Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

to ja tak trochę dla rozlużnienia i dla nowych inwestorów - ... walczę dalej! Powodzenia wszystkim!

Tak to już jest... większość z nas dowiaduje się o zaniżonych kosztorysach wcześniej ale nie chce wierzyć, że to aż tak...

U mnie było podobnie.

Gratulacje i trzymam kciuki za ferie :)

Pozdr

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

witam Całą Szczecińską......ja z zapytaniem do odbiorców internetu z Dobrej i okolic..................firma DobryNet, polecacie czy to raczej kanał jest????

polecam! naprawdę sympatyczny fajny chłopak, zasięg jest ok, owszem, zdarzają się krótkie przerwy jak jest jakaś konserwacja czy coś, ale zawsze jest wcześniej informacja mailem, że będzie przerwa lub utrudnienia w dostępie do sieci. Jeśli nie masz alternatywy w postaci TP SA i do wyboru tylko ich oraz GlobalConnect to bierz ich, atrakcyjne ceny (ja płacę np. 55 zł za 4 Mb) i żadne wiązanie umowami długoterminowymi. Jak Ci się znudzi wypowiadasz umowę z 30-dniowym terminem wypowiedzenia i koniec. Pomijam fakt, że GlobalConnect jest potwornie drogi jak na oferowane prędkości!

"złego" ? bo trzeba płacić :), a jest niezbędne do życia w cywilizacji.

a dlaczego lepsze od tpsa i gc ?

GC - abstrakcyjne ceny i Netia mająca w głębokim poważaniu klientów GC.

tpsa - kabel od tepsy dobry jest w reklamie i blisko nowych central, na nowych kablach. Stosunek ceny do jakości obsługi klienta i oferowanych prędkości są.. takie sobie.

dlaczego DobryNet? - lokalna firma oferująca sensowną jakość usługi.

tpsa - kabel od tepsy dobry jest w reklamie i blisko nowych central, na nowych kablach. Stosunek ceny do jakości obsługi klienta i oferowanych prędkości są.. takie sobie.

nie zgodzę się... mam od 8 lat neostradę i przez 8 lat miałem 2 awarie a obecnie mam 20 Mb za 74 zł... kto w Dobrej tyle zaoferuje? taką prędkość i taką cenę? kabel to kabel..... chociaż "radiówka" też się poprawiła i naprawdę jestem mile zaskoczony jej stabilnością... (pomijam fakt, że akurat ja łapię sygnał z ich nadajnika, który mam kilka ulic dalej za drzewami i na duże antenie wyciągam maks. 4 Mb, a mój sąsiad z boku ma inny ich nadajnik w linii prostej bez przeszkód typu drzewa i na antence wielkości paczki papierosów wyciąga 8 Mb....)

Gratuluję bezawaryjnego korzystania, najważniejsze że działa jak w umowie :). Btw - 74 zł + koszt utrzymania łącza (jakieś 35zł miesięcznie) lub konieczność posiadania telefonu stacjonarnego z tpsa, co nie każdemu pasuje.

A kto tyle zaoferuje? 20Mbit/s raczej nikt obecnie niestety (choć jestem na etapie namawiania osób z którymi współpracuję by taką opcję wprowadzili ze względu na istniejące możliwości techniczne), ale 10Mbit/s za 75zł można bez większego problemu dostać w okolicy, choć to również nie w każdym miejscu Dobrej.

W przyszłym roku powinny się zacząć inwestycje z związane PG 8.4, dzięki czemu nawet w "dziurach zabitych dechami" będzie można mieć światłowód do domu, a co z tym się wiąże internet, tv i telefon w tym. Tpsa oczywiście nie ma interesu by to robić, wręcz utrudnia to innym operatorom, ale to bajka na inny wieczór.

Gratuluję bezawaryjnego korzystania, najważniejsze że działa jak w umowie :). Btw - 74 zł + koszt utrzymania łącza (jakieś 35zł miesięcznie) lub konieczność posiadania telefonu stacjonarnego z tpsa, co nie każdemu pasuje.

A kto tyle zaoferuje? 20Mbit/s raczej nikt obecnie niestety (choć jestem na etapie namawiania osób z którymi współpracuję by taką opcję wprowadzili ze względu na istniejące możliwości techniczne), ale 10Mbit/s za 75zł można bez większego problemu dostać w okolicy, choć to również nie w każdym miejscu Dobrej.

W przyszłym roku powinny się zacząć inwestycje z związane PG 8.4, dzięki czemu nawet w "dziurach zabitych dechami" będzie można mieć światłowód do domu, a co z tym się wiąże internet, tv i telefon w tym. Tpsa oczywiście nie ma interesu by to robić, wręcz utrudnia to innym operatorom, ale to bajka na inny wieczór.

z tymi inwestycjami to.... niech robią jak najszybciej, chociaż nadziei sobie zbyt wielkich nie robię... wspominałem kilka postów temu, moi sąsiedzi w większości związali się 3-letnimi umowami z GlobalConnect i TePsą nie są zainteresowani... Zresztą co się dziwić, przeciętnemu śmiertelnikowi do "życia" wystarczy 2 czy 4 Mb... nie każdy ze względów zawodowych musi mieć 20.....

Owszem, spora część wydatków została poniesiona na własne życzenie za pomocą porad znajomych, którzy mówili, nie żałuj pieniędzy na to, do czego już nigdy nie wrócisz (okna, dachówka, ocieplenie itd.). No i nie żałowałem...

Jak słyszę "a co to 2-3 tysiące więcej przy takiej inwestycji" to budzi się we mnie chęć mordu takiego "radcy". Niech buli z własnej kieszeni. 2 tu, 3 tam i nagle kasa się kończy a końca budowy nie widać.

Jak słyszę "a co to 2-3 tysiące więcej przy takiej inwestycji" to budzi się we mnie chęć mordu takiego "radcy". Niech buli z własnej kieszeni. 2 tu, 3 tam i nagle kasa się kończy a końca budowy nie widać.

no dla mnie na początku budowy jednosta rozliczeniowa w kwocie 10.000 zł była czymś normalnym, potem 1.000 zł nie robił wrażenia, a teraz 1.000 zł to hoho!!!! obraca się go jak przysłowiową złotówkę, zanim się wyda!

Polecam Allegro, sortuj wg ceny. Ja kupiłem za 60PLN. Jest to kolejny papierek potrzebny urzędnikom. Miało to być coś na wzór klasy energetycznej żarówek czy sprzętu AGD a wyszło g.... No chyba że chciałbyś dogłębnie przeanalizować zapotrzebowania na nieodnawialną energię pierwotną i energię końcową Twojego domu :D

niedawno poruszaliście temat świadectwa energetycznego, mam to traktować poważnie czy tylko tak dla papierka, bo słyszałem, że nawet przez internet można to załatwić i za symboliczną kwotę...!? gdzie robiliście i za jakie stawki?

To zależy na co wydasz te dodatkową kasę. Ja np. przy wyborze ścian nośnych dopłaciłem 1k PLN by mieć 1 cm grubszą ścianę, ale przy wyborze styropian czy styrodur na ocieplenie fundamentów, zdecydowałem się na tańszy styropian. To samo z membraną na dach, wolałem wybrać o 1k PLN droższą Corotopa niż najtańszą Aquateca. Oczywiście że można wybudować dom z najtańszych materiałów i będzie się mieszkać całkiem porządnie, ale czasami nie warto iść po najprostszej drodze ;) W końcu ścian już nie wymienię, dachówki ściągać nie będę, a styropian spod ziemi zawsze można odkopać. A to że kasa się skończy... chyba wszyscy łapiemy się na tym samym, jesteśmy naiwni, że da się na budowie własnego domu gdzieś zaoszczędzić :D

Witajcie,

potrzebuję aktualną listę wykonawców,

oraz rady, czy ktoś z was robił projekt elektryki wewnatrz budynku? możecie kogoś polecić,

bądź też rozsądnego cenowo elektryka.

ja nie robiłem projektu, poprostu sama musisz wiedzieć gdzie chcesz mieć gniazda, oświetlenie i inne pkt elektryczne, chyba, że tego nie wiesz to wtedy projektant który podpowie gdzie lodówka a gdzie tv.

Sprzedam, za pół ceny pręt zbrojeniowy najchętniej komuś z Dołuj (transport), oddam również za symboliczną skrzynkę piwa deski pozostałe po skręcaniu wieńca - niezbędne na każdej budowie.

Słusznie, ja mam podobne uczucie. Ciekawe, a pouczające dla zaczynających budowę, byłoby porównanie kosztów. Porównywać można tylko stan deweloperski, czyli gołe ściany i podłoga, dom gotowy ale bez wykończeniówki. Płytki, parkiet, meble, i te złote klamki każdy kupuje już jak mu sie podoba i ile ma jeszcze kasy. W moim przypadku, koszt stanu deweloperskiego to około 1500 zł/m^2, bez kosztów zakupu działki. Z działką byłoby około 1900 zł/m^2. Czy można taniej? Ostro ciąłem koszty, mając w perspektywie wieloletni kredyt do spłacenia. Ale... Tak, przez brak doświadczenia (1-sza budowa i ostatnia), straciłem ze 10 - 20k, tyle mogłbym zaoszczędzić, czyli zbić do jakiś 1450 zl/m^2. Więcej by się nie dało, chyba żeby większośc prac wykonał sam. Ponieważ pracuję, jest to niemożliwe. Musze zaznaczyć, że mam prosty dom, dach dwuspadowy, typu murowana stodoła.

Z doswiadczenia wiem, ze najważniejsze są pierwsze decyzje, wybór projektu. Żeby sie nie przeliczyć z siłami i możliwościami. To jak z wyborem drogi. Albo wybierasz droge prosta, bez kolein, albo droge skomplikowaną, pełna wybojów i niespodzianek. Czeka cię cięzki wysiłek, nie ma zmiłuj, ale przy wyborze tej trudnej drogi ten wysiłek może być ponad siły. Z drugiej strony buduje się wymarzony dom... Trzeba znaleźć rozsądny kompromis, miedzy marzeniem a możliwościami. I z tym rozsądkiem jest najtrudniej. Przy budowaniu zdecydowanie trzeba mierzyć zamiar według sił, a nie siły na zamiary. Inaczej może nadejść gorzkie rozczarowanie a wymarzony dom zamieni sie w koszmar. Wielu jest takich, którym się nie powiodło: zostali z rozgrzebanym domem, bez grosza ale za to z olbrzymimi długami. Tyle że oni nie piszą na forum, a szkoda.

Ciekawe jak u innych wyszły koszty stanu deweloperskiego.