Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Moi drodzy,

Elektryka na ukończeniu, szukam ekip tynkarskich, podpowiedzcie jakie tynki robiliście i jakie są aktualne ceny,

mam na razie ofertę 22 zł/m2 gipsowych, z materiałem i moją wodą.

Czy to dobra cena??

Moj wykonawca zaproponowal mi 21 zl/m2 tynkow gipsowych. Czyli podobnie.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Ja też musiałem zrobić inwentaryzację przyłącza. Nic w tym dziwnego. Twój geodeta jest w błędzie. Ja mam takiego co zrobił mi wytyczenie budynku i inwentaryzację przyłącza wodnego i prądu (kabla od ZK do domu) za jednym razem już do inwentaryzacji końcowej. Teraz podłączyłem kanalizę i muszę zrobić kolejną inwentaryzację. Inaczej było z Enea, gdy ZK jest ich własnością, to oni musieli wszystko zrobić.

...u mnie jeszcze była też inwentaryzacja przyłącza gazowego

Moi drodzy,

Elektryka na ukończeniu, szukam ekip tynkarskich, podpowiedzcie jakie tynki robiliście i jakie są aktualne ceny,

Czy to dobra cena??

ja też płaciłem 22, jak zbierałem oferty to było 22-23 zł z materiałem, no wody wiadomo, że sobie nie przywiozą..

Moi drodzy,

Czy to dobra cena??

Jak za tynk gipsowy maszynowo 22 PLN/m2 to dobra cena. Ja płaciłem 23 PLN bo zdecydowaliśmy się na Diamanta Knaufa (tynk o nieco większej twardości). Z doświadczenia, umów się z elektrykiem, żeby był w gotowości gdyby gdzieś trzeba było podkuć kabel (szczególnie, narożniki, słupy i sufity). Za pamięci zrób fotosesję kabelków. Nawet ze dwa razy. Potem (po tynkach) już nie będziesz pamiętać gdzie/którędy idą kabelki. Pogadaj o usuwaniu resztek z tynkarzem, ja zamówiłem im worek 1m3 na śmieci taki jak z leroy merlin, ale dopiero po kilku dniach, a wcześniej wylewali resztki które ostatnio skuwałem/sprzątałem. Ogólnie, choć wysprzątali chłopaki, po tynkach był największy syf na budowie.

No ja :)

Mam podlogowke, na to kladlem podklad piankowy i deski 3 warstwowe 14 mm w systemie plywajacym (sam). W sumie to ich pierwszy sezon grzewczy - w poprzednim moze z miesiac grzane byly. Jak na razie zadnych nieprawidlowosci nie widze. W podlogowke maks dawalem 34 st. Aktualnie mam ustawione maks 29. Podlogi cieple, dom bez problemu ogrzewany. Nie az taka duza bezwladnosc. Po wlaczeniu podlogowki, godzine pozniej podloga ciepla.

Fantom

Miały być kafle właśnie ze względu na ten rodzaj ogrzewania ale wydaje mi się, że w czasie kiedy ogrzewanie jest wyłączone to kafle nie są zbyt przyjemne- tak na przykład w salonie (bo łazienki to oczywiście inna sprawa). Ale straszą nas, że nie ma takiej możliwości żeby podgrzewane drewno się nie rozsychało i dobrze wyglądało... Teraz są już różne nowoczesne technologie ale po tych opiniach mętlik w głowie jest.

Miały być kafle właśnie ze względu na ten rodzaj ogrzewania ale wydaje mi się, że w czasie kiedy ogrzewanie jest wyłączone to kafle nie są zbyt przyjemne- tak na przykład w salonie (bo łazienki to oczywiście inna sprawa). Ale straszą nas, że nie ma takiej możliwości żeby podgrzewane drewno się nie rozsychało i dobrze wyglądało... Teraz są już różne nowoczesne technologie ale po tych opiniach mętlik w głowie jest.

My rowniez zdecydowalismy o podlogowce w 100%, no oprocz garazu bo tam kaloryfer na niskiej temperaturze tylko do utrzymania dodatniej temperatury. w salonie i pokojach beda deski typu barlinecka, ale jeszcze nie zdecydowalismy jaka marka. Ostatecznie moglismy dac jeszcze panele, ale wolimy naturalne drewno. Aktualnie nawet producenci podlogowki i deski barlineckiej twierdza ze mozna ze soba zestawiac bez problemu zarowno w systemie plywajacym jak i na klej.

no to ja się na Nowy Rok pochwalę, że od dzisiaj jestem wieśniakiem ;-) .... a konkretnie mieszkańcem Dobrej! Swoją drogą Panie w urzędzie nie wiedziały, czy jestem Dobrzaninem (twierdzą, że to raczej mieszkaniec Dobrzan), czy Dobraninem (brzmi śmiesznie). Jest tu jakiś profesor Miodek ?

Gratulacje, a tak apropos porf.Miodka:

"Spotkanie z prof. Miodkiem, z sali pada pytanie:

- Panie profesorze, czy forma "porachuje" jest poprawna?

- W zasadzie tak, ale o ileż zgrabniej zabrzmiałoby: "Już czas

panowie".

Witam wszystkich w nowym roku.

Jestem na etapie zamykania budowy i potrzebny mi kominiarz co mi glejt wystawi, że mam z kominami wszystko w porządku i w ogóle. Mam nadzieję, że ktoś mi podpowie kogo, gdzie i za ile.

Pozdrawiam.

kurcze, ja numerów do moich nie mam, wzięli 500 zł za całość, parę pierdół kazali poprawić (np. zrobić wentylator mechaniczny w spiżarni), kierbud powiedział potem, że to wymysły na siłę i coś musieli powiedzieć, żebym nie myślał, że 500 zł za nic zapłaciłem. Kabelki sobie poproadziłem do wentylacji ale a komina tak hula, że wcale nie zamierzam tego podłączać, mało tego kratkę założyłem sobie z możliwością jej zamknięcia...