Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Podstawowoe pytanie : co traca na podpisie ? Calkowicie nic. Do niczego nie zobowiazauje a daje wieksze mozliwosci. A kabel bedzie zawsze lepszy niz gsm (teraz mam) czy jakis GC

Fantom

ja się na tym trochę znam to wiem i dlatego cały dom mam okablowany nie dając się namówić na "bezprzewodowość", tak samo jasne jest dla mnie, że póki co tepsa będzie zawsze miała lepszy sygnał na kablu niż GSM czy inne cuda z satelity, ale dla wielu internet to internet!

powidzcie ile kosztuje magiczna pieczątka w kwarcie gwarancyjnej serwisanta (w moim przypadku Viessmann), piec podłączony, on przyjedzie, sprawdzi, podpieczętuje, jakie to kwoty wchodzą w grę bo go nawet nie zapytałem...

Pierwszy przegląd jest bezpłatny.

Też mam Vieśka i nic nie płaciłem.

Dzięki za odp. Ja mam tylko OSB, no plus stemple oczywiście i takie cosik jeszcze, ale nie wiem jak to nazwać:). U mnie po dwóch tygodniach chcą chłopaki same stemple zostawić - bez szalunków z płyt - ale chyba może tak być, nie? :) Bo ludziska dłużej to wszystko trzymają.

Po 1 tygodniu część, po drugim tygodniu część i po 3 tygodniach całość. Szalunki (płyty OSB) schodziły jako ostatnie.

Dzięki za odp. Ja mam tylko OSB, no plus stemple oczywiście i takie cosik jeszcze, ale nie wiem jak to nazwać:). U mnie po dwóch tygodniach chcą chłopaki same stemple zostawić - bez szalunków z płyt - ale chyba może tak być, nie? :) Bo ludziska dłużej to wszystko trzymają.

Jak kierbud się zgodzi to niech ściągają. U mnie kierbud mówił które ściągać i w jakiej kolejności.

Witam,

Pozdrawiam poniedziałkowo!!!!

Proszę o namiar sprawdzonych ekip zjmujących się ogrodzeniami, automatyką do bram ogrodzeniowych itp.

Za wszelkie info z góry dziękuję.....

u mnie robiła firma ARMET... generalnie wszystko ok, tylko z terminami jest trochę obsuwy... u mnie był miesiąc... pamiętaj, że biorąc ten sam napęd do bramy garażowej i ogrodzeniowej masz sterowanie w jednym pilocie bez konieczności wymiany radia i oszczędzasz tym samym kilka stówek...

Wtajcie

Ja własnie zastanawiam się nad wykończeniem komina po prostu strukturą = tynk. Cegieł klinkierowych nie moge mieć, bo nie mam miejsca na obmurówkę komina od poziomu stropu -a jest to wskazane.Taka obejma zbrojona betonowa tuż pod dachem (jako oparcie dla klinkieru) jakoś mnie nie przekonuje. Płytki -z nimi różnie bywa. Czy ktoś z Was ma strukturę albo słyszał jakieś za i przeciw?

Ja tez bym była wdzieczna za opinie osob, ktore tak wykanczały

Szczukot, o ile dobrze pamiętam masz wentylację mechaniczną z Pro. Ja też się zdecydowałem na nich i Ned Air. Ostatnio zrobili mi dziury pod anemostaty i pech trafił, że jeden pustak terrivy urwał się od spodu i mam troszkę większą dziurę niż potrzebna i w dodatku w kwadracie :D . Miałeś może podobną sytuację? Jeśli tak to jak tynkarz obrobił dziurę? Wymagał czegoś dodatkowo?

Proszę o Wasze opinie, mogę zacząć budowę najwcześniej za dwa tygodnie. Dom parterowy murowania niewiele - pewnie w 3 tygodnie zejdzie, strop drewniany. Warto zaczynać jeszcze w tym roku? Chcę murować silikatami, są kleje które pozwalają na murowanie nawet przy minus 5 stopni. Plan miałem taki aby murować teraz, do końca listopada założyć więźbę (z prefabrykatów) i dekarze na grudzień. Dzięki temu w nowym roku mógłbym robić instalacje a na wiosnę pojechać z tynkami i wykończeniem. I przy okazji pytanie o ceny dla domu 100m2 robiczny czy to dobrze drogo czy tanio?

Murarze całość czyli fundamenty z ociepleniem, ściany zewnetrzne i działowe, wieniec napdroza itp plus jeden komin - 22 tys zł

Dekarz - 50 zł za m2

Elektryk 35 zł za punkt

(na razie mam tylko takie wyceny)

Elektryk na pewno za drogi, lokalna stawka to 30/p. Co do domu to zależy od skomplikowania. Za silikaty wielu wykonawców bierze podwyższone stawki. Ja zaczynałem SSO w listopadzie, ale ze względu na mrozy ciągnęło się do marca.