Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Witajcie,

potrzebuję aktualną listę wykonawców,

oraz rady, czy ktoś z was robił projekt elektryki wewnatrz budynku? możecie kogoś polecić,

bądź też rozsądnego cenowo elektryka.

Jakiś wstępny projekt musiałaś mieć przy projekcie, ale teraz tak jak kolega barnich napisał musisz sama zaplanować gdzie chcesz mis TV, lodówkę, a gdzie komputer i gdzie jaką lampę/lampkę/żyrandol/kinkiet itp, itd. Zrób casting na elektryka, a wcześniej na rzutach domu nanieś gdzie chcesz mieć gniazdka, punkty oświetleniowe itp. Na tej podstawie wycenią Ci robotę i zorientujesz się co każdy z fachowców jest w stanie zaoferować dodatkowo, jak służy radą i jakim jest elektrykiem. Ja tylko Ci powiem, że szukałem instalatora, nie elektryka, który miał znać się też na alarmie, instalacji sieciowej i innych pokrewnych (m.in. TV, domofon).

Odnośnie listy http://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&discussionid=3015 . Ja polecam z niej Mirosława Mąkosa 606897999 (na liście jest pod pozycją Kwaśniewski) bo to jego znajomy i na pierwsze spotkanie przyszli razem. Świetny fachowiec, kończy u mnie robotę.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

potrzebuję aktualną listę wykonawców,

oraz rady, czy ktoś z was robił projekt elektryki wewnatrz budynku? możecie kogoś polecić,

bądź też rozsądnego cenowo elektryka.

polecę po raz kolejny - weź Krzyśka Bergiela (602 289 329), on Ci doradzi co gdzie i jak, bo sam mieszka w domku, ceny rozsądne, ale nie wiem jakie ma terminy, dzisiaj ostatecznie zakończył u mnie

...na tą kuchnie to bym dał tyle ile żona zapragnie... zaprocentuje na przyszłość ;)

zaprocentuje żona czy kuchnia? ;-) ja też swojej dałem poszaleć, w końcu kuchnia to królestwo kobiety... zresztą oprócz kuchni pozwoliłem jej urządzić salon, łazienki i WC... z czasem okazało się, że po swojemu urządzam jedynie swój gaibinet, kotłownię i garaż!!! hahaha

witam serdecznie,

dawno mnie nie bylo, szukam fachowców od tarasów oraz ocieplenia - tak z zapasem na wiosne ;)) czy mozecie mi kogos polecic? bede wdzieczna za namiarki: taras z deski egzotycznej a ocieplenie normalny tynk gdzieniegdzie ze wstawkami z klinkieru ;))

bede wdzieczna za informację i pozdrawiam starych i nowych - naprawdę sporo się zmienilo i duzo tych grup...

witam.mam pytanie odnosnie przyłacza elektrycznego.przyszło mi zawiadomienie z enei ,ze enea wykonała przyłącze a ja mam wykonac instalacje odbiorcza i zgłosic ja do odbioru technicznego.u mnie dopiero jest zrobiony stan zero. wiecie moze jak to rozwiazac

Instalacja odbiorcza to Twoja instalacja. Zależy jak bedziesz budował (skąd brał prąd). Ja jak tylko zrobili mi ZK pociągnąlem kabel do miejsca gdzie miała być rozdzielnia w domu dodałem klika metrów dla bezpieczeństwa i tam podłączyłem RB. Elektryk podłączył mi kabel do ZK i dał jakieś papierki z którymi mam udać się do Enei jak skończę budowę (papier do odbioru instalacji). Jeżeli chcesz już mieć prąd, to jak najszybciej podłącz cię kablem do ZK żeby założyli Ci licznik. Pamiętaj że jak podłączysz na jakimś krótkim kablu coś do ZK i potem będziesz chciał znowu grzebać w ZK to będziesz musiał wezwać Enea i płacić im za przyjazd.

Instalacja odbiorcza to Twoja instalacja. Zależy jak bedziesz budował (skąd brał prąd). Ja jak tylko zrobili mi ZK pociągnąlem kabel do miejsca gdzie miała być rozdzielnia w domu dodałem klika metrów dla bezpieczeństwa i tam podłączyłem RB. Elektryk podłączył mi kabel do ZK i dał jakieś papierki z którymi mam udać się do Enei jak skończę budowę (papier do odbioru instalacji). Jeżeli chcesz już mieć prąd, to jak najszybciej podłącz cię kablem do ZK żeby założyli Ci licznik. Pamiętaj że jak podłączysz na jakimś krótkim kablu coś do ZK i potem będziesz chciał znowu grzebać w ZK to będziesz musiał wezwać Enea i płacić im za przyjazd.

podpowiedz mi jeszcze co to jest to RB