Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

czemu nie :)

Składnik /jednostka/ cena netto

Energia czynna/ kWh /0,3119 0,2713

opłata za obsługę handlową /mc /10,70 0

składnik stały stawki sieciowej/mc*kWh/2,56 4,13

składnik zmienny/kWh/0,1372 0,1509

stawka jakosciowa/kWh/0,007 0,007

opłata przejciowa/mc*kWh/1,22 1,42

opłata abonamentowa/mc/1,95 1,95

Ufffff

Dokladnie tak. A w pradzie normalnym jest tak jak napsialem wyzej.

Czyli w sumie potwierdza sie to co pisalem, ze prad budowalny i normalny wychodzi mniejwiecej po tyle samo. Bo w glownych roznicach

Niektore skaldniki sa nizsze a niektore wyzsze. Nie mam sily juz dzisiaj policzyc jakiegos przykladu aby stwierdzi jak to jest w realu (np dla 200 kWh na miesiac)

Fantom

A jak wygląda to cudo do obłożenia wnęki na drewno?

Też szukam jakiegoś rozwiązania estetycznego i trwałego - myślałem już na przyklejanym PCV z nadrukiem ;-)

a po co nadruk jak zasłonisz drewnem ? ;-) poza tym PCV się pościera... prędzej lacobel albo zwykłe szkło... ale blacha jest moim zdaniem super, tym bardziej, że wystarczy grubość 0,6 mm. W Asko-Tech maja fajn wzory (nie tylko ryflowana jest, są też inne), ale sprzedaja na całe arkusze, arkusz kosztuje 800 zł, a ja potrzebuję w sumie nawet nie wiem czy pół arkusza...

Dokladnie tak. A w pradzie normalnym jest tak jak napsialem wyzej.

Czyli w sumie potwierdza sie to co pisalem, ze prad budowalny i normalny wychodzi mniejwiecej po tyle samo. Bo w glownych roznicach

Niektore skaldniki sa nizsze a niektore wyzsze. Nie mam sily juz dzisiaj policzyc jakiegos przykladu aby stwierdzi jak to jest w realu (np dla 200 kWh na miesiac)

Fantom

Tak stawki za 1KWh są podobne tylko opłaty stałe są wyższe o około 80-90zł większe.

Dzisiaj miałem burzliwą rozmowę z kolegą o moje rachunki za prąd gdyż twierdzi, że płacę za duże rachunki i szczerze mówiąc zwątpiłem. Zaznaczę, że grzeje wodę użytkową prądem chociaż teraz paląc w kominku z PW można to pominąć. Od 2 (4m-ce) rachunków jestem na taryfie weekendowej i rachunki znacznie spadły. Wcześniej na prądzie budowlanym płaciłem około 700zł/2m-ce (były nawet 800zł/2-ce) teraz zapłaciłem 490zł/2m-ce i 390zł/2m-ce i uważam to za dużą oszczędność. Ogólnie nigdy nie płaciłem małych rachunków, mieszkając w mieszkaniu płaciłem do 280zł/2m-ce.

Jakie wy płacicie rachunki?

Z oplat stalych, to w sa takie (rozne) :

składnik stały stawki sieciowej/mc*kWh/2,56 4,13

opłata przejciowa/mc*kWh/1,22 1,42

U mnie wynosza one 80 zl za dwa miesiace - prad budowlany.

Przy pradzie normalnym 15 zl. Roznica to 65 zl. W pradzie budowlanym jest jeszcze 10 zl za obsluge. Roznica wiec to 75 zl - czyli powiedzmy 38 zl / miesiac

Suma za energie i stawki zmiennej to 0,42 dla normalnego i 0,45 za budowlany.

Wychodzi wiec, ze budowlany jest drozszy o te 38 zl i jakies 0,03 zl za kazdy kWh. czyli powiedzmy za miesiac (150 kWh) to bedzie wiecej o 42 zl lacznie za prad budowlany.

Jak placisz za duze rachunki to trzba szukac ...

Ja za budowlany, za dwa miesiace, nie przekroczylem jeszcze nigdy 400 zl. Pradem nie grzeje.

Fantom

o ile dobrze pamiętam z naszych dawniejszych rozmów pod nowym adresm czyli w domu mogę zameldować się nie mając odbiorów i zakończonej budowy? w lutym kończy mi się ważność dowodu osobistego, a nie chciałbym dwa razy wyrabiać :-)

Tak możesz się zameldować tylko będziesz potrzebował oświadczenie kierownika o tym, że budynek spełnia wszystkie normy bezpieczeństwa cokolwiek to by znaczyło :) Przynajmniej tak było rok temu w Dobrej. Kierownik wystawił mi taki papier od ręki.

wsi za Policami jest chyba kilka, bierz w miarę najbliższego, nie będzie kasował Cię za dojazd. Akurat geodeci nie mają takich zawalonych terminów, jak będziesz chciała to ja w Dobrej mam jednego fajnego gościa.

chciałabym "wziąść" najbliższego, ale nie znam żadnego poleconego

jesli możesz to wyślij mi ten namiar na swojego, jak nie znajdę ze swoich okolic to skorzystam;)

miejscowość to Trzebież

nie podałam, bo nie sądziłam ze to istotne, wiocha za Policami to wiocha za Policami;)

dziękuję za namiar

wiesz ile jest miejscowości należących do gminy Police? A odległości między nimi to "dziesąt" kilometrów. Z Dobrej do Polic jest dobnry kawałek, mimo, że to ta sama gmina, ja będąc w Dobrej nie brałbym geodety z Polic.

wszystko zależy co wyceniasz.. jakie parametry okien, mi urzędowski robił dąb na mikrowczepach (czy mikrozłączach jak zwą niektórzy), a pozbud nie robi takich, ponadto system tarasowy HS każda firma ma nieco inny, inne prowadnice, uszczelki itp. itd., nie da się tego porównać bo nie są to identyczne okna... jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach.. jedyne co powiem to to, że BT STYL i Tymofijewicz jako właściciel jest skłonny do negocjacji cenowych, a już inni, jak np. eko-dom czy sokólka (salon firmowy) w ogóle nie podejmują negocjacji, widocznie im tak dobrze

Sławek, nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Gdybym wyceniał wszędzie co innego to rozumiem, ale nie gdy wyceniam ten sam zestaw. Pozbud i Urzędowski mogą mieć różne prowadnice, uszczelki, ale to nie będzie miało aż takiej różnicy. Nie jest tu też kwestia materiału bo w obu przypadkach wyceniałem drewno. Niemożliwym byłaby różnica w cenie aż 25 %. A tak wogóle to w rabat 25 % też nie wierzę, bo zależy z jakiego pułapu startujesz to i rabat procentowy może być większy. U mnie liczyła się cena końcowa. Odnośnie skłonności do negocjacji to akurat z eko-domem dobrze się rozmawiało.

PS. Pozbud robi mikrozłącza/mikrowczepy :p

miejscowość to Trzebież

nie podałam, bo nie sądziłam ze to istotne, wiocha za Policami to wiocha za Policami;)

dziękuję za namiar

Nie wiem do czego potrzebujesz geodety, mój jest akurat ze Szczecina, tylko to mój znajomy i nie chciał by go polecać... szkoda. Z Polic jest Molenda (chyba Leszek). Jedni na niego narzekają inni zachwalają. Ja nie miałem z nim przyjemności, tylko wiem, że w Policach robi dużo rzeczy. Pogadaj, porównaj cenę i ewentualnie sama zdecyduj.

Dzięki, zadzwonie do tego Molendy

geodetę potrzebuje do odnowienia granic, gmina jak wydzielała działki to powbijała drewniane kołki - było to w 2006 roku wiec po kolkach nie zostało nic

A mamy teraz możliwość tańszego ogrodzenia działki wiec granice raczej trzeba znać;)

Proponuję od razu wziąć usługę (czy tu od Molendy czy od innego geodety) razem ze słupkami (ich wkopanie w ziemię). Być może wyjdzie nieco drożej o koszt słupków, ale na przyszłość nie będziesz musiała się użerać z kimkolwiek, że ogrodzenie jest w złym miejscu.