Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Szczukot, o ile dobrze pamiętam masz wentylację mechaniczną z Pro. Ja też się zdecydowałem na nich i Ned Air. Ostatnio zrobili mi dziury pod anemostaty i pech trafił, że jeden pustak terrivy urwał się od spodu i mam troszkę większą dziurę niż potrzebna i w dodatku w kwadracie :D . Miałeś może podobną sytuację? Jeśli tak to jak tynkarz obrobił dziurę? Wymagał czegoś dodatkowo?

U mnie podczas eoznych robo t z 3-4 pustki pekly. Kazda ekipa ktora rozwalila po sobie naprawiala. I bylo to zarowno murowanie jak wypelnienie styropianem :)

Fantom

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

słuchajacie - widziałem w Dobrej drewno kominkowe 1,7 m3 dąb za 340 zł. Czy to dobra cena? W innym punkcie mają mieszankę 3 gatrunków po 430 zł/m3, tylko mieszanka ma to do siebie, że nie wiem ile czego tam naprawdę jest. No i najśmieszniejsze pytanie, ile schodzi drewna w sezonie przy rekreacyjnym paleniu? Kolega mi mówi, że 10 kubików, ale chyba przesadza?

Ja brałam silikaty właśnie z Barlinka razem z klejem - generalnie sotosuje się Alpol bodajże AZ 110 lub 112(biały lub szary) - oczywiście w Twoim przypadku musisz dopytać, czy nie trzeba jakiś innych cudów stosować ze względu na temperaturę. Najlepiej zadzwoń do jakiegoś producenta silikatów - doradzą Ci jak obchodzić się z silikatem w niskich tmeperaturach itp. Mąż zamawiał albo z Damare albo z ExtraDachu.

Panowie koś na szybko mi poleci dobre źródło silikatów i kleju do nich? Najbliżej nas jest chyba Barlinek ale w dzisiejszych czasach wiadomo, że najbliżej wcale nie oznacza najtaniej ;-)

słuchajacie - widziałem w Dobrej drewno kominkowe 1,7 m3 dąb za 340 zł. Czy to dobra cena? W innym punkcie mają mieszankę 3 gatrunków po 430 zł/m3, tylko mieszanka ma to do siebie, że nie wiem ile czego tam naprawdę jest. No i najśmieszniejsze pytanie, ile schodzi drewna w sezonie przy rekreacyjnym paleniu? Kolega mi mówi, że 10 kubików, ale chyba przesadza?

W składzie budowlanym na Celnej kubik kosztuje 180zł brzoza, liściaste dąb , buk 220-240 zł plus transport ok.30 zł

10mp to kolega przesadził. Ja w zeszłym sezonie ogrzewałem dom tylko drewnem i poszło m około 9mp. Kupując drewno trzeba uważać ile tego drewna tak naprawdę nam sprzedają. Polecam kupować w skrzynio paletach po 2mp.

10mp to kolega przesadził. Ja w zeszłym sezonie ogrzewałem dom tylko drewnem i poszło m około 9mp. Kupując drewno trzeba uważać ile tego drewna tak naprawdę nam sprzedają. Polecam kupować w skrzynio paletach po 2mp.

Też myślę że przesadził. Na pewno nie poszło tyle przy rekreacyjnym paleniu ;-)

Faktycznie jak mogą tak oszukują, na jakości i głównie na ilości.

Gdzie kupujesz w skrzynio paletach po 2mp.? Jak z rozładunkiem ? HDS?

z drewnem tak samo jak z piaskiem, wywrotka wywali i nie wiecie, czy naprawdę jest co do tony tyle ile zamawialiście. Ja kupiłem dzisiaj ten dąb w skrzyniopaletach, wg oferty 1,7 m3 po 340 zł. Jak na złośc nie miałem ze sobą wilgotnościomierza do drewna, ale że miałem akurat duże auto pożyczone to już się zdecydowałem na 2 opakowania, na rozruch próbny kominka w tym sezonie może wystarczy ;-) Na wiosnę postawię drewutnię, wtedy kupię więcej i niech sobie leżakuje...