Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Kochani, którzy jeszcze pamiętają mnie - abo i nie ;) - skończyłam :) Przynajmniej oficjalnie...

Geodeta przyjechał wytyczyć domek 17go września 2010 roku, 4go listopada 2011 otrzymaliśmy potwierdzenie przyjęcia zawiadomienia o budowie.

Dom był stawiany szybko, ale bez presji. Spokojnie dałoby radę urwać ze 3-4 miesiące... Vivat małe, proste chałupki!

Teraz troszkę potrwa organizacja wnętrz, bo póki co - w środku wiatr hula i pustka absolutna (stan analogiczny do zawartości naszych portfeli i skarbonek ;) )

Najważniejsze, że zrobiliśmy niemal wszystko z "grubych" robót. Część (te wewnętrzne) chcemy skończyć zimą.

Z zewnątrz zostało frontowe ogrodzenie, które będziemy pomaleńku dziobać własnym sumptem na wiosnę.

Udało się nam z wykonawcami. Kilku baboli się nie ustrzegliśmy, ale trudno.

Gdybym dzisiaj miała raz jeszcze zaczynać, nie oszczędzałabym na płytkarzu, przynajmniej w łazienkach. Nasz nie był zły, ale wolałabym lepszego. 20 PLNów na metrze to niby dużo, ale w efekcie bardzo złudna oszczędność...

Wzięłabym też chyba innego hydraulika. Instalacja zrobiona jest bardzo dobrze, ale rozdzielnie do podłogówki leń nam zrobił na zewnątrz, zamiast wkuć się w ścianę. Zmniejszyło mi to pralnię o 20 cm, zabrało kawałek ściany - i bardzo mnie to złości. Czasowo też troszkę przeciągał...

Ogólnie mój wniosek z budowlanej przygody - oszczędzanie dobra rzecz, ale tylko do pewnego poziomu... Później przestaje być oszczędnością, a naprawianie błędów jest najgorszą i najbardziej dołującą mordęgą.

Wykonawcy, których kocham najzwyczajniej, bo byli solidni, uczciwi, absolutnie bezproblemowi, pomocni, kreatywni i szybcy -

elektryka - "zrobi się", "nie ma problemu" - co nietypowe u fachowców, stwierdzenia zgodne z prawdą :D

ocieplenie/elewacje, płytki na podeście zewnętrznym - chłopaki do zeżarcia :D, elewacja też...

kostka brukowa - najwyższa fachowość, "miszczostwo świata" po prostu

regipsiarze - szybcy, solidni, naprawdę dobrze zrobiona robota

geodeta - uroczy, pogodny facet, co obiecał, to zrobił, szybko i solidnie

Na każdym etapie procentuje dobre wykonanie stanu surowego. Pieronkiem stanął ;), a na wykonawcy zawsze mogliśmy polegać, również w przypadku poprawek.

Za najlepszy krok uważam decyzję o projekcie indywidualnym, nie przekombinowanym, zleconym dobremu architektowi (w sensie - dobry rzemieślnik - w tym przypadku to duży komplement). To był dobry początek i docelowo - spora oszczędność.

Namiary na fachowców podeślę na listę.

witam ponownie,

Negri - bardzo dziękuję ;))

Azalka - to ja poproszę namiarek na tych panów od elewacji ;)))

A tak przy okazji - mogę polecić panów od bruków czyli ogólnie: podjazdy, ścieżki itp. oraz super fachową młodą panią od projektów ogrodów :))) jak coś to nie wiem, czy tak oficjalnie to sie teraz tutaj robi, czy na priv ?!

pamietasz moze ile taka rozdzielnia moze kosztowac

Prosta rozdzielnia z tworzywa sztucznego dwa gniazda 230V i dwa gniazda 380V 16 i 32 A (małe i duże) w komplecie z zabezpieczeniami kosztuje jakieś 250- 300 zł. Metalowa skrzynka kompletna to jakieś 400zł. Do tego musisz zrobić sobie jakiś stojak.

pamietasz moze ile taka rozdzielnia moze kosztowac

Trafiłem okazję na allegro... za 100 pln kupiłem porządną zółtą skrzykę blaszaną z nogami i gniazdami (3siły i 2*220V). Całość nawet niespecjalnie zużyta. Aktulnie jest w użyciu jeszcze, dopiero po tynkach elektryk przerobi na skrzynkę w murze.

Za najlepszy krok uważam decyzję o projekcie indywidualnym, nie przekombinowanym, zleconym dobremu architektowi (w sensie - dobry rzemieślnik - w tym przypadku to duży komplement). To był dobry początek i docelowo - spora oszczędność.

Namiary na fachowców podeślę na listę.

A kto byl architektem? i ile taka "przyjemnosc" kosztowala?

Ja juz mialem w cenie instalacji wiec nie mam pojecia ile to kosztuje.

Za to okazalo sei, ze brakuje mi jakis papierow aby z pradu budowlanego zrobic normalny.

Moze ktos sie orientuje czego dokladnie wymagaja ? Bo ja uslyszalem tylko schemat jednokreskowy i wymieklem. Bo przeciez to bylo robione na samym poczatku juz, ale oni twierdza, ze musi byc ponownie.

Fantom

pytanie do już mieszkających - czy pamiętacie, ile płaciliście za pomiary elektryczne potrzebne do odbioru ?

Ja płaciłem 150zł. Co do tego aby przejść z taryfy budowlanej na normalną to trzeba mieć oprócz nr nadania domu i ksero formularza zakończenia budowy podbitej przez nadzór budowlany (nie trzeba mieć zatwierdzonego przez nadzór zakończenia budowy wystarczy tylko złożyć druk) to jeszcze musiałem mieć właśnie jakiś dokument nie pamiętam jak się nazywał ale to był zielony druk. Dobrze, że mój elektryk był pracownikiem ENEA to wypisał go i miałem spokój. Podobno dostałem go jak zrobili mi skrzynkę budowlaną.

tak? a ja myślałem, że to musi pracownik enei....[/quo

jedno nie wyklucza drugiego bo kto zabroni pracownik enei robić instalację :-) , ale poważnie to jeżeli mówimy o pomiary rezystancji i czegoś tam jeszcze to robił to "mój" elektryk gratis, a papiery były potrzebne do nazdoru budowalnego aby zgłosić zakonczenie budowy.

Odkupię pozostałości fwk. oczywiscie w dobrej cenie ;). po co? potrzebuje wykonac mate ochronna.

może to zabawne ale zastanawiam się nad bilansem zysków i strat - czy warto się śpieszyć z formalnym zakończeniem budowy, czy też nie...

to, chwila chcesz sprzedac dom czy budowe?

może to zabawne ale zastanawiam się nad bilansem zysków i strat - czy warto się śpieszyć z formalnym zakończeniem budowy, czy też nie...

Mi zależało aby szybko zejść z taryfy budowlanej w ENEA gdyż płaciłem z prąd 700zł - 800zł (elekt. grzanie wody) teraz przy taryfie weekendowej dostałem pierwszy pełny rachunek 490zł a planuje zejść do 400zł a do tego jest potrzebne złożenie wniosku o zakończeniu budowy.

Jak nie chcesz mieszkac to nie musisz sie spieszyc. Ale jak masz zamiar sie wprowadzic to jak najszybciej. Kary za nielegale zamieszkiwanie to rzad np 10-20 tys zl.

Fantom

Wiecie co. Z ta energia to chyba nie do konca tak jest jak mowicie. Porownalem sobie dwa rachunki : na prad budowlany i normalny. i sumarycznie wychodzilo to samo ! Bo w jednym byl wiekszy abonament a w drugim wiekszy koszt za kWh.

Mozecie to potwierdzic ? Alien01, podaj ile wynosily te skladniki (abonament i 1 kWh na obu typach pradu u Ciebie).

Fantom