mi się wersja, że SSO to 1/2 całości Wszyscy naokoło straszą, że teraz to są małe pieniądze, na wykończeniówce nam się oczy mają podobno szeroko otworzyć ... ze zdziwienia oczywiście. Troszkę chcemy zrobić sami, np. elektrykę, odkurzacz, położenie paneli, tarasy - o ile czas pozwoli. Drewno było proste, ładnie zaimpregnowane (choć kolor nie ma tutaj znaczenia), bez pleśni (no może kilka łat, ale to mogło się pojawić już u mnie na budowie w wyniku częstych opadów w lipcu i sierpniu jak leżały i czekały na położenie). Grube belki równiutkie krawędzie. Odnośnie roboty samemu, też robię sporo sam i jeszcze pewnie wiele zrobię, ale i tak gro wydatków mnie nie ominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada27 05.10.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 wysokość robisz jaką chcesz, ja miałem siatkę 150 cm, słupki zwykłe drewniane z tartaku, jedne grubsze drugie cieńsze... "Zasadniczo należy zachować odległość 3 m (ściana bez otworów) lub 4 m (ściana z otworami) od granicy działki sąsiedniej." - ale to powinno być w warunkach zabudowy, bo o ile się nie mylę gminy mogą mieć swoje własne wytyczne w tym zakresie (czytałem gdzieś o 5 i 6 metrach od ulicy) dziękuję ja własnie nie mam wz tylko plan zagospodarowania i tam są informacje na temat rodzaju zabudowy, odległości od granic działki od drogi i od sasiada, ale nie ma informacji na temat odległości od granicy z ciągiem pieszo-rowerowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 05.10.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 dziękuję ja własnie nie mam wz tylko plan zagospodarowania i tam są informacje na temat rodzaju zabudowy, odległości od granic działki od drogi i od sasiada, ale nie ma informacji na temat odległości od granicy z ciągiem pieszo-rowerowym "Wszelką zabudowę mieszkaniową oraz inną przeznaczoną na stały pobyt ludzi należy lokalizować w odległości minimalnej: 1) 10 m od linii rozgraniczającej z terenami dróg klasy drogi zbiorczej, 2) 16 m od linii rozgraniczających z terenami dróg klasy drogi głównej" u mnie jest taka ślepa uliczka wewnętrzna, która rozdzielała dwie działki moją i sąsiada... i ja i sąsiad mieliśmy po 10 m odległości w WZ. Sąsiad chciał być cwany i planował sobie ten kawałek drogi odkupić (bo nie należał wcześniej do gminy tylko do Agrowestu) i załatwił sobie w PNB, że może być 5 m od granicy (budował się wcześniej niż ja). Zadziałało to na moją korzyść, bo ja moje 10 metrów w WZ oprotestowałem i mi też zmienili na 5 m. A sąsiad niestety plan miał chytry, ale mu się nie udał, bo jego koledzy z Agrowestu drogę przekazali gminie a gmina na wydzielenie kawałka i sprzedaż jemu zgody nie wyraziła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada27 05.10.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 "Wszelką zabudowę mieszkaniową oraz inną przeznaczoną na stały pobyt ludzi należy lokalizować w odległości minimalnej: 1) 10 m od linii rozgraniczającej z terenami dróg klasy drogi zbiorczej, 2) 16 m od linii rozgraniczających z terenami dróg klasy drogi głównej" u mnie jest taka ślepa uliczka wewnętrzna, która rozdzielała dwie działki moją i sąsiada... i ja i sąsiad mieliśmy po 10 m odległości w WZ. Sąsiad chciał być cwany i planował sobie ten kawałek drogi odkupić (bo nie należał wcześniej do gminy tylko do Agrowestu) i załatwił sobie w PNB, że może być 5 m od granicy (budował się wcześniej niż ja). Zadziałało to na moją korzyść, bo ja moje 10 metrów w WZ oprotestowałem i mi też zmienili na 5 m. A sąsiad niestety plan miał chytry, ale mu się nie udał, bo jego koledzy z Agrowestu drogę przekazali gminie a gmina na wydzielenie kawałka i sprzedaż jemu zgody nie wyraziła! tylko, że ten mój ciąg pieszo-rowerowy to ani droga zbiorcza ani główna (od głównej mam 7m) czy źle to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 05.10.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Właśnie, szkoda, że jest przyzwolenie na taką minimalistyczną impregnację, która nic nie daje - bzdura totalna. Nawet u sprzedawcy, który ma dobre opinie, oficjalnie mowią, że mają specjalną wannę, w której zanurzają drewno tylko na pół godz. Do Elgeronu np podobno przyjeżdża już zaimpregnowane - to już w ogóle nic niewiadomo - podobno w solance. Taką mam ogólną refleksję, że świat idzie w minimalizm i ucieka od tradycyjnej jakości. Ot tak sobie dywaguję A co Bierze tam gdzie cena jest przystępna i maszyny mają w miare zadbane żeby drewno było proste a nie powykręcane jak się da - a co do ognia to jest to zbędne bo taka impregnacja jak jest obecnie na rynku to i tak wszędzie jest śmieszna - kiedys drewno lezało w impregnacie 24g, teraz lezy kolo 1g a i to nie wszędzie pewnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 05.10.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 proszę mi podpowiedzieć jak dołączyć do grupy szczecińskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 05.10.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 MAM DO ODSPRZEDANIA RURĘ DRENAŻOWĄ "80" - bardzo tanio!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzyn 05.10.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 dziękuję ja własnie nie mam wz tylko plan zagospodarowania i tam są informacje na temat rodzaju zabudowy, odległości od granic działki od drogi i od sasiada, ale nie ma informacji na temat odległości od granicy z ciągiem pieszo-rowerowym Z tego co piszesz, jest Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego i najprawdopodobniej w załączniku do MPZP jest mapka. Na tej mapce masz zaznaczoną nieprzekraczalną linię zabudowy (poszukaj w legendzie jak jest oznaczona). To powinno rozwiać Twoje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 07.10.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Poszukuję dokładnego wykonawcy do położenia tapety - miejsce reprezentacyjne więc zależy mi na jakości poprzedni - straszny paprak - poprawiał po wcześniejszym i połozył tapetę zbyt wcześnie na zagipsowaną ścianę klej + świeży gips i wyszła masakra pan "fachowiec" zapewniał że to się wchłonie ;-(generalnie zostawił gorzej "spiep...." jak było to co miał poprawić zmarnował tapetę ;-( najzabawniejsze to że to fachowiec polecony w hurtowni tapet PREM ostrzegam przed usługami tego pana tel 606839596 nazwisko OŁAWSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micmisio 08.10.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Co sądzicie o kupowaniu wełny mineralnej przez internet, allegro. Ceny są atrakcyjne ale zastanawiam się czy nie wynikają one może z kiepskiej jakości produktu (stary, źle przechowywany etc). Czy ktoś z was tak kupował i czy ew. może polecić jakiegoś sprzedawcę? np. Isover Profit-mata 20 cm na allegro jest za 20-25 zł. brutto/mkw a w oficjalnym cenniku firmy 57 zł netto/mkw. Nawet jeśli doliczyć transport to się opłaca. Jakieś to dziwne, w Extradachu mają j.w po 22 netto/20 cm. Skąd takie ceny u producenta??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek Wołczkowo 08.10.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Burundi, czuję się zażenowany:). Mam już SSZ (drzwi na razie tymczasowe) i powiem Ci że nie wiem jakiej klasy mam drewno i w czym impregnowane :/ Na swoje usprawiedliwienie, powiem tylko, że cieśla był zadowolony z jakości (dla przypomnienia kupowałem w Sławlandzie). W Szczecinie tylko impregnowanie zanurzeniowe. im więcej zabezpieczeń tym lepiej(jak w samochodach przed kradzieżą), ja kupowałem centrum drewna w dobrej i wszystko było w jak najlepszym porządku:stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 08.10.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Co sądzicie o kupowaniu wełny mineralnej przez internet, allegro. Ceny są atrakcyjne ale zastanawiam się czy nie wynikają one może z kiepskiej jakości produktu (stary, źle przechowywany etc). Czy ktoś z was tak kupował i czy ew. może polecić jakiegoś sprzedawcę? np. Isover Profit-mata 20 cm na allegro jest za 20-25 zł. brutto/mkw a w oficjalnym cenniku firmy 57 zł netto/mkw. Nawet jeśli doliczyć transport to się opłaca. Jakieś to dziwne, w Extradachu mają j.w po 22 netto/20 cm. Skąd takie ceny u producenta??? nic w tym dziwnego, konkurencja, koszty magazynowania itd, ja kupowałem w extra dachu z tego co napisałeś to teraz też warto u nich kupić bo transport Ci odpada. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.10.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 No to jak masz w extradachu prawie po tyle samo co w internecie to po co ryzykowac ? A jeszcze mozesz potargowac zawsze. Tak swoja droga, extradach i tak welen przechowuje na dworze - wiec warunki srednie bo deszcz na nia pada Ale akurat na isovera to nie dziala - kamienna od razu by sie rozsypala. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 08.10.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 No to jak masz w extradachu prawie po tyle samo co w internecie to po co ryzykowac ? A jeszcze mozesz potargowac zawsze. Tak swoja droga, extradach i tak welen przechowuje na dworze - wiec warunki srednie bo deszcz na nia pada Ale akurat na isovera to nie dziala - kamienna od razu by sie rozsypala. Fantom Miałem przemilczeć bo nie lubię wdawać się "pyskówki" ale kolejny raz powtarzasz negatywną opinię na temat wełny kamiennej jak rozumiem Rockwoola. Myślę że jest ona zupełnie nieuzasadniona i może niepotrzebnie innych wprowadzać w błąd. Warto by się nad tym zastanowić zanim kolejny raz powtórzysz tekst o rozsypywaniu się wełny kamiennej Pzdr Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 09.10.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 nic w tym dziwnego, konkurencja, koszty magazynowania itd, ja kupowałem w extra dachu z tego co napisałeś to teraz też warto u nich kupić bo transport Ci odpada. pzdr ja też brałem w Extra Dachu, cena była lepsza niż w Casto i L&M, pomijam fakt, że tych marketach 18 cm ciężko kupić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.10.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Miałem przemilczeć bo nie lubię wdawać się "pyskówki" ale kolejny raz powtarzasz negatywną opinię na temat wełny kamiennej jak rozumiem Rockwoola. Myślę że jest ona zupełnie nieuzasadniona i może niepotrzebnie innych wprowadzać w błąd. Warto by się nad tym zastanowić zanim kolejny raz powtórzysz tekst o rozsypywaniu się wełny kamiennej Pzdr Robert Ojej. Przeciez napsialem fakt. Jakby extra dach przechowywyal w taki sposob jak pprzechowuje welne szklna welne kamienna (czyli po prostu na dworzu) to nie byloby co kupowac. I tyle. Welna szklana lezy u nich normalnie pod golym dachem, swieci na nia slone i pada deszcz. i mozna ja smialo kupowac i klasc. A jakby tam tak lezala kamienna to .... Tyle napsialem i napisalem SAMA PRAWDE. Nie wnikalem tu w ktora welna lepsza a ktora gorsza (o tym juz kiedys pisalem). Odnioslem sie tylko i wylacznie do pytania o kupowania welny i do tego jak jest przechowywana. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 10.10.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 proszę mi podpowiedzieć jak dołączyć do grupy szczecińskiej? Wydaje mi się, że właśnie dołączyłaś.... Witaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts