Wandeczka 13.10.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 witamszukam zbiornika na deszczówkę - 6-8m3, najlepiej na terenie Szczecina, prosze o podpowiedź gdzie moge dostać TANIO:)! oczywiściedziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 13.10.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Co polecacie do impregnacji komina z klinkieru? WodoStop (szklana woda) czy coś innego? A czy ktoś stosował preparat Funcosil SNL? w Euroklinkierze mi go polecali jako rewelacyjny do impregnacji. pozdrawiam Chyba najlepszy srodek do impregnacji kominów tylko dosc drogi bo i bańka starczy na 20 kominów - a na zasmarowanie czapki stosuje "roof cement" do dostania w ciastoramie - tu dysperbit nie podoła raczej rzeczy rozpuszczalnikowe Pozdrawiam Budszczecin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.10.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Jak zrobić by pokazywała się sygnatura pod postem. Kiedyś nie miałem z tym problemu teraz nie mogę znaleść Ciagle Ci sie pokazuje sygnaturka Chyba jest jakis problem, i nie zawsze je widac dla niektorych na grupie. Ale w normalnych postach na innym forum juz ja zobaczysz. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.10.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 witam szukam zbiornika na deszczówkę - 6-8m3, najlepiej na terenie Szczecina, prosze o podpowiedź gdzie moge dostać TANIO:)! oczywiście dziękuję Q-BIS : mozesz sie wypowiedziec jak Ci sie sprawdzil zbiornik po pierwszym lecei ? Byla w nim woda ? Miales czym podlewac ? Fantom ps. Jestem przeciwnikiem tego typu zbiornikow jako nieoplacalnych ze wzgledow ekonomiczych i praktycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.10.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Ale przyjdzie czas by zweryfikować opinie na naszej liście. Ciagle czekam na opinie ! Duzo ostatnio marudzenia lub chwalenia, ale opinii nie przybywa. A po to jest lista, aby miedzy innymi napietnowac tych, co juz sie wybili za bardzo do gory. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 14.10.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Q-BIS : mozesz sie wypowiedziec jak Ci sie sprawdzil zbiornik po pierwszym lecei ? Byla w nim woda ? Miales czym podlewac ? Fantom ps. Jestem przeciwnikiem tego typu zbiornikow jako nieoplacalnych ze wzgledow ekonomiczych i praktycznych. Oczywiście znam Twoje zdanie na ten temat... ale mam więcej takich kwiatków - solary, ściana 1W... Na poważnie, to użytkuję go już dwa sezony... 2 i pół. Nigdy nie zabrakło w nim, a właściwie w nich (dwa połączone) wody do podlewania. W tym roku to zresztą nie dziwne... Nie wiem może ja za mało podlewam... W tym roku pojawiła się pierwsza wada - woda zaczęła trochę śmierdzieć, nie wiem czy coś się żywego tam utopiło (niestety nie zrobiłem jeszcze w jednym miejscu szczelnego wejścia dla węża od pompy) albo się zestarzała. Dodałem miesiąc temu po łyżeczce takiego środka do basenów, no i teraz wali trochę chlorem... ale nowa dopływa to ją rozrzedza. Ja jestem zadowolony, szczególnie, że takie zbiorniki są wymagane przez MPZP, który akurat moja ulica posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.10.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Oczywiście znam Twoje zdanie na ten temat... ale mam więcej takich kwiatków - solary, ściana 1W... W tym roku pojawiła się pierwsza wada - woda zaczęła trochę śmierdzieć, nie wiem czy coś się żywego tam utopiło (niestety nie zrobiłem Ja jestem zadowolony, szczególnie, że takie zbiorniki są wymagane przez MPZP, który akurat moja ulica posiada. Co do solarow tez mam Za 20 lat sie zwroca a troche ekologiczniej. Co do smrodu to oczywsicie jedna z 'uwag'. Lezakujaca woda w zbiorniku zawsze bedzie lapac bakterie, glony itp. Ufff, na szczescie u mnie MPZP nie wymagalo zbiorniak tylko zagospodarowanie wody - wiec mam studnie chlonna. Fantom ps. Znajomy tez zrobil zbiornik na wiosne - nie uzywa (6 m3). Mowi, ze starcza mu na dwa podlewanie 500 m2 trawnika - jak mial pelny. Odcial calkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 14.10.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Ciagle Ci sie pokazuje sygnaturka Chyba jest jakis problem, i nie zawsze je widac dla niektorych na grupie. Ale w normalnych postach na innym forum juz ja zobaczysz. Fantom No włąsnie jak pisze gdzie indziej na forum to jest a tu jej nie widzę, dlatego to pytanie. Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 14.10.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Ciagle czekam na opinie ! Duzo ostatnio marudzenia lub chwalenia, ale opinii nie przybywa. A po to jest lista, aby miedzy innymi napietnowac tych, co juz sie wybili za bardzo do gory. Fantom Będzie więcej czasu zimą to przybędzie opinii - ja się napewno dołożę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 14.10.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Co do solarow tez mam Za 20 lat sie zwroca a troche ekologiczniej. Co do smrodu to oczywsicie jedna z 'uwag'. Lezakujaca woda w zbiorniku zawsze bedzie lapac bakterie, glony itp. Ufff, na szczescie u mnie MPZP nie wymagalo zbiorniak tylko zagospodarowanie wody - wiec mam studnie chlonna. Fantom ps. Znajomy tez zrobil zbiornik na wiosne - nie uzywa (6 m3). Mowi, ze starcza mu na dwa podlewanie 500 m2 trawnika - jak mial pelny. Odcial calkowicie. Ze zbiornikiem na deszczówkę to tak jak z solarami Kiedyś może się zwróci ale pewności nie ma. Też planowałem zbiornik na deszczówkę ale koszty i problemy z tym związane (gliniasty grunt) wybiły mi z głowy ten pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dark01 14.10.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Jakieś oznaczenie terenu na tej działce musi być. Geodeta powinien wiedzieć czy jest konieczność zmiany tzw. sposobu użytkowania i on to załatwia. Ale jeżeli to np. działka rolna to i tak bez takiego przekształcenia nie wolno drogi wybudować. dzialka jest wydzielona z wiekszej... w zasadzie to duza zostala podzielona na mniejsze + ta "droga" pomiedzy nimi... dodam tylko ze na tym terenie jeszcze nie ma MPZP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miłek 14.10.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 tak... i uwielbiamy sformułowania "dobrego i taniego" - zaczynasz budowę to już na początku radzę Ci wybić sobie to z głowy - te dwa przymiotniki nie korelują ze sobą w żadnym przypadku! musisz pytać albo o dobrego albo o taniego.... przede wszystkim napisz gdzie budujesz, geodeta miejscowy byłby dobrym rozwiązaniem, architekt także, będzie miał z pewnością przetarte ścieżki w urzędach a to wazne przy załatwianiu PNB Sławku buduje w Szczecinie na prawobrzeżu to co polecisz kogoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniuś7 14.10.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Witam Grupę Szczecinską!Właśnie przebrnąłem przez historię forum (tylko ostatni rok, a i to nie było łatwe) i chyba mogę się w końcu przywitać.Budowę planuję na przyszły rok (SSO) w okolicach Stargradu Szczec. Architekt dzielnie walczy z dokumentacją potrzebną do złożenia wniosku o PnB. Projekt Mirów 5. Oczywiście wasze doświadczenia z kierbudami, ekipami z rejonu stargadzkiego są jak najbardzie mile widziane. Witam wszystkich raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 15.10.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Proszę o Wasze opinie, mogę zacząć budowę najwcześniej za dwa tygodnie. Dom parterowy murowania niewiele - pewnie w 3 tygodnie zejdzie, strop drewniany. Warto zaczynać jeszcze w tym roku? Chcę murować silikatami, są kleje które pozwalają na murowanie nawet przy minus 5 stopni. Plan miałem taki aby murować teraz, do końca listopada założyć więźbę (z prefabrykatów) i dekarze na grudzień. Dzięki temu w nowym roku mógłbym robić instalacje a na wiosnę pojechać z tynkami i wykończeniem. I przy okazji pytanie o ceny dla domu 100m2 robiczny czy to dobrze drogo czy tanio? Murarze całość czyli fundamenty z ociepleniem, ściany zewnetrzne i działowe, wieniec napdroza itp plus jeden komin - 22 tys złDekarz - 50 zł za m2Elektryk 35 zł za punkt (na razie mam tylko takie wyceny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.10.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Proszę o Wasze opinie, mogę zacząć budowę najwcześniej za dwa tygodnie. Dom parterowy murowania niewiele - pewnie w 3 tygodnie zejdzie, strop drewniany. Warto zaczynać jeszcze w tym roku? Chcę murować silikatami, są kleje które pozwalają na murowanie nawet przy minus 5 stopni. Plan miałem taki aby murować teraz, do końca listopada założyć więźbę (z prefabrykatów) i dekarze na grudzień. Dzięki temu w nowym roku mógłbym robić instalacje a na wiosnę pojechać z tynkami i wykończeniem. No Panie. Jak zrobisz to tak jak napisales to jestes dla mnie guru. Wg mnnie, jak uda Ci sie wyroic do nastenej jesieci to powinienes sie cieszyc. Chcesz zaczac na przelomie pazdziernika/listopada. Nawet jak pogoda bedzie sprzyjac, to same roboty ziemne i fundamety beda gotowe na nadmurowanie moze na przelomie listopada/grudnia. Itd ... Wez jeszcze pod uwage poslizgi ekip itp. Jak zrobisz SSZ w lutym/marcu to powinienes byc zadowolony. I to robiac wiele rzeczy rownolegle (nie zapominaj o przylaczach, wczesniejszym zamawianiu materialu ..) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.10.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Odnosnie dyskusji na temat okablowania tepsy na "wioskach" sprzed kilku miesiecy. No to na Lawendowej i Zielonej Górce od kilku dni ryja i klada kable telekomuny. Jest wiec szansa, ze za kilka miesiecy edzie mozna zamaiwac normalny kablowy internet (i inne uslugi) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.10.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 No Panie. Jak zrobisz to tak jak napisales to jestes dla mnie guru. Wg mnnie, jak uda Ci sie wyroic do nastenej jesieci to powinienes sie cieszyc. Chcesz zaczac na przelomie pazdziernika/listopada. Nawet jak pogoda bedzie sprzyjac, to same roboty ziemne i fundamety beda gotowe na nadmurowanie moze na przelomie listopada/grudnia. Itd ... Wez jeszcze pod uwage poslizgi ekip itp. Jak zrobisz SSZ w lutym/marcu to powinienes byc zadowolony. I to robiac wiele rzeczy rownolegle (nie zapominaj o przylaczach, wczesniejszym zamawianiu materialu ..) Fantom Ej no nie taki tam zaraz guru. Jeden dom już postawiłem. Sprawdziłem właśnie daty na zdjęciach i 22 października wbiliśmy łopatę pod fundamenty, 6 listopada wymurowane były ściany fundamentowe czyli ok 2 tygodnie i to dlatego, że mieliśmy kilka dni obsuwy z betonem 18 listopada ocieplone fundamenty, rozprowadzona kanaliza i zalany chudziak, wiec masz rację z fundamentami choć można je było zrobić szybciej mury powstały w kolejny miesiąc a murowałem z porothermu, masa podciągów i nadproża wylewane a można było zamówić L-ki więc to chyba wolniejsza robota niż silikaty na klej. Czyli maks po dwóch miesiącach a dało by się i w półtorej zrobić jakaś minimalna szansa skończenia SSO w połowie grudnia jest. Więźba to wiązary więc zamówię już na początku budowy i zamontują w dwa dni, dach .... miesiąc? Okna wejdą zaraz po dachu w jeden dzień więc jakby szczęście sprzyjało to SSZ mam w styczniu 2012. Pytanie tylko czy warto się spieszyć, czy te kleje na mróz to rzeczywiście działa czy nie jest horendalnie drogie itp. Może ktoś też był taki niecierpliwy jak ja. Spieszy mi się bo mieszkam w wynajętej chałupie i brak mi wyzwań a po drugie zimą mniejszy popyt na budowę i można ponegocjować lepiej ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 16.10.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Sławku buduje w Szczecinie na prawobrzeżu to co polecisz kogoś ? niestety nie, bo buduję w Dobrej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 16.10.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 powidzcie ile kosztuje magiczna pieczątka w kwarcie gwarancyjnej serwisanta (w moim przypadku Viessmann), piec podłączony, on przyjedzie, sprawdzi, podpieczętuje, jakie to kwoty wchodzą w grę bo go nawet nie zapytałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 16.10.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Odnosnie dyskusji na temat okablowania tepsy na "wioskach" sprzed kilku miesiecy. No to na Lawendowej i Zielonej Górce od kilku dni ryja i klada kable telekomuny. Jest wiec szansa, ze za kilka miesiecy edzie mozna zamaiwac normalny kablowy internet (i inne uslugi) Fantom a ja mam na swojej ulicy podobno kogoś wysoko postawionego w tepsie, co by załatwił co trzeba, ale ludziska nie chcą, bo się związali 3-letnimi umowami z Global Connect! O i już.... i jak chciałem zbierać podpisy to bym sie sam podpisał, bo albo maja umowy albo mają internet w komórce i im wystarcza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts